miercuri, noiembrie 16, 2005

Xenosaga

Xenosaga anidb

Introducere
Din nebuloasele spatio-temporale intergalatice transdimensionale, se spawneaza un nou serial mecha-anime. Spun *nou* deoarece a fost facut in 2005, si e o mini-serie 12 episoade. Daca va veti uita la poza care insoteste acest anime pe majoritatea site-urilor, va veti face impresia total gresita cum ca ar fi ecchi. I repeat... there is no such thing in Xenosaga! Si acum ca am facut prezentarile, sa vedem ce aduce nou acest anime. Sau... >:)

Poveste
Xenosaga are o poveste situata in viitorul destul de indepartat (+4000 ani), in care calatoria spatiala e la mintea copilului, si orice liceean stie sa proiecteze o traiectorie eficienta prin hiperspatiu... Glumeam :P Dar avansul tehnologic e destul de inaintat, pentru ca au inceput sa apara roboti capabili de gandire si chiar sentimente. Acesti roboti se numesc Realieni, si sunt facuti pentru a simula cat mai bine natura umana. Unii au si functii avansate, cum ar fi capabilitatea de a produce "efectul Hilbert" - singura arma impotriva unei rase de extraterestri misteriosi -> Gnosis. Efectul acesta e singurul mod de a-i face pe Gnosis vulnerabili, pentru ca ei provin din alta dimensiune, ceea ce ii face capabili de a trece prin peretii navei fara nici o problema, si de a se materializa cand vor pentru a da damage >:)

Pe langa asta, istoria omenirii a avut un moment de cotitura major atunci cand Joachim Mizrahi, un geniu al stiintei, si creatorul primilor Realieni, a creat ceva ce a dus la distrugerea multor vieti omenesti, prin aparitia Gnosis in dimensiunea noastra. His legacy include si niste sicrie misterioase numite Zohari, si care sunt folosite in lupta contra Gnosis, desi nu se stie prea multe despre ele. Cert e ca toata lumea le cauta.

In toata aceasta istorie a razboiului intergalactic, Shion isi aduce propria contributie prin faptul ca a lucrat impreuna cu sotul ei la un proiect numit KOS-MOS, de creare a unui robot capabil sa distruga Gnosis, si care sa fie in stare sa gandeasca exact ca un om. Desi proiectul a rezultat intr-un esec fatal, ea inca mai e om de stiinta, si exista inca un prototip de KOS-MOS, imbunatatit, la care se lucreaza. Atunci cand Gnosis ataca nava pe care se afla ea, intr-un mod ciudat, KOS-MOS se activeaza pentru a o proteja, si va deveni in scurt timp una din singurele sperante ale omenirii impotriva Gnosis si a unei noi amenintari care se profileaza din umbrele hiperspatiului.

Personaje
In acest serial apar multe personaje, fiecare cu propria poveste, si care influenteaza cursul evenimentelor pe scara larga :) Bineinteles ca asta se intampla in orice serial, dar aici apar parca prea multe personaje, si la un moment dat, devine greu de inteles care e cel principal.

Shion
Occupation: Rocket Scientist :P Cu toate astea, este mai aiurita ca robotii pe care i-a proiectat. Dovada ar fi mobilul ei in forma de iepuras... ce se asorteaza cu brelocul in forma de iepuras. Ce se asorteaza cu posterul... Okay, ati prins ideea. Cu toata tragedia pe care a patit-o, Shion e in continuare omul de stiinta vesel care are grija de roboti, si un aparator infocat al dreptului lor de a trai precum oamenii (daca arata uman, gandeste uman, si se poarta uman, de ce sa nu aiba aceleasi drepturi la viata?). La reactivarea KOS-MOS, Shion va deveni persoana care o poate controla, si persoana aparata de aceasta masina de lupta impotriva oricarei amenintari. Pe langa asta, Shion va mai avea batai de cap cu intelegerea rolului pe care il joaca ea in tot acest razboi si in intelegerea a ceea ce s-a petrecut atunci cand Mizrahi a schimbat cursul istoriei...

KOS-MOS
Este un robot. Prima versiune a ucis toata echipa de cercetatori, inafara de Shion. KOS-MOS se afla acum la v2, deoarece exista multa lume foarte interesata de capabilitatile ei de lupta, si se pare ca nici macar Shion, care a facut parte din echipa de cercetare nu le stie pe toate. In mod ciudat, nu se stie cine l-a construit, pentru ca e un fel de secret al Fundatiei respective. Dintr-un motiv necunoscut, ea se activeaza intr-un moment de criza, si reuseste asta in ciuda faptului ca robotul era asigurat impotriva acestui lucru (aveau experienta cu modul in care ar putea reactiona, asa ca si-au luat precautii baietii). Desi proiectata sa gandeasca strategic intr-un mod uman, KOS-MOS are anumite prioritati in memorie, si deciziile luate nu sunt intotdeauna cele pe care le-ar face un om. De aceea, Shion are retineri in privinta increderii pe care o acorda. In cele din urma, KOS-MOS se pare ca are nevoie sa acumuleze experienta *de viata* in ceea ce priveste oamenii, pentru un scop necunoscut...

