sâmbătă, iunie 04, 2005

Aishiteruze Baby

Aishiteruze Baby anidb

Introducere
Daca ati citit reviewul la Chobits (sau sunteti in cunostinta de cauza), stiti si ce este "o Chii", in terminologia noastra. Well, asta e genul de anime in care apare o fata atat de dragutza ca nu mai e nevoie sa faca ceva in serial. Just by beeing there, poti face episoade intregi care sa exploateze the sheer cuteness. Iar daca mai pui la socoteala ca personajul respectiv este de gradinita... ai obtinut Aishiteruze Baby. Desi nu e genul meu de anime (vezi la Impresii), ceva m-a impulsionat sa il urmaresc pana la capat - vroiam sa vad neaparat ce se intampla in restul episoadelor.
Serialul are 26 de episoade, pe parcursul carora se intampla multe lucruri care sfideaza cantitatea de cuteness la care poti rezista :)) Dar sa vedem despre ce e vorba...

Poveste
Personajul principal al acestei serii este Kippei Katakura, care este un baiat de liceu *normal*: il iubesc toate fetele, vine la ore cand are chef, iar cand vine, mai adoarme in clasa, sau se duce si se culca undeva pe langa acoperisul liceului. Intr-o zi, cand se intoarce acasa dupa siesta sa obisnuita, il intampina sora lui mai mare, ce convocase o adunare de familie. In urma careia se decide ca el va trebui sa aibe grija de o fetita de gradinita -> verisoara sa, care a fost abandonata de mama ei la rude. Toate bune si frumoase... sora lui nu il omoara in bataie pentru cine stie ce alta tampenie... ce?!?! Sa aiba grija de o fetita?!? Dupa ce ca mai avea putin si lesina de stupoare, in dimineata urmatoare descopera ca habar nu are de lucrurile pe care trebuie sa le faca acum el, in lipsa mamei lui Yuzuyu, verisoara sa. Pe langa faptul ca trebuie sa invete rapid cum sa se descurce cu Yuzuyu: trebuie sa-i pregateasca pachetul dimineata, sa o duca la gradinita, sa o ia de la gradinita, la intoarcere, si sa fie pe langa ea tot timpul, este atat de obosit cand ajunge la scoala, incat nu mai are timp sa se gandeasca la fete, ore, colegi si nimic altceva inafara de somn.

Treptat, incepe sa aiba alte preocupari decat umblatul dupa fete in timpul pauzei, si in cele din urma ajunge sa fie remarcat pentru ca se ocupa de Yuzuyu... tocmai de catre fetele cu care inca nu reusise sa *vorbeasca*. Dar el e tot timpul ocupat cu verisoara sa, asa ca nu are cum sa se imparta intre responsabilitatile ca parinte si cele ca iubit, deci renunta temporar la a avea prietena. Mai bine zis... noua lui prietena renunta la a fi impreuna, tocmai pentru ca el sa se poata ocupa de verisoara sa, care avea nevoie de dragostea lui si de toata atentia. In final, Kippei ajunge sa se maturizeze, pe langa faptul ca devine un bun bucatar :))

Personaje
Kippei Katakura
Inca din primele episoade, descoperi motivul pentru care el mai vine pe la scoala, si anume, FETELE. Care il apreciaza pentru scurtele pauze pe care si le mai petrece cu ele, aproape in fiecare zi. La inceput, e genul de baiat iresponsabil, care zboara "din floare in floare" (dupa cum e cantecul...), pana cand se intampla catastrofa! Cand apare Yuzuyu, el e sceptic cu privire la toata afacerea asta, plus ca s-a intamplat la fel cum e de obicei la el in familie: sora lui spune ceva, iar restul asculta, el inclusiv. Pentru ca stie cat de infricosatoare poate deveni sora sa. Dar dupa primele zile cu Yuzuyu, nu se mai poate desparti de zambetul ei. Are tot timpul grija de ea, si cand Yuzuyu are probleme, el incearca din rasputeri sa afle ce a patit, pentru ca ea e prea sfioasa ca sa spuna ceva. Kippei invata multe lucruri: cum sa pregateasca mancare, sa faca rigami (obiecte din hartie -> avioane, animale, etc), o invata pe Yuzuyu sa marsaluiasca, si asa mai departe. Fiecare zi a lui Kippei devine astfel mai interesanta decat inainte, iar la un moment dat isi da singur seama ca nu se mai poate desparti de Yuzuyu, acum cand a devenit ca o sora pentru el. Pe langa problemele sale existentiale legate de Yuzu, incepe sa aiba probleme sentimentale -> descopera ca iubeste cu adevarat pe una din colegele sale, care e pentru el inabordabila la inceput, si incearca din rasputeri sa o impresioneze.

Sakashita Yuzuyu
Daca vezi un zambet de-al ei, te topesti. E atat de draguta, si tot timpul se comporta ca un copil, desi gandeste profund cateodata. E parasita de mama ei, si e lasata sa traiasca cu rudele -> familia Katakura. Kippei devine tutorele sau, dar pentru Yuzuyu, Kippei va fi tot timpul fratele ei mai mare, langa care se simte in siguranta, si iubita. Cu toate ca a fost abandonata, ea vrea ca mama ei sa se reintoarca, si nu poate uita anumite momente din copilarie. Yuzuyu merge in fiecare zi la gradinita (condusa de Kippei), unde isi va face cativa prieteni, cu care se joaca tot timpul. Oricat de prost ar gati Kippei, Yuzuyu il iubeste, si e bucuroasa sa primeasca in fiecare dimineata pachetul cu noile sale inventii culinare (are carte de bucate, asa ca nu e pericol mortal, dar sora lui se mai cruceste cand gusta cateodata mancarea). Yuzuyu e nedespartita de Kippei, singurul moment din zi cand nu sunt impreuna e atunci cand ea sta la gradinita. In rest, merge cu Kippei peste tot, si e mereu bucuroasa cand el vine sa o ia acasa. Ea e doar un copil, asa ca devine geloasa usor atunci cand Kippei isi gaseste o prietena, si nu ii mai acorda atentia pe care i-o dadea de obicei. Dar pana la urma, se vor impaca ei cumva...

Tokunaga Kokoro
E o fata timida, mainly because a invatat sa se descurce singura, dupa ce mama ei a murit cand ea avea doar 8 ani, iar tatal sau e pe punctul de a se recasatori. Nu ii place sa se amestece altcineva in viata ei, iar Kippei e genul de baiat pe care il uraste, deoarece nu se gandeste serios la nici una din fetele cu care umbla. Colegele ei au grija de ea tot timpul, si ii fac viata amara lui Kippei. Kokoro e tot timpul trista, si se simte singuratica, simtind mai ales lipsa mamei sale. In plus, ce o mai enerveaza e cand vede ca toate amintirile legate de ea dispar cu timpul din casa, fiind inlocuite de tatal ei cu alte lucruri. In cele din urma, va lua decizia de a se muta si de a locui singura, deoarece nu vroia sa locuiasca cu noua sotie a tatalui ei. Cand Kippei incearca sa faca cunostinta cu ea, pare distanta, si e decisa sa il ignore. Insa cand afla ca Kippei are acum grija de verisoara lui, isi schimba putin parerea despre el, doar cat sa nu mai aiba impulsul sa-l pocneasca pe loc :)

Sora lui Kippei
She's eeevil. E capul familiei. Si pe buna dreptate, de altfel. Cand ea spune ceva, nimeni nu incearca sa o contrazica, sau s-a zis cu el. La adunarile de familie intotdeauna tuna si fulgera, dar mai tot timpul, e blanda si isi face griji pentru Kippei si restul familiei, in special Yuzuyu si mama ei. Mereu ii da sfaturi lui Kippei, pumni dupa ceafa, sau se enerveaza pentru ce a mai facut el. Dupa imbracaminte, e o femeie letala (si se duce odata in vizita la gradinita lui Yuzuyu, impreuna cu Kippei, fiind chemati la o intalnire cu parintii pentru a se cunoaste intre ei -> unde socheaza pe toata lumea prin atitudinea si tinuta ei, care denota o personalitate puternica, cu care nu e bine sa te pui :P). Pentru ea, cuvantul "discret" nu prea are semnificatie, pentru ca daca nu-i convine ceva, sigur o sa iti spuna asta direct, si fara nici o scuza. Are partile ei bune, si la cata experienta de viata are, Kippei poate fi sigur ca are de unde primi ajutor.

