vineri, octombrie 21, 2005

Tales of Eternia

Tales of Eternia anidb

Introducere
"A fost odata ca niciodata, un taram nespus de frumos..." care se numea Eternia. Ce are Eternia diferit fata de restul povestilor e ca... nu e eterna... Exista de fapt doua lumi, destul de diferite, si care sunt pe punctul de a intra in coliziune din cauza ca in ultima vreme Cerul se apropie din ce in ce mai mult de Pamant. Cerul este o lume misterioasa, in care traiesc Celestians, care au purtat mai de mult un razboi cu locuitorii Pamantului - Inferians, in urma caruia au lasat prin zona ruine, tehnologie avansata, si... (dar veti descoperi daca urmariti serialul :P)

Poveste
Heeey... credeam ca am mentionat in introducere cate ceva despre ea, nu? Dar asta nu e tot :) Asa cum se intampla mereu, exista pe undeva si oameni carora chiar le pasa de ce se intampla in jurul lor, asa ca dupa ce o Celestiana foarte draguta aterizeaza, la propriu, in mijlocul lor (cu un fel de capsula spatiala - self-destructing, of course) se hotarasc sa afle mai multe despre aceasta criza a planetei, cunoscuta sub numele de "Grand Fall". Si asa, eroii nostri isi propun sa salveze lumea. Dar mai intai, ajung pe insula Belcarno, unde in ciuda ospitalitatii localnicilor, se intampla numai lucruri iesite din comun...

Personaje
Dar nimic nu este peste puterile party-ului nostru de eroi mareti:

Ridd - the fighter
Este tipul de luptator care se pricepe doar la dat cu sabia. Nu e el prea iute de minte, dar stie sa aprecieze privelistea oferita de un cer fara nori, o siesta in lanul de iarba de la poalele muntelui, si are o inima mare. Nu se chinuie special pentru asta, pentru ca ii sta in fire sa aiba grija de ceilalti, sa le alunge tristetea, si sa le asigure protectia in caz de atacuri ale monstrilor. De notat este modul in care executa miscarile sale speciale -> striga inainte numele atacului, care are o parte identica cu cea a lui Marone.

Farah - the monk
Orice part ar trebui sa aiba pe cineva care stie sa *dea bucati* in stanga si in dreapta, in ritm alert. Farah este fata potrivita, care o data ce isi pune manusile (de Lady) va putea plesni peste fata orice monstru ce apare in cale. E foarte puternica, dar cateodata pumnii ei nu sunt suficienti, moment in care apare Ridd si face una cu pamantul tot ce misca :). Farah are cateva miscari speciale similare cu cele ale lui Marone, si nu de putine ori se vor ajuta reciproc.

Meredy - the little extraterestrial
Ea este cu totul deosebita de restul oamenilor, atat prin haine si comportament (asta daca lasam la o parte parul ei roz...) cat si prin faptul ca poarta semnul specific al Celestians - un fel de piatra asezata pe frunte, care uneori mai lumineaza ciudat. Meredy e o foarte buna inotatoare (va intrebati in ce context veti afla asta, nu? tot ce va spun e ca va fi distractie totala), si mai are niste vise ciudate, amintiri din copilaria sa. Specialitatea lui Meredy este Summoning-ul lui Undine. Si aliatul special al lui Meredy e un mic animalut simpatic - Quickie. He's very... quick =))

Keel - the bookworm scientist
Cunoasteti genul de geekish book-worm guy? Si care in ciuda faptului ca ar trebui sa fie slab, arata mai masiv decat fighterul? Daca mai adaugam o similitudine destul de mare cu Kenshin din SamuraiX, in ceea ce priveste fata, este personajul perfect, demn de a primi premiul Nobel. Pentru descoperirea diverselor ruine Melonix (limba Celestian) care le vor iesi in cale. Acest tip e foarte serios, si sta tot timpul cu nasul in carti, la propriu. Mai ales daca prin fata lui trec femei in costume de baie traditionale din insula Belcarnos. Specialitatea lui Keel este de a summona pe Ifrit si pe Sylph.

Coreena - the stupid good-looking bard
Ati vazut vreodata pe cineva muscandu-si limba in timp ce incearca sa cante? Coreena este exemplul perfect de fata aiurita (e putin spus) si care putea sa faca orice, numai ca a ajuns, spre oroarea publicului larg, sa puna mana pe mandolina... Si asa, cum orice bard cauta aventurieri legendari carora sa le cante povestile pline de eroism, Coreena aterizeaza si ea in party, la fel de violent ca si Meredy :P Ca sa stiti de la ce sa va asteptati de la Coreena, va atentionez de pe acum ca are un tic verbal -> adauga mereu la sfarsitul unei propozitii "-desu".

Marone - the skilled woman fighter
Ea este un personaj misterios, care e de fapt bounty hunter, desi nu e prea clar de ce se hotaraste sa se alature grupului de eroi. Este copia fidela a lui Ridd in ceea ce priveste skillul cu sabia, si pe langa asta, mai are si un dragon foarte dragut, care din cand in cand, ii poarta pe eroi spre viitorul loc de masacru de monstri. Glumeam... in fond, Marone e doar o fata, iar spre final, devine mai emotiva decat era la inceput, cand parea ca are sange rece in orice situatie.

Grafica
Universul Eterniei este desenat in culori foarte vii, ceea ce da bine la privelisti, in special scenele din paduri, sau cu o vedere panoramica a insulei Belcarno. Comparatia cu o insula tropicala este cea mai potrivita, pentru ca veti avea parte de scene cu foarte mult soare, in care marea si cerul parca sclipesc, veti vedea unii dintre cei mai pufosi (dar nu roz) nori din anime-uri, si multe asfintituri, sau alte scene numai potrivite pentru contraste intre zone puternic iluminate si zone intunecate.

Personajele sunt desenate in celebrul stil al coafurilor imposibile :) (vezi cum arata parul lui Meredy) dar arata bine, si sunt foarte colorate, mai ales ca isi mai schimba din cand in cand vestimentatiile, lucru adevarat pentru fete, deoarece Ridd si Keel nu prea participa la activitatile traditionale de pe insula, fiind mai mult ocupati cu dormitul si cititul de carti. Accesoriile de imbracaminte sunt diverse, de la cercei, la esarfe multicolore, mai ales ca fiecare din localnici aduce mai mult sau mai putin cu un pirat :)

Efectele speciale nu lipsesc, deoarece nu se poate sa avem magie fara asa ceva :) Si magie e destula, mai ales daca tinem cont si de Guardian Forces. Pe la sfarsit veti vedea destul de multe lucruri interesante, si ma refer in special la combinatia dintre tehnologia avansata gen lasere, si sulitele rudimentare cu varf din piatra cioplita ale unora... Monstrii sunt si ei interesanti, deoarece veti intalni atat "boss-i" (referinta Final Fantasy) cat si simplutii robotei pe care un atac special ii da gata (si vedeti mai multa magie, deci efecte speciale).

Grafica arata, deci, de la bine in sus. Scenele cu adevarat remarcabile sunt cu asfintituri, si cele *tropicale*. Oricat de mult m-as chinui, tot nu pot face sa incapa toate pozele pe care le-am snapshot-at in timpul vizionarii serialului. Sper ca va veti face o idee din cele cateva pe care le-am pus prin review. Here goes nothing... :)

Sunet
E ok. Nu veti ramane profund impresionati de sunet, deoarece actiunea de pe ecran va va capta toata atentia. Ce e de mentionat (si m-a socat...) e ca omul din spatele sunetului acestui serial este Takanori Arisawa, care printre altele, mai e responsabil si cu coloana sonora de la Sailor Moon si Digimon O_O. Stiu... e foarte socant. Dar rezultatul este placut urechiuselor mele, in special muzica ce insoteste scenele comice. Si pentru ca vorbim de scene comice... Coreena este un bard, daaa? Iar bard-ul are ca ocupatie principala (printre altele si statul degeaba...) cantatul. Trebuie sa spun ca vocea ei e cea mai melodica si pura pe care am auzit-o. Dupa primul ei cantec veti ramane fermecati de... lipsa de talent, voce, acord la mandolina, si tot ce mai vreti sa-i spuneti, inclusiv lipsa de inspiratie :)) Dar e unul dintre personajele cele mai comice, iar in cazul ei, reteta are succesul garantat -> asa ca nu pierdeti recitalurile sale >:)
Marone se pricepe mult mai bine, dar nu va canta decat o singura data in tot serialul, asa ca nu ratati scena.

Cele doua theme-uri (intro/outro) se numesc "I'd love you to touch me" si "Sora ni Kakeru Hashi", ambele cantate de Masami Okui, a carei voce o veti recunoaste si in theme-urile de la Slayers, Scrapped Princess, Yu-Gi-Oh! si alte titluri cunoscute. Ending theme imi aduce aminte de cel de la Record of Lodoss War, pentru ca are aceeasi nota de tristete, desi sfarsitul e bun :)

Impresii
Va veti intreba probabil cum reuseste un anime sa ia o nota atat de mare (dupa cum veti vedea mai jos), chiar daca are numai 13 episoade. Cred ca una din calitatile principale pe care trebuie sa le aiba este sa fie distractiv, iar la acest capitol, Tales of Eternia are multe de aratat prin fel de fel de situatii caraghioase si de personaje carismatice. Si nu mi s-a parut ca devine plictisitor (o serie lunga are acest mic dezavantaj), pentru ca povestea este destainuita pe parcurs - se poate vorbi de o mica tendinta de a dezvalui totul abia in ultimul episod, asa cum se intampla in multe cazuri de serii mici, dar aici le-a reusit destul de bine partea de story-telling.

Conceptele care m-au lasat cu gura cascata... au fost Guardian Force-urile care seamana extraordinar de bine cu cele din Final Fantasy, ca efecte si mod de folosire. Revenind la anime, va veti intalni cu 3 GF-uri dragute, fiecare axat pe elementul sau: Ifrit, pe foc, Sylph, pe vant, si Undine pe apa. Yesss... Undine si Sylph. Unde am mai auzit noi aceste minunate nume elfice? Why... Record of Lodoss War? Se pare ca unele nume sunt foarte des folosite, pentru ca apar pe undeva prin literatura - asa cum exista legendele Olimpului, exista pe undeva si povesti despre aceste entitati, pentru ca numele lor apare prea des ca sa nu fie inspirat din vreo mare opera (si Gilgamesh este un nume care apare ca GF in FF8, si dupa cum ati vazut, exista si serialul).

In mod ciudat, nu m-a deranjat deloc faptul ca personajele nu au nici o poveste personala (mai putin cele cheie), iar majoritatea nici nu avanseaza pe parcursul serialului. Situatiile comice si actiunea sunt suficient de bune pentru a uita complet de aceste *mici* detalii, care probabil ar mai fi stricat putin din spiritul de aventura si actiune fantasy al acestui serial. Nu garantez ca va va placea in mod sigur, dar merita vazut :) Iar daca va veti distra la fel de mult ca si mine cand l-am urmarit, atunci nu mai e nevoie sa explic criteriile pentru care a luat nota...

...: 10.
Recomandare: genul de anime dragut care e intotdeauna potrivit cand ai chef sa razi

Niciun comentariu: