joi, august 31, 2006

Final Fantasy: LotC

Final Fantasy: Legend Of The Crystals anidb

Introducere
Daca titlul celor de la Square Enix nu va spune nimic, atunci poate ca MADHOUSE suna mai cunoscut. Primii sunt cunoscuti pentru seria de jocuri cu acelasi nume, care s-a bucurat de un succes imens in toata lumea, iar ceilalti sunt unul din cele mai cunoscute studiouri de anime din Japonia. Legend of Crystals sunt 4 OVA-uri, care de data asta chiar au legatura cu jocurile FF, spre deosebire de filmul Spirits Within, produs tot de Square Enix. Va previn totusi ca OVA-urile dateaza din 1994, si ca grafica pe calculator inca nu ajunsese la stadiul din FF7.

Poveste
Pe planeta unde isi duc viata linistita eroii nostri, exista patru cristale pentru fiecare element: Foc, Apa, Pamant si Vant. Insa o forta malefica - Deathgyunos, din Univers a reusit sa fure primele trei cristale, iar daca va reusi, va deveni stapanul Universului, iar planeta va dispare, din cauza cataclismului natural starnit de disparitia cristalelor. In aceste conditii, Linaly si bunicul ei, care aveau grija de templul Vantului, pornesc intr-o calatorie ca sa verifice starea cristalului, si sa-l protejeze. Lor li se va alatura un grup de aventurieri care nu au prea multe in comun, dar ajung sa lupte pentru planeta lor.

Personaje
Prettz
Este un incurca-lume, care mereu reuseste sa strice planurile acolo unde isi baga el nasul, dar cumva, totul merge mai bine cand e si el prezent. Se supara usor, dar redevine vesel imediat, si lupta mai abil decat ati putea crede. Cu toate acestea, Prettz nu e decat "ajutor" de erou, si nu dispune de puteri speciale, spre deosebire de prietena sa. Dar cui nu-i place sa aiba aproape pe cineva care poate despica in doua chestii oricat de mari?

Linaly
Ea este de fapt o descendenta a unor luptatori care aveau grija de cristale in trecut, numiti Batts. Impreuna cu bunicul ei, are niste puteri magice interesante, dar se pare ca nici ea nu stie prea bine ce poate face, si asta pentru ca magia ii mai joaca... feste. Insa ea este cea mai motivata dintre toti ca sa recupereze cristalele, asa ca e neinfricata in orice situatie, lucru pentru care Prettz o place si mai mult. Asadar, in jurul ei se aduna banda de mini-luptatori pentru salvarea planetei: un magician, un spadasin, un pistolar, un pirat, si un spirit (dar nu dezvalui secretul >:).

Rouge si Valkus
Daca va intrebati ce cauta impreuna o femeie pirat cu un capitan de armata... bineinteles ca
a fost vorba de dragoste la prima vedere. Rouge este un pirat cum numai prin Final Fantasy veti gasi, care are o banda mascata formata numai din femei grase si cu muschi (exact asa spune Valkus cand se confrunta cu una), dar cu voci de fetite de 12 ani. Rouge este atat de frumoasa incat ii fura inima acestui cavaler care e pe jumatate bufon, si pe jumatate Rambo, atunci cand se enerveaza. In cele din urma, ajung sa-si dea seama ca au aceleasi interese (mai ales dupa o vizita prin cuferele regale, pentru Rouge), si lupta alaturi de P&L.

Grafica
Or the lack there of... Ei bine, nu se poate spune ca lipseste cu totul, pentru ca nu ati mai avea ce vedea, dar sa nu fiti surprinsi daca grafica arata foarte prost. Atat de prost, incat ati putea crede ca animatia norilor a fost facuta plimband cu mana niste cartoane, in diverse pozitii. Dar cu toate astea, grafica din 1994 are si parti bune :). Peisajele nu se numara printre acestea, dar arata totusi destul de bine: exista munti, canioane, rauri, deserturi, temple, si planete care de-abia asteapta sa fie explorate.

Cred ca cel mai mult mi-a placut templul cristalului de Vant, care "leviteaza", si ca orice templu care se respecta, interiorul are si o pestera fara fund, in care domneste intunericul, si coloane pe care sa poti sari, in stil Indiana Jones. Veti intalni multe astfel de secvente, in care Prettz ajunge intr-un loc prin vointa, muschi, si chinuindu-se, numai ca sa descopere ca Linaly a descoperit deja cum se activeaza cine stie ce mecanism secret, utilizandu-si puterile. Peisajele sunt foarte colorate, asa ca nu m-am mirat sa vad munti roz, dar prefer campia plina de flori de la poalele lor.