Albedo & Gaignum Jr.
Personajele acestea doua au legatura, dar asta tine de povestea pe care nu o voi divulga :P. Ceea ce voi spune, totusi, e ca primul e malefic, genul psycho, pentru ca sufera de un fel de nebunie. Jr. e *fiul* conducatorului unei Fundatii foarte puternice (exista si intrigi politice, intre Fundatii, in serial, iar in joc e soarta omenirii), si e exemplul perfect de "copilul care stie sa piloteze o nava gigant, iar adultii nu". Exista un secret in spatele acestei povesti, spre deosebire de restul serialelor mecha, in care copiii au inteligenta si abilitatile de a conduce masini mult superioare adultilor :P. Jr. e totusi personajul meu favorit, atat din cauza look-ului de pirat spatial (are cercelul ala original, iar haina, pantalonii si ghetele amintesc de Renegade... sau Walker) cat si din cauza personalitatii sale. Albedo va incerca sa submineze autoritatea la putere, iar in nebunia sa, nu mai face distinctie intre Gnosis si oameni, pentru ca pentru el restul lumii nu prea conteaza, atat timp cat el obtine ce cauta - o putere absoluta ce trece de anumite granite...

Grafica
Ati vazut vreodata un mecha anime care sa nu aiba o grafica excelenta? Aici se pare ca eye-candy-ul e la tot pasul, si isi face treaba foarte bine. Cele mai impresionante sunt efectele de iluminare, care isi au provenienta de la diverse
surse: soarele, lasere, explozii si flacari, panouri LCD, particule din hiperspatiu, samd. E pur si simplu bestial sa vezi cum trag navele Gnosis cate un proiectil (ce imi aduce aminte de Gauss Rifle, but hey...) si face ravagii in calea lui. Veti vedea lasere foarte impresionante, in special beam-cannon-ul lui KOS-MOS, iar luptele sunt splendide. Gnosis sunt mereu insotiti de efectele de transparenta, si veti mai vedea pe alocuri si holograme. Ce mai... serialul acesta este un deliciu din punct de vedere al graficii, iar scena pe care NU trebuie sa o ratati este cea cu calatoriile in hiperspatiu.

Personajele arata bine, cu exceptia lui KOS-MOS, care ar fi aratat mult mai bine daca nu avea muschii aceia conturati spre extrem. KOS-MOS e robot, si probabil arata mult mai bine daca la exterior parea mai mult metalica decat organica, ceea ce cam deranjeaza, dar daca asta a fost conceptul... Personajele care arata cel mai bine sunt: KOS-MOS in ultimele secunde din serial :P, Lt. Virgil, care are niste cicatrici foarte interesante pe fata (arata foarte metalice, desi el e om 100%...ma rog... 99,991% :P) si Gaignun Jr. Mercenarii sunt si ei foarte interesant desenati pentru ca sunt variatiuni pe diverse teme: Tony seamana cu un pirat (are acel look periculos), Hammer este portretizarea conceptului de script-kiddie, iar sapca capitanului Matthews spune tot despre personalitatea acestui tip ce vine parca din Tekken -> "-Caution- I am a boozer" :)). Ceva ciudat de observat e ca toti ochelarii sunt modelul fara rame -> gen Morpheus. Oare e... pura coincidenta?

Pe langa asta, un alt lucru de admirat sunt navele, care sunt de trei categorii: mici, medii, si... HUGE! Daca nu v-ati facut inca o idee despre ce inseamna HUGE, va pot spune ca exista un tren in acea nava pentru a ajunge dintr-o parte in alta, si ca 100 de mii de Gnosis nu sunt o provocare reala... Mai exista si battle-suits, denumite A.W.A.C.S, dar mai conteaza?... Efectele interesante sunt in flashbacks, pe fond rosu cu puncte negre de interferenta video :P, niste efecte de focus-blur cand se trece din prim-plan in background si multe efecte halo.

Sunet
Partea de sunet este bine realizata, si mi-a placut foarte mult OP si ED-ul (opening si ending theme), OP-ul fiind coral, dupa cum ma asteptam de la un mecha anime :P De altfel, multe din melodiile de pe coloana sonora sunt corale, fiindca se potriveste cu atmosfera generala de "descoperire a trecutului". Muzica e realizata de Kosuke Yamashita, care a facut coloana sonora la seria "Nobunaga no Yabo". ED este cantata de Mayumi Gojo ("Shimmering so bright..." just gotta love it :P), iar lyrics sunt compuse de Roland Lennox.
Partea care mi-a placut cel mai mult a fost ca in ultimul episod incepe ED-ul, cu toate ca mai sunt ~5 minute pana la sfarsitul propriu-zis al episodului (si vezi deznodamantul pe coloana sonora cu care te-ai obisnuit deja de 11 episoade :P)

Impresii
Nu stiu daca e din cauza ca nu sunt un mare fan mecha, dar serialul m-a lasat putin... in aer. Adica nu am fost dezamagit, pentru ca nu stiam la ce sa ma astept, dar nici nu m-a impresionat prea tare... in general >:) Spun asta deoarece sfarsitul merita vazut, si povestea, ca de obicei, devine interesanta doar in ultimele episoade -> cand NU va spun ce se va intampla :P De notat este ca seria e facuta dupa joc (produs de NAMCO) si nu invers :), iar la serie a participat si studioul Toei Animation, de la care sunt uimit cate animeuri a putut scoate -> printre ele se numara si seria DragonBall cu toate continuarile, Digimon (ok... THAT is NOT anime! :P), Transformers (figures...), Yu Yu Hakusho, Yu-Gi-Oh! si cam atat din cele de care am auzit. Dar sunt totusi MULTE titluri aparute la acest studio... Gotta investigate...

Personajele sunt dragute, dar ceva m-a deranjat la ochelarii aceia perfect rotunzi ai lui Shion, care nu se potrivesc cu universul hightech interdimensional, daca faci abstractie de faptul ca sticla se autogenereaza la o atingere a micii rame, care e lipita de nas... Pur si simplu, she looks dumb. And... she actually IS dumb... Un alt lucru deranjant este timbrul vocal al lui KOS-MOS, in special atunci cand se pregateste sa spuna "Shion!". KOS-MOS este de fapt geniala, mai ales atunci cand apar scene specifice mecha -> cum ar fi un pistol care arata obisnuit, si totusi are puterea de a distruge galaxia (iti dai seama de asta in primul rand pentru ca ti se zice, si in al doilea rand, pentru ca pistolul de 20cm se expandeaza intr-un tun de 6m in mainile lui KOS-MOS). Nu mi-a placut modul cum a fost realizata constructia beam-cannon-ului pe care il are KOS-MOS, deoarece arata prea organic, pentru un robot. Mi-a placut in schimb accesoriul acela prins de urechea lui Jr., care imi aduce aminte de un membru Chess no Koma din Marchen Awakens Romance. Ca sa nu mai vorbim de echipa fantastica de mercenari spatiali, alcatuita din geniul
informatic si pilotul scrantit care se iau la bataie pe *scheme* de Tekken :P. Pe parcurs apar referinte la Terminator, dar nimic nu se compara cu KOS-MOS cand are 2 triple-chainguns... Luptele sunt destul de interesante, in special cele cu Gnosis, care pana la urma, raman o rasa misterioasa care nu se stie cum a aparut. Ce e mai frumos e modul de lupta inventat de oameni, pentru a putea avea o sansa in fata Gnosis -> si anume, "efectul Hilbert" (nici un mecha-series nu e complet daca nu apare un fenomen ultra-hightech, man-made) care forteaza Gnosis sa se materializeze in dimensiunea noastra. Gnosis seamana cu fantomele din FF: Spirits Within, si se pare ca se pot materializa gradat, in functie de cum vrea muschiul lor. Asa se explica cum pot trece prin peretii navei, ca apoi sa se comporte ca niste corpuri solide, cu greutate, si totusi sa treaca in continuare gloantele prin ele. Sunt fiinte misterioase :) carora li s-a pus pata pe rasa umana, si se spawneaza cand ti-e mai mare dragul.

Pentru fanii Final Fantasy... (si va veti intreba CE cauta asemenea elemente intr-un... mecha anime) exista o scena absolut bestiala, in care eroii nostri plonjeaza in realitatea virtuala, si... veti vedea ce li se intampla...Per total, sunt multe lucruri care fac anime-ul mai placut, cum ar fi micile doze de umor intergalactic, povestea care desi schioapata, nu e oloaga inca si mai are asi in maneca pe parcursul serialului, si veti avea parte si de cateva personaje memorabile. Merita vazut, zic eu.

Nota: 6/10.
Recomandare: your typical Star-Trekian mecha anime. Nu e foarte impresionant, dar povestea merita putina atentie

Niciun comentariu: