vineri, decembrie 02, 2005

SoulTaker

SoulTaker anidb

Introducere
Iata ca am nimerit iar un reprezentant al genului Dementia, asta dupa ce am *trait* prin experienta vizionarii BoogiePop Phantom. Genul acesta e foarte ciudat, dar are un mare avantaj: povestea este geniala, si apar multe situatii neasteptate, date de evenimentele care initial nu erau intelese. Cam asa se poate descrie si SoulTaker.

Seria este mica, de 13 episoade, aparute in 2001, si este produsa de Pioneer LDC, Tatsunoko Pro, si WOWOW (Grenadier, Trinity Blood si Ninja Scroll TV series).
Ca o nota suplimentara, personajul Komugi apare in o serie de OVA-uri, Nurse Witch Komugi-chan Magikarte, care e Comedy/Ecchi/Magic.

Poveste
Kyosuke Date este un baiat de ~15 ani (nu apare niciodata precizata vreo varsta), care se trezeste... dupa ce a fost dezgropat din mormant. Bineinteles, el nu-si aduce aminte de asta, dar tine minte ca a fost injunghiat in inima de catre mama lui. Misterul creste pe masura ce fata care il dezgropase -> Maya, este rapita de niste fiinte ciudate, despre care afla ca sunt mutanti. Cand Kyosuke e gasit de Shiro (si salvat), Shiro incearca sa-i explice ca este in mijlocul unui razboi intre factiuni largi de mutanti, dar tot ceea ce vrea Kyosuke e sa o gaseasca pe Maya.

Personaje
Kyosuke Date este de fapt SoulTaker, unul dintre cei mai puternici mutanti creati vreodata, si va trebui sa invete sa-si utilizeze abilitatile. Mai are si o sora, Runa, care se pare ca e vanata de restul baddies care nu sunt ocupati cu anihilarea sa. Asa ca el se decide sa afle adevarul din spatele acestui razboi, sa afle de ce a fost injunghiat de propria lui mama, si sa o gaseasca pe Maya si pe sora sa.

Shiro Mibu este primul personaj misterios pe care il intalneste Kyosuke, dupa ce e resurectat. El are un motiv pentru a distruge Kirihara, si incearca sa-l convinga si pe Kyosuke sa il ajute. Nu se stie prea bine daca Shiro e mutant sau nu... are o forta si agilitate impresionante pentru a fi doar un simplu om, dar e explicabil acest lucru, daca se ia in considerare trecutul sau...

Komugi Nakahara este cea mai draguta asistenta pe care o are doctorul Richard, dar dupa ce se intalneste cu Kyosuke, dezerteaza, si merge alaturi de el pentru a o gasi pe sora lui. Komugi se imbraca mereu in costume...roz, de pisica/iepure, cu un morcov gigant in spate si cu urechi lungi. Nu prea o deranjeaza exploziile & stuff, asa ca trebuie altii sa-si faca griji pentru faptul ca ar putea fi omorata pe acolo - nu are cine stie ce puteri ca mutant... just the power of supreme cuteness.

Yui Kirihara este conducatoarea factiunii Kirihara, care e probabil singura corporatie care mai exista in lume, si controleaza tot: armata, economia, cercetarile stiintifice, etc. Yui o cauta si ea pe Runa, si incearca sa-l prinda pe Kyosuke pentru ca ar fi mai usor astfel sa o gaseasca si pe sora lui, din cauza abilitatii lor de a *rezona* (ii curge sange din ochi).

Richard Vincent este directorul Hospital, o factiune de mutanti care lupta din propriile lor motive, si Kyosuke a ajuns pe lista lor neagra :P Richard este un tip foarte enigmatic, care e doctor, de fapt, si isi ineaca zi de zi amarul in bautura, atunci cand nu are treaba.

Grafica
La partea de grafica, lucrurile nu prea sunt clare. Avem parte atat de scene cu grafica superba, evident cu eye-candy :P si ma refer aici la scenele de lupta, care sunt realizate cu ajutorul calculatorului, dar avem si scenele dementiale (la propriu) in care grafica este mai simpla, iar asocierea culorilor iti zgarie ochii, dar efectul e intentionat -> vezi scene cu lumanari care au flacara mova... La categoria efecte meteorologice & co, avem ploaie si vant (Shiro Mibu primeste un ziar in fata), si niste fulgere foarte bine realizate. De remarcat ca apar foarte multe umbre, si de multe ori se face contrast intre o zona luminoasa si una intunecata, pentru a dramatiza situatia (de ex: atunci cand fata cuiva e luminata doar pana la nivelul gurii, incat se vede cand vorbeste, dar nu se vede expresia fetei).

Pe langa cazurile extreme, exista niste scene superbe cu peisajul inconjurator: de exemplu, celebra scena cu copacul cu flori roz/albe care isi scutura crengile in vant (sakura blossoms) si mi-au placut si cele in care apare oceanul, evident cu soarele la orizont.
Modul de desenare al personajelor mai variaza, in situatiile extreme, asa cum e in cazul lui Kyosuke, cand apare la un moment dat desenat alb/negru manga-style <- asta mi-a placut, si au reusit sa surprinda foarte bine tensiunea momentului.

Exista niste scene care mi s-au parut foarte familiare, mai ales pentru cei care au vazut... LOTR, si Terminator. La un moment dat soarele este pozitionat chiar deasupra unui turn, iar modul in care a fost desenat aminteste putin de The Eye, si mai e scena cu cutitul infipt in masa, si gloantele imprastiate pe langa (foarte bine detaliata) care e oarecum similara celei din T1.

Cel mai mult imi place cum e desenata Komugi deoarece personajul acesta nu are ce cauta in atmosfera SoulTaker. Pur si simplu pare luat dintr-un serial ecchi, dar... adevarul e ca prezenta ei inspira putin umor -> si nu poti rezista ochilor si lacrimilor foarte induiosator desenate :)

Sunet
Ati vazut episodul "Fun Time With Weapons" din SouthPark? Va veti intreba ce legatura are asta cu un anime... Atunci cand personajele din SouthPark isi activeaza puterile de "ninja masters", pe fundal incepe o melodie cu refrenul "hey, hey, let's go kickasssurrruu" intr-un stil foarte cunoscut :P Si in SoulTaker se intampla la fel -> cand personajul principal kicks ass, si melodia este pe masura.

In mod ciudat, opening si ending themes imi aduc aminte de... Albano si Romina Power... Don't ask why... Cert e ca toate melodiile sunt foarte dinamice, cantate in ritm de tobe si clape. Endingul "Memory" e cantat de Shinji Kakijima, lyrics de Hitomi Mieno, iar openingul e "SoulTaker", cantat de Jam Project, iar lyrics/music de Hironobu Kageyama.

Una din fazele tari sunt pe secventa de sfarsit a episoadelor, cand scrie la voice casting "Bandaged Man - ?"... Probabil pentru ca vocea e sintetizata, de catre Yuichi Nagashima.

In rest, coloana e realizata la sintetizator, si apare de obicei in situatiile dramatice, ca sa accentueze si mai mult sentimentul general de thriller al serialului. Per total, sunt melodii bune, mai ales cele de OP si ED, daca lasam la o parte sentimentul de kickassurrruu.

Impresii
Genul acestui serial este Action, Dementia, SciFi, dar este foarte apropiat de Mecha. Veti vedea de ce...

Ca la orice mecha?, ma asteptam sa fiu total dezamagit, si sa ma enervez pe la jumatatea serialului din cauza fazelor prea penale. Dar nu a fost asa :P. In primul rand, povestea este foarte interesanta, si ciudata. Tot serialul este facut sa aiba atmosfera unui thriller, in care Kyosuke mai descopera o mica piesa din puzzle-ul constituit in jurul existentei si a scopului sau.

Latura tehnologica este bine dezvoltata -> avem de-a face cu roboti, turele, lasere, sateliti, tancuri... dar se prefera lupta "mano a mano" :). Iar in privinta asta ma declar multumit, desi exista acea tendinta de a inzestra personajul cu o putere care ii asigura victoria dintr-o singura lovitura, iar el va executa la infinit miscarea aceea in fiecare lupta, pana da de cineva care e imun la asa ceva.

Mai e un lucru ciudat: SoulTaker arata mai mult ca un battlesuit, si i se vede fata lui Kyosuke printr-un fel de vizor care il are la casca. Restul mutantilor sunt "dintr-o bucata", si cat se poate de organici. Asta ca sa nu mai vorbim de laserele din zona pieptului care nu se stie cum sunt generate, daca tot corpul sau e organic...

Se demonstreaza cateva legi anime!, in special cea care tine de personajele dotate cu mantii, no. 34. Dar ceea ce impresioneaza cel mai mult la acest anime e atmosfera -> toate decorurile, muzica, si efectele de iluminare (mai ales cele monocromatice) sunt foarte eficiente pentru sentimentul de thriller.

Nota: 8/10.
Recomandare: are o poveste buna

Niciun comentariu: