marți, iunie 07, 2005

Air

Air anidb

Introducere

Air este unul dintre cele mai cunoscute anime-uri (relativ) recente. Fanii anime de pe internet care l-au vazut se impart in doua categorii: cei care il considera foarte bun, extraordinar etc, si cei care il considera plictisitor si nereusit. Eu unul l-am vazut mai de mult, dar, cum vroiam sa-l prezint pe Anime Reviews, am zis ca nu strica sa-l vad din nou. Sa vedem din care categorie fac parte...

Subiect

Air are doar 13 episoade, din care ultimul este de "recapitulare". Dar reuseste in 12 episoade sa aiba un subiect mai complex decat as putea sa prezint aici. Dar, de dragul cititorilor o sa incerc.

Air incepe foarte inocent, cu Kunisaki Yukito infometat. Kunisaki Yukito este un tip artagos, cam necioplit, care calatoreste prin tara supravietuind dintr-un mini-spectacol de papusi pe care il face. Interesant e ca papusa lui se misca fara ca el s-o tina cu sfori sau ceva - Yukito sta cu mainile in buzunar, nemiscat, la un metru mai incolo, si totusi papusa se misca. Sigur, la inceput am luat asta ca o gaselnita a creatorilor, dar... veti vedea.

Yukito este "abordat" de o fetita, Kamio Misuzu, despre care, de fapt, este intreg serialul. Misuzu te face sa o adori din prima clipa. Nu atat pentru ca e kawaii ci pentru ca pur si simplu are o personalitate atat de frumoasa, luminoasa si good-hearted. Misuzu vrea ca ei doi sa fie prieteni si nu lasa nimic sa o descurajeze.

Insa pe masura ce serialul avanseaza, o serie de evenimente fantastice/supranaturale te fac sa iti pui intrebari mari. Sigur, nu aceste elemente tin spotlightul, dar deja incepi sa privesti altfel multe dintre personaje.

Un moment deosebit de interesant va asteapta in episoadele 6-8 dar nu o sa va spun exact despre ce e vorba, doar ca serialul va va surprinde.

Animatie

Foarte impresionanta. Nu totul, insa anumite elemente de atmosfera, lumina, peisaje sunt absolut superbe. Si, peste absolut orice, cerul. Cerul din Air, de fiecare data cand apare (si apare des!) este fara indoiala cel mai bine realizat cer pe care l-am vazut intr-un anime. Jos palaria in fata artistilor care au lucrat la fundalurile si efectele speciale de lumina ale serialului. Fie ca e pranz, seara, noapte, cerul arata deosebit. Am incercat sa surprind asta in cateva dintre imaginile din review.

Personajele sunt desenate frumos - un pic in stilul anime clasic exagerat - ochii mari, parul tepos (la Yukito), etc, dar nu este deranjant. Partea de kawaiiness nu depaseste limite rezonabile. Nu este un Futakoi care sa te inunde cu kawaii, si asta e bine avand in vedere povestea dramatica.

Ce mi-a placut a fost ca fetele personajelor reusesc sa capteze personalitatea foarte bine - Tohno, Kano, Haruko, si mai ales Misuzu sunt desenate excelent, si nu ai probleme in a le distinge.

Sunet

Actorii interpreteaza destul de bine rolurile. Nu extraordinar, la cativa se putea mai bine, dar bine. Nu o sa sesizati vreo problema majora aici.

Dar ce m-a impresionat in mod deosebit a fost muzica. Melodia de la inceput este ok, nu extraordinara, iar cea de la sfarsit este chiar frumoasa (desi nu foarte originala), dar nu la asta ma refer. Ma refer la muzica din timpul serialului care este extraordinara. Deja de la inceputul primul episod (dupa generic) m-a impresionat printr-o tema de pian si nu m-a dezamagit niciodata de-atunci. De fapt, am cautat chiar soundtrack-ul dar nu am putut gasi decat soundtrackul de la viitorul film Air, care n-a aparut inca. Hmm.

Analiza

Dupa cum am mai spus-o, Air reuseste sa te surprinda in foarte multe moduri. Sunt mai multe povesti de fapt: povestea principala, cu Misuzu si Yukito, apoi Tohno, sora ei si mama ei, apoi Kano, sora ei, si banderola pe care daca o tine la mana pana va fi mare ii va da puteri magice. Povestile nu sunt CHIAR legate, dar toate au acelasi stil dramatic si un pic supernatural, si toate aceste personaje se cunosc si intra in contact cu Yukito.

Dupa episodul 6, focusul trece complet pe povestea lui Misuzu si Yukito, poveste care este mult mai complexa si interesanta decat pare. Sigur, niste hinturi vin de la inceput, dar acum se dezvolta foarte interesant.

[spoiler:mild spoiler on ending]Si se termina trist. Foarte trist. Degeaba incearca ei sa-ti "stearga lacrimile" in ultimele 30 de secunde ca nu prea mai pot. Well, n-am plans efectiv dar daca eram mai emotiv...[/spoiler]

Fun stuff

Well, lumea in care se invarte Yukito, acel oras mai ales, are niste proprietati interesante. Spre exemplu, in afara de Yukito, par a fi foaaarte putini barbati/baieti in acest oras. Unul singur cred ca apare in serial. Pentru vreo 10 secunde. Cineva pe net spunea ca Air a fost facut dupa un "dating-game" (sau ceva de genul asta) japonez, si ca de-asta ar fi atat de multe fete si un singur baiat. Ori din experienta mea, acest tip de jocuri cam asa au personajele.

Un element mi-a adus aminte de Pokemon, din pacate, si anume un mic animal dubios, Kano spune ca e caine, dar Yukito, ca si mine, il considera un animal ciudat sau extraterestru. Point is, acest animal uneeringly inteligent, scoate urmatorul sunet: "pico!"... Ca si cum ar latra, dar "pico pico ! pico pico pico! picooo?". Shudder. Well, macar nu abuzeaza de acest pikachu-wannabe, si apare doar de cateva ori, mai ales in prima parte. Si povestea nu prea are legatura cu el.

Misuzu spune "Gao" cand e trista sau ii vine sa planga. E deosebit de simpatica cand face asta, si o tine asa desi mama ei si Yukito o mai descurajeaza cu o palma dupa ceafa.

Concluzii

Povestea este foarte interesanta, si destul de originala. Scenaristii vin cu elemente epice neintalnite pana acum de mine. Grafica este buna, si impresionanta pe alocuri. Muzica este extraordinara iar sfarsitul merita.

Pe scurt: extraordinar. Review-ul e micut, poate mai mic ca la altele dar in parte pentru cu nu vreau sa va dezvalui foarte mult despre serial. Va fi mai bine sa-l descoperiti singuri. Va recomand acest anime fara doar si poate, si nu mi-e frica sa-i dau o nota foarte mare pentru mine.


Nota: 9.2/10
Recomandat: oricui apreciaza un anime cu subiect dramatic.

2 comentarii:

mangadela spunea...

Sincer...aceasta combinatie de drama si fete infricosator de simpatice, nu e asa de interesanta!
Restul....grafica muzica peisajele nota 10!!!


Itekimas!!!

Unknown spunea...

Si mie mi-a placut Air.Primul episod a fost foarte amuzant...dar apoi a devenit din ce in ce mai trist.Totusi,e unul dintre preferatele mele,nota 10 pentru grafica,story si muzica ^-^

singurul soundtrack pe care l-am gasit e pe http://gh.ffshrine.org/soundtracks/4790
Imi place site-ul..sunt multe melodii care nu se gasesc in alta parte.