duminică, octombrie 16, 2005

Vampire Hunter D

Vampire Hunter D anidb

Introducere
Vampire Hunter D a fost primul anime cu vampiri pe care l-am vazut, si bineinteles ca am fost influentat foarte mult de acest film. Sub numele sau complet -> Bloodlust, deoarece a mai fost un Vampire Hunter D, aparut prin 1985. Productia de fata este semnata Madhouse (se putea altfel? :P) si dateaza din 2001. Hmm... se pare ca nu e chiar atat de veche, si totusi are acel stil de desenare specific. Asa ca pregatiti-va costumul negru de epoca, o camasa alba impecabila si bicarbonatul de sodiu ca sa aveti dintii cat mai albi, deoarece vampirii au un cuvant greu de spus in animeuri. Imi cer scuze pentru imaginile mici, dar asta e rezolutia filmului...

Poveste
In viitorul indepartat, vampirii inca mai sunt la putere, iar noaptea este taramul lor in care sunt invincibili. Dar ca rasa, sunt pe cale de disparitie. Iar la asta contribuie din plin vanatorii de vampiri, care sunt platiti cu sume imense pentru a scapa de elementele nedorite in societatea umana.

D este un vanator de vampiri deloc obisnuit: in primul rand, este un Dunpeal - denumire data celor ce sunt doar pe jumatate vampiri. Din aceasta cauza toata viata sa s-a confruntat cu singuratatea, nefiind acceptat sa traiasca printre oameni, care nu-i acordau incredere, si nefiind nici un vampir adevarat. Singura cale de mijloc, se pare, era de a-si castiga cat de cat o pozitie in societatea oamenilor, ca vanator de vampiri. Si a ajuns renumit pentru eficienta sa >:)

Din aceasta cauza, este chemat si platit ca sa o gaseasca si sa o aduca inapoi pe Charlotte, care a fost rapita din casa familiei sale de catre un vampir destul de cunoscut (din cauza numarului lor in continua scadere) -> Meyr Link. Insa D nu se astepta ca sa mai existe si altii trimisi in aceeasi misiune ca si el, si la fel de celebri printre vanatori. Iar dupa prima intalnire cu Charlotte si Meyr, D nu e la fel de sigur ca vorbele tatalui ei erau adevarate...

Personaje
Vampire Hunter D
D este doar pe jumatate vampir, dar asta nu inseamna ca nu are si el puteri interesante. Cum ar fi parazitul din mana sa, care poate face diverse chestii, dintre care cea mai importanta pentru D e abilitatea de a vedea urmele si de a spne cat de vechi sunt :) Ranger, ce mai... Ca sa nu mai vorbim de personalitatea acestui parazit misterios (nu se stie cum a ajuns la D, dar probabil ca apare explicatia in primul film), personalitate ce face sarea si piperul filmului in anumite momente.
Cel mai bun lucru la vampiri se pare ca s-a pastrat nealterat, lucru care m-a bucurat -> nu imbatranesc niciodata, si sunt eterni. Se pare ca indiferent daca sunt omorati cumva, sufletul lor tot ramane pe undeva, si poate sa se manifesteze.

Meyr si Charlotte
Intre ei exista o poveste de iubire, care sfideaza limitele imposibilului. In trecut, au mai existat relatii de acest gen om-vampir, iar D este rezultatul uneia dintre ele. Totusi, o astfel de iubire nu are sanse de supravietuire din cauza tentatiei care pana la urma punea stapanire pe vampir. Dar cu toate acestea, personajele au incredere unul in altul, si nu se stie niciodata unde se va ajunge...
Charlotte e ca o mica printesa, si povestea e similara propriului nostru mit al *Zburatorului* care intra noaptea in casele oamenilor.
Meyr nu e un vampir obisnuit, se pare, ci chiar e putin aristocrat, daca exista asa ceva in lumea lor. Inafara de el, nu am mai vazut alti vampiri decat in Barberoy, dar ar fi fost interesant sa vedem alti freelanceri pe acolo, care eventual sa ia partea lui D in toata povestea.

Mercenarii
Fratii Marcus sunt alti vampire hunters celebri, si e o echipa formata din 5 oameni:
1. Vorgob, omul cu mini-arbaleta, care e si leaderul
2. Kyle, omul-cutite, care are un fel de bumerang cu 4 lame.
3. Nolt, omul-batash :P care are un ciocan gigantic ce nu are nevoie sa fie curatat de zombie care ii cad in cale... poate lua cu el 4 deodata...
4. Grove, omul-scobitoare, care e sfrijit de *atarna oasele pe el*, dar cu ajutorul unui ser, poate face lucruri foarte interesante :P
5. Leila, fata grupului, care e pistolar.

Grafica
Am mentionat ca grafica are acel stil vechi de desenare. Am vazut, de curiozitate si cateva desene de tip concept art pentru film, si nu mi s-au parut foarte estetice. Totusi, filmul a iesit deosebit, si au fost multe momentele in care am ramas impresionat de grafica.

In primul rand, lumea inconjuratoare este plasata in viitorul indepartat, dar se pare ca nu exista cine stie ce avans tehnologic, ci din contra... chestiile s-au deteriorat din ce in ce mai mult, pana cand acum nu mai exista decat ruine ale oraselor de bunaoara. Se vad antene satelit, statii de extragere de titei, constructii din piatra napadite de liane si multe altele. Nu sunt blocuri, asa cum se asteapta toata lumea :P, dar exista castele si orase. E un fel de univers post-razboi, iar scenele sunt foarte impresionante.

Personajele sunt desenate bine, in special D. Vampirii au aici culoarea pielii albastra, iar D este undeva la mijloc intre ei si oameni. D e imbracat complet in negru, parca pentru a sublinia natura lui deosebita, dar si singuratatea, iar imaginea calaratelui cu mantie neagra care strabate desertul de unul singur este intr-adevar ceva special. Din cate am vazut, fata lui D e destul de inexpresiva, dar privirea lui face cat o mie de cuvinte, cum se spune :P.

Un alt personaj care mi-a placut cum e desenat este seful mercenarilor, mai ales din cauza trabucului si a mini-arbaletei cu care poate trage 50 de sageti odata... Efectele speciale sunt prezente, dar intr-o cantitate mai mica, si apar, in general, doar in scenele de lupta. Mi-a placut turnul-oglinda al lui Meyr, aparitiile fantomatice ale lui Grove, si luptele dintre D si Meyr. Ce-i drept, modul de desenare al sabiei lui D este putin ciudat - sabia e de fapt curba, si foarte subtire si lunga, dar are teaca dreapta... Iar manerul e proportional cu lungimea ei. Chiar daca e ciudata, arata destul de bine, dupa parerea mea :) Ca sa nu mai vorbim despre pistolul lui Leila, care are marimea unui 6 barrel, cu 4 suruburi pe acolo al caror rol nu se stie :P Nice design.
Unele scene sunt detaliate mai mult ca de obicei, si luati ca exemplu atelierul de reparatii al mosului din oras (da, mi s-a parut foarte simpatic mosul, mai ales in scena cand i se reflecta masinaria la care lucra in lentilele oranj de la ochelari).

Ocazional, veti mai vedea si niste efecte de iluminare electronica de la display-urile motocicletelor mercenarilor, iar motion-blur apare in scene tipice cu zeci de sageti zburand si nimerind cate 3 pe cap de zombie, sau in scena cu inelul ce se rostogoleste pe marmura. Iar vampirii din Barberoy au puteri mai mult decat interesante, dar nu vreau sa va stric surpriza :P

Sunet
Fiind vorba de un film, va dati seama ca tot ce tine de coloana sonora a fost realizat in cele mai mici detalii :P Asta e unul din motivele pentru care pe fundal se mai aude cateodata ciripit de pasari, atunci cand D se plimba prin padure, fosnetul frunzelor, si susurul apelor.
Avem totusi de-a face cu un film despre vampiri, iar partea de sunete horror este foarte bine realizata -> reuseste sa-ti dea acel sentiment de teama cand te plimbi pe o alee intunecata si nu vezi decat zone prost luminate, in care se poate ascunde orice. Si sa nu uitam de lilieci :P
Muzica este impresionanta, si daca nu ma credeti, ascultati cu atentie closing theme-ul, partea corala de la castel, si tot ce tine de scenele de actiune cand apar mercenarii.
Vocea lui D mi se pare geniala, pentru ca e mereu impasibila, si daca ne gandim si la micul parazit din mana sa, care are o voce glumeata, si mereu il critica pe D, avem deja de-a face cu echipa perfecta de vanatori de vampiri. Si m-a fascinat pronuntia cuvantului "Dunpeal", care e mereu insotita de ura -> vezi Leila si townspeople.

Impresii
Din punct de vedere grafic, filmul este foarte bine realizat, desi (si nu e prima data cand se foloseste comparatia asta :P) sa nu va asteptati la ceva de genul Beyond the Clouds. E un film cu vampiri, asadar, umbrele joaca rolul cel mai important. Cu toate astea, scenele cu natura sunt breathtaking. La partea de sunet, nu mai e nevoie de comentariu - mi se pare ca a fost realizata bine legatura dintre actiunea de pe ecran si coloana sonora, fie ca e vorba de D kickass-ing pe unii, fie ca avem de-a face cu scene ce descriu *libertatea spiritului* (va veti da seama cand le vedeti, si mai ales auziti melodia).

Poate ca sfarsitul nu e chiar la ce ma asteptam, dupa ultima parte cu castelul, dar trebuie sa recunosc ca e bun, si va veti da seama si de legatura cu Meyr.
Mi-au placut caii bionici, care se pare ca sunt doar de o singura culoare: negri :P Asta este... sau poate ca singurii care isi permiteau sa cumpere asa ceva erau doar vampirii, care preferau culoarea asta, asa ca nu trebuia nimeni sa-si faca griji in aceasta privinta :)) Oricum, exista o scena din care reiese ca nu erau roboti in intregime, ci un fel de combinatie carne-masina.

Lumea prin care se invarte D este similara putin unei lumi fantasy, pentru ca veti descoperi creaturi foarte interesante, si in cele mai neobisnuite locuri. Si chiar daca avem de-a face cu vampiri, nu inseamna ca nu vor exista scene superbe in care soarele straluceste la maxim. Vampirii sunt si aici afectati de soare, si desi crucile nu par sa aiba efect, exista o mica referinta la faptul ca nu agreeaza prezenta lor - dar seamana mai mult a dispret asupra credintei oamenilor ca ar avea vreun efect. D nu este vampir, dar nu e nici Blade, sa mearga la plaja sa se bronzeze. Sufera si el de insolatii (daca nu ar fi de la rasa, atunci sigur de la vestimentatie i s-ar trage), denumite "sindromul soarelui". Veti avea ocazia sa vedeti vampiri regenerandu-se (bine ca au pastrat conceptul), zombie cu droaia (ai un cimitir... ai si armata de zombie) si alte creaturi ale noptii, in special in Barberoy. Iubesc aceasta citadela, in care s-au retras toti monstrii, si au stat izolati (in timp crescandu-le puterile).

In concluzie, daca vreti sa vedeti ceva despre vampiri, atunci acesta e filmul cu care ar trebui sa incepeti :P Noi il consideram deja o productie de referinta, si asteptam sa gasim un film la fel de impresionant. Merita vizionat >:)

Nota: 10/10.
Recomandare: unul din cele mai bune animeuri cu vampiri

Un comentariu:

Endril spunea...

Pot spune ca Vampire Hunter D merita nota 11. A fost practic primul anime pe care l-am vazut mai mult de o data si cel care mi-a deschis apetitul pentru gen. A trebuit sa treaca ceva vreme pana sa apara ceva care sa ma impresioneze mai mult si asta a fost Final Fantasy: Advent Children. Totusi, FF:AC este un film cu un buget de peste 100 de milioane de dolari, in timp ce Vampire a reusit la fel de bine cu bani mult mai putini.