marți, noiembrie 01, 2005

Legend of Crystania

Legend of Crystania anidb

Introducere
Cand am vazut filmul Legend of Crystania, prima comparatie care mi-a venit in minte a fost cu Record of Lodoss War. Sunt mai multe motive pentru asta >:), dar povestea este cu totul alta, si nu e la fel de elaborata ca in RoLW -> e si normal, pentru ca avem de-a face cu un film, nu cu o serie de OVA-uri. Pe de alta parte, exista 3 OVA-uri si la LoC, dar in articolul de fata ma voi rezuma la film. De notat ca filmul a fost facut in 1995, practic 5 ani dupa RoLW. Sa vedem ce s-a mai intamplat intre timp...

Poveste
Regele Ashram, impreuna cu servitoarea sa, Pirotess, si toata flota regala, erau pe punctul de a cadea prada foametei si bolilor pe mare, in mijlocul unui taram necunoscut, cand, o voce misterioasa le promite gasirea unei insule, pentru un pret destul de mare, totusi: Ashram trebuia sa se lase posedat de acea entitate, care era nici mai mult, nici mai putin decat un zeu foarte puternic, din Crystania – asa cum va ramane peste ani numele “Pamantului Zeilor”.

Anii au trecut, si intre timp a aparut o civilizatie de oameni, care traiau pe o insula inconjurata de un zid de nepatruns ce separa tinutul zeilor de lumea muritorilor. Dar asta e pe cale de a se schimba, din cauza unui grup de oameni indrazneti si destul de hotarati sa lase in urma lor lumea de pana atunci, si sa caute puterea ascunsa in Crystania...

Personaje

Redon
El este un tanar print, si foarte neexperimentat, care traieste cu setea de a se razbuna, si pleaca in Crystania la chemarea unei voci care-i promite puterea mult ravnita. Practic, el e cauza de la tot ce se intampla cu eroii nostri, pentru ca nu sta prea mult pe ganduri inainte de a se aventura prin locuri necunoscute.

Aderishia si Nasare
Sunt amandoi magicieni, diferenta dintre ei fiind ca Aderishia e o preoteasa a unui zeu a carui forta este cunoscuta pana si in Crystania, dar care se pare ca nu are prea multi credinciosi. Lady Aderishia e o fire pasnica, si isi foloseste forta petnru a pune capat conflictelor, fara varsare de sange, pe cat posibil.
Nasare, pe de alta parte, este mai mult un fel de sorcerer, care nu are nevoie de zei ca sa-si canalizeze forta magica, ci doar de o scurta intonatie: “oooooh, Mighty Mana…” :)) yeah… genul *acela* de intonatie. El e printre singurii care mai rationeaza inainte de a se arunca cu capul inainte in orice pericol.

Obier si Raifan
Obier este soldatul mercenar perfect, si are skills de invidiat. Nu se stie care e relatia dintre el si fetita cu care locuieste si de care are grija, dar e posibil sa o fi salvat in trecut de la moartea care pandeste uneori strazile orasului. Iar Obier se pare ca e doar una din aceste umbre… dar are si simtul onoarei, si se hotaraste sa-l ajute pe Redon, din motive proprii.
Raifan este doar o mica fetita, dar poate invoca fortele spiritelor naturii iar un fireball in fata nu e nimic de neglijat :) De cele mai multe ori ii este prea frica sa se lupte, mai ales ca la varsta ei, oboseste destul de mult dupa un astfel de summon.

Boakes si Pirotess/Shadoo
Ei sunt locuitori ai Crystaniei, Boakes fiind un supus al zeului Leu, si care se intalnesc cu party-ul oamenilor. In Crystania oamenii traiesc sub tutela diversilor zei-animale, care i-au inzestrat cu puterea de shapeshifting.
Pirotess vrea sa isi salveze regele, izgonind sufletul zeului din corpul sau, si lasand sufletul original al lui Ashram sa intre la loc in trupul care a ramas acelasi timp de 300 de ani. Bineinteles, pentru un dark elf, aceasta perioada nu a schimbat cu nimic dragostea pentru stapanul ei. In Crystania, numele ei este Shadoo, probabil legat de culoarea pielii :)

Grafica
Vorbeam la inceput de faptul ca filmul acesta a aparut la 5 ani dupa RoLW. Ei bine, din punct de vedere grafic, lucrurile stau exact invers. Si asta pentru ca nu exista pe acea vreme conceptul de eye-candy, sau bugetul nu a fost pe masura :P

Nu prea se folosesc culori vii in peisaje, nici in cele cu scene din natura -> care vor fi destul de putine, apropo, si de obicei, vegetatia si relieful vor fi ciudate (doar e vorba de tinutul Zeilor, nu?).

