Planetes anidb
Introducere
Ca de obicei, voi incepe prin a prezenta ce m-a facut sa vad acest anime si ce am asteptat de la el. In eterna mea cautare pentru animeuri care sa merite vazute, am dat de AnimeReactor community awards si am inceput sa citesc. Printre animeuri vazute si animeuri pe care nu vreau sa le vad, s-au strecurat cumva si cateva animeuri de care nu auzisem. Unul dintre ele mi-a atras atentia. Premiul Best Character Development se acorda lui... "Planetes".
Best Character Development? Pare a fi ceva ce as vrea sa vad, mi-am zis. Asadar am pornit cu sperante mari. M-a dezamagit serialul sau isi merita premiul? Vom vedea pe parcursul acestui review.
Poveste
Planetes este situat in viitorul apropiat si, spre deosebire de multe alte animeuri, incearca macar sa il portretizeze realistic. Dezvoltarea tehnologica pare foarte naturala, avand in vedere starea actuala: lumea s-a dezvoltat destul de mult extraplanetar: exista cateva statii spatiale mari, orase pe Luna si Marte, o competitie economica si politica asupra resurselor spatiale, etc. Inca vorbim de o lume in care orice are legatura cu spatiul este enorm de scump - numai marile corporatii si tarile dezvoltate isi pot permite sa detina nave sau statii spatiale.
Una din problemele acestei lumi este debris-ul spatial: resturile de nave, sateliti, etc. care orbiteaza Pamantul punand in pericol nave si statii spatiale. In realitate, acest debris exista deja in cantitati foarte mari, si deja exista un serviciu al NASA care se ocupa de monitorizarea lui. In Planetes exista oameni care se ocupa de aceasta problema: intercepteaza si colecteaza debris-ul periculos. Desigur, acest job nu este prea apreciat: seamana prea mult a gunoier - sectiunea este luata in ras de multi alti lucratori din spatiu.
Tanabe Ai este o tanara angajata a companiei Technora si este repartizata, spre amuzamentul prietenelor ei, la Debris Section. Hotarata sa lucreze cat mai bine, constata ca sectia respectiva este foarte diferita de ce se astepta. Descopera ca Debris Section este plina de personaje foarte colorate - in frunte cu Senpai-ul ei, un tip artagos pe nume Hoshino Hachi cu care se cearta de cate ori are ocazia. Dar e fericita cu slujba ei, si se imprieteneste cu toti cei de acolo. Invata cat poate de la Hachimaki (cum e poreclit Hachi) si incepe sa il aprecieze pentru ce face.
Pe masura ce povestea se dezvolta, intelegem tot mai mult despre manevrele politice din jurul exploatarii spatiului, despre structura puterii din Technora si lumea acelor vremuri pe masura ce Tanabe intalneste personaje precum Gigalt, care ii dezvaluie un secret teribil, Claire - fosta prietena a lui Hachimaki sau Nono-chan - fata cu o boala misterioasa care o tine tot timpul pe luna. Dupa primele 15 episoade incepe sa se contureze o poveste principala: totul se invarte in jurul celei mai mari expeditii realizate vreodata care isi propune sa ajunga pe Jupiter la bordul celei mai puternice nave: Von Braun, precum si in jurul relatiilor dintre Tanabe si alte personaje - indeosebi Hachimaki.
Grafica
Nu pot sa spun ca am fost deosebit de incantat de nivelul grafic al serialului. Personajele sunt desenate acceptabil, si la fel si majoritatea decorurilor, dar sunt destul de convins ca serialul ar fi putut beneficia mult de un nivel grafic mai bun si mai multe efecte speciale. Animatorii au folosit mult efecte de panning, in zonele fara gravitatie, pentru a crea o animatie fluenta a miscarii, si acest lucru e realizat destul de bine.
Ceva mi-a placut in modul cum e desenata Tanabe - este baietoasa, dar poate sa fie foarte simpatica in anumite momente. Dintre celelalte personaje, destul de multe au trasaturi bine gandite, care se potrivesc foarte bine personajelor: Dolph, Hoshino Senior sau chiar Gigalt au fost desenati interesant. Daca e ceva de care as vrea sa ma plang este o oarecare lipsa de consistenta a personajelor intre unghiuri/scene. Tanabe, spre exemplu, arata uneori foarte diferit de modul in care o vedem de obicei, de parca ar fi desenata de altcineva.
Per total, grafica nu impresioneaza dar este perfect acceptabila, adica nu te opreste din a vedea serialul.
Sunet
Vocile personajelor din Planetes sunt si mai bune si mai putin bune. Serialul nu impresioneaza prin actorie de calitate la voce, dar per total nu pleci dezamagit. Tanabe din fericiere e interpretata foarte bine, si, alaturi de cateva alte personaje esentiale, tine sus nivelul serialului.
Muzica este medie calitativ - atat OP cat si ED (melodia de deschidere si final) sunt complet ascultabile, chiar daca nu niste capodopere, iar, ocazional, serialul surprinde prin cate o melodie foarte buna. Din pacate, cantitatea lipseste: am simtit des ca parca ar trebui sa fie coloana sonora si nu e.
Dar in ceea ce priveste sunetul nimic nu socheaza in acest serial cat cantitatea industriala de Engrish! De fapt, este atat de mult Engrish ca-i dedic o sectiune separata.
Engrish
Pentru necunoscatori, Engrish este limba vorbita de majoritatea japonezilor atunci cand ei cred ca vorbesc engleza. Printr-o extensie, eu o largesc si la cuvinte din limba engleza preluate in japoneza. Doar ca, japoneza nu "suporta" orice silabe (gandire de inginer) si asadar, la conversia in japoneza, engleza se transforma in ceva care... se aseamana cu originalul, dar de obicei nu prea evident.
In Planetes folosesc Engrish cat tine. De la "You copy?" "I copy!" -urile care o sa va distruga nervii mai ales la inceput (apoi te obisnuiesti), pana la discutiile intr-un Engrish criminal dintre nave si space station. Ba chiar pe la mijloc e un cantec, de altfel frumos, daca nu ar avea versuri.
Pana la urma, nu o sa-i scad serialului din nota pentru asa ceva - in fond face parte din "farmec". La un moment dat chiar au scos o fraza ce aducea (putin) a "all your base are belong to us", ceea ce in mod sigur e de bine. Doar ca, daca aveti la inima engleza si nu vreti sa o vedeti macelarita ... aveti grija.
Analiza
Ce m-a impresionat in primul rand la Planetes este faptul ca este un SF care se vrea cat de cat realistic. Nu sunt roboti mecha care sfideaza legile fizicii, trateaza probleme dificile precum miscarea in gravitatie zero si nu prezinta un viitor extrem, idealizat sau din contra sumbru. Viitorul din Planetes pare aproape credibil.
Dar nu lumea este principala atractie a serialului, ci personajele. Planetes este un serial de personaje in fond, desi inspre sfarsit povestea devine de asemenea interesanta. Personajul care m-a impresionat in mod deosebit inca din primul episod a fost Tanabe Ai. Aceasta fata este atat de diferita de personajele anime tipice: nu are super-puteri, nu arata mortal dar are o personalitate puternica, opinii idealiste dar bine fixate si nu ezita sa si le exprime. Cumva este si timida si puternica, decisa dar nehotarata, cat sa para... reala.
In prima jumatate a serialului, totul este despre Tanabe, si este o placere sa vezi cum creste, cum se dezvolta ca personaj si cum Tanabe intelege din ce in ce mai mult din lumea care o inconjoara. Sigur, nu prea exista o poveste legata a serialului, fiecare episod fiind o poveste de sine statatoare, dar serialul este frumos si interesant.
Lucrurile se schimba in a doua jumatate. Spre dezamagirea mea, Tanabe iese din lumina reflectoarelor. Brusc, serialul nu mai este despre ea, ci mai degraba despre Hachimaki. A carui transformare psihologica este absolut impresionanta, nu pot sa nu recunosc. Hachimaki devine dintr-un personaj distractiv intr-unul personaj complex, hotarat si de un pragmatism de inegalat. Nu stii daca sa ii admiri determinarea sau sa il urasti pentru ea. In plus, o neglijeaza pe Tanabe si din pacate asta fac si producatorii.
Cu toate acestea nu pot sa nu remarc povestea - personajele cu care se intalneste Hachi, testele prin care trece pentru a ajunge pe Von Braun sunt foarte interesant gandite, si te tin in suspans.
Sfarsitul serialului vine oarecum asteptat, cu o acumulare de tensiune anterioara. Lipsesc tipicele super-dezvaluiri de final, in fapt nu cred ca afli ceva socant la sfarsit. In schimb, producatorii pun personajele in cateva situatii limita foarte dure: ii urasc pentru situatia in care au pus-o pe Tanabe. Va trebui sa vedeti ca sa va dati seama la ce ma refer.
Concluzii
Prima intrebare la care vrem sa raspundem este daca a meritat premiul. Fara sa ezit voi spune ca da: putine sunt anime-urile in care am vazut personaje cu o dezvoltare atat de interesanta si complexa pe parcursul serialului. Din acest punct de vedere Planetes este probabil unul din putinele seriale de personaje pe care le-am apreciat, desi nu indragesc genul in general.
A doua intrebare este daca, per total, merita vazut. Raspunsul e mai complex: personajele merita, povestea finala, dar si povestile mici de la inceputul serialului merita si lumea merita. Daca putem trece peste neajunsurile graficii, ocazionalele scapari ale scenariului, si Engrishul atotprezent, Planetes chiar merita vazut.
Nota: 7.5/10
Recomandat: Da, daca o drama SF cu accent pe dezvoltarea personajelor va suna bine.
Un comentariu:
Intrebare: ce crezi ca s-a intamplat cu fata nascuta pe Luna....Noho parca o cheama? Ca scena e lasata cumva in aer si la sfarsit apare ceva ce seamana cu o cruce pe marginea unui crater...
Trimiteți un comentariu