joi, iunie 23, 2005

Basilisk

Basilisk anidb

Basilisk - Kouga Ninpou Chou
Basilisk - The Kouga Ninja Scrolls

Introducere
"De mic copil, eu ma dadeam de-a ninja prin padure..." Cam asta fac personajele din acest anime, care e cu si despre ninja. Este o serie de 26 episoade, probabil (intre timp s-au mai modificat cifrele pe site-uri), in care avem ocazia de a ne delecta cu tot felul de tehnici speciale care aduc mai mult a puteri supranaturale decat cele cu care eram obisnuiti la your average shinobi (jap, ninja). Inca din primul episod am stiut ca imi va placea aceasta serie, deoarece toata actiunea e concentrata in luptele dintre cele doua clanuri. Cum care clanuri? Nu stiati de...

Poveste
Povestea se desfasoara in Japonia, in timpul faimoasei dinastii Tokugawa, care se afla acum in impas deoarece fostul shogun a avut doi fii. Pentru a determina care va fi urmatorul shogun, batranul Tokugawa Ieyasu (the Godfather in versiunea japoneza, si el un ex shogun expirat de mult) se decide sa foloseasca o competitie intre doua clanuri ninja rivale, care se dusmaneau de mai bine de 400 de ani. Ura dintre ei era atat de mare si a ucis atatia ninja competenti, incat seful suprem al ninja, Hattori Hanzo, i-a obligat pe conducatorii celor doua clanuri sa faca pace.

Cele doua clanuri se numeau Kouga si Iga, iar ei erau pe punctul de a solidifica pacea dintre ei prin casatoriile copiilor conducatorilor: Gennosuke si Oboro, si fratele lui Gennosuke si sora lui Oboro. Ieyasu rupe insa pacea dintre clanuri, iar acum Gennosuke si Oboro sunt nevoiti sa lupte pentru ca dragostea lor si pacea dintre clanuri sa reziste. Din nefericire, Iga vor fi primii care afla de ruperea pacii, si pornesc cu toate fortele pentru a anihila clanul Kouga, fara ca Gennosuke sau Oboro sa stie.

Personaje
E greu de vorbit despre personaje, deoarece nu prea sunt conturate decat cel al lui Gennosuke si Oboro. Restul nu au vreo poveste personala, ci sunt inzestrati doar cu puterile lor speciale, de care se vor folosi la un moment dat in lupta. In serial nu veti gasi nici o informatie cu privire la trecutul personajelor, inafara de partea de inceput, cand se explica povestea. Gennosuke pare un om rezervat, bland, si care zambeste foarte mult in prezenta lui Oboro, deoarece ea e foarte sfioasa, dar si o fire inocenta.

Gennosuke si Oboro se iubesc, si isi doresc sa reuseasca sa faca o pace mai trainica intre membrii clanurilor, care se tolerau, dar din cand in cand mai incingeau meciuri "amicale". El are o autoritate deplina asupra oamenilor sai, si e considerat un ninja cu skill legendar, desi nimeni nu stie care e, pe cand Oboro e neglijata de la datoriile clanului ei, deoarece ea nu stia mai nimic despre tehnicile ninja ale familiei, si nici nu a invatat vreuna. Totusi, ea a mostenit o putere speciala, si unica in lumea ninja, de care toata lumea se teme, si pe bun motiv. Dar va trebui sa-l descoperiti singuri :P

Grafica
Grafica este superb realizata pe alocuri, si avem si aici parte de scene mirifice din natura, deoarece clanurile aveau bazele amplasate la marginile unei paduri. Puterile la fiecare ninja sunt neobisnuite, si au efectele foarte bine realizate, unele fiind chiar socante: nici macar nu banuiam care era skillul secret al lui Gennosuke, si, recunosc, nu sunt lucruri evidente decat la doi dintre ninja. Veti sti imediat cand ii vedeti. In rest, graficienii se joaca foarte mult cu contrastele lumina-intuneric, si apar efecte de genul ochi fosforescenti, transparenta, fum, iar umbrele sunt bine realizate, ca in orice anime despre ninja. So daca tot vorbeam de efecte de transparenta, nu am mai vazut de mult lacrimi atat de bine realizate.

Ce imi mai place este stilul de desenare, care imi aduce aminte de perioada mai veche a animeurilor (dark age :P), cand barbatii erau realizati stil blocky -> muschi mari si aspect paralelipipedic, fete colturoase, muschii pectorali erau un adevarat blindaj la personajele musculoase din fire, ochii predominant negri. Si cu sprancenele negre si ingrosate la extrem. Asta pentru Gennosuke. Fetele ninja sunt de ambele tipuri: si cele gifted by nature, gen amazoane, si cele gingase, ca niste flori, cum e Oboro. Parul este bine realizat, suvita cu suvita (toti au suvite "rebele"), si sunt scene impresionante la acest capitol, din punct de vedere grafic.

Pregatiti-va sa vedeti suvoaie de sange, pentru ca nu exista lupta in care armele sa nu fie letale, iar atmosfera scenelor e bine realizata. Deoarece avem de-a face cu ninja, viteza de actiune e ceva la care trebuie sa ne asteptam, si regizorii au avut grija sa includa multe scene de motion blurr care sintetizeaza miscarea rapida a personajului. Apar si flashurile albe ale taisurilor armelor, atunci cand sunt aruncate cu viteza, dupa cum puteti observa.

Sunet
Nu ma asteptam sa aud o melodie heavy metal pe coloana sonora de la inceputul serialului. Mai ales una cantata de o tipa, si trebuie sa recunosc ca suna bine, iar la sfarsit se aude si fluierul lui Gennosuke din serial -> really impressive. Atmosfera sonora este gloomy si mai tot timpul muzica dramatizeaza scena care e pe punctul de a se desfasura. In rest, mi s-au parut bine realizate sunetele pe care le scot diversele vietuitoare ale padurii -> se pare ca soimul este un animal preferat al unuia din clanuri, motiv pentru care veti auzi destul de des tipatul lor strident prin scenele cu urmariri prin paduri, iar pentru celalalt clan e sarpele, dar nu veti vedea unul decat cu rare ocazii.

Nu puteau lipsi sunetele pe care le scot diversele arme cand taie aerul, si care sunt preferatele mele (in special fosnetul frunzelor boschetilor prin care alearga ninja la viteza maxima).

Impresii
Daca va veti uita la nota, veti observa ca nu i-am dat maxim, desi imi place foarte mult. Singura problema e ca seria este scurta, si nu prea exista poveste. Practic, e un fel de Mortal Kombat, iar problema e ca mor prea multi deodata, dar, in fond, asta e si motivul pentru care ai vrea sa urmaresti seria: sa vezi cine cu cine se mai bate, ce skilluri au, si cine reuseste sa castige. Plus, suspansul consta in faptul ca nu poti intui cum reactioneaza personajele, pentru ca sunt inzestrate cu puteri, si nu prea vezi de doua ori acelasi skill in lupta (un alt motiv ar fi faptul ca unul din cei doi ninja ... kicks the bucket). Pentru cei care apreciaza scenele de lupta ninja, seria asta va fi un deliciu pe gustul lor, in rest, nu va asteptati sa gasiti altceva. Din cand in cand mai apar scene semi-erotice, iar povestea de iubire dintre Gennosuke si Oboro constituie drama serialului, si e un element care atrage publicul.

Nota: 8/10
Recomandare: daca aveti chef de putina actiune, si vreti sa vedeti ninja mai neobisnuiti

2 comentarii:

Gabriel Sandu spunea...

Am vazut "Shinobi", dar poate ca trebuia sa fac asta inainte de a fi vazut anime-ul. In film apare o explicatie care m-a uimit in privinta tehnicii de lupta pe care o foloseste Gennosuke, si cam asta e singura scena pentru care merita vazut filmul. In rest, eu am fost dezamagit.

Asadar, daca aveti pe hdd si filmul, si serialul, va recomand sa vedeti intai filmul, pt ca invers, nu prea veti mai savura scenele de lupta.

deathgray spunea...

The best of the best....cred ca aceste este unul dintre cele 3 animeuri care mau tinut in suspans de la inceput si pana la sfarsit.Pur si simplu nici un episod nu e boring toate pur si simplu intrec orice asteptare.Nu spun ca nu sunt si alte enimeuri bune, dar majoritatea au cate un episod care e ...insa Basilisk nu are asa ceva.^^