Efecte speciale... sunt! Chiar am fost uimit la un moment dat cand am vazut reflexia planetei, intr-un hublou al unei nave, pentru ca acela pare singurul efect generat pe calculator. Dar nu disperati, pentru ca luptele sunt pline de flacari, explozii, fulgere, scantei si arce electrice, plus efecte de neon glow pe alocuri, atunci cand avem de-a face cu cristalele sau cu robotii care au toate butoanele luminoase in jurul lor.

Exista niste scene interesante din punct de vedere al iluminarii, in special cand avem de-a face cu magia lui Linaly, asa ca fiti pe faza. Personajele sunt desenate fara prea multe umbre, dar gama expresiilor faciale e destul de larga: mi-a placut foarte mult cum se stramba Prettz, si sabia lui care apare in mainile sale at will, desi e de doua ori mai lunga decat el (veti vedea "poza" sa de lupta de mai multe ori pe parcurs). De fapt, am ciudata impresie ca au cam reciclat niste animatii pe alocuri - scena cu robotii care raporteaza ce se intampla (cred ca au schimbat doar scrisul :), si scena cu barca mergand pe rau, care a fost mirrored.

Per total, desi cateodata e enervant de prost desenat, povestea reuseste sa te faca sa uiti asta, iar tot ce face Linaly cu cercelul sau YinYang e superb.

Sunet
Sunetul e comparativ cu grafica, si singura melodie care se distinge clar este cea de origine chinezeasca, dupa acorduri, din cate mi-am dat seama, care apare de vreo 3 ori in timpul, sau dupa lupte. In rest, efectele speciale cele mai usor de remarcat sunt exploziile, si vocea artificiala a robotilor. Restul ori am ignorat, ori nu exista. ED-ul seriei se numeste "Husui Kikou", cantat de Shigeri Kizu, cu cor dirijat de Mishio Ogawa, iar cantecul a fost compus de Keruto Ajiya. Dupa cum am spus, nu prea e impresionant, cel putin pentru cei care stiu cat de antrenanta e muzica din jocurile FF.

Impresii
Eram entuziasmat cand am vazut titlul. Mi-a mai scazut entuziasmul cand am vazut poza de pe link. Iar dupa primele minute... am zis ca nu poate fi chiar atat de rau, si ca pot supravietui la orice imi arunca in ochi. Adevarul e ca serialul este interesant, si merita vazut, daca mai tine cineva minte cum aratau desenele animate in trecutul glorios din epoca pre-PC. Dar daca nu aveti rabdare sa vedeti grafica de acum 12 ani, muzica... ma rog..., si povestea SF cu invadatori din spatiu urmata de salvarea planetei de catre grupul cel mai atipic si lipsit de puteri din lume, mai bine renuntati cat e timp.

Daca v-ati decis insa sa urmariti OVA-urile, va anunt ca veti avea parte de multe faze pline de umor, de o tendinta ecchi care nu prea isi are locul in filmele pentru copii, dar e acolo, si de actiune in stil FF. Cum adica stil Final Fantasy? Va spun eu: eroii se plimba pe "harta", care e nepopulata, pana cand se vor afla la momentul nepotrivit in coordonatele nepotrivite, si apare random encounter cu un monstru! Nu se intampla chiar ca in jocuri, dar e un aspect dragut preluat de acolo.

Apoi, veti descoperi si alte lucruri: cum ar fi Chocobo! Pentru necunoscatori, asta e un fel de pui-strut galben, care e un mod foarte rapid de calatorie. Dar cei de la Square Enix inca nu perfectionasera conceptul, asa ca va veti multumi cu un fel de flamingo roz. Si ce mi-a placut si mai mult a fost ca Prettz e un fel de Cloud: are o sabie foarte mare (dar nu daiklave, ci doar katana) si... motocicleta! (dar foarte rudimentara).

In concluzie, recomand acest film doar ca un mod de a vedea cum s-a scris istorie in lumea animatiei, si pentru fanii cu adevarat inraiti ai genului FF.

Nota: 5.3
Recomandare: nu va uitati la asta decat daca sunteti fan adevarat FF, si nu va supara grafica veche, dialogurile stupide, etc.

Niciun comentariu: