sâmbătă, aprilie 04, 2009

Samurai Deeper Kyo


Samurai Deeper Kyo anidb

Info
Tip: Serial
Episoade: 26
Anul: 2002
Gen: Actiune, Samurai, Demoni
Producator: Studio DEEN


Poveste
Actiunea se invarte in jurul lui Mibu Kyoshiro si Kyo, poreclit "Ochi de Demon", care este prizonier in trupul lui Mibu si iese la iveala doar in situatii limita. Kyo este samuraiul legendar de care se teme toata lumea si despre care se zvoneste ca ar fi omorat 1000 de oameni in timpul bataliei de la Sekigahara si ca este mai mult un demon, dupa ochii sai in care arde mereu setea de ucis. Cei doi se intalnesc pe campul de lupta iar sufletul lui Kyo ajunge in trupul lui Kyoshiro, care acum este un simplu vanzator de leacuri ambulant atat de inocent ca nu ar putea rani o musca. Situatia se schimba rapid cand Kyoshiro este prins de Yuya, o vanatoare de recompense, iar demonii incep sa-si faca aparitia. Kyo decide sa lupte impotriva demonilor si fostilor sai asociati ce lucreaza pentru o entitate misterioasa, iar singurul mod de a-i opri este de a reuni toti prietenii lui Kyo si sabiile lor magice create de Muramasa.

Personaje
Kyo este tipul dur de samurai, pe care nu-l poate invinge nimeni si singura chestie care si-o reproseaza e ca a pierdut in duelul cu Kyoshiro, iar acum nici macar nu isi poate gasi trupul. Oricum, de cand imparte acelasi trup s-a mai schimbat din raul intruchipat cum era inainte si incepe sa-i placa de noii sai prieteni. De Yuya, in special, care e pe jumatate indragostita de el, iar cealalta jumatate ii spune sa incaseze rascumpararea imensa pentru Kyo. Yuya mai cauta si pe asasinul fratelui sau, iar Kyo se pare ca stie despre cine e vorba si o va ajuta. Pe langa cei doi apar noi aliati, fiecare gasind in final cate una din sabiile Muramasa: Benitora, care e mostenitorul tronului shogunului dar ii place sa mearga incognito si sa se amestece in lumea interlopa, Yukimura, urmasul familiei de ninja Sanada, ce urmareste reabilitarea lor si aducerea familiei sale la conducere, Sasuke, un ninja din cei 10 Eroi Sanada cu care umbla Yukimura, si Migeiya care vine din viitor si incearca sa il schimbe.





















Grafica
Stilul grafic e destul de bun: acesta e genul de serial in care combatantii striga numele atacului inainte, apare pe ecran denumirea in litere mari si apoi se intampla ceva magic :D. Mi-au placut si micile pauze comice in care stilul o ia razna pentru a mai scapa de seriozitatea povestii. Lumea din Samurai Deeper Kyo este o combinatie intre samurai, demoni si magie, asa ca veti vedea atat sabii lucitoare, flacari, gheata, dar si gloante si raze "laser". Ce m-a surprins a fost sa vad o "sabie" Muramasa sub forma unui chaingun care trage cu ... bucati de suflet. Exista si ninja in serial care au tehnici interesante, gen pot produce ceata in toata zona. Kyo este desenat cel mai bine, dar din nefericire, trupul sau este in alta parte, asa ca nu apare decat ca flashback din ce isi amintesc restul. In rest, fiecare arma are un efect special, de la foc/fulgere si pana la dragoni de apa.























Sunet
Coloana sonora e repetitiva in scenele de lupta a lui Kyo, dar putem neglija acest mic detaliu. OP-ul si ED-ul sunt de la acelasi grup, Pipeline Project si cu vocea lui Yuiko Tsubokura. Opening-ul se numeste "Blue Requiem" iar ending-ul "Love Deeper". Mi-a placut OP-ul, dar puteau sa se abtina de la a striga "day by day" din senin in mijlocul cantecului. Ceva interesant e ca muzica suna putin a coloana sonora Final Fantasy 7 dupa niste lupte.


Impresii
Unul din aspectele enervante la acest episod este continua referinta la "THAT person" care se repeta de zece ori pana cand se dezvaluie un indiciu despre cine e: demon, imparat, samurai, CEVA! Practic singurul motiv pentru a continua urmarirea serialului devine aflarea povestii lui Kyo si a cine e "that man" (si nu exagerez, chiar asa este spus accentuat de catre oricine stie ceva despre el :). Ce e mai rau e ca atunci cand in sfarsit se dezvaluie secretul identitatii lui, nici macar nu e atat de surprinzator. Cel putin reusesc sa explice legatura dintre Kyo fiind in trupul lui Kyoshiro, scena cu cometa care se indreapta spre campul lor de batalie si toti demonii care apar in ultima vreme.

A doua chestie enervanta este faptul ca mai toate luptele se termina identic, cu Kyo repetand aceeasi tehnica la nesfarsit si castigand fara probleme. Bineinteles, "THAT person" va fi complet imun la tehnicile lui Kyo, ocazie de a ruina mitul ca Kyo ar fi un samurai destept cu o sabie extraordinara: stie doar o miscare si pe deasupra nici macar nu o executa asa cum o inventase creatorul sabiei. Recunosc ca povestea lui Kyoshiro/Kyo e una bine gandita dar puteau sa o spuna intr-un mod mai eficient decat un singur detaliu la un moment dat, zeci de flashback-uri cu scena duelului si toate personajele evitand sa dezvaluie povestea sau sa vorbeasca despre ce s-a intamplat de fapt.


Nota: 6
Recomandare: Scenele de lupta sunt repetitive iar povestea lui Kyo e dezvaluita prea incet

2 comentarii:

IubiCola spunea...

Um, destul de interesant blog-ul tau.
Pacat ca majoritatea sunt anime-uri vechi, care lumea le-a cam vazut si revazut de n ori.
Ar trebui sa vi cu material nou, ca ultima postare e de prin 2009 primavara :))
Se pare ca te pricepi sa faci o critica a anime-urilor si chiar nu ma asteptam sa fie cineva de genul asta prin Romania.
Oricum, keep goin'.
Astept postari noi si la cat mai multe!
Spor^^

Unknown spunea...

Un anime foarte tare
Si o descriere de note 10
Datorita la drescrierea de nota 120 ma pun sa mai uit la anime
Multumesc si tineto tot asa