Personajele sunt desenate in acelasi stil cu care ne-am obisnuit in anime-urile cu vechime, cu cateva particularitati: lacrimile inca mai arata ca niste mici balonase care zboara in toate directiile (scena preferata e de a fugi slow-motion, plangand) dar veti observa ca pe alocuri arata chiar bine, in cazul lui Pirotess, si in timp ce Redon doarme. Apoi, Pirotess isi cam schimba culoarea pielii, iar faptul ca e dark elf nu o influenteaza cu nimic, se pare, in a avea o piele ca a unui wood elf (nu arata la fel de stralucitoare ca a lui Deedlit, ci e putin mai *bronzata*, dar tot nu e DARK elf).

Si asa, am ajuns la capitolul inevitabil din grafica acestui film, si anume… MAGIA! Which basically and technically speaking… sucks bigtime. Vreau sa spun ca eu nu am vazut pana acum nici desene animate in care magia sa arate mai penibil, but hey… Daca nu ma credeti, luati iar ca exemplu RoLW, care arata foarte bine, desi e facut cu 5 ani in urma! Din aceeasi perioada dateaza si Pirates of The Dark Water, serial (desen animat, ce-i drept) care arata si el bine la partea de efecte de magie. Ca sa intelegeti despre ce e vorba in Legend of Crystania, va voi prezenta fenomenul de combustie :P si in special vrajile lui Nasare. Flacarile sunt de fapt un fel de 2 baloane concentrice, unul rosu si unul galben care lovesc adversarii si apoi dispar. Si nu au nici o scuza, pentru ca din scena cu castelul in flacari, se vede ca sunt familiarizati destul de bine cu modul lor de desenare.
Oh well… poate e din cauza de la “oooooh, Mighty Mana...” In rest, celelalte personaje au magii care arata bine, si dau ca exemplu pe Lady Aderishia si Raifan.

Shapeshiftingul arata si el cat de cat interesant, mai putin in cazul trupelor lui Ashram, care, tigri fiind, seamana cu pume/gheparzi la cap, si au un fel de Super Speed ce imi aduce aminte de sagetile albastre cu care se desenau pe Discovery miscarile tancurilor pe harta, cand era History of WWII.

Sunet
Muzica este ok, iar scenele de lupta se desfasoara pe o coloana sonora incitanta, in ritmuri de tobe :), si veti auzi si trompete pe alocuri. Vor fi si parti dramatice, realizate bineinteles la sintetizator, dar coloana sonora e intotdeauna antrenanta. Uneori, am avut senzatia ca muzica e orchestrata, si avem si aici surprize: de muzica s-au ocupat Toshihiko Satou si Michiru Oshima, care printre altele, e responsabil si cu coloana sonora de la Full Metal Alchemist. Veti recunoaste aceleasi themes pline de tristete ca si la RoLW, dar cea de intro e mult mai optimista :)

Impresii
Nu pot spune ca e un anime care mi-a placut mult, dar daca fac abstractie de grafica ce pe alocuri suckeaza nejustificat de mult, este un film placut, si cu o poveste interesanta. Dar nu e mai bun ca RoLW.

Si pentru ca am facut deja multe comparatii cu RoLW, sa va spun acum si motivul real pentru acest lucru: sunt facute amandoua de compania Kadokawa Shoten, dar in cazul lui RoLW, si-a bagat si Madhouse coada pe acolo, dovada fiind diferenta neta dintre cele doua productii. Mai mult decat atat, povestea din LoC e, citez, “aftermath of the” RoLW, dar… nu prea vad legatura. Veti observa in schimb faptul ca Redon cam seamana cu Parn, Pirotess… e tot dark elfa, dar arata mai bine in RoLW, si este preluat si Ashram. Ar fi fost mai bine daca nu faceau asta, pentru ca au cam inselat asteptarile publicului.

Nota: 6/10
Recomandare: anime de colectie, dar in rest...

Niciun comentariu: