sâmbătă, martie 11, 2006

Shuffle!

Shuffle! anidb

Introducere
In anul 2005 s-a lansat o noua companie de... jocuri hentai, numita Navel (trad. Buric...). Prima chestie pe care au scos-o a fost jocul cu acest nume, dupa care a aparut imediat si serialul, ca orice productie ce se respecta :). Serialul a iesit totusi o comedie ecchi, destul de apreciata, asa ca nu va faceti griji.

Poveste
Rin si Kaede sunt prieteni din copilarie, iar de cand Rin a ramas orfan iar Kaede si-a pierdut si ea mama in acelasi accident, Kaede a avut grija de el, si locuiesc in aceeasi casa. In plus, tatal Kaedei e plecat tot timpul in calatorii de afaceri, asa ca ei locuiesc, practic... singuri. Iar Rin are grija in fiecare zi ca el si Kaede sa ajunga la scoala in siguranta, in ciuda asalturilor pretendentilor la inima ei.

In plus, lumea nu mai gazduieste numai pamantenii, pentru ca intre timp, portile Raiului (Shinkai) si Iadului (Makai) au fost deschise larg publicului, si pe Pamant si-au facut aparitia ingeri si demoni, care vin si ei la scoala, ca orice alt liceean. Asa ca dintr-odata, viata lui Rin se complica si mai mult cand apar la el in clasa doua fete transferate...

Personaje
Tsuchimi Rin
Ramas orfan de mic, a devenit un baiat... lenes, lipsit de cheful de viata, asa ca trebuia sa aiba grija cineva de el, si acea persoana e Kaede. Fara ea, Rin nu ar avea unde sa doarma, sau ce sa manance, si nu ar veni nici la scoala, daca nu l-ar trezi Kaede in fiecare dimineata. In plus, ii place sa duca o viata simpla, ceea ce se schimba din momentul in care incep toate fetele sa traga de el in toate directiile, si ramane putin cam ametit, fara sa se poata hotara pe cine iubeste, sau daca intr-adevar iubeste pe vreuna din fete. Iar cum situatia neclara nu poate rezista la infinit, mai devreme sau mai tarziu, Rin va trebui sa aleaga pe cineva.

Girls
Acesta este un alt anime bazat pe principiul haremului, asa ca va puteti astepta la multe fete, fiecare cu alta culoare a parului :P. Asta e preluata din jocurile hentai, I guess... Am uitat sa precizez ca toate sunt intruchiparea frumusetii si a cuteness-ului, dar cu diferite flavours :P (inafara de Mayumi, care nu e prea iubita din cauza... sanilor prea mici, de care e foarte mandra, de altfel).

Prima dintre ele este Kaede, care locuieste impreuna cu Rin, si are grija de el. Rin ar trebui sa-i dea mai multa atentie, in special pentru ca sunt prieteni din copilarie, dar asta nu prea se intampla, pentru ca ei sunt mai mult frate si sora, iar Kaede e in stare sa-si neglijeze propriile dorinte doar ca sa aiba grija de Rin, ceea ce nu e tocmai normal.

In Japonia, se pare ca e normal ca oamenii care admira o fata sa-si creeze un grup de "veneratie" si sa o stalkeze peste tot, asa ca s-a infiintat KKK (Kitto Kitto Kaede-chan), o grupare extremista de bodyguarzi ai lui Kaede. Iar daca va inchipuiti ca un grup e mare bataie de cap pentru Rin, asteptati sa vedeti cand mai apar inca 2, si pentru Shia si Nerine ->

Dupa cum am mentionat, viata lui Rin se complica foarte mult atunci cand apar Shia si Nerine: Shia este fiica Regelui Raiului, iar Nerine e fiica Regelui Iadului, ceea ce inseamna ca viitorul sot al uneia dintre ele va fi fie God, fie Satan, dupa caz. Faptul ca cele doua sunt printese nu prea influenteaza cu mult atitudinea de venerare a restului colegilor, pentru ca frumusetea lor spune totul. In plus, ambele il iubesc pe Rin, ceea ce va duce la infiintarea altor forte de protectie, iar viata lui Rin nu va mai fi niciodata aceeasi, acum ca trei grupari sunt pe urmele lui :).

Iar ca reteta sa fie completa, Shia si Nerine au venit impreuna cu tatii lor, si s-au mutat chiar langa Rin, ca sa poata fi aproape, si sa mearga impreuna la scoala. Dupa cum era de asteptat, fiecare are propriile puncte forte: Shia stie sa gateasca foarte bine, Nerine invata foarte bine, in schimb, si stie sa cante foarte frumos.

Pe langa fetele care stau tot timpul in preajma lui Rin, si care sunt de o varsta cu el, mai sunt si altele, cum ar fi Primula, o fetita din Iad cu puteri misterioase, si Asa Shigure si Kareha, care sunt cu cativa ani mai mari, si mai vin din cand in cand sa verifice ce tampenii mai fac restul. Asa este cunoscuta pentru firea ei energetica, iar Kareha este din Rai, si mereu isi inchipuie povesti de dragoste, ceea ce o face cam aiurita :).

Grafica
Ati vazut vreodata un joc hentai care sa arate prost din punct de vedere grafic? Japonezii au grija intotdeauna la calitatea acestor productii, care trebuie sa fie cat mai ridicata, asa ca nu e o surpriza faptul ca si grafica din serial este foarte reusita. Atmosfera este, ca de obicei, foarte relaxata, plina de lumina, ca sa simti emotiile ce plutesc ca prin aer. Peisajele cu natura nu sunt chiar atat de numeroase, pentru ca toata actiunea se petrece in oras, in principal, si in interior, fie ca e vorba de casa cuiva, sau de scoala. Veti avea totusi ocazia sa remarcati plaja, si soarele, ca sa nu mai spun de cerul de un albastru perfect...

In ceea ce priveste personajele, toate sufera de sindromul "parului lucios" :P, adica toate au niste lumini adaugate pe par, si care nu se schimba indiferent de iluminarea din jurul lor. Asa se explica de ce arata atat de bine desenate :P. Culorile nu sunt chiar "vii", dar toate scenele sunt desenate frumos, iar faptul ca nu prea sunt doua personaje cu aceeasi culoare a parului ajuta din plin la dinamismul imaginilor. Se mai intampla si anomalii, cum ar fi ochii lui Mayumi, care fiind pe jumatate demon, are ochii de culori diferite :). O alta particularitate a modului de desenare ar fi fundele pe care le poarta in par fetele -> cea mai interesanta e a lui Asa. Din cauza particularitatilor acestui serial, va puteti astepta sa vedeti destul de des roseata din jurul nasului personajelor, care e destul de bine realizata, si apreciez foarte mult faptul ca nu exista nosebleeds, sau alte manifestari de genul.

La partea de efecte grafice, stam la fel de bine, deoarece toti ingerii si demonii au puterea de a face magie, care e mereu luminoasa, iar in cazul lui Primula, se intampla lucruri foarte interesante. Cea mai inspaimantatoare mi s-a parut Nerine, cu o aura rosiatica -> efectele de glow sunt utilizate des. Mai apare blurr-ul, dar cel mai mult mi-au placut... stelutele colorate ce apar in jurul capului lui Kareha, cand viseaza si spune "My, my, my..." :)).

Sunet
OP-ul de la Shuffle! este una din acele melodii care mi-au placut foarte mult, si pe care am avut rabdarea sa le ascult la fiecare episod, ceea ce nu se intampla atat de des :P. Este vorba despre melodia "You", cantata de Yuria, si care apare si in serial, fiind vocea lui Ama Shigure, mama lui Asa.

Directorul de sunet este Yota Tsuruoka (de la Rakuonsha), iar cei care s-au ocupat de muzica sunt echipa de la Lantis, care au fost implicati si in proiectele: Azumanga, Chrono Crusade, Ikki Tousen, Mai-HiME, Noein, Scrapped Princess. Coloana sonora e realizata la sintetizator, si "suna" cam ca in jocurile de care vorbeam, dar in mod ciudat, pe alocuri suna a Final Fantasy 7 -> e vorba de secventele linistite, cu amintiri, in care muzica este relaxanta, de pian, ca apoi sa revina la dinamism, atunci cand apar situatii interesante, sau cand personajele se intalnesc in locuri populate, cum e scoala. In ultima parte veti avea parte si de o coloana sonora cu totul speciala, cu accente dramatice >:). Din cauza muzicii si a povestii, la un moment dat am avut dubii foarte mari cu privinta la incadrarea serialului in genul comedie, si veti vedea de ce...

ED-ul e mai putin impresionant, dupa parerea mea, dar e frumos, si se numeste "Innocence", cantat de Hashimoto Miyuki.

Impresii
Punctul forte al serialului este umorul, si sunt foarte multe situatii comice: de exemplu, unele din cele mai frumoase sunt cele in care apar fortele de "aparare" ale fetelor, cum ar fi KKK -> Kitto Kitto Kaede, si care sunt create pentru a-l prinde pe Rin si a-l pedepsi pentru norocul de a fi inconjurat de fete frumoase (Shia-chan Defense Skirmish Force - Suki Suki Shia-chan si Nerine-chan Strike Protect Group - Ran Ran Rin-chan).

Ca de obicei, insa, personajul principal este foarte nehotarat in privinta sentimentelor sale, si va ramane asa o buna perioada de timp. Cu toate ca serialul este o comedie, o buna bucata din el este dramatica, si aveam indoieli in privinta sfarsitului, nestiind daca ar trebui sa ma astept la destinul inevitabil al oricarui personaj de jocuri/seriale hentai. In privinta asta, Navel au avut grija sa nu faca ceva neoriginal :P. Inca ceva... pentru cei familiarizati cu genul, veti simti de foarte multe ori conceptul de "interventie divina" - adica intalnirile complet neanticipate, pentru ca Rin nu face nimic, si totusi apar mereu situatii "speciale". Iar modul sau de gandire e la fel de tipic.

Oricum, acest serial mi-a placut destul de mult, in primul rand pentru umor, iar apoi am descoperit si povestea, care este mai surprinzatoare decat ma asteptam, asa ca vi-l recomand.

Nota: 10/10.
Recomandare: un serial comic, si cu o poveste frumoasa de dragoste.

Un comentariu:

Dark_Angel_Tessa spunea...

Wow omule ce ti s-a parut asa grozav la Shuffle O__o?Ok pot sa recunosc ca pe la sfarsit incepe sa devina interesant...cand lucrurile o iau complet razna XD, dar pana atunci e plictiseala totala in serie.Mie mi-a luat o luna sa ma uit la serie, tot ma uitam la 3 episoade si ma plictiseam, iar ma apucam de el...iar ma plictiseam.Totusi pot sa spun ca per ansamblu e un anime bunicel...dar de nota 10, hai sa fim seriosi >__>
Off topic: doar Hana Yori Dango e de nota 10 XD, singurul anime care chiar cred ca ar putea impresiona pe oricine^^.