Shadow Skill anidb
Introducere
Shadow Skill face parte din categoria serialelor mai "vechi": intai a aparut un OVA in 1995, urmat de alte trei OVA-uri un an mai tarziu, ca in final sa apara si serialul, de 26 episoade, in anul 1998. O alta particularitate al acestui anime e ca in realizarea lui sunt implicate foarte multe companii: KingRecords, Nippan, Takeshobo, Magic Bus, Zero-G-Room, SHAFT, Sotsu Agency, Studio DEEN, Bandai Visual, Kadokawa Shoten, Marubeni...
Deci, avem de-a face cu un serial despre... arte martiale, cateodata si alte abilitati mai speciale, gen magie, luptatori, regate, si toate astea intr-un serial/OVA produse de foarte multe companii >:) E de asteptat sa fie ceva senzational, asa ca voi incepe cu ->
Povestea
In lumea Ashuriana, exista mai multe regate, fiecare cu specificul sau, iar Kuruda este renumit pentru luptatorii extraordinar de puternici pe care ii are. Ei sunt impartiti pe clase, iar cele mai des intalnite sunt Vaar-ii si Sevaar-ii. Primii pot executa miscari de baza si sunt buni ca luptatori in orice armata, dar ultimii au acces la mult mai multa putere, si e nevoie de talent, mult training, si dorinta de a te autoperfectiona pentru a ajunge un Sevaar. Motiv pentru care nu exista decat 59 pana in prezent, in cinstea fiecaruia ridicandu-se cate o statuie, pentru a fi cunoscuti si cinstiti in tot regatul.
Elle Ragu este a 59-a Sevaar, dar e mult mai cunoscuta prin datoriile imense acumulate prin baruri, sau distrugand cladiri, in urma incaierarilor. Ea calatoreste impreuna cu micul ei frate, Gau Ban, care aspira si el sa ajunga candva un Sevaar la fel de puternic ca legendarul Scarface, si impreuna, accepta tot felul de slujbe sau participa la concursuri pentru a face rost de banii necesari platirii diverselor datorii. Bineinteles, Elle nu ramane niciodata destul de linistita, pentru a nu acumula altele in decursul aventurilor ei, asa ca mica lor echipa, la care se mai alatura si alti prieteni, vor fi tot timpul gata de a porni in vreo alta lupta.
Personaje
Elle Ragu (Shadow Skill)
Este cunoscuta chiar sub numele de Shadow Skill, pentru ca foloseste tehnicile speciale Kuruda Annihilation Eigi -> referitor la asta, exista o anumita istorie intre clanurile de luptatori. Totodata, e si prima femeie care ajunge Sevaar, si din cauza asta devine model de admiratie pentru multe fane ale sale :)) Ca personalitate, este o rebela, si ca orice luptator ce se respecta, apreciaza foarte mult sake-ul bun si in cantitati industriale.
Gau Ban (Black Howling)
Este fratele mai mic al lui Elle, si are ambitia de a ajunge un Sevaar. In momentul actual, el este doar la nivelul de Vaar, si se antreneaza impreuna cu Elle, motiv din care Elle pierde timpul, in loc sa se antreneze cu cineva mai pe masura ei. Gau nu se compara in termeni de agilitate sau forta cu sora lui, dar ajunge el acolo candva :P. Intre timp, trebuie sa-si descopere motivul pentru care sa lupte, deoarece fara aceasta, este invins foarte usor de oricine. Totusi, cu ocazii speciale, poate deveni la fel de puternic ca un Sevaar, si sa foloseasca acelasi nivel de tehnici.
Faurink Maya (the Plasmatizer)
O mai cheama si Fia Arcana, si este o Suirame: oameni care folosesc magic seals (hartiile acelea cu scris pe ele) in lupte, si care le confera abilitatile de a sumona elementele naturii, sau alte lucruri la fel de spectaculoase. Intr-un cuvant... magie :P. Maya si Elle sunt vechi prieteni, dar mai sunt legate si prin altceva (va voi lasa insa placerea sa descoperiti singuri povestea lor). Daca Elle este cea care este spiritul petrecerii, Maya este tipologia femeii viclene, si veti vedea de multe ori privirea ei "subtila" :).
Grafica
Serialul e din 1998, ce-i drept, motiv pentru care nu ar trebui sa fie efecte speciale realizate pe calculator... Or is it? >:) Nu va asteptati acum la cine stie ce inovatii tehnice, dar am vazut cateva efecte, care ocazional m-au lasat masca -> de exemplu, niste reflexii ale valurilor pe cala unei nave ancorate in port, efectele vizuale de la folosirea seals, si in general, tot ce tine de Martial Arts Language este in aceasta categorie. Deci, avem efecte de flacari (Maya utilizeaza in general focul), gheata, ceata, fum, glow (arata aura de putere a personajelor :P) si multe altele. Ce mai surprinde, cateodata, e si schimbarea stilului de desenare, de la cel normal, la cel alb-negru, sau la cel schitat si colorat in creion.
Peisajele arata foarte bine, iar toate orasele au arhitecturi complicate: Kuruda arata ca un fel de Roma antica, cu un Collosseum in care se duc concursuri de lupte, si strazile sunt foarte inguste si alambicate, iar Julianess e un oras pe insule zburatoare. Orasele abunda in general prin locuitori, care tot timpul sunt prin piete, si se plimba prin jur, dar uneori se mai repeta scenele din interiorul orasului, asa ca daca sunteti atenti, veti vedea aceeasi pisica ce sta tolanita pe aceeasi copertina ce ati vazut-o in urma cu 4 episoade :). Nu e chiar atat de deranjant, totusi, asa ca nu va faceti griji: veti avea ocazia sa vedeti o bogata colectie de outdoors, dar doar o parte din ele sunt cu adevarat impresionante.
Culorile sunt putin cam sterse uneori, dar nu mi s-a parut un dezavantaj pentru grafica acestui serial. Imbracamintea este pe jumatate mulata, restul fiind ornamente/armura -> arata destul de bine, iar acelasi lucru se poate spune si despre coafurile personajelor, si nu voi da ca exemplu decat suvitele lui Elle, care stau mereu curbate, ca si cum ar fi din metal. Mantia si aparatorile pentru umeri pe care le poarta Maya arata muuult prea grele pentru dimensiunile ei, si creeaza impresia de blindaj, dar se pare ca nu-i afecteaza cu nimic agilitatea. Elle are muschii desenati destul de impunatori, pentru o femeie, iar spre deosebire de ea, Maya e doar piele si os (mai e si faza cand Elle isi incordeaza muschii si isi rupe aparatorile din metal de la brate).
Iar ca alta caracteristica a personajelor, toti au sticlirile acelea de otel in ochi, atunci cand se intampla ceva special. Cel mai bine se observa la Elle, deoarece ochii ei verzi sunt aproape mereu scosi in evidenta atunci cand se enerveaza, si asta se intampla des...
Sunet
Unele melodii pur si simplu se lipesc de tine si nu le mai poti uita... Una dintre ele a fost, in cazul meu, OP-ul acestui serial, in special partea cu "cimpoaie" (pentru ca sintetizatorul suna destul de autentic). Muzica este foarte buna, si apar cu preferinta, tobele, naiul, si trompeta. Nimic nu se compara cu sunetul de trompete inainte de o inclestare de armate :P. Iar asta nu e nimic: nu numai soundtrackul este bine realizat, ci si partea de efecte sonore: iarba fosnind, pasari, adierea vantului, si asa mai departe.
Dupa cum spuneam, OP-ul este super, si se numeste "Born Legend", cantat de Kasumi, si sunt si doua endinguri:
"Last Quarter", de Princess Purin si "For My Pride", de Spirit Level, care sunt la fel de frumoase, dar mai putin memorabile :). Ca o informatie suplimentara, vocea lui Elle ii apartine lui Megumi Hayashibara, care a mai interpretat-o si pe Lina Inverse din Slayers, Haruka, din Love Hina, si... taaa-daaaa... Rei Ayanami, din Neon Genesis Evangelion. Such a small world... :P (nu, nu am remarcat asta, pentru ca e cam imposibil sa retii vocile personajelor, ci doar am research-uit putin :)
Impresii
Pentru ca este vorba despre un serial de actiune, in special martial arts, bineinteles ca accentul a cazut pe luptele dintre Sevaari si demoni, Sevaarul si armata, ... etc. Sunt intr-adevar foarte interesante, si mi-a placut in special conceptul de Martial Arts Language, care e un fel de incantatie de dinaintea utilizarii puterilor in forma maximizata. Toata aceasta parte este, bineinteles, anuntata pe ecran cu litere mari, cat mai vizibile, dar partea frumoasa e ce urmeaza dupa.
Personajul care mi-a placut cel mai mult este cel principal, dupa cum era de asteptat, si nu numai din cauza tipologiei de "the Chosen One", care se aplica si la Sevaari, ci in special din cauza personalitatii ei :) Este suficient de puternica pentru a darama o cladire dintr-un singur pumn, iar cand asta se intampla neintentionat... Umorul de situatie este aici foarte bine utilizat, iar in caz ca nu ati observat inca, Elle nu e chiar foarte isteata, ceea ce mai duce la alte faze la fel de comice.
Unul din lucrurile pe care le-am observat mai nou si in Naruto este utilizarea sangelui pentru a face diverse lucruri -> aici este vorba despre un ritual de dinaintea unei lupte, de a dedica lupta regelui, dar partea interesanta e cea in care personajele isi musca degetul pentru asta. E de impresie artistica, si arata bine.
O alta chestie de interes e simbolistica utilizata in serial: exista simboluri speciale pentru alfabetul pe care il utilizeaza regatele, alte simboluri pentru a marca provenienta la o clasa de luptatori -> Sevaar-ii au un tatuaj specific, si mai arata interesant si hartile Ashurianei, care imi aduc aminte de desenele de prin basme/legende. Pe langa asta, veti mai avea ocazia sa vedeti si... o lege anime aplicata, cea a mutatiilor feline, care afirma ca mutatiile de acest gen sunt numai feminine, au coada, si sunt mereu semi-dezbracate :P. Ma rog, aici ultimele parti nu sunt adevarate. Bummer...
Shadow Skill este, dupa parerea mea, unul din cele mai bune seriale de martial arts out there, asa ca va recomand cu caldura sa-l vizionati. Se pare ca totusi, atunci cand isi combina mai multe companii eforturile, rezultatul este pe masura asteptarilor :).
Nota: 10/10.
Recomandare: a definetely must-see.
2 comentarii:
DECI. You forgot the greatest 1-on-1 fight scene in recent memory: Diaz vs. Darkness. Really, doar pt aia si merita sa te uiti la serial. Highly recommended by both me & Ahriman.
I KNOW! Dar nu as fi vrut sa leak out any spoilers along the way. You know I can't help myself... :P
Aia este, intr-adevar, scena cea mai misto din serial, dar ar fi trebuit sa povestesc cine este Diaz, si de ce ajunge sa lupte cu Dorkness (tribute to "Dorkness Rising", pe care il asteptam cu totii...)
Trimiteți un comentariu