marți, august 23, 2005

Vampire Princess Miyu

Vampire Princess Miyu anidb

Introducere
Eu ma numar printre fanii inraiti ai filmelor cu vampiri. Asa ca e si normal ca atunci cand gasesc ceva de acest gen, sa verific cat de interesant este si daca imi place. In ultima vreme insa, a devenit destul de greu sa gasesc un astfel de film si care sa fie si bine realizat, mai ales pe partea de poveste. Aceasta serie are acea "vechime" a anilor, care e vizibila mai ales in stilul de desenare (e vorba de perioada 1997-1999) dar aceasta e doar una din micile piese ale puzzle-ului. Partea cea mai importanta o puteti descoperi in sectiunile ce urmeaza...

Poveste
Povestea este simpla: vampirii sunt niste fiinte misterioase si diabolice, care iau adesea forma umana pentru a putea pacali oamenii si a-i devora intr-o forma sau alta. Acesti Shinma reprezinta Intunericul absolut, si cum "ce se naste din Intuneric, tot in Intuneric trebuie sa se intoarca...", exista o persoana care se ocupa special cu acest lucru. Aceasta e un vampir cu puteri neobisnuite, si care devine Protectorul lumii Intunericului, avand grija ca restul Shinma sa paraseasca mai devreme sau mai tarziu lumea muritorilor.

Eroina noastra este o mica printesa vampir, pe nume Miyu, al carei destin este de a purifica prin foc tot ce "face umbra pamantului" in lume. Ajutata de protectorul ei, Larva - un Shinma misterios, de micuta Shiina, un iepuras mai "deosebit" si avand ca rivala pe Reiha, un demon al zapezilor, Miyu se lupta cu toti Shinma care isi duc veacul prin orasul unde a hotarat ea sa poposeasca.

In timpul noptii Miyu devine un vanator de Shinma, pe cand ziua, ea este o scolarita inocenta, care se imprieteneste cu Chisato, o fata de la un liceu apropiat de resedinta lui Miyu - cimitirul orasului :).

Personaje
Miyu
Eroina noastra isi asuma responsabilitatea enorma de a fi Protector, dar nu ezita sa se amestece in lumea muritorilor, si chiar sa se imprieteneasca cu Chisato, lucru care o va costa destul de mult, deoarece o astfel de legatura intre un om si un vampir nu se poate termina decat cu distrugerea ambelor persoane. Cel putin asta e una din filosofiile dupa care Miyu isi ghideaza deciziile in eliminarea si pedepsirea Shinma. A devenit Protector la o varsta destul de mica, motiv pentru care va ramane pentru totdeauna asa cum arata atunci, si nu va creste niciodata, pentru ca un vampir e etern - pana cand va fi trimis inapoi in Intuneric.
E ajutata de Larva in lupta contra Shinma, cu toate ca ea e un vampir destul de puternic: flacarile pe care le poate crea, ca Protector, au puterea de a arde orice vampir. Iar micuta Shiina e prima care vede amenintarile noi pentru orasul in care se stabilesc. Asadar, Miyu incepe campania anti-Shinma, care va ajunge destul de repede sa afecteze intr-un fel sau altul vietile tuturor din jurul ei, inclusiv Chisato.

Larva
Larva este protectorul lui Miyu, si apare intotdeauna cand este chemat, pentru a se lupta cu Shinma. El este un Shinma misterios, imbracat in haine negre, ca si Moartea, si poarta tot timpul masca. Armele sale sunt unghiile care se transforma in adevarate lame ce taie orice, iar cand vrea ceva mai puternic, are la indemana si o coasa, in cel mai pur stil The Reaper. Nu vreau sa dezvalui mai multe despre Larva, pentru ca povestea sa e concentrata in maxim 2 episoade, si e foarte interesanta - pacat ca totul se desfasoara atat de rapid, si ca in restul serialului nu apare nimic legat de asta.

Chisato
Chisato e una din noile colege a lui Miyu, si prima cu care face cunostinta. E o fata de treaba, foarte vesela si plina de viata. Ii plac foarte mult copacii, e bezmetica, si isi plimba colegele peste tot: la cumparaturi, in parc, la teatru, in oras, etc. Miyu e convinsa de Chisato sa faca o promisiune ca vor fi prietene pentru totdeauna, si isi cumpara si niste talismane speciale, unul pentru fiecare, si pe care le poarta tot timpul. Ea nu va afla niciodata de adevarata identitate a lui Miyu, dar destinul ii rezerva surprize atat lui Chisato, cat si lui Miyu...


Reiha
Reiha e o fata ciudata, care merge mereu in brate cu o papusa. Matsukazo e totusi o fiinta vie, si e o bucata din sufletul lui Reiha, ei doi formand o singura entitate. Dar totusi, fiecare gandeste separat - Reiha nu a avut dintotdeauna papusa, si la inceput a fost doar un copil normal, fara a sti ce mostenire a capatat de la mama ei. Cand era mica, suferintele au facut-o sa descopere aceasta putere, de demon al zapezii, si de atunci Reiha a devenit foarte cruda, si per total, o fiinta glaciala.
Si nu trebuie sa uitam un amanunt foarte important: Reiha o considera pe Miyu unul din inamicii ei, alaturi de restul Shinma, pe care are grija sa-i inghete pana se fac bucatele. Desi se lupta cateodata impreuna, Reiha o dusmaneste de moarte pe Miyu, pentru ca oriunde apare Protectorul, destinele oamenilor sunt naruite, chiar daca Miyu incearca sa faca opusul.

Shiina
Awww...Look at the cute bunny rabbit! So fuzzy, so white, so... terrifying?!? Hehehe, Shiina nu e un iepuras obisnuit, desi cam asa arata, daca facem abstractie de coada tepoasa de arici. Poate ati observat ca sta mereu cu o ureche acoperindu-si ochiul stang. Motivul e altul, inafara de faptul ca arata si mai dragut asa -> acel ochi poate detecta si cele mai slabe urme de esenta demonica, pentru ca Shiina e de fapt un vampir, dar fara alte puteri speciale. Nu se stie din ce motiv a ajuns sa fie cu Miyu, dar Miyu o tolereaza in preajma ei, si din cauza utilitatii de a avea un aliat atat de important, Miyu a lasat-o in viata. Plus ca acum se inteleg foarte bine, si sunt prieteni.

Grafica
Dupa cum am mentionat, grafica nu e de calitate superioara, dar asta e probabil din cauza perioadei in care a fost realizat serialul. Eu personal apreciez stilul "vechi" de desenare, pentru ca imi creeaza acea senzatie de coolness pentru personaje. Mi-a placut la nebunie modul in care e desenat Larva, mai ales in scenele cand apare si cu alta infatisare >:). Miyu, in schimb, e imbracata cam aiurea -> funda cu care e prins kimono-ul e prea mare, si seamana cu un fluture. Acum, ce au fluturii in comun cu vampirii... inafara de eventualul zbor. Mi-a placut in schimb *motivul panglicii* pentru ca are doua: una infasurata pe picior si una pe care o poarta tot timpul, in par. Arata destul de bine, si e cea mai frumoasa fata din serial :P Poate e la concurenta cu una din colegele ei (va las sa ghiciti care :P) dar tot Miyu e mai draguta. Ipostaza de vampir e bine realizata: singura diferenta sunt ochii, care sclipesc intr-un galben de felina >:) Imi pare rau ca nu are si coltii de vampir, sau cel putin nu se vad.

Locatiile sunt variate: orase, sate, paduri, si aici mai apare si conceptul de dimensiuni paralele: uneori luptele se duc intr-o lume ce apartine unuia din oponenti. In cazul lui Miyu, lumea ei arata colorata in ... roz (bine, sa zicem rosu :) si cresc un fel de vrejuri pe care sunt prinse un fel de coconi. Imaginatie bolnava... si nici nu era aparut Matrix-ul pe atunci.

Totusi, ca in orice film cu vampiri, sunt si scene sub clar de luna, care cateodata, in acest caz, este colorata in rosu sangeriu >:) Flacarile arata bine, mai ales cand incepe Miyu sa faca vreun vartej.

Chiar daca apar multe lucruri ciudate, si grafica e de obicei in stilul vechi de desenare, mai apare din cand in cand ceva ce atrage atentia -> niste efecte de blur, niste flacari albastre, si multe alte asemenea eye-candy, dar cu masura. Monstrii (Shinma) sunt realizati cat mai ciudat posibil, si recunosc ca aici si-au dat toata silinta, si au reusit sa scoate niste ciudatenii care nu seamana cu nimic din ce am vazut pana acum. Totusi, impresia s-a lasat asteptata...

Sunet
Sunetul nu e prea genial, pentru ca de obicei lipseste coloana sonora, si singura melodie e cea de lupta. In rest, se mai aud efectele speciale atmosferice, iar aparitia lui Miyu e insotita deseori de un cantec de fluier (chiar ea apare cu un fluier ce are puterea de a opri iluziile create de Shinma, cand canta cineva la el), sau de un "aaa, aaaaaah, aaaaaah!" coral - e un fel de trademark al vampirului Protector. Vocile sunt ok, iar in rest... nu prea e nimic altceva demn de mentionat. Nu e genul de serial care sa te impresioneze printr-o coloana sonora antrenanta, pentru ca la acest capitol cam a batut vantul prin buzunarele producatorilor, se pare :))

Impresii
Ce mi se pare lipsit de orice sens e ca aceasta serie... nu are poveste! Da, poate parea extrem de ciudat la inceputul vizionarii serialului, dar pe parcurs, mi-am dat seama ca acesta este cruntul adevar: din 26 de episoade, aproximativ doar 5 dezvolta povestea personajelor, si ele sunt distribuite uniform. Sincer acum, mi-a luat cam o luna sa vad serialul, pentru ca mi s-a parut foarte plictisitor, si nu gaseam nici un motiv de a-l vedea pana la capat, inafara de dorinta de a sti daca nu cumva mai dezvolta povestea in ultimele 2 episoade :P Pentru ca intre episoadele de "poveste" e o pauza mare, cu the usual Shinma ass-whooping, si... atat.

Pe parcurs, sunt multe lucruri enervante, si fiindca tot vorbeam de luptele cu Shinma, va voi spune si care e cea mai aiurea chestie pe care am vazut-o: fiecare Shinma are de fapt un nume, si cand apare in forma lui reala, apare pe ecran o "poza" cu el, dupa care scrie numele, totul pe un sunet dramatic. It's annoying! Mai lipsea sa scrie cu rosu "Fight!", desi recunosc acum ca incep sa salivez cu gandul la Mortal Kombat, si probabil ca ar fi devenit mai interesante luptele.

Au fost si episoade in care s-au intamplat lucruri prea ciudate, si am ramas cu gura cascata la situatiile inventate de scenaristi. La acest capitol au avut imaginatie, dar a fost prost redata prin grafica si sunet. Imi pare rau totusi de poveste, pentru ca e super - acele bucatele servite ca sa mai motiveze spectatorul, dar nu s-a profitat de ea. Daca ar fi reusit sa intinda povestea pe parcursul tuturor celor 26 de episoade, atunci cred ca ar fi iesit mult mai reusit decat aceasta tentativa de serial. Nu ma intelegeti gresit: eu tot l-am urmarit, desi foarte greu - si cu multa vointa, dar episoadele sunt mult prea stand-alone pentru a fi o serie de care sa te poti bucura (nu mai spun nimic de entuziasmul cu care astept sa apara urmatoarele episoade de la alte seriale - in acest caz, entuziasmul nu poate fi decat nul).

Nota:4/10
Recomandare: chiar vreti sa vedeti acest serial cap-coada?

Niciun comentariu: