duminică, iulie 31, 2005

Last EXILE

Last EXILE anidb

Introducere

Rareori se intampla in ultimul timp, mai ales de cand sunt reviewer pe acest site, sa vad un anime fara sa-l aleg eu inainte. De data aceasta, cineva mi-a dat acest "Last EXILE" si, cum se apropia vacanta si odata cu ea internetul prin dial-up, l-am primit pe hard. Last EXILE este un serial de 26 de episoade care, dupa cum vom vedea are cateva lucruri care te atrag inca de la primul episod. Dar merita el pana la cap? Vom vedea in acest review.

Poveste si setting

Ce te atrage la Last EXILE inca de la inceput este settingul. Imi place foarte mult cand creatorii aleg settingul fara frica, indepartandu-se oricat de mult este necesar de lumea reala. Si lumea din Last EXILE este foarte diferita: au tehnologii diferite, valori diferite, factiuni ciudate. Spre exemplu, zborul este mult mai usor tehnologic - in ciuda unei aparente slabe dezvoltari tehnologice, au nave de lupte imense care plutesc deasupra norilor sau sute de "vanship"-uri, navete mici de doua persoane.

O echipa care zboara pe un vanship este formata dintr-un pilot si un navi (navigator), si despre o astfel de echipa este vorba in serial. Claus si Lavi sunt prieteni din copilarie si isi castiga existenta in Norikia zburand cu vanship. Primul episod ni-i arata intr-o misiune de curierat (cam toate misiunile pe care le faceau pe-atunci erau de curierat) care ii aduce chiar in mijlocul unei lupte intre Dusis si Anatore, cele doua mari natiuni din aceasta lume.

Inca de atunci se profileaza un element de story foarte important: Ghilda. Ghilda este o organizatie care practic conduce lumea, avand un nivel tehnologic mult peste restul lumii.

Povestea propriu-zisa incepe din al doilea-al treilea episod si urmareste aventurile lui Claus si Lavi, aventuri ce se invart in jurul faimoasei nave Sylvana The Annihilator, condusa de Alex Rowe, in jurul Ghildei si a ceea ce se numeste EXILE, si in jurul unei fetite importanta pentru multa lume: Alvis.

Grafica

Last EXILE foloseste, ca majoritatea anime-urilor recente, o combinatie intre tehnicile clasice si tehnicile digitale de animatie. In acest caz, animatia 3d pe calculator ocupa o parte mai importanta deoarece toate navele de lupta, spre exemplu, sunt realizate pe calculator iar luptele aeriene sunt o parte importanta din serial.

Calitativ, grafica nu este stralucita. Partea 3d pare un pic de calitate slaba, uneori navele par slab detaliate sau texturate, dar nu este deranjant. Pe animatia clasica, nu impresioneaza insa nu prea am ce reprosa realizatorilor. Singura problema, de altfel prezenta in multe seriale, tine de desenul personajelor indepartate. Cateodata aceastea par deformate la distanta mare - dar, din nou, este o problema relativ des intalnita in seriale.

Efectele speciale realizate pe calculator sunt de asemenea putin mai slabe calitativ decat as fi vrut. Per total, serialul da impresia de neterminat, in special la partea realizata pe calculator, dar calitatea grafica nu deranjeaza foarte tare: serialul este vizionabil si asa.

Sunet

Vocile actorilor sunt de calitate medie. Daca nu ar fi problemele pe care le voi prezenta in sectiunea urmatoare, poate chiar ar fi fost bine realizate, desi ma indoiesc. In conditiile existente, nu se ridica peste medie.

Muzica m-a dezamagit si impresionat in acelasi timp. Melodia de inceput este destul de neascultabila, cel putin pentru mine. Am ascultat-o o singura data din cele 26 de episoade si mi-a fost de ajuns. Cea de final este draguta si este insotita si de un generic interesant. De fapt, si cel de la inceput e interesant, mai ales pentru ca secventele nu sunt din serial, ci sunt facute special pentru generic.

Pe de alta parte, muzica din timpul serialului este interesanta, insa mult prea repetitiva. Temele cele mai interesante sunt reutilizate mult in timpul serialului.

Analiza

Voi incepe cu ce nu mi-a placut la Last EXILE si va voi spune apoi de ce totusi l-am vazut pana la sfarsit. Prima, si cea mai mare problema, a serialului este regia. Intr-un film cu actori reali as fi zis ca actorii joaca prost, dar in acest caz e o problema de regie. Exista un sentiment general de regie slaba pe parcursul serialului, care, insotita uneori de un scenariu putin fortat, da senzatia de ne-naturalete, de inexplicabil. Privesti personajele si nu intelegi de ce fac asta sau aia. Pentru ca pur si simplu se comporta ciudat.

A doua problema este cea a lipsei explicatiilor. Cand ai un setting interesant, original, e in interesul tau ca cel ce priveste serialul sa inteleaga acest setting in timp. Sigur, un anime nu e Lord of The Rings sa poti sa incepi cu 80 de pagini despre hobbiti. Asadar, n-am pretentia ca sa mi se explice settingul repede, dar in Last EXILE multe lucruri esentiale le intelegi foarte tarziu, iar si mai multe nu le intelegi deloc.

Este ridicol cum o bucata mare de serial lumea vorbeste de Grand Stream ca si cand ar sti cu totii ce este, fara ca tu sa ai vreo idee. De fapt, nu intelegi mare lucru despre ce este Grand Stream-ul nici pana la sfarsit, dar intelegi ideea. Nu mai vorbesc de Ghilda: va veti intreba mult timp ce rol are in lume. Iar, spre sfarsit, nimeni nu explica problema "unit"-urilor de pe nave pana cand veti intelege singuri ce se intampla.

Dar totusi, serialul nu e atat de rau. Totusi l-am vazut in intregime. De ce? Reuseste sa fie original, in foarte multe moduri. Un setting nou si interesant pe care este placut sa-l descoperi... cu problemele de mai sus. Exista o variatie puternica a ceea ce se intampla in serial: nu va ganditi ca veti vedea numai lupte aeriene. Nicidecum. Fiecare serial aduce altceva, si nu va va plictisi. In plus, serialul are multe personaje interesante pe care le apreciezi in timp. De fapt, pozele din acest review nu acopera multe personaje interesante, precum Tatiana, Dio sau Luciora. Daca Gabi ar fi facut acest review ar fi avut foarte multe de spus despre personaje pentru ca sunt multe, interesante si originale. Iar povestea, desi nu foarte coerenta aparent, are multe momente frumoase.

Concluzii

Cu un buget ceva mai mare si un regizor mai bun, ar fi fost un serial deosebit de bun. Macar prin ideile si settingul sau. Asa cum il vedeti, este destul de acceptabil. Nu sunt foarte multe seriale cu actiunea si originalitatea acestuia, deci, daca sunteti dispusi sa treceti peste problemele de mai sus, s-ar putea sa va placa. Mie mi-a placut.

Daca o lume interesanta, zboruri multe, mistere stravechi si personaje ciudate va suna binisor, incercati un episod sau mai bine doua.


Nota: 6.5/10
Recomandat: daca sunteti dispusi sa treceti peste anumite probleme

Un comentariu:

red spunea...

Mie mi-a placut.. intradevar povestea are goluri pe alocuri, trebuia sa aiba mai multe episoade pentru a clarifica diverse situatii, pe total are un 8 de la mine :) oricum e ceva mai special