duminică, octombrie 02, 2005

Record of Lodoss War

Record of Lodoss War anidb

Introducere
Fiind un mare iubitor de elfi, am cautat cateva animeuri de referinta. Si la un moment dat, am gasit RoLW, care e foarte interesant, mai ales ca are 13 OVA, si e si serie TV de 27 (da, in ultima vreme am gasit multe exceptii de la regula 13/26, dar acest anime il am de mai muuuuult timp). Partea interesanta e conceptul de... party!!! Ca intr-un joc de Dungeons&Dragons, avem the fighter fella, the dwarf warrior, the priest, the sorcerer, the thief si the ... elf. Ma rog, si elful poate face niste magie (nature magic, actually), si cel mai frumos e ca elful respectiv e o tipa. In fine, pentru mai multe detalii, vedeti sectiunile aferente. OVA-urile sunt din 1990, dar eu am un gust aparte pentru animeurile cu vechime.

Poveste
In Lodoss, povestea se desfasoara la o scala mult mai mare decat ce isi imagineaza initial eroii nostri, iar ei nu sunt la inceput decat niste mici pioni intr-un joc politic ce are ca miza destinul a doua regate. Pe parcurs insa, ei vor juca un rol esential in acest razboi, care e declansat din mai multe motive decat ce stiu regii ce candva au fost camarazi de arme si eroi.

Totul incepe atunci cand dispare una din preotesele cele mai puternice in Lodoss, iar Ghim si cu Slayn pleaca in cautarea ei. Pe parcurs, li se alatura Parn, pe care il gasesc in satul sau, si il ajuta in confruntarea cu goblinii ce tocmai l-au distrus. O data asamblata trupa, se duc la cel mai apropiat castel, unde primesc misiunea de a-l gasi pe Wort, inteleptul care putea sa le spuna tuturor ce se intampla de fapt in regat, si sa le dea sfaturi pretioase. Insa razboiul e pe punctul de a incepe, iar Lodoss e in pericol de a fi cucerit. Eroii nostri sunt astfel prinsi in misiunea data de rege, si ajung sa descopere itele complicate create de adversarii sai redutabili.

Personaje

Parn, the Fighter
Parn este eroul in devenire, dar care deocamdata este un simplu baiat dintr-un sat de la marginea lumii. Sau mai bine zis, de la marginea unei pesteri de goblins, care din cand in cand mai dau o raita prin oras, ca sa-i puna la respect pe locuitori. Tatal sau era un mare om de arme, dar toata lumea stie ca si-a tradat regele, asa ca nici Parn nu prea e vazut cu ochi buni. "Like father, like son" so they say... Asa ca in cele din urma, si Parn va lua calea armelor, decis sa calce pe urmele tatalui sau in ceea ce priveste indemanarea la manuitul sabiei. Iar lui i se vor alatura si restul party-ului, fiecare cu motivele lor de a pleca in calatorie.

Deedlit, the Elf
E atat de dragutza :P Bineinteles, ca elf, nu putea fi altfel decat foarte curioasa, motiv pentru care intra in multe incurcaturi. Curiozitatea a omorat pisi... elful. Oricum, are grija Parn de ea, suficient de mult incat sa supravietuiasca. Cine ar vrea sa vada elfi murind?!? Acest personaj are chiar si o dublura, dar care e aliata cu fortele Raului, fiind dark elf. Deedlit are puteri magice destul de interesante, iar natura este casa ei, oriunde s-ar plimba. Pe langa adversarii ei obisnuiti, care sunt si cei ai padurii ce o protejeaza, mai apar si dark elfii, cu care se duce razboi permanent. Din motive greu de inteles, Deedlit a ramas singura supravietuitoare a rasei ei, pe cand dark elfii misuna peste tot. Asadar sa nu fiti surprinsi daca de obicei va fi in dezavantaj.

Ghim, the Warrior dwarf
Care e diferenta dintre un warrior si un fighter, ati putea intreba... In cazul acesta, e cam aceeasi ca intre sabia neexperimentata a lui Parn (se poate considera ca tine in mana o bucata de fier neascutita) si taisul dublu al battle axe-ului lui Ghim, care e destul de usor pentru batranul dwarf pentru a fi aruncat in capul sau la picioarele vreunui Orc prea prost to see it coming. Ghim pleaca pentru a gasi o preoteasa disparuta, care era ca propria sa fiica, si il ia cu el si pe Slayn. Parn pare a fi ucenicul perfect, iar cum nu se poate party cu un dwarf fara sa fie si un elf cu care sa aiba raca, li se alatura mai tarziu si Deedlit.

Slayn, the Sorcerer
El este inteleptul grupului, pe langa faptul ca este Jedi Master... uhm... vroiam sa zic Vrajitor. Veti vedea la ce ma refer, pentru ca si aici sursele puternice de magie pot fi simtite de cei instruiti in aceasta arta. Sunt si dragoni prin jur, care au magie puternica, si nu se stie niciodata ce alti vrajitori se hotarasc sa o dezlantuie. Asa ca Slayn e singurul care isi da seama din timp de cat de periculoasa devine misiunea lor. El are celebrul toiag, in stil Gandalfian, desi acesta este cu rune, care incep sa straluceasca atunci cand face vreo incantatie. Magia sa este foarte puternica, dar nu poate opri adevaratul pericol.

Etoh, the priest
Etoh este un preot al lui Falis, care se intoarce din peregrinajul sau de "instruire" pentru a-l ajuta pe Parn. Nu e chiar novice in cunoasterea vrajilor divine, in special cand vine vorba de healing :P And we know everybody looooves a cleric in the party... Are un sceptru foarte frumos sculptat, dar nu are nevoie de el decat simbolic, spre deosebire de Slayn - toate vrajile lui Etoh nu necesita decat sa isi indrepte mainile asupra bolnavului -> "lay on hands"

Wood, the Thief
Ii plac jocurile de noroc, isi petrece timpul liber furand sau inseland la zaruri lumea care crede ca are de-a face cu un prost al satului, pentru ca asta ar fi prima impresie pe care o da. Dar pe de alta parte, stie sa iasa din incurcaturi, si e destul de skilled si cu aruncatul cutitelor. Isi petrece majoritatea timpului sau "liber" prin inchisorile ultimelor castele in care a mai furat bani de la paznicii nestiutori :P

Grafica
Cel mai impresionant lucru sunt flacarile, si veti avea ocazii destule sa vedeti orase intregi arzand, sau dragoni care scuipa flacari ce topesc totul in cale. Dar daca nu sunteti genul piro, veti fi la fel de multumiti si de micile efecte vizuale produse de magiile aferente scenelor de lupta. Cand se intalnesc mai multi vrajitori, trebuie sa iasa scantei :P

Grafica este invechita, si veti observa asta mai ales in ceea ce priveste modul de colorare, uneori cam fad. Dar totul se trateaza cu putina mana la indemana pentru vrajitor. Apropo, aici nu exista conceptul de mana, ci de incantatie - toate vrajile necesita incantatie, mai putin cele ale vrajitorilor evil, care daca sunt destul de puternici, pot face asta fara sa mai casteze. Imi place si magia lui Deedlit, si in special zanele :P

Toate inclestarile de sabii se lasa cu celebrele flashuri de lumina, si nu de putine ori veti avea ocazia sa vedeti ca personajul, inainte sa atace, isi schimba orientarea sabiei special ca sa prinda pe lama ei luciul dat de torte, soare, etc. Lumina pare sa se tina scai de Deedlit, care straluceste, chiar daca in jurul ei este umbra in pestera. E un elf, asa ca e explicabil :D. Veti vedea multe efecte bine realizate, printre care ceata si ploaie.

Personajele sunt desenate cu contururi simple, in situatiile normale, si foarte ingrosate si stilizate, atunci cand se incrunta, sau sunt in toiul unei lupte. Ca model de referinta, luati-i pe oricare din regii prezenti in serial. Unul dintre ei imi aduce aminte de Prince of Persia, pentru ca seamana atat ca personalitate, fizic, indemanare, cat si ca origine. Tot ce va mai spun e sa va pregatiti de finalul seriei, pentru ca efectele grafice culmineaza spre sfarsit.

Sunet
Coloana sonora este impresionanta, chiar de la inceput, prin opening theme, iar muzica nu va va dezamagi nici in scenele cele mai palpitante. Partea vocala mi-a placut cel mai mult, si va recomand sa ascultati melodia de intro :P, si cea din ultimul episod, Deedlit's Theme. "Fantasia of the Wind" si "Adesso e Fortuna" sunt melodii pe care trebuie neaparat sa mi le gasesc pe torenti :)

In rest, veti avea ocazia sa auziti multe fulgere create simultan cu magii puternice, inclestari de sabii, maraiturile dark elfilor/goblins/kobolds/orcs si multe alte sunete specifice razboaielor. Nu putem uita nici de racnetul de lupta pe care il mai scoate cateodata Parn, in ciuda faptului ca de-abia poate sa dea cu sabia in situatiile alea... Il prefer totusi pe Ghim, iar urletele de durere suna foarte melodios in urma lui >:)

Impresii
Mi-a placut indeosebi povestea, desi face parte din categoria "Save the world", iar personajul principal urmeaza "calea neofitului", fiind indrumat pe parcurs de prietenii sai. Nu e originala povestea, dar totusi este frumoasa. Si sunt si elfii implicati in ea. Apar si dark elfi, lucru care a constituit una din placutele surprize, alaturi de cea oferita de dragoni.

Panoplia de monstri cuprinde goblini, orci, kobolzi, si tot ce mai scot dark elfii din pesterile lor -> cel putin in acest aspect, ma declar multumit :P Dupa cum am precizat, Parn si Deedlit au fiecare rivalii lor, total opusi pe plan moral, dar similari pe planul sentimental: e vorba de *cavalerul negru*, dupa cum l-am poreclit, si de Pirotess, locotenentul sau. Mi-a parut putin rau ca admiratia dark elfei nu primea raspuns, dar asta e o alta latura dramatica a seriei.

In opinia mea, este unul din animeurile care nu trebuiesc ratate, mai ales daca sunteti fan fantasy. Are putin din toate: aventura, cavaleri, povesti romantice, drame, si totul pe o muzica foarte frumoasa.

Nota: 8/10
Recomandare: "Oldies but goldies"

2 comentarii:

Chiller spunea...

"eu am un gust aparte pentru animeurile cu vechime"... si nici macar nu te-ai uitat inca la Evangelion :((

Gabriel Sandu spunea...

K, stiu ca ti-a placut si te-a impresionat foarte mult. De-asta, o sa-ti dau niste rw ca sa mi-l copiezi si mie -> who knows...I might discover my inner mecha-fan :))