miercuri, august 17, 2005

Samurai Champloo

Samurai Champloo anidb

Introducere
Iata ca am pus gherutzele iar pe ceva cu samurai, si nu m-am putut abtine sa nu vad despre ce era vorba. Si am ramas surprins de ce imaginatie pot avea prietenii nostri, japonezii, cand vine vorba de gasit concepte cat de cat originale in anime. Samurai Champloo este o combinatie ciudata de stiluri, un fel de film despre samurai in care s-au introdus fortat concepte moderne, gen breakdance, baseball, grafitti, si totul in ritmuri de hip-hop. Cat de bine le-a reusit producatorilor, veti vedea in cele ce urmeaza...

Poveste
Povestea este axata in jurul questului unei chelnerite de la un local oarecare, ce va avea parte de niste clienti neobisnuiti... Cum se intampla de obicei cu localurile care se respecta, apare mai devreme sau mai tarziu vreun grup pus pe scandal. Si respectivilor li se pune pata pe Fuu, chelnerita noastra, care mai avea putin si ramanea fara degete. Pana in momentul cand isi face aparitia un vagabond foarte ciudat imbracat, care ii propune sa o scape de tipii rai, in schimbul unei mese bogate. Bucuroasa foc ca poate scapa cu viata din mainile scandalagiilor, Fuu se tocmeste imediat, dupa care Mugen (eroul nostru) incepe sa taie in stanga si in dreapta. Nu trece mult si apare inca un samurai - Jin, care accidental, ajunge sa se bata cu Mugen.

De aici si pana la a distruge in flacari tot localul era doar un pas. Tot la fel pana la inchisoare, unde au ajuns eroii nostri, Mugen si Jin, pentru ca in incendiu a murit unul din grupul scandalagiilor - un anume fiu al unui anume magistrat foarte important. Fuu totusi vine si ii elibereaza, dupa care ii face bodyguarzii ei, care trebuiau sa o ajute sa il caute pe "samuraiul ce miroase a floarea soarelui" si sa-l omoare pentru ea. Si asa, eroii nostri pleaca, cutreierand prin Japonia, din oras in oras, in cautarea unui om fara chip sau nume.

Personaje
Mugen
Mugen e genul de samurai care cauta in viata momente intense, si nu ezita sa intre intr-o lupta cu cineva despre care a auzit ca ar fi puternic. Are un ego de speriat, un apetit ce nu poate fi masurat, si traieste viata in cel mai pur stil bamboocha. Se bucura mai ales de compania doamnelor care stiu sa aprecieze sake-ul si barbatii ca el... si isi va descoperi si jumatatea, o tipa care se lupta pe placul sau >:)
Si daca veni vorba despre lupta, Mugen are propriul stil, cu care se descurca foarte bine, si isi surprinde tot timpul oponentii.

Povestea lui Mugen este descoperita cel mai tarziu, dar dupa modul in care arata, comportament, si stilul ciudat de a lupta, va dati seama ca nu e genul samuraiului crescut in societate, ci mai mult cel al piratului nascut sa cutreiere apel...uuuh, jungla :P. Aici nu vreau sa dau spoilere, pentru ca mi s-a parut foarte interesanta aceasta parte, mai ales ca apar si influente de spiritism >:)

Jin
Eternul ganditor, Jin e genul de samurai care inainte sa te faca bucati iti zice relaxat "I wouldn't do that...". Are si el propria poveste, pentru care a inceput sa hoinareasca prin lume, si chiar este un om cautat, dar va voi lasa placerea de a descoperi singuri care este trecutul sau.
Jin nu arata mai niciodata urme de emotie, iar calmul sau este exasperant - ca sa nu mai vorbim ca in ciuda faptului ca poarta ochelari, are un skill godlike la sabie.

Jin e tipul de personaj ale carui aparente inseala privitorul. Iar dupa cum se poarta, nu cred ca e vreodata relaxat cu adevarat, si se asteapta mereu sa sara cineva si sa-i atace. La partea de romantism sta cam prost, desi la un moment dat cunoaste o persoana pentru care ar fi in stare sa-si abandoneze prietenii - dupa cum am spus, nu se stie niciodata la ce se gandeste, si cum reactioneaza.

Fuu
Fuu este foarte aiurita, si trebuie mereu sa aiba grija ca cei doi bodyguarzi ai sai sa nu se faca bucati unul pe altul. Singura chestie care o deosebeste de o fata obisnuita e pofta ei de mancare :P iar natura a fost foarte sireata -> Fuu poate manca oricat fara sa se ingrase... sa spunem, cel putin, nu permanent. In rest, se pare ca stie si sa deschida lacate, desi nu mentioneaza cum a invatat meseria.

Pe parcurs isi face un mic prieten, care adora alunele: o mica veverita, care sta ascunsa mereu prin kimono-ul lui Fuu, si iese afara doar in momente cruciale. In rest, e invizibila, pentru ca nu se vede nici o diferenta in modul cum ii stau lui Fuu hainele pe ea. Asta e unul din misterele serialului, dar poate Fuu are puterea de a summona veverite at will din hainele ei >:) Ca persoana, Fuu e vesela tot timpul, si e si destul de curajoasa, pentru ca se descurca atunci cand mai e abandonata de bodyguarzi (dar de obicei doar intra in incurcaturi).

Grafica
Grafica m-a impresionat, si tocmai prin lucrurile la care nu ma asteptam. Intr-un anime de actiune, s-a pus accent special pe peisaje... Nu cred ca am mai vazut scene atat de bine realizate, desi e greu sa compari cu alte seriale - am observat totusi ca toate peisajele sunt realizate cu un numar maxim de pete de culoare. Nu veti gasi foarte des fundaluri monotone, chiar daca e vorba doar de o padure. Mai apare un mic Buddha de piatra, niste umbre, pietre, o apa, si asa se scapa de monotonie, chiar si pe timp de noapte. Scenele cu asfintitul soarelui arata excelent de bine, si am incercat sa pun cate o poza cu cele mai reusite dintre ele.

In rest, imi place modul de desenare al personajelor. Mugen e imbracat exact ca si cum ar trai prin jungla, iar fizionomia sa imi aduce aminte de... Prince of Persia O_o. Da, e ciudat, mai ales faptul ca are tatuajele acelea violete (niste inele) la maini si picioare. Iar expresiile lui faciale sunt de milioane! Jin e imbracat traditional, mai putin faptul ca are ochelari, ceea ce-i da un aer de soarece de biblioteca -> sa fim seriosi... cat de credibil/fioros poate fi un samurai cu ochelari?!? Dar dupa ce il vedeti incruntat, va veti schimba parerea >:) Fuu este aiurita, si mereu are o expresie nedumerita, dar chiar ii sta bine in roz -> si imi plac acele din par.

Partea de actiune e foarte picanta, pentru ca stilul de lupta al lui Mugen e... breakdance-ul. Da, veti avea ocazia sa vedeti multe figuri care pot parea imposibile, dar Mugen e foarte elastic, si rezistent, dupa cum veti afla pe parcurs. Multe scene au motion blur, sau slow motion, iar miscarile lui Mugen sunt destul de naturale. Apar multe surprize, cum ar fi scene alb-negru, sau colorate monocrom - remember flashbacks?, si nu s-a exagerat cu cantitatile de sange. De fapt, cred ca nu am mai vazut alt film cu samurai in care sa fie mai putin sange ca in cazul de fata. Oricum, scenele respective sunt bine realizate, si nu e ceva gen obisnuitul "ketchup" :P

Sunet
Nu credeam ca voi auzi hip-hop facut de japonezi. Dar melodia cu care incepe serialul e chiar geniala la partea muzicala. E melodia perfecta pentru scene cu personaje care merg doar din vointa de a nu sta pe loc :P Si scratch-urile poate nu sunt chiar profesionale, dar se aud foarte des, avand in vedere ca multe scene sunt apoi "derulate" invers. La partea de text... well... va voi lasa pe voi sa admirati genialitatea poetica, care imi aduce aminte de un singur lucru: "roses are red, violets are blue..." La un moment dat devine complicat de inteles ce anume vroiau sa spuna cu unele rime, si probabil nici autorii nu stiu prea bine inca :))

Oricum, vocile sunt convingatoare, in special cea a lui Mugen, care denota starea sa de eterna plictiseala si de om sictirit :P Jin bineinteles ca are o voce de om calm, linistit, care chiar si cand tipa nu isi pierde calmul, iar Fuu pare mereu picata din cer, cu vocea ei naiva care se potriveste foarte bine in trio-ul bezmetic.
Veti avea multe surprize si la partea sonora, pentru ca nu se stie niciodata cand se apuca un betiv sa cante, sau niste olandezi sa vorbeasca in germana, ori un trubadur sa vocalizeze ca si cand ar fi cel mai mare actor al tuturor timpurilor :P

Impresii
Unele episoade mi-au placut foarte mult, iar altele - si care sunt cele in care producatorii si-au dat frau liber imaginatiei, si unde se vede stilul original, well... mi s-au parut prea rupte de realitate, cu toate ca umorul era prezent si in ele. E pur si simplu mult prea ciudat sa vezi grafitti in Japonia medievala, si nu ma refer aici la un desen nevinovat, ci la o intrecere intre grafferi, de a picta cele mai periculoase locatii (ati ghicit, e vorba de castele feudale). La fel a fost si episodul cu baseball-ul, si restul in care apar elementele moderne.

Ca de obicei, nu putea lipsi vechea tema cu asuprirea crestinilor, si aparitia unuia care este considerat de comunitate drept Messia. Si apar cateva referinte, similare putin cu cele din filmul "Forrest Gump", in care Forrest era autorul multor lucruri ce devin apoi celebre ("in life, shit happens", smiley-ul si modul in care se misca Elvis pe scena, de ex.)

Partea cu hip-hop-ul mi s-a parut foarte interesanta si am indragit melodia de la inceput, desi am incercat sa nu ascult versurile, si sa urmaresc doar ritmul. Mi-au placut personajele, iar indragitul meu este Mugen, pentru ca e tipul cel mai sictirit (remember Jubei din Ninja Scroll? - daca nu, voi scrie reviewul), si de multe ori ajunge sa fie in situatii comice, prin miscarile pe care le face. Ca sa nu mai spun de episodul cand merg si el si Jin in Red Light District, unde Mugen pateste lucruri foarte interesante >:)

Asadar, va recomand acest anime daca v-ati plictisit de vechiul hack and slash fara motiv al samurailor, si vreti sa vedeti ceva mult mai ciudat. Chiar daca eu personal prefer latura traditionala cand vine vorba de samurai, mi-a placut acest serial pentru combinatia de umor, modernism, si actiune. Povestea rezerva surprize, si e invaluita in mister, care va fi elucidat abia in ultimele episoade. Deci merita vazut, pana la capat :D

Cam asa arata graficul cu cat de interesante mi s-au parut episoadele, pe o scara de la 0 la 10.

Nota: 9/10
Recomandare: stilul e interesant

3 comentarii:

Mara spunea...

hip hop japonez ok e si in BECK(melodiile lui Chiba). Cauta OSTul.

Unknown spunea...

Am gasit si eu serialul acum citiva ani si m-a impresionat...daca mai stie cineva ceva asemanator il rog sa imi comunice pe adresa:
test_failed@yahoo.commihai.ms

sakyamuni spunea...

you spoiled it all (¬_¬) trebuie sa recunosc ca e cel mai bun anime care l-am vazut pana acum din toate punctele de vedere, iar nujabes a fost un artist exceptional R.I.P. (T_T).
asa zisul "review" facut de tine este unul tipic romanesc si cred ca putina impartialitate nu ar strica deloc. 9/10 este un punctaj cam mic in comparatie cu 10/10 pe care il are bleach care este sub nivelul lui samurai champloo, in fine...bafta in continuare