sâmbătă, decembrie 30, 2006

Utawarerumono

Utawarerumono anidb

Introducere
Aquaplus, Oriental Light and Magic si Lantis ne-au adus o noua capodopera, realizata dupa un (alt :) joc hentai de la Aquaplus, asa cum am avut ocazia sa mai vedem, in cazul Shuffle!. Intrebarea este: cat de bine le-a reusit de aceasta data sa faca ceva placut, interesant, si in plus, ce gen este serialul. Va voi atentiona din start ca este vorba despre un serial de actiune, razboi, iar in ciuda aparentelor, chiar e un serial dramatic. Mai multe aflati in ->

Poveste
Ce ai face daca te-ai trezi intr-o casa straina, fara sa iti poti aminti cine esti, ce ai facut in trecut, si cum ai ajuns acolo? In plus, observi ca ai pe fata o masca metalica pe care nu o poti da jos, si ca toata lumea din jurul tau are coada si urechi de animale. In cele din urma, strainul nostru primeste un nume de la vraciul satului, si anume Hakuoru, care era numele raposatului ei fiu, ce lasase pe lume doua fete: Aruruu si Eruruu. Acum Hakuoru incearca sa se integreze in lumea satului, si sa aiba grija de noua sa familie, care l-a primit in casa lor, in timp ce cauta neincetat indicii despre identitatea sa pierduta.

Personaje
Hakuoru
El e personajul principal din acest serial, care se pare ca a ajuns intr-o lume complet straina de a sa, deoarece el e singurul ce pare uman in sensul anatomic, printre fiintele cu blana, coada si urechi de animale. Incercand sa descopere cine e cu adevarat, si ce legatura are masca sa cu aceasta lume, Hakuoru descopera ca poseda foarte multe cunostinte si experienta militara, pe care o pune in slujba comunitatii, pentru apararea lor de invadatori. Intre timp, el are grija de Eruruu, si de sora ei mai mica Aruruu, pentru care va deveni in curand ca un tata. Dar destinul lui Hakuoru e mult mai intunecat decat se astepta...

Eruruu
In timp ce Aruruu isi vede de joaca ei, Eruruu incearca sa devina un vraci cat mai bun, invatand sa faca diverse medicamente din ierburi, si il ajuta pe Hakuoru sa revina cu picioarele pe pamant, atunci cand e prea cufundat in problemele de stat civil. Desi il iubeste pe Hakuoru, ei nu pot fi impreuna din cauza indatoririlor pe care le au amandoi, iar timpul petrecut impreuna incepe sa scada din ce in ce mai mult, atunci cand izbucnesc razboaie, in care satul are nevoie de un conducator. Dar Eruruu si prietenii lor vor fi intotdeauna langa el, gata sa-l ajute.

Karura
Trebuia sa mentionez si acest personaj, deoarece este unul din cele mai carismatice din acest serial. Nu se stiu la inceput prea multe despre ea, decat ca este un sclav care a reusit sa scape, are o forta extraordinara, si tine foarte mult la inelul gigantic de la gat, de care inca mai atarna o bucata de lant. Il considera simbolic, pentru ca ar putea sa-l sparga oricand :). Ceea ce e interesant este modul in care lupta, iar dupa un mic antrenament, in care a rupt cateva sabii, decide ca ii trebuie o sabie de fata serioasa, care sa nu se rupa, sa nu se toceasca si sa nu se indoaie niciodata. Vanzatorul ii aduce ceva ce seamana cu un satar gigantic, pe care numai ea e in stare sa il ridice...

Grafica
Serialul acesta arata foarte bine la acest capitol, la care nu prea am ce sa reprosez, grafica avand efecte CG pe care nu le vedem prea des in actiune, cum ar fi fumul, exploziile si flacarile generate pe calculator. Pe langa multitudinea de scantei ce vor aparea in scenele cu flacari, se mai folosesc si efecte de iluminare speciala, care sunt usor de recunoscut in scenele cu incendii, fulgere, sau cu imagini ale lunii.

Pe langa fum, se mai foloseste si efectul de ceata, intr-o scena similara cu cele intalnite prin filmele Indiana Jones :). La fel de bine reprezentat este si cerul, care are mereu nori iregulati, printre care mai apare cate un lens flare, si nu e de neglijat nici apa, care are reflexiile generate pe calculator. Personal, mi-au placut efectele de stralucire ale armelor, care vor aparea destul de des: practic, de fiecare data cand cineva isi scoate sabia din teaca.

Peisajele sunt reprezentate de obicei detaliat, chiar daca sunt pe fundal, iar atunci cand nu se folosesc efectele de focusing pe prim plan, se poate remarca precizia liniilor cu care au fost desenati copacii, pietrele, etc. Dar de obicei, scenele si personajele din fundal vor aparea neclare, atunci cand sunt dialoguri sau in timpul luptelor, cand apare si fumul/praful din timpul lor. Per total, arata bine.

