luni, noiembrie 21, 2005

Erementar Gerad

Erementar Gerad anidb

Introducere
Erementar Gerad este un anime care a aparut relativ recent (~o luna), si e produs de XEBEC, care e responsabil si de titluri precum Bakuretsu Tenshi, Love Hina, Shaman King, Rockman.EXE. Seria are 26 de episoade, iar genul e Adventure/Fantasy/Shounen. Asadar, asta nu poate fi decat un semn bun :), dar sa vedem cat de bine a iesit totul...

Poveste
Coud van Giruet este un membru... in training... al celebrilor pirati ai aerului -> grupul Red Lynx. Dupa multe incursiuni pe nave, au strans un loot considerabil, asa ca atunci cand Coud da o tura sa vada ce au mai luat de pe urma ultimului atac, da peste o cutie ciudata, pe care o deschide, si vede ca de fapt nu era o cutie, ci un fel de sicriu. Iar in sicriu statea ceea ce parea a fi o papusa foarte frumoasa. Singura problema e cand "papusa" deschide ochii si incepe sa mearga, si atunci isi da seama ca era de fapt o fata vie...

Nu are insa timp sa afle prea multe, pentru ca nava e atacata de niste mercenari ciudati, care se pare ca au venit special pentru a pune mana pe "Eden Raid", o arma extrem de puternica. Si mai mare e surpriza cand apare un al doilea grup, din partea organizatiei Arc Aisle, pentru a cumpara acel "Eden Raid", contra unei sume uriase de bani, la care ei nu au visat niciodata, nici macar ca pirati. Iar surpriza e totala cand descopera ca Eden Raid-ul atat de dorit de toata lumea e chiar... fata misterioasa.

Dupa ce reuseste sa scape din toata incurcatura, si fac cunostinta, Coud se decide sa o ajute pe Ren sa ajunga in Garden of Eden, un loc al pacii si prosperitatii, dar asta nu inseamna ca vor fi lasati de capul lor, cu atatia inamici pe urme :) Bineinteles, Arc Aisle is va baga nasul peste tot, iar conducatoarea grupului reprezentant, Cisqua, este una dintre acele persoane care se tin scai de Coud :P.

Personaje
Coud van Giruet
El este un baiat mult prea entuziasmat de viata de pirat :) Incearca tot timpul sa fie in mijlocul actiunii grupului, dar cumva, ramane mereu ultimul. Dupa ce o cunoaste pe Rena, se confrunta cu multe situatii *fierbinti* (sa zicem) in care mereu se pierde cu firea, si ii ia foarte mult pana sa recunoasca ce sentimente are pentru ea. Are o personalitate destul de puternica, si nu se da batut niciodata. Pe langa asta, are incredere in prietenii sai si este mandru ca e si el un Red Lynx.

Reverie Metherlence (Ren)
Este un Eden Raid, si inca unul ce face parte dintr-o linie de sange puternica -> familia Metherlence. Puterile lor sunt extraordinar de bine dezvoltate, iar din momentul in care Coud reactioneaza cu ea, devin de neoprit. Eden Raid-ul poate reactiona cu un singur *Preja* (Pleasure, de fapt), care odata ales, nu mai poate fi schimbat decat daca... moare. Iar cand reactioneaza, Eden Raid-ul devine o arma, ca forma fizica, si lupta impreuna cu Pleasure-ul ei. De aceea, Ren ii aduce lui Coud mult mai multe necazuri decat se gandea el initial. Dar el e hotarat sa o protejeze, iar Ren invata sa iubeasca oamenii, si ca nu toata lumea se gandeste la Eden Raids ca la niste arme si atat.

Cisqua, Rowen, Kuea
Aceasta este trupa de soc trimisa de Arc Aisle sa recupereze prin orice mijloace pe Ren. Pentru aceasta organizatie, care se ocupa cu protejarea Eden Raids, nu conteaza prea mult faptul ca Edens sunt totusi fiinte, si de aceea nu se tine cont de ce vor ele de fapt.

Cisqua este seful trupei, si este specializata pe lupta cu armele, in special mitraliera ei favorita. Pe langa asta, mai dispune de lansatoare de rachete ascunse in pelerina (don't ask how she does it...), si daca nici asta nu e de ajuns, poate oricand sa rupa in bataie pe oricine, pentru ca stie sa dea cu pumnul destul de bine. Nu va ezita sa profite de orice ocazie de a se imbogati (chiar daca trebuie sa parieze pe Coud in lupte ilegale), deoarece are talentul de a fi leftera...

Rowen este un luptator foarte bun, care reactioneaza cu Kuea si devin invincibili, practic, in urma antrenamentelor indelungate pe care le-au facut impreuna. Rowen e genul de tip care se pricepe la orice, inclusiv la gatit. Iar Kuea e prima care gusta mereu mancarea, deoarece nu prea conteaza ce mananca atat timp cat e in cantitate uriasa. De fapt, Kuea ar manca orice, si cand ii e foame, incepe sa aiba halucinatii -> mai e prinsa rozand capul lui Rowen din cand in cand :P Ca orice Eden Raid, Kuea are nevoie sa isi recupereze energia folosita in reactie, si de aceea daca ii e foame, nu poate lupta. Lupta tot timpul, deci... >:), de unde si problemele financiare ale grupului.

Grafica
Ca de obicei, avem de-a face cu o grafica impresionanta, atunci cand vine vorba de genul Fantasy :). In Erementar Gerad veti ramane cu gura cascata la peisajele pe care le arata din cand in cand. Nu uitati ca Red Lynx sunt pirati ai aerului, deci vor fi destul de multe avioane pe acolo, numai bune de pilotat pentru a vedea ce e prin jur... Soarele este desenat foarte impresionant, si e surprins in mai multe momente, dupa cum puteti vedea din screenshoturile superbe :). Ce mi-a mai placut a fost faptul ca sunt multe constructii -> castele, mori de vant, case, baze militare... Si scena cu Coud care alearga spre asfintit, sau cu orasul morilor de vant dimineata este pur si simplu feerica.

Personajele sunt desenate dual -> o data cand sunt serioase, si sunt mereu desenate cu umbrele pozitionate identic pe corp (in castel, in intuneric :P, sau in soare -> toate personajele au dunga aceea luminoasa pe par) dar asta nu prea m-a deranjat... Da, nu e realistic, dar arata bine! I like shiny colors :) Si va pot spune ca e foarte colorat serialul, din acest punct de vedere. In sfarsit apare si un tip cu parul albastru (da, are si Ren parul albastru, dar e fata), si cu o coafura ce sfideaza logica. Cateodata, parul lui arata de parca e facut din blocuri de piatra albastra, si nu fire de par, eventual kile de gel.

Vorbeam de modul dual de desenare. Al doilea mod de desenare e cel comic-style, in care apar ochii mari cat cepele :), obrajii cu buline rosii, picaturile de apa (starea de stanjeneala), si ochii sticlosi (my favourite). Cisqua e personajul cu cele mai multe expresii de acest gen, asa ca fiti pe faza, pentru ca veti rade cu lacrimi la atitudinile ei.

Sunet
Este unul din punctele forte ale serialului, pentru ca avem de-a face cu o coloana sonora dinamica si foarte placuta, instrumentala, si cu parti corale. Partea instrumentala e realizata cu viori, fluiere, orga si putin sintetizator, ca altfel nu puteau fi facute atat de dinamice melodiile din timpul luptelor. Openingul se numeste "Forever..." si e realizat de Savage Genius, iar endingul, "Yakusoku" e cantat de Kuroda Michihiro. Muzica e realizata de Yuki Kajiura, si mi s-a parut atat de cunoscut stilul, incat la un mic research am vazut si de ce... >:) -> tot el s-a ocupat de coloana sonora si la Tsubasa Chronicle si Madlax.

Impresii
Mi-au placut foarte mult personajele, care intra de cele mai multe ori in situatii aberant de hazlii :P (cum ar fi sa rupa mansa avionului pe care il piloteaza). Umorul in acest serial e omniprezent, si asta consider ca reprezinta un plus, care conteaza destul de mult in timpul vizionarii serialului. Un alt lucru bun e ca nu apar episoade "filler" in care personajele sa faca chestii ce nu au legatura cu povestea, si sa fie puse ca un extra, in lipsa de idei :)

Povestea se desfasoara destul de fluent pe parcursul seriei, si aflam incet-incet care e trecutul lui Ren si ce legatura are Arc Aile si factiunea rivala - Chaos Choir, cu toata asta.

Ce e deranjant e ca in lupte, Coud repeta la nesfarsit aceeasi faza: React, dupa care face un atac si s-a terminat cu lupta... pana cand apare cineva la fel de puternic, caz in care a mierlit-o... Dar am ajuns sa neglijez asta, din motiv ca scenele cand reactioneaza cu Ren sunt prea bine facute ca sa mai conteze altceva :P. Chiar si dupa ce le-am vazut de 20 de ori, tot asteptam cu nerabdare momentul urmatorului React.

M-a deranjat putin modul de pronuntie al numelor anumitor personaje, cum ar fi Coud (pronuntat "Cuu" :P) si Kuea. Daca va uitati atent, Kuea are cam acelasi stil al coafurii ca si Chii din Chobits. Oricum, e personajul meu preferat, in principal din cauza modului de desenare si al personalitatii :) Pe parcurs se mai afla cate ceva si despre povestea ei. La Kuea cel mai dragut lucru e apetitul ei nestavilit, care cand incepe sa intre in actiune, e in stare sa roada orice, inclusiv capul lui Rowen (nibbling habbit...), sau orice arata a mancare (iar in imaginatia ei, orice lucru poate capata ipostaza asta). Imi aduce aminte de Full Metal Alchemist, in care exista un homunculus -> Greed, care manca orice...

In concluzie, e un anime care merita vazut, pentru ca are o poveste fantasy ce e intesata cu actiune, iar umorul e de milioane :).

Nota: 10/10.
Recomandare: uhm... must see? :)

Un comentariu:

deathgray spunea...

Ai sunt de aceasi parere cu tine 10/10.Cu toate ca sunt cateva episode care nu-si aveau rostul dat datorita povestii si actiuni pot trece cu vederea peste acest lucru^^.