Restul familiei lui Kippei
Kippei locuia cu: bunica + bunicul sau, mama + tatal sau, sora lui, si fratele sau, la care se adauga Yuzuyu. Dupa cum se observa (si din ordinea in care i-am pus), femeile din familia sa sunt pe primul loc, iar barbatii nu au dreptul de a comenta :P Seful absolut al familiei e sora lui Kippei, dupa care urmeaza mama lui, ce mai intervine in problemele familiei. In rest, tatal si bunicul sunt lasati pe afara, singurul care mai zice ceva fiind fratele sau mai mic, dar care e destul de neglijat in casa. Motivul -> Kippei e fratele cel mare, iar el e cel mai rebel. Bunicii nu se amesteca in treburile de familie, iar bunicul nu spune decat un "uh-huh" de fiecare data cand bunica zice ceva (iar bunica nu zice decat ca "uite ce atmosfera plina de viata" - referitor la frecventele certuri intre Kippei si sora sa). Tatal lui Kippei cred ca vorbeste doar 1 data in tot serialul, si tot timpul are pe fata o expresie suparata (the same greutati ale vietii), iar mama lui Kippei arata mai rau ca bunica lui, si se sfatuieste tot timpul cu sora lui Kippei.
In fine, e o familie mare, si care primeste un strop de dinamism odata cu venirea lui Yuzuyu, care e adorata de toti.

Mama lui Yuzuyu
Nu este de fapt o persoana rea. Tot ce vrea e ca Yuzuyu sa fie fericita, si de asta o lasa in grija rudelor, deoarece dupa moartea sotului sau, nu a mai putut continua sa duca o viata normala. Se simte singura, si plange tot timpul, fie gandindu-se la sotul ei, fie gandindu-se la Yuzuyu. Visul ei este de a strange destui bani pentru cresterea fiicei ei si de a se intoarce dupa Yuzuyu, odata ce a devenit mai puternica, si nu va mai simte nevoia de a plange. Atat Kippei cat si sora lui incearca sa o convinga ca Yuzuyu are nevoie de ea, si ca ar trebui ca mama ei sa fie alaturi de Yuzuyu pe masura ce trec anii si ea devine mai mare, dar nu reusesc sa o determine sa vina dupa fiica ei.

Grafica
La capitolul grafica, avem de-a face cu schimbarea stilului de desenare, in functie de atmosfera scenei. Diferentele nu apar la modul de desenare al personajelor, ci la coloristica. Scenele cu trairi intense (gen saruturi) tind sa fie foarte luminate, si cu o tenta galbena (majoritatea apar la apusul soarelui, iar lumina patrunde pe fereastra cu o intensitate atat de mare, incat da o iluzie de transparenta celor doi). Flashback-urile sunt invaluite in "norii de ceata" ai personajului, care de obicei e Yuzuyu, dar fiecare va avea astfel de momente, in care devin meditativi. O atentie mare la detalii se acorda atunci cand personajele sunt indoors -> camera sorei lui Kippei arata mai mult a palat regal, dupa decoratiile de pe pereti, iar imbracamintea ei e intotdeauna realizata in detaliu. Ce-mi place mie cel mai mult sunt unghiile ei verzi, care ies in evidenta, pe langa parul roscat.

Imbracamintea este moderna, iar Yuzuyu si sora lui Kippei profita din plin de asta. Vor avea o garderoba bogata in chestii elegante sau provocatoare (pentru sora lui Kippei) si haine bogat colorate, pentru Yuzuyu. Kippei sta mai tot timpul in uniforma lui de scoala, de culoare neagra si lucioasa, care arata bine, iar accesoriile lui il fac sa arate mai cool (are cercei in ambele urechi, atat gen inel cat si "buton"). Kokoro are si ea mai multi cercei decat se poarta in mod obisnuit (are 4 numai pe urechea dreapta...), dar asta e o sabie cu doua taisuri: cateodata au iesit bune scenele cand isi arata cerceii, cateodata sunt de-a dreptul penale (expresia fetei nu a fost redata cum trebuie). Restul familiei poarta haine normale, care nu ies in evidenta - ceea ce e in perfecta concordanta cu rolul lor.

Mai tot timpul este vreme insorita, cu cer fara nori, si in general, o atmosfera vesela. Cand scena o cere, mai apar si decoruri pe timp de noapte, dintre care cel mai bine realizat mi se pare parcul vazut noaptea, si apartamentul lui Kokoro, tot noaptea (nu are nici o legatura cu ea >:).

Iar acum vine "bomba"... Ce nu imi place mie la un anime e ca personajele sa aiba ochii "sticlosi" cu pupile maaaari sa te ineci in ele. Exact asa le au personajele din Aishiteruze Baby. Daca observati cu atentie, ochii lui Kippei sunt facuti aproape identic cu cei ai lui Kokoro, dar, ca si la faza cu cerceii, cateodata au dat gres in a realiza o expresie a fetei umana cu astfel de ochi... Rezultatul e o clona a acelei poze cu pisicuta care a baut prea multa cofeina. kitty. My GoD! Daca te uiti la un anumit episod din serie, nu poti sa nu observi o asemanare cu Kokoro... In rest, grafica creeaza o atmosfera adecvata povestii.

Sunet
Trebuie sa recunosc ca nu prea am remarcat ceva special la coloana sonora... In serial apar foarte multe scene de gen "flashback", cu coloana sonora realizata la pian -> ajuta foarte mult la crearea atmosferei pentru genul acesta de scene. In rest, melodiile sunt apropiate stilului clumsy (cu sunete distincte comice), deoarece se potrivesc cu scenele in care apare Yuzuyu. Vocile personajelor mi-au placut, deoarece se regasea in voce personalitatea respectivului. Cel putin Yuzuyu e memorabila, prin modul in care spune "Kippei onii-chan" (frate). Kippei, cand nu e serios, are o voce de om plictisit de viata :), iar sora lui are grija sa tipe la el ca sa-l trezeasca putin, cand e cazul.

Impresii
Prima impresie a fost ceva de genul: "de ce @#$*@ ma uit eu la asa ceva?!?". Pentru ca nu mi se parea ca poate fi ceva interesant. Si intr-adevar, ce pateste Yuzuyu nu e chiar atat de interesant, dar problemele lui Kippei sunt cele care ies in evidenta. Deoarece in serial nu e vorba numai despre Yuzuyu, ci si despre cum se descurca Kippei cu noua lui "sora". Povestea se complica atunci cand incep sa intervina mai multe probleme in viata lui Kippei, care, brusc, devine interesanta. Nu trebuie uitat ca, desi serialul abunda de situatii comice din viata lui Kippei, povestea reprezinta drama pe care o traieste Yuzuyu. Care la un moment dat, din cauza similitudinii cu cea a lui Kokoro, devine tema serialului. Pentru mine, asta a fost motivul principal pentru care nu am putut sa abandonez seria, si am stat ca sa vad cum se termina: am fost curios sa descopar cum va rezolva Kippei problema lui Yuzuyu si a lui Kokoro.

Mi-a placut personajul lui Kippei, dar cand l-am vazut imbracat in sort, cu basma pe .cap ca sa nu i se afume parul, si prajind mancare pentru Yuzuyu, am zis ca au exagerat putin scenaristii. Pur si simplu, transformarea e prea rapida ca sa fie credibila, si nu ar fi trebuit sa treaca la astfel de lucruri extreme, cu toate ca scenele de genul asta creeaza comicul de ridicol. Umorul e prezent atunci cand Kippei incearca sa afle mai multe despre cum trebuie sa aiba grija de Yuzuyu, iar confruntarile cu sora lui sunt de-asemenea amuzante.

Am explicat la partea de grafica ce anume nu mi-a placut, si sunt cateva lucruri... In rest, grafica mi s-a parut in unele scene prea fada... lipsea culoarea, chiar daca motivul era probabil pentru a inspira starea aceea de neliniste sufleteasca. Care predomina in ultima parte. Nu prea imi place ca un anime sa se termine in acest mod - in care sa ramai cu un sentiment de regret pentru ce ar fi putut sa se intample, si totusi, nu a fost asa. Din fericire, finalul e unul placut, si plin de auto-incurajari ale personajelor (se lasa cu lacrimi de fericire la sfarsit, pentru cei mai sensibili, sniff, sniff...), dar tot nu mi-a sters impresia de care vorbeam. Ca ceva nu e cum ar fi putut fi. In ceea ce priveste partea de comedie, nu sunt scene chiar atat de comice, dar e amuzant sa vezi greselile lui Kippei. Serialul e presarat cu cateva scene "fierbinti", care mai trezesc interesul publicului, in caz ca te saturi de doza de cuteness de la Yuzuyu.

Nota: 6/10
Recomandare: nu va uitati la el daca suferiti de sindromul anti-cuteness

Niciun comentariu: