luni, octombrie 24, 2005

Ninja Scroll

Ninja Scroll anidb

Introducere
1 ninja, 2 ninja, 3 ninja, 3 ninja jumate, 3 ninja 99/100... :P Get the point? Unul din avantajele de a fi ninja consta in faptul ca inafara de cei din clanul tau, restul nu prea dau doi bani daca mori sau nu, sau daca macar iti este recuperat cadavrul. Aceasta ar fi partea negativa cu care ne-am obisnuit din filmele de pana acum. Pe de alta parte, a fi ninja inseamna si de a avea tehnici speciale de lupta, si orice ninja care se respecta are asa ceva, care il face unic in lumea umbrelor. Ninja Scroll este unul din filmele dintre cele mai bune la acest capitol, dar hai sa vedem mai pe larg despre ce este vorba in el :P

Si pentru ca sa nu existe dubii, in acest articol voi prezenta filmul Ninja Scroll 1 - Juubee Ninpuuchou, la care a lucrat si Madhouse (un inceput in forta, nu-i asa? :P). Pe langa acest film, mai exista serialul de 13 episoade, care este un sequel, si
filmul al doilea al seriei, prequel, care e programat in 2005 pe 22 octombrie si produs tot de Madhouse. Chiar daca mai sunt productii in care apare Jubei, va asigur ca nu au legatura (un exemplu ar fi Ninja Ressurection)

Poveste
Jubei este un samurai ratacitor, care din cand in cand se mai angajeaza sa ajute oamenii, pentru sume destul de modice. Din nefericire pentru el, va fi implicat intre un conflict dintre guvernul Tokugawa si un grup malefic de ninja, condusi de Shogunul Intunericului. Lui i se vor alatura o tanara ninja din clanul Kouga, singura supravietuitoare a unei misiuni de recunoastere in tabara inamica, si un batranel simpatic, spion pentru guvernul Tokugawa. Impreuna, cei trei incearca sa afle care sunt planurile Shogunului Intunericului, in acelasi timp incercand sa scape cu viata din ghearele Demonilor din Kimone - luptatorii ninja legendari aflati sub comanda Shogunului.

Personaje

Jubei Kibagami
El este eroul serialului, dar nu e nici pe departe cel mai puternic ninja, ceea ce aduce o nota de originalitate fata de alte productii. Jubei este insa cu siguranta mai norocos, si, ajutat de prietenii lui, va invinge orice piedica in calea lor. Actionand ca o echipa, ei reusesc sa supravietuiasca, Jubei si Kagero salvandu-si reciproc pielea :) Stilul de lupta al lui Jubei este de a-si elimina adversarul de la distanta, cu ajutorul undei de soc creata de scoaterea rapida a sabiei din teaca. Exista o tehnica similara in SamuraiX, dar as fi vrut ca Jubei sa stie mai multe :*(

Kagero
Este o ninja a carei putere sta in... sangele ei, devenit in timp o otrava foarte puternica. Ea este imuna la otravuri, si din aceasta cauza, este angajata "degustatoare" de mancare pentru clanul Koga ninja. Chiar daca e un ninja, nu prea e lasata sa participe la misiunile clanului, dar la insistentele ei, reuseste sa obtina aprobarea de la sef. Din nefericire, acea misiune se va dovedi fatala pentru restul clanului sau, si ramane singura supravietuitoare, doar pentru a fi trimisa iar in spionaj ca sa afle cine este puternicul asasin. Pe drum, e salvata de Jubei, si asa, ajung sa formeze o echipa.

Dakuan
Moshul e un fel de Jedi Master, dar unicul mod de a-l convinge pe Jubei sa i se alature este... foarte neortodox. Veti vedea la ce ma refer daca urmariti filmul. Jubei nu va avea de ales, si va trebui sa-l ajute impotriva Shogunului Intunericului. Pe cat de mic si parsiv este, rolul de spion i se potriveste perfect. Personal, imi plac calugarii pentru ca au palaria aceea larga si staff-ul cu inele care zornaie cand merg :P

Lord Genna
The Eeeevil Dude. Genna este un aghiotant al Shogunului, si ii controleaza pe Demonii din Kimone, dandu-le ordine. Jubei il cunoaste din alte circumstante, iar cei doi nu sunt chiar prieteni la catarama, daca intelegeti aluzia :P Genna are o putere foarte ciudata, care le va da de furca eroilor nostri, dar in final, Binele invinge intotdeauna, nu? Cel putin in cartile de povesti...

Grafica
La capitolul grafic, filmul se prezinta destul de bine, desi numai scenele de actiune reusesc sa impresioneze puternic. Se va observa o preferinta pentru noapte, deoarece toate personajele sunt, mai mult sau mai putin, ninja. Ceea ce inseamna ca vor fi prezente mai multe efecte de iluminare, scantei, explozii, si asa mai departe :) Flacarile arata excelent, mai ales la finalul filmului, dar veti mai avea ocazia sa vedeti si foc "nenatural" pe timp de ceata, in flashback-urile lui Jubei.
Sabiile reflecta lumina, iar un ninja chiar va folosi aceasta tehnica de "orbire" a adversarului. Nu prea veti avea ocazia sa vedeti sabia lui Jubei scoasa, din cauza modului in care se lupta el, dar pe de alta parte, sunt alti ninja care fac lucruri palpitante -> cum ar fi cei 100+ de ninja care incep sa sara de pe o casa pe alta :P Imi aduce aminte de scena din 3D Mark - Ragtroll :)), pentru ca Jubei va trece prin ei ca prin branza.

Personajele sunt desenate foarte bine -> in cazul lui Jubei, cat si aiurea, pentru Kagero, si in general femeile din film, dar sunt si scene in care Kagero arata bine :) In general, scenele sunt detaliate din punct de vedere grafic, asa cum veti observa in cazul unei fete tatuate pe spate :P sau in scenele cu iarba -> de vazul ca Dakuan sta in prezenta vegetatiei mai tot timpul: faptul ca e mic da bine atunci cand este plasat in iarba care ii vine pana la brau, iar lui Jubei pana la glezne :)) O alta scena impresionanta este cea cu metalul topit - in acest caz, aur, singura problema e ca nu prea cred ca se topea de la acel gen de foc... Si nu ratati scenele "electrifiante", care sunt foarte bine realizate.

Sunet
Sunteti familiarizati cu modul in care se bate toba la razboi? Exact acesta este sentimentul pe care ti-l produce coloana sonora de la Ninja Scroll, care e destul de impresionanta in scenele de lupta. Muzica a fost realizata de Wada Kaoru, care s-a ocupat si de Samurai 7, Gilgamesh, serialul Inuyasha si filmul 2 si 3 de la el O_O Se poate spune ca e destul de celebru, nu?
Vocile mi s-au parut foarte reusite, mai putin cea a lui Jubei, care are un ton de parca e cel mai calm om din lume. Chiar si cand se enerveaza :))
Mi-au placut efectele speciale de sunet, in special exploziile, fulgerele, si cel de flacari arzand. Si nu trebuie sa uitam de double-blade-ul gigant care se roteste prin aer taind copaci, sau de miile de shurikens aruncate in aceeasi scena, si zgomotul infigerii lor in scoarta arborilor >:)

Impresii
Dupa cum am precizat la capitolul Sunet, vocea lui Jubei e cea mai enervanta, iar comentariile sale strica farmecul filmului. Scenele de actiune mi-au placut foarte mult, probabil si din cauza ca nu vezi des atat de multa violenta, si litri de sange. Sunt de parere ca intr-un fel, asta era o necesitate pentru a introduce ninja cu puteri deosebite, dar conteaza foarte mult si pe partea artistica, dupa cum se observa si in alt anime de referinta -> SamuraiX.
Tot de partea artistica (si trebuie sa mentionez asta) tine si urmatorul lucru: samuraii ratacitori au in general o palarie care are o fanta taiata in ea :)) Veti intalni acest model de samurai si in SamuraiX, si e destul de frecvent utilizat in acest univers. Un fel de... marca a genului :P Asa ca daca va intrebati vreodata de ce personajele au intotdeauna un accident in urma caruia le este sectionata doar palaria, acum stiti motivul.

In filmul acesta, apar multe inovatii fata de alte productii, in ceea ce priveste tehnicile ninja -> de exemplu, exista si aici un personaj care poate deveni "o umbra", si sa atace din intuneric, similar unui vampir din Vampire Hunter D. Nu prea mi-a placut ideea cu firele care atarna in jurul obiectelor/personajelor chiar si cand ele se misca. E prea nerealist, la fel cum e nerealist sa vezi ca Jubei se opreste din cadere libera cu un fir de otel, folosind mana goala... In realitate, probabil ca i-ar fi fost sectionata palma :P In rest, sunt multe tehnici interesante de vazut, care de multe ori sfideaza ratiunea, asa ca va recomand filmul :) Si chiar daca e un film axat in principal pe actiune, au reusit sa integreze si o mica poveste de dragoste, care mi-a placut, ca de altfel tot story-ul.

Nota: 7/10
Recomandare: scene de actiune delicioase... daca suportati vocea/replicile lui Jubei.

2 comentarii:

Dread Knight spunea...

Prea tare serialul asta, filmu rulz... singura chestie care mi s-a parut mai nasoala e personajul principal... care e cam prea cliseu... lup singuratic / John Wayne type.

deathgray spunea...

Filmul mea placut insa despre seria anime nu pot spune ca am o parere buna cu toate ca imi plac genuriile de actiune.

Apropo nu am intrebat inca pana acuma....eu tot am facut comenturi la seriile pe care le-am vazut sper ca nu am incalcat vreo regula sau ceva(dar presupun ca daca ai lasat comenturiile libe inseamna ca avem voie sa comentam nu?)