luni, mai 16, 2005

Chobits

Chobits imdb anidb

Introducere

Chobits este considerat unul dintre serialele TV anime clasice, de bază pentru toți fanii genului, deși a apărut abia în 2000. Este bazat pe o serie de manga-uri cu același titlu, publicate de CLAMP. Dar merită el cu adevărat titlul de clasic?

Poveste

Serialul urmărește îndeaproape povestea din manga-uri, făcând doar unele modificări și completări, care, spre deosebire de majoritatea ecranizărilor, cresc, după părerea mea, calitatea poveștii. Astfel, sunt explicate câteva lucruri și tratate unele subiecte care nu se găseau în manga.

Setting

Acțiunea se desfășoară undeva în viitorul apropiat, însă locul tipicelor computere a fost luat de "persocon"/"persocom" (voi folosi varianta cu n), computere umanoide foarte avansate și foarte populare. Acești persoconi arată ca fete sau baieți foarte foarte kawaii [adică extrem de draguți și simpatici], ascultători și utili. Și foarte multă lume are unul (păi și eu mi-aș da' pc-ul pe-un persocon!). Există și variante mini (mobile) dar de altfel similare, care joacă de exemplu și rol de telefon. În rest, seamănă bine cu Tokyo-ul zilelor noastre (nu că l-aș ști eu prea bine).

Summary
[spoiler: maxim 3 episoade]


Serialul urmărește povestea lui Hideki, un băiat de la țară ("din popor" cum ar zice proful meu de fizică din liceu) care de la coada vacii (literally) ajunge în Tokyo, ca ronin. [notă: în vremurile vechi, ronin era un samurai fără stăpân. În prezent termenul denotă un absolvent de liceu care nu a reușit să intre la facultate, și se pregătește să dea din nou anul următor]


Hideki se adaptează cu chiu cu vai la viața de oraș, deși are probleme mari cu banii. Și e puternic impresionat de persoconi dar realizează că abia are bani să trăiască, în niciun caz nu poate cumpăra unul. Dar, de parcă cineva îl aude când țipă "VREAU UN PERSOCON!" găsește o fată persocon foarte foarte kawaii aruncată la gunoi, înfășurată în niște benzi albe.

Și asta îi schimbă viața complet, total, și irevocabil. Hideki e paralel cu tehnologia, iar fata persocon nu are instalat cam nimic software, dar pare foarte capabilă să învețe. Deși la început nu știe să zică decât un singur cuvânt, Chii (care devine și numele ei), Hideki insistă. Desigur, e greu să înveți pe cineva atât de multe lucruri, și deseori Hideki ajunge în situații grele, jenante, stupide, și în general enorm de amuzante pentru noi.

Cu ajutorul prietenilor lui ceva mai cunoscători, Hideki află că Chii nu e chiar un persocon obișnuit - ba chiar poate fi un Chobits, un persocon legendar învăluit de mister.

Animație


Chobits e foarte bine realizat, pentru un serial TV, deși rareori la nivelul unui film sau unui OVA bun. Acest lucru e normal, deoarece serialele au resurse mult mai mici, și ca bani și ca timp (episoadele trebuiesc produse săptămânal).


Personajele sunt desenate foarte frumos, foarte apropiat de manga și cu trăsături clare. Toate fetele au o tendință puternică de kawaii, dar nu e vina serialului - așa e povestea, Hideki (săracul băiat) e înconjurat de fete drăguțe.

Fundalurile sunt cam puțin detaliate uneori, dar destul de bine realizate per total. Nimic care să iasă în evidență prin frumusețe însă, rareori părând ceva mai mult decat funcționale. Bine realizate calitativ, dar pur și simplu funcționale. În plus, am senzația că în cameră la Hideki apar și dispar elemente după necesități, dar poate mi s-a părut mie :)).

Sunet

Voci

Vocile personajelor sunt foarte bine alese. (Vorbesc bineînțeles de vocile originale, în japoneză). Chii spune "Chii!" exact așa de dulce și kawaii cum îmi imaginam, cu acel tip de voce de fată care te face să nu poți refuza nimic. Sumomo are o voce super în concordanță cu personalitatea, ca și Minoru. În general, nu am ce reproșa în acest domeniu.

Muzica


Tema de deschidere este "Let me be with you" (cântată de Round Table feat. Nino) și, sincer, nu mi-a plăcut în mod deosebit. Linia melodică nu e extraordinară și stilul mi se pare nepotrivit serialului. Închiderea este asigurată de "Raison d'Être" de Rie Tanaka în prima jumătate a serialului, o melodie de asemenea slăbuță, deși mai bună ca "Let me be with you", iar apoi (cu excepția ultimului episod) de "Ningyohime", tot de Rie Tanaka, mult superioară celorlalte, și pe care chiar am apreciat-o.


Muzica din timpul serialului este bine realizată, deși nu spectaculoasă, cu excepția a câteva momente în care reușește să accentueze un moment sau un sentiment într-un mod foarte bun.

Analiza poveștii
[ok, spoilers oarecum, dar nimic grav]

Chobits are o poveste veselă și amuzantă în general, plină de momente haioase, dar tratează un subiect mult mai serios: dragostea dintre om și mașină. Și reușește să o facă într-un mod destul de original și suprinzător. Hideki este foarte nesigur pe sentimentele sale, mai ales că Yumi și chiar profesoara lui, Shimizu-sensei, par în anumite momente interesate de el. Pe măsură ce timpul trece, află că există mai multe povești de dragoste, independente, în jurul lui, și începe să își pună problema daca nu cumva este orb la povestea lui. În același timp, Chii ne încântă prin modul copilăresc în care abordează multe probleme banale ale vieții cotidiene, dar serialul îți dă multe indicații că Chii este mai mult decat pare.



Sfârșitul vine foarte abrupt, în decurs de câteva episoade. Pe la începutul episoadelor 22-24 ai senzația că e foarte mult neînțeles, și că ar mai trebui trei sezoane ca acest serial să se clarifice. Dar povestea se accelerează brusc, și înainte să îți dai seama, serialul se termină. Sfârșitul e în parte previzibil (cel puțin în ceea ce privește programul ascuns al lui Chii) dar vă rezervă și câteva surprize și suspans. Și deși finalul e bine realizat, veți avea senzația că serialul trebuia să fie puțin mai lung. Bine, asta e discutabil, poate că senzația de accelerație din ultimele episoade a fost în parte intenționată, dar eu unul preferam să nu aflu răspunsul la atâtea întrebări care te bântuie pe parcurs dintr-o dată.


Concluzie

Fără îndoială, Chobits își merită titlul de clasic. Este o încântare să-l vezi, trecând peste mici neajunsuri, și un model bun pentru multe seriale. Te ține în scaun prin umor, prin aspectul kawaii dar și prin poveste și, mai ales în a doua parte, și prin câteva întrebări serioase. Dacă nota pare mică, ei bine asta este pentru că eu sunt pretențios, și foarte puține anime-uri (și deocamdată nici un serial) reușesc să ia 9 sau 10. Țineți cont vă rog, înainte de a interpreta nota, că îl consider cel mai bun serial anime pe care l-am vazut până acum.


Nota:8.5/10
Recomandat: oricui îi plac anime-urile

2 comentarii:

cezeus spunea...

"Chobits" dupa parerea mea a fost foarte bun, atrage prin simplitate si dragalasenie. Parul lui Chi e super si in rest numai de bine.

gabianime spunea...

chobits are defapt 26 nu 24 si este foarte fain parerea mea dar nu este recomandat copiilor sub 10 ani in concluzie e un desen classic si de buna calitate merina sa te uiti