marți, mai 17, 2005

Smash Hit

Hit wo nerae anidb
Smash Hit

Introducere

Inainte sa credeti ca pe acest site o sa fie doar review-uri la animeuri importante, arhi-cunoscute si mult apreciate, va prezint un serial TV mini as zice eu (8 episoade a 12 minute) despre care probabil nu ati auzit:Smash Hit.

Subiect

Smash Hit prezinta prin ce trece Ikita Mitsuki, o fata pe la 25 de ani, care devine producatoarea unui serial de tip "Power Rangers" (doar numit Cosprayers, si cu fete si o tenta mai ecchi - but more on that later). Ikita are insa o problema - desi are 25 de ani, e foarte micuta (chiisai este un adjectiv care i se pune des) si are un aspect destul de copilaros. Cum va imaginati, multa lume are tendinta sa nu o ia in serios - cand intra in camera la echipa de productie formata din barbati in toata firea si le spune ca ea e producatoarea nu o crede nimeni. Iar alta problema e ca desi ea viseaza sa faca un serial cu detectivi e fortata sa faca acest serial cu eroi - cam copilaresc.

Ikita trebuie sa-si dovedeasca/gaseasca maturitatea (care sincer nu prea e - nu numai ca arata a 14 ani, de multe ori se si comporta asa) si sa conduca echipa prin problemele dese si grele din timpul realizarii.

Ecchi

Smash Hit este un serial ecchi in esenta. Daca nu stiti ce inseamna ecchi, e vorba de un tip de anime-uri cu o tenta, sa zicem, oarecum sexy. Nimic mai mult de o o fata careia i se vad chiloteii din cand in cand, sau doua trei scene nude (mostly cenzurate in modul tipic pentru filmele "normale" - adica, obiecte interpuse, sticla neclara de la dus, un prosop asezat strategic etc.). Nu e porn si nu e sex. De fapt, japonezii nu vad nimic imoral sau interzis minorilor in ecchi - spre exemplu una dintre cele mai populare manga-uri (si seriale TV) din Japonia este Love Hina (de care probabil ati auzit), care este ecchi fara indoiala.

Animatie

Animatia este de calitate buna, in mare parte, cel putin in ceea ce priveste personajele. Uneori ai o senzatie de confuzie intre fetele prezente in story, care parca nu sunt intotdeauna suficient de diferite, dar nu la personajele principale, si oricum nu stiu cat din asta e datorat animatiei si cat povestii.

Fundalurile sunt simpliste - cam prea simpliste uneori, dar din fericire de cele mai multe ori actiunea din prim-plan are tot focus-ul. Daca nu au fundaluri exceptionale, macar nici nu pun accentul pe ele.

Sunet

Desi mi-a placut interpretarea pentru Ikita si inca vreo doua personaje, la multe dintre ele vocile sunt de un talent actoricesc indoielnic. Adevarul este ca sunt si foarte multe personaje: desi e un serial micut, are probabil mult mai multe personaje ca unul mediu.

La doar 12 minute per episod, Smash Hit nu are o melodie de inceput - ar fi consumat prea mult, ci doar o melodie de sfarsit, "Todoketai Yume" de Ayano Ahane, care este un JPop tipic pentru astfel de seriale, nu prea rau, dar nici ceva care ai asculta in mod deosebit.

Analiza si critica
[putin spoiling - foarte putin]

Scenariul serialului este cam idiot, ca sa spunem lucrurilor pe nume. Dar e idiot intr-un mod entertaining. La inceput m-a atras modul funny in care este prezentat tot ce i se intampla domnisoarei Ikita. Inceputul e plin de momente stil Ally McBeal (nu ca as fi vazut vreodata serialul asta) - Ikita explodeaza cand cineva spune ca ar avea un iubit, i se face parul tepi cand se intalneste cu seful pe care il vede ca pe un Dracula (totul foarte vizual) si priveste impreuna cu un barbat la visele acestuia despre serial care apar intr-un balon deasupra capului lui... In plus, are tot felul de cazaturi si momente jenante (care de obicei dezvaluie unui public larg ce culoare au pantsu (jap. chiloti) ei - e o intreaga problema legata de chiloti cu imprimeuri aici!) si totul e foarte entertaining.

Ikita evolueaza si cu ea si serialul. Spre sfarsit, se maturizeaza (desi tot plange cand i se spulbera un vis) si serialul devine putin mai serios - dispar scenele gen Ally McBeal si parca momentele ecchi devin mai rare. Intr-un fel e pacat, pentru ca momentele Ally erau picanteria serialului.

Ce te tine pana la sfarsit e faptul ca serialul iti acorda o privire in spatele camerelor, in realizarea unui serial TV. Afli cum se iau decizii si ce cat de mult se adapteaza un serial la evenimente si posibilitati. Vezi de cat de multe depinde totul, si, daca nu stiai deja, intelegi cat de grea e viata unui producator. (Mai ales daca e o domnisoara chiisai si kawaii).

Trivia

Chiar exista serialul (tot de anime insa) Cosprayers [anidb], si este exact cel pe care il face Ikita in Smash Hit. Super tare! O sa incerc sa-l vad si pe ala sa vad daca e bun :).

Concluzii

Deci, Smash Hit nu e o capodopera a genului, nu e un serial memorabil pe care sa vrei sa-l revezi si nu uimeste la mai nimic. Dar, sincer sa fiu, e destul de entertaining. Avantajul mare e ca e scurt - iti ia vreo o ora si jumatate sa-l vezi pe tot (presupunand ca nu stai sa vezi genericul de 8 ori), si e distractiv in perioada asta. Probabil ca daca ar fi fost mai lung nu as fi avut rabdare sa-l vad, dar asa, a mers.

Asadar daca aveti o ora si ceva si aveti chef de un anime asa, de relaxare (fara pretentii), merge. Daca aveti chef de ceva serios, sau cu adevarat bun, mai bine il sariti.


Nota: 5/10
Recomandat: vezi concluzii

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bravo Danutsu! Mi-a placut felul in care ai prezentat acest serial anime, pe care l-am vazut si eu in primavara! Pot spune ca e destul de bun dar mai bun este "Love Love?"... pe asta l-ai vazut? - Sunt aceleasi personaje numai ca actiunea se desfasoara desupra tanarului cameraman si asupra celor 5 fete care joaca in Cosprayers si aici sunt multe scene ecchi, in fiecare episod!
Daca nu l-ai vazut te sfatuiesc sa-l vizualizezi, MERITA!