Toate personajele sunt desenate in stilul ochilor mari si luciosi :), iar parul are si el highlights-urile constante, fara a tine seama de iluminarea scenei, dar arata foarte bine. Singurul lucru care nu prea mi-a placut a fost modul de realizare al urechilor personajelor, care prezinta un fel de "bila de puf" in timpane. Urechile sunt franjurate cam prea mult, si in cazul lui Touka ele seamana cu niste aripi de pasare, ceea ce uneori arata bine, alteori nu. Personal, prefer urechile desenate conform realitatii, si nu in forma de aripi, cum au in general serialele cu ingeri.

Imbracamintea este, in schimb, exceptional realizata, si veti vedea o garderoba complexa, de la tunici, la armuri si imbracaminte mulata, etc :). Sau un mixaj intre ele, asa cum poarta Karura (e cam imposibil sa misti mainile intr-o haina ca a ei, mai ales daca manuiesti o sabie, dar ce nu acceptam de dragul modei). Desi nu am jucat Final Fantasy X, Karura imi aduce aminte de un personaj care era imbracat la fel, si mergea si el cu butoiul de sake pe umar...

Audio
Partea audio este realizata de cei de la Lantis, iar OP-ul se numeste "Musouka", cantat de Suara, pe cand ED-uri avem doua: "Madoromi no Rinne" de Eri Kawai si "Kimi ga Tame" de Suara. De versuri s-a ocupat Aki Hata, care a mai compus si pentru Chrono Crusade si Scrapped Princess. Suara a mai cantat in ED/OP de la ToHeart2, iar Eri Kawai in filmul Air si seriile Aria, si desi par debutanti in domeniu, muzica a iesit buna, desi nu m-a impresionat in mod extraordinar. In rest, nu am observat nimic special la acest serial, dar ar trebui sa mentionez ca actorii care si-au imprumutat vocile sunt destul de cunoscuti: Eruruu a fost interpretata de Ryoka Yuzuki, care mai apare si ca Armitage din filmul Dual Matrix, iar vocea lui Hakuoru este cea a lui Rikiya Koyama, care l-a interpretat pe Jubei din Ninja Scroll si mai apare si in Tokyo Godfathers, Fate/Stay Night, filmul FMA si Cowboy Bebop. Insa surpriza cea mai placuta a fost vocea lui Karura, care apartine lui Atsuko Tanaka, si care a interpretat-o pe Motoko Kusanagi din toate productiile Ghost In The Shell :).

Impresii
Din start, voi mentiona ca mi-a placut modul in care incepe acest serial. Nu prea stiam la ce sa ma astept, si pana la final, am fost foarte intrigat de faptul ca genul declarat al serialului este "drama". Asta din cauza ca pe parcurs au loc atat de multe scene comice/ecchi incat ajungi sa-ti pui intrebarea daca nu cumva trebuia sa fie un alt gen de serial. Din nefericire, insa, genul este chiar cel mentionat, iar povestea este foarte alambicata spre sfarsit. Pe parcurs sunt hinturi despre ce se va intampla, si se observa "magia" chiar si din OP-ul serialului, dar nimic nu m-a pregatit pentru ultimele episoade, care au venit ca o caramida aruncata peste restul povestii. Pur si simplu... era neasteptat acest gen de final.

Recunosc ca povestea nu e extraordinara: este vorba despre un necunoscut, care in mod ciudat poseda cunostinte despre arta razboiului, iar dupa ce va ajuta la apararea unui sat, incepe sa duca batalii de proportii din ce in ce mai mari. Tema serialului este razboiul, si desi la inceput este foarte interesant, devine plictisitor dupa 10 episoade in care vezi exact acelasi gen de intriga, care duce la aparitia unui nou mini-razboi.

Din fericire, exista si personaje care fac deliciul vizionarii unor episoade, printre care se numara si personajul meu favorit, Karura. Creatorii au vrut sa se asigure ca acest personaj va face impresie, pentru ca i-au pus mai multe trasaturi speciale decat celorlalte: e un luptator cu o forta extraordinara, poate fi si o tigroaica foarte senzuala, sau un bautor de sake pentru care un singur butoi nu e suficient. Exista si un personaj care este opusul ei, Touka, care e o luptatoare la fel de experimentata, dar foarte serioasa si cu mandria de a lupta pentru idealurile ei.

Desi personajele sunt interesante, serialului ii lipseste ingredientul principal, care se te determina sa il urmaresti episod de episod - aceasta este parerea mea, fiindca nu am reusit sa urmaresc pana la capat serialul, fara sa las o pauza destul de mare. Recomandarea este sa urmariti episoadele in care apar noi personaje, pentru ca acelea sunt cele mai interesante.

Nota: 7.22
Recomandare: povestea are de suferit

3 comentarii:

Unknown spunea...

De ce a murit blogul asta???
Faceati o treaba tare buna.

Gabriel Sandu spunea...

:sigh:
Nu am avut de ales. Specializarea pe care ne-am ales-o (si faptul ca am mai tinut si eu ore in plus pe la facultate) ne-a cam omorat tot timpul. Daca mai adaugi si World Of Warcraft, you get zombified very fast.

Sebi spunea...

Pai lasa-ti joaca si treceti dinnou la munca. Blogul asta era super fain, ar fi pacat sa-l lasa-ti in deriva. Stiu cum e cu facultatea, aceleasi probleme le am si eu dar daca ma pasioneaza animeurile imi fac timp.