vineri, august 04, 2006

Blue Submarine No. 6

Blue Submarine No. 6 anidb

Introducere
Chiar cand incepusem sa ma obisnuiesc cu modul de desenare folosit in atatea seriale... mi s-a intamplat sa dau si peste asa ceva :). Mai exact, este vorba de o miniserie de 4 OVA, realizata aproape in intregime din CG, de catre Gonzo, in 1998-2000. Tot ei au mai lucrat si la Gate Keepers, Final Fantasy Unlimited, Hellsing, Chrno Crusade, si alte serii cu care ne-am mai intalnit, dar abia acum am vazut ce poate face grafica randata dintr-un serial. Mi-a adus aminte de Starship Troopers, cu toate ca nu e genul anime, dar tehnologia e la fel de complicata, iar luptele subacvatice au fost ceva nou pentru mine.

Poveste
Oamenii au reusit in sfarsit sa distruga toate vechile orase, care sunt acum scufundate mai mult sau mai putin sub oceanul ce a acoperit intreaga lume. Pe langa acest lucru, rasa umana e amenintata de razboiul cu niste animale inteligente ce au fost create parca pentru a-i distruge, iar acest razboi se poarta de cativa ani in adancurile apelor, cu ajutorul submarinelor.

Ultima speranta a omenirii se afla intr-o flota de submarine, din care face parte si Nr. 6, iar echipajul sau solicita ajutorul lui Hayami, un fost pilot devenit intre timp mercenar. La insistentele tinerei Kino, cel mai nou pilot de pe No. 6, Hayami decide sa mai dea o sansa omenirii care l-a dezamagit pana acum, si sa lupte alaturi de vechiul sau echipaj. Dar va afla mult mai multe decat a crezut ca stie despre ciudata rasa inamica...

Personaje
Tetsu Hayami
Hayami este enervant prin atitudinea sa fata de el insusi si fata de lume: un mercenar retras din flota, care traieste izolat, fara un scop anume in viata, si si-a dedicat timpul liber recuperarii diverselor lucruri de pe fundul marii, in schimbul banilor. Apartamentul sau este degradant, prin atmosfera creata de gramezile de lucruri apartinand "trecutului" omenirii: reviste, casetofon, radio, manechine... Dar acest ex-pilot inca mai gaseste in el o raza de speranta, si nu e insetat sa ucida, chiar daca are de-a face cu inamicii rasei umane. Cand o intalneste pe Mutio, dupa un schimb de rachete ca intre doi piloti inamici, el incepe sa inteleaga ca poate ambele rase se inseala in decizia lor de a se razboi.

Mayumi Kino
La cei 18 ani ai sai, Kino este cel mai tanar pilot de pe nava Blue No. 6, iar asta o face cateodata sa actioneze fara sa gandeasca la consecinte, si chiar sa fie o adevarata militanta a razboiului. Pentru ea nu conteaza decat un lucru: parintii ei sunt morti, iar orasul ei sub apa. Singurii vinovati de acest lucru sunt cei din rasa cealalta, asa ca i se pare natural sa vrea sa-i extermine fara nici o remuscare. Cunoscandu-l pe Hayami, totusi, Kino incepe sa vada ce-i lipseste ei, si anume experienta razboiului, durererii si deznadejdii, lipsa sperantei intr-o lume mai buna. Kino e exact opusul lui Hayami: crede cu tot dinadinsul ca o data exterminati cei din rasa inamica, oamenii vor reconstrui totul, si totul va reveni exact cum a fost inainte.

Mutio
Este una din locuitorii oceanului, care se impart de fapt in mai multe rase diferite, dar care se inteleg intre ele, in mod ciudat. Mutio era pilot, iar cea mai interesanta parte este ca submarinele de care dispun ei sunt... fiinte vii, care pot gandi si vorbi, care seamana cu niste balene mai ciudate. Inteligenta lor este la fel de avansata ca a oamenilor, iar instinctul de ucidere e foarte dezvoltat, in stare initiala, dar Mutio ajunge si ea la aceeasi concluzie la care ajung si alti prieteni de-ai ei: nu cumva putem trai alaturi de oameni, fara a-i distruge?

Grafica
Avem de-a face cu scene CG, iar partea de lupta este in intregime facuta asa, pe cand peisajele si personajele sunt desenate de mana. Stilul e foarte interesant, iar universul post-apocaliptic e unul din cele mai frumoase pe care le-am vazut: chiar daca ideea scufundarii intregii lumi in apa nu e noua, artistii grafici au reusit sa faca acest lucru sa arate bine. Cele mai interesante scene sunt cele in care apare Hayami, si care infatiseaza cladirea distrusa, un port, si peste tot... apa verde :). Piata din port pare luata din Final Fantasy 7, si sunt destui oameni in acele scene, ca sa aiba cine fugi ingrozit in toate partile, cu motion blur. Alte scene au mult mai putini oameni, deci mai putina panica generala.

In rest, luptele subacvatice sunt duse cu tot arsenalul din dotare: particule (foarte multe bule de aer, stropi de apa), explozii randate pe calculator, motion blur, glow-ul balizelor, iar navele arata excelent. M-a deranjat oarecum faptul ca nu am avut decat o versiune encodata la rezolutie minuscula, dar asta este. Instrumentele de bord de la navele pilotate arata mereu fascinant, cu luminitele, mini radarurile, si toate chestiile frumos colorate pe care ne-am astepta sa le vedem acolo.

In ceea ce priveste personajele, Mutio si Hayami sunt cel mai bine desenati. Kino e tunsa aiurea, si nu iti poti da seama dupa fata ei daca e fata sau un baiat foarte tanar, dar probabil asta a fost si intentia, pentru a o face sa arate mai controversata atat fizic, cat si mental. Hayami este impresionant prin ochii sai, care tradeaza tot felul de expresii si stari de sine ale sale (va recomand scena cu propunerea sa pentru Kino, si cea cand descopera "adevarul" despre specia inamica). Bricheta sa de la gat, tigarile pe jumatate mototolite si expresia sictirita sunt trademark-ul sau, cat pentru Mutio, cea mai frumoasa poza a sa e cu pestele zbatandu-i-se in dinti :P.

Dupa cum se poate observa, grafica poate ca scartaie pe alocuri, dar sunt si scene care impresioneaza, chiar daca sunt desenate in mod obisnuit, cum ar fi cea a "copacului", sau satului animalelor.

Sunet
Serialul asta este mai special, in sensul ca nu are OP, ci doar ED, care se numeste "Mina soko ni Nemure" si e cantat de "The Thrill" featuring Yukarie. Va recomand sa-l ascultati, pentru ca e placut, si se potriveste cu tonul serialului.

Sound director este Yota Tsuruoka, pe care l-am mai intalnit pe la Air, Appleseed, Boogiepop Phantom, Chrono Crusade, DNAngel, Gate Keepers, Girls Bravo, Samurai 7, Hellsing, Shuffle! ... Foarte cunoscut, nu? Va anunt de pe acum ca va va placea muzica de la acest serial, pentru ca e o combinatie intre acorduri de jazz, si ceva soul, cu tobe. La inceput mi s-a parut ca suna foarte invechita, pentru ca nu mai sunt seriale cu acest gen de muzica in prezent, dar dupa cateva torpile care au lovit, deja imi placea prea mult.

Kevin Turner este responsabilul cu muzica si efectele audio, si este destul de nou in breasla, pentru ca nu are prea multe la activ. Totusi, munca sa de la acest serial si Ah! My Goddess OAV ma face sa cred ca se pricepe foarte bine :).

Impresii
Sa dezvalui putin secretul? Serialul acesta este un fel de "Insula Dr. Moreau" in varianta anime. Nu va asteptati totusi sa vedeti acelasi fir al povestirii, dar ideea e, in mare, identica. Si asta este ce face din povestea acestui serial una ce merita a fi vazuta. Pe de alta parte, si actiunea e foarte incitanta, mai ales pentru muzica, desi eu am avut senzatia aceea de "vechime" a stilului, atunci cand am auzit prima oara acorduri de Jazz.

Poate ca totul ar fi fost mai frumos daca seria era mai lunga, pentru a permite introducerea de side-stories pentru personajele intermediare. Firul povestirii se putea complica putin pe partea relatiilor dintre cele doua specii, iar mie mi s-a parut ca in serial nu e exploatat suficient de mult acest lucru. Pe de alta parte, este vorba doar de o serie de OVA-uri, care ar fi putut fi transformata si in serial de 26 episoade, daca Gonzo considera ca merita atentia. Probabil ca gasisera altceva intre timp >:).

Personajele sunt interesante, dar nu evolueaza cine stie cat, avand in vedere cat de repede se termina povestea. Totusi, am indragit cateva, printre care pe Mutio si pe... comandantul Blue Sub No. 6, care isi intoarce mereu sapca atunci cand se pregateste de o lupta, de parca ar fi un rapper. Check it out, yo!

In concluzie, daca vreti sa vedeti o poveste intriganta, sa ascultati putina muzica "veche", si sa vedeti efectele CG ale anilor 2000, acesta este serialul de care aveti nevoie. Iar implicatiile filosofice ale razboiului nu sunt nici ele de neglijat, serialul abordand si aceasta problema morala.

Nota: 8.39/10
Recomandare: Nu va lasati amagiti de tendinta antica a graficii CG. Povestea este buna.

Niciun comentariu: