Ghid Editorial
Introducere
Anime Reviews este in principiu deschis oricarui autor de review-uri. Cu toate acestea avem niste conditii destul de stricte pe care le cerem review-urilor. Ca sa stiti cam despre ce e vorba, cititi acest ghid.
Precizari importante
Aceasta pagina, desi in continua completare, nu reprezinta conditiile suficiente pentru ca un review sa fie aprobat. Chiar daca respecti la litera tot ce este aici, s-ar putea sa nu iti publicam review-ul. Intotdeauna iti vom spune si de ce.
De asemenea, nu trebuie sa credeti ca ce e aici este litera de lege. Un review bun va fi acceptat si daca incalca o regula sau alta. Cel mai bine este sa incercati.
La ce se poate face review
In principiu puteti face review la orice film de animatie japoneza - serial, OVA (Original Video Animation), film TV, film cinema. Anime-ul trebuie sa apara pe anidb.info si sa nu fie cu caracter pornografic (hentai). Anime-urile ecchi nu intra in aceasta categorie si puteti face review la ele.
Dimensiune
Nu exista o dimensiune minima a review-urilor, dar in principiu site-ul nostru publica review-uri mari, detaliate. E putin probabil sa acceptam review-uri sub 1000 de cuvinte, iar multe dintre review-urile noastre sunt semnificativ mai mari. Cu toate acestea, dimensiunea nu este, in sine, suficienta, deci concentrati-va asupra continutului. Nu exista o dimensiune maxima ... dar nu exagerati.
Continut
Un review complet (si nu acceptam review-uri incomplete) trebuie sa contina cel putin urmatoarele sectiuni (chiar si sub alte nume):
Poveste - trebuie sa prezentati in mare subiectul, tema si actiunea din anime. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa povestiti intreaga actiune! Din contra, un astfel de review va fi descalificat pentru spoiling (vezi mai jos), dar o idee buna ar fi sa prezentati cam ce se intampla (in mare) in primele 2-3 episoade sau prima jumatate de ora.
Grafica - trebuie sa prezentati si sa evaluati grafica anime-urilor. Acesta este un subiect important si este necesara o tratare din mai multe puncte de vedere (personaje, fundaluri, animatie, efecte speciale, particularitati, stil).
Sunet - la aceasta sectiune asteptam de la voi prezentarea si evaluarea anime-ului din urmatoarele puncte de vedere: voci (talentul actorilor), efecte speciale, coloana sonora, OP, ED. Atentie! Review-ul se face numai la versiunea in limba japoneza a vocilor!
Analiza - aceasta categorie este foarte variabila, dar review-ul vostru trebuie sa cuprinda o sectiune in care faceti o evaluare a anime-ului din toate punctele de vedere cu exceptia graficii si sunetului. Asteptam aici cat de convingatoare, credibila, interesanta e povestea. Cat de naturale (sau nu) sunt personajele. Cum iti mentine (sau nu) interesul pana la sfarsit. Cat de satisfacator si bine realizat e sfarsitul (dar vezi spoiling mai jos).
In afara de aceste sectiuni (pe care oricum le puteti numi altfel) puteti sa adaugati orice sectiuni doriti, specifice anime-ului. In plus, e de asteptat sa aveti o forma de introducere si incheiere pentru anime.
Ce sa nu faceti
Urmatoarele fapte aduc de obicei descalificarea unui review asa ca evitati sa le comiteti:
Spoiling - orice dezvaluire cu privire la sfarsitul unui anime sau cu privire la evenimente si/sau surprize majore din serial (cu exceptia celor din primele 2-3 episoade sau din prima jumatate de ora) este spoiling. Folositi-va bunul simt in a determina ce este si ce nu spoiling. A spune ca "cea mai buna surpriza a serialului vine in ep 19 cand moare Taran" e spoiling. "In ultimele episoade va asteapta surprize majore care iti mentin interesul in serial." nu e.
Stilul "pentru fani" - review-ul vostru trebuie sa se adreseze cuiva care NU A VAZUT anime-ul. Daca stilul vostru pare ca se adreseaza unor cunoscatori, va fi greu de citit si inutil publicului larg. E o diferenta intre un review si un articol adresat fanilor.
Punctul de vedere biased - review-ul vostru trebuie sa prezinte si partile bune si partile rele ale anime-ului. Un review care nu face decat sa laude continuu un anime, fara a arata si partile negative ale lui are sanse mici.
Greu de citit - review-ul trebuie sa fie usor de urmarit si de citit. Daca nu e, asta e.
Prea multe greseli - noi vom reciti review-ul tau de mai multe ori si vom corecta greseli gramaticale si de ortografie - dar nu oricate. Daca review-ul e plin numai de greseli, avem si noi o limita. Plus ca review-ul nu este un chat pe mess - fara prescurtari, 1337 speech, combinatii prea dese de limba engleza si romana, etc.
Ce sa faceti
Chestiile de mai jos nu sunt obligatorii dar ajuta.
Research - se apreciaza daca cercetati cine a realizat anime-ul, ce alte creatii mai are la activ, cine canta OP-ul, ED-ul, ce succes a avut anime-ul, etc.
Comparatii - comparatiile cu anime-uri similare dintr-un punct de vedere sau altul sunt bine venite dar doar sporadic. Nu toti cititorii vor fi vazut anime-urile respective. In cazul anime-urilor sequel, serial dupa film, ova dupa serial, etc. comparatia este aproape obligatorie si recomandata.
Screenshots
Pozele pot fi numai screenshots din anime. Aceste screenshot-uri trebuie sa ni le trimiteti la rezolutia cea mai mare pe care o aveti (rezolutia sursei video), si trebuie sa fie maxim una pentru fiecare paragraf semnificativ ca lungime. Minim, trebuie sa aveti cel putin 1 screenshot pentru fiecare 3-4 paragrafe. Voi alegeti screenshot-urile, voi alegeti asocierea cu paragrafele si de asemenea alegeti un Title pentru fiecare screenshot (apare la hover peste poza). Noi vom face aranjarea in pagina, redimensionarea, etc. Atentie! si la screenshots se aplica principiile de la Spoiling!
Incheiere
Aceste guidelines sunt doar orientative. Pentru exemple de review-uri cititi majoritatea review-urilor noastre recente (multe dintre cele vechi incalca regulile din acest ghid). Si nu uitati ca noi vrem sa va ajutam: daca nu stiti cum sa faceti ceva, nu puteti sa alegeti un screenshot, aveti nevoie de un sfat sau o opinie, noi va ajutam.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu