luni, septembrie 04, 2006

TOKKO

TOKKO anidb

Introducere
Atunci cand ma gandesc la genul Action/Horror, imi vine imediat in minte seria Alien, cu chestiile acelea micute care misuna prin toate cotloanele intunecate ale cladirilor, de-abia asteptand ca sa mai sara la gatul cuiva (si sa sperie de moarte audienta). Asa ca atunci cand am de-a face cu orice in care exista alieni, sunt curios daca e in stare sa-mi genereze aceeasi stare de teama de intuneric :).

Producatorii serialului, AIC, au lucrat la multe animeuri interesante, printre care si Ah! My Goddess, Armitage III, Bastard!, sfarsitul de la Neon Genesis Evanghelion, si Bubblegum Crisis. TOKKO este o miniserie, de 13 episoade, care deschide larg portile Iadului.

Poveste
Poarta spre Iad a fost deschisa in urma incidentului din zona Machida, in urma caruia si-au pierdut viata aproape toti locuitorii. Incidentul a fost musamalizat, asa ca nu foarta multa lume - nici macar supravietuitorii, nu cunosc adevarata natura a "criminalilor" responsabili pentru macelul ce a urmat. Shindou si cu sora sa sunt absolventi ai Academiei de Politie, iar Shindou este hotarat sa prinda pe cei care i-au omorat parintii. Ceea ce nu banuieste este ca exista un motiv pentru care el, sora sa, si altii au reusit sa supravietuiasca in fata creaturilor venite din Iad.

Personaje
Ranmaru Shindou
Dupa cum il caracterizeaza cel mai bun prieten al sau: este un maniac lolicon, si un siscon (adica sufera de complexele Lolita si cel Sister - atractia pentru fete foarte tinere, si...) In realitate, nu e deloc asa, si Shindou e printre cei mai timizi baieti de varsta sa. Doar ca traieste in acelasi apartament cu sora sa mai mica, de care are grija tot timpul, cu toate ca lumea ar putea crede ca e exact invers. Oricum ar fi, Shindou isi iubeste foarte mult sora, fiind unica sa ruda ramasa in viata.

Saya Shindou
Ca o sora ce trebuie sa aiba mereu grija de fratele ei, Saya nu ezita sa-si bage nasul in viata amoroasa a lui Ranmaru, si sa incerce sa-i gaseasca o prietena printre colegele sale, care sunt mai mult decat entuziasmate sa iasa in oras cu baietii de la fortele speciale TOKKI. In ciuda faptului ca stau impreuna tot timpul, Saya se cearta mereu cu fratele ei, dar asta e doar un alt mod de ai arata cat de mult o preocupa siguranta si sanatatea lui.

Sakura Rokujou
Sakura este fata care bantuie, in mod ciudat, cosmarurile pe care Ranmaru le are de cand s-a intamplat accidentul. Ce nu stie el este ca supravietuitorii Machida sunt persoane cu puteri speciale, iar Sakura si prietenii ei formeaza ceea ce se numeste TOKKO (de unde vine numele serialului), si care e o subdivizie secreta a TOKKI (fortele de politie unde e Ranmaru). Sakura si prietenii ei se ocupa de toate cazurile "speciale" de aparitii ale creaturilor Iadului, si au grija sa le eradice inainte sa devina o stire ce nu mai poate fi ascunsa populatiei.

Grafica
Monstrii arata foarte bine, dar probabil cei mai draguti sunt micile chestii albe ce intra in oameni. Nu numai ca au niste ochisori adorabili, dar pot vorbi, si imi aduc aminte de filmul cu creaturile micute cu dinti care se fac bila si devoreaza totul in cale. Partea aceasta horror a fost foarte bine facuta, si veti vedea torenti intregi de sange pe toti peretii atunci cand apar ei in zona. Iar cand sunt ucisi cu sabiile, vor zbura maini, picioare, capete, jumatati, etc. in scene foarte rapide. Este printre cele mai sangeroase animeuri vazute pana acum, si se potriveste cu atmosfera serialului.

La partea de efecte speciale, am vazut foarte mult eyecandy in lupte, cum ar fi de exemplu runele negre cu glow mov pe care le creeaza Shindou, sau vortexul de flacari move cu care ucide monstri. Cel mai mult m-a intrigat fumul mov pe care il expira the bad guy din serial, si ceata rosie a Iadului. Sabiile stralucesc tot timpul, chiar si dupa ce au avut sange picurand de pe ele (un alt efect superb), si veti mai avea parte si de explozii sau impuscaturi.

Personajele arata toate foarte bine, atat din punct de vedere vestimentar, cat si fizic. Shindou este vopsit blond, si are si suvite portocalii, iar daca la asta adaugam una bucata tatuaj supernatural pe tot bratul, imbracaminte a la Matrix, si o sabie cu fanta pe mijlocul lamei, combinatia devine destul de interesanta. Despre stilul Matrix de imbracaminte: chiar asa arata uniformele TOKKO, deoarece fetele au imbracaminte mulata, iar un personaj are tunica gen Neo.

Decorurile sunt interesante si foarte bine realizate: copaci sakura pe langa Academia de Politie, parcuri de distractie, acoperisuri de cladiri, spitale, biblioteci, paduri. Mi-a placut cum este desenat cerul, cu nori foarte credibili, si vegetatia, acolo unde apar copaci. Exista si o scena cu o superba fantana arteziana, si una cu luna plina, colorata... ati ghicit. Mov.

Sunet
OP-ul de la TOKKO este probabil cea mai proasta melodie pe care am auzit-o pana acum, si se numeste "Nothing". ED-ul e ceva mai agreabil, numit "Sherry", si realizat tot de catre dB. Insa Shunsuke Minami nu ar fi trebuit sa scrie lyrics... Dar in rest, coloana sonora este foarte placuta, pentru ca toate scenele de actiune au melodii de heavy metal pe fundal, care se potrivesc cu actiunea rapida, si in plus, am mai observat si niste efecte speciale specifice horror, pentru a creste dramatismul scenelor (se aud cateodata zgomote ciudate, cum ar fi un harait metalic, si atunci stii cam ce urmeaza pe ecran...)

Ceea ce nu stiati e ca vocea lui Rokujou este a lui Fumiko Orikasa, care este si Rukia, din Bleach, si a cantat si pe ED-ul de la Tsukihime. Shindou e interpretat de Kenichi Suzumura, care si-a imprumutat vocea lui Zack din Final Fantasy VII (Advent Children + Last Order), si apare si in Tsukihime, ca vocea lui Shiki Tohno.

Impresii
Ce nu mi-a placut la TOKKO a fost modul in care s-a terminat. Ca si in alte cazuri, pur si simplu nu iti vine sa crezi ca au putut pune un final atat de patetic, dar va las sa descoperiti singuri "tipologia" de final pe care au folosit-o aici. Pe langa asta, cred ca un alt element de influenta este latura ecchi care apare uneori, si te ia prin surprindere. Chiar cand nu te astepti, este o scena in care se intampla *ceva*. Partea de comedie a serialului se bazeaza pe aceste mici scene in care actorul principal e bineinteles Ranmaru, eternul inocent.

Problema genului acesta de horror este ca l-au transformat in ceva prea comic. Sincer acum, daca seful politiei e un fost gangster, care se imbraca de parca ar fi Yakuza, oricine ar rade (dupa cum zice Ranmaru, "he's an angel"). Apoi, faptul ca una din fetele TOKKO zambeste, face glume tot timpul, si nu poarta nimic pe sub bluza pe care si asa o tine descheiata foarte larg, duce la scaderea credibilitatii de horror. E doar un action cu demoni. In mod sigur NU horror.

In concluzie, va recomand sa va uitati la acest serial pentru a admira... grafica excelenta, luptele cu sabii vs gheare, litri de sange imprastiat peste tot, ~5 faze de umor care merita si fetele foarte frumoase. Cel putin unul din aceste motive ar trebui sa fie tentant. Dar veti observa ca in rest, nota se cam justifica.

Nota: 6.7
Recomandare: E un horror cam nereusit.

2 comentarii:

Danutsu spunea...

Danutsu's Mini Review

In general Gabi a cam prins esenta in review-ul lui, dar, daca vreti un second opinion il puteti gasi aici.

Grafica
Ok, dar sufera de cateva probleme. Uneori, vazute din anumite unghiuri, personajele arata cel putin dubios. In plus scenele de lupta cam duc lipsa de originalitate grafica - atat per total, cat si de la o lupta la alta. In timp devin redundante.

Analiza
Ideea e ok dar o idee nu tine 13 episoade, si dezvoltarea povestii este slaba si in general previzibila.

In plus, serialul isi propune o abordare din mai multe directii a povestii - uneori e comic, alteori serios... din pacate, o astfel de abordare (desi superba cand iese) nu e usor de facut bine - si realizatorii TOKKO nu prea au reusit-o. Scenele comice par "out-of-place", momentele serioase sunt distruse de personaje ca Suzuka (si geaca ei etern desfacuta) sau locotenentul mafiot...

Voi marturisi ca, daca dupa episodul 3-4 spuneam "wow! super serial..." ultimele cateva episoade le-am vazut mai mult asa, de dragul ideii. Ah, si, dupa cum a mentionat si Gabi, serialul "beneficiaza" de un sfarsit complet nesatisfacator.


Nota: 5.5
Recomandat: in lipsa de altceva.

mosocedo spunea...

si mie imi plac animeurile.sunt tari.si ori cum ori ce ani e de actiune e mistooooooooooooooo