miercuri, septembrie 27, 2006

Avenger

Avenger anidb

Introducere
Dupa cum am mai avut ocazia sa vad, Bee Train face treaba buna: Noir, seriile .hack// si Tsubasa Chronicle poarta semnatura lor, iar acum am dat absolut din intamplare si peste Avenger, o miniserie de 13 episoade aparuta in 2003. Ca gen, serialul se incadreaza in categoria Arte Martiale si SciFi, cu actiunea plasata pe planeta Marte. Este genul de serial cu atmosfera post-apocaliptica, iar minunatiile tehnologice nu apar decat rar. In plus, personajul principal este o fata de 18 ani, deci suna interesant deja, nu?

Poveste
Civilizatia de pe planeta Marte este in declin, deoarece planurile de terraformare au dat gres: atmosfera nu este suficient de primitoare pentru a ingadui plantelor sa creasca, iar oamenii duc lipsa de hrana, apa si adaposturi, toata planeta fiind un mare desert rosu. Desi exista orase - Domuri, oamenii nu o duc prea bine nici acolo, iar natalitatea este zero. In aceste conditii, copiii au fost inlocuiti cu androizi "Dolls" (papusi) care sa-i ajute pe oameni.

Layla este o fata luptatoare care cutreiera planeta in cautarea lui Volk, si traieste doar pentru a se razbuna pe acesta. In ciuda personalitatii ei dure, isi gaseste cativa prieteni care merg cu ea, ca sa afle trecutul ei.

Personaje
Layla Ashley
Este o tanara luptatoare Barbaroy, si toata lumea se fereste din calea ei, deoarece barbarii (oamenii ce traiesc inafara oraselor) sunt mereu considerati ucigasi, nefiind vazuti cu ochi buni in nici un oras. In plus, Layla uraste papusile, si le distruge in fiecare zi cu duzina. Ca luptatoare, participa la dueluri, in urma carora castigatorul ia toate lucrurile invinsului, si asa isi duce existenta, in cautarea dusmanului ei de moarte, Volk. Insa ura constanta pe care a simtit-o de cand era mica a transformat-o intr-un luptator care nu vorbeste aproape de loc, nu are remuscari, si ajunge sa curteze Moartea, cu fiecare ocazie. Toate astea, pana o intalneste pe Nei, care o invata iar ce inseamna sa fii viu.

Nei
Nei este gasita aruncata alaturi cu alte Dolls, si in cele din urma, ajunge in posesia lui Layla, dupa un duel cu fostul ei stapan. Layla o indrageste foarte repede, simtind ca Nei nu este o papusa obisnuita, iar Nei este fericita
ca nu a ramas abandonata. Dar problemele lor de-abia incep, pentru ca Nei va trezi interesul oamenilor de stiinta si al lui Volk.

Speedy
Master Speedy este un "crescator de Dolls", dupa cum isi spune, fiind foarte priceput cu lucrurile tehnologice si stiind sa repare sau sa modifice roboti. Are unelte interesante, care nu de putine ori l-au scos din incurcaturi cu robotii de paza, si supravietuieste ca informator. In cele din urma, o cunoaste pe Layla, si pe Nei, care-l intriga prin comportamentul ei uman foarte reusit. Cat despre Layla, este pur si simplu atras de puterea ei in lupta, si curios
sa vada cum se vor termina lucrurile intre ea si legendarul Volk de care auzise toata lumea.

Volk
El este Darth Va... un om transformat in robot pentru a-si prelungi viata, fiind conducatorul suprem al planetei Marte, si omul din spatele scenei. Desi intentiile lui Volk sunt aparent bune, de a proteja locuitorii planetei, se pare ca trecutul sau are o legatura puternica cu setea de razbunare a lui Layla. Printre altele, Volk este si adversarul suprem in lupta, nefiind niciodata invins in dueluri.

Grafica
Pe planeta Marte, veti avea parte de o atmosfera foarte "primitoare", cu cladiri distruse, case facute din table adunate, multe stanci, si desert. Vantul aduce mereu praful rosu de pe sol, si singurele locuri mai ferite sunt domurile, unele din ele avand cladiri moderne, din otel, cu geamuri sclipitoare. Ca tehnologie existenta, nu exista decat o singura masina - cea a lui Speedy, care arata ciudat, dar e cam ca un snowmobil, cu senila. Mai au corturi extensibile: arata ca o mica racheta, si se intinde automat. Sincer, imi placeau mult mai mult masinile si casele-pastila din DragonBallZ, dar asta este :). Si mai sunt, bineinteles, si androizii, care sunt desenati interesant: se vad locurile unde se imbina tabla, dar in rest se misca foarte uman.

Peisajul planetei Marte nu e lipsit de "luna" lui Marte, care trebuie sa recunosc ca arata foarte bine pe cer, rosiatica, sau galbena, cu cratere, si toate celelalte mici detalii care fac deliciul atmosferei. 90% din actiune se desfasoara in aer liber, iar Layla va va plimba prin arene de lupta, strazi de orase, canalizari :)) si deserturi. Dupa cum am precizat, peisajele sunt impresionante prin atmosfera post-apocaliptica, iar singura urma de vegetatie va fi o fasie de camp cultivat cu grau martian. Mi-a placut in special efectul de particule prezent la tot pasul in vant.

Efectele speciale sunt rare, si constau mai mult in scantei electrice (Speedy e cauza), sau in efecte neon glow, atunci cand Layla isi intra in stilul ei de lupta, sau in luminile de laborator. M-am mirat de faptul ca nu sunt explozii... nicaieri. Nu e nici macar SANGE!!! Da, personajele nu sangereaza niciodata (daca fac abstractie de o singura zgarietura a lui Nei), iar restul sunt mai mult sau mai putin roboti, deci au ulei albastru/negru.

Personajele sunt foarte frumos conturate, in special ochii: Layla ii are mai tot timpul incruntati, iar albastrul lor straluceste din cand in cand foarte spectaculos, iar Nei nu e obisnuita nici sub acest aspect; are un ochi verde, si unul... lilac. Ma rog, in anime totul e posibil. Volg este desenat altfel decat restul oamenilor-roboti: casca lui seamana cam prea mult cu ce are Freezer in DBZ, dar bratele au armura atipica, ca un fel de semiluni care ii incadreaza tot trupul. Si sa nu uitam mantiile ce adie in vant dramatic, si ma refer aici la cea a lui Volk, care mai e atarnata si doar de un singur umar, pentru un efect amplificat :).

Audio
Am mentionat ca tot Bee Train s-a ocupat si de Noir, si desi nu stiam inca acest lucru atunci cand am ascultat OP-ul de la Avenger, mi-a adus aminte de coloana sonora de acolo. Faptul ca ambele au fost facute de Ali Project nu m-a mirat :P, deoarece stilul e identic.

OP-ul se numeste "Gesshoku Grandguignol", iar ED-urile sunt "Mirai no Eve" si "Jigoku no Kisetsu". Trebuie precizat si faptul ca versurile sunt foarte... ciudate: in OP apar referiri la Thanatos si Eros, sinuciderea lui Layla, multe cruci simbolice (dar care nu au legatura cu nimic din serial), iar in ED apar scene cu Layla si Nei pe versuri de "love me anatomically". Ciudat... foarte ciudat...

Sound Producer a fost Toru Nakano, cu care ne-am intalnit deja in AMG Movie, Maburaho, Noir, si Tsubasa Chronicle, iar cu echipa de la Victor Entertainment si TV Tokyo Music, va puteti astepta la efecte speciale si coloana sonora foarte reusita. Mie mi-a placut in special partea de muzica tehno de lupta, si "sunetul de lupta" al lui Layla (e un nai).

Impresii
Pentru ca eram curios, am cautat sa vad exact care este "luna" lui Marte. Si asta din pricina ca am avut probleme mari in a-mi da seama daca actiunea e pe Pamant, sau pe Marte, si ce planeta se vede pe cer. Sau daca Volk si Layla sunt macar pe aceeasi planeta. Marte are ca luni pe Phobos si Deimos, dintre care Phobos este cea mai mare, si cea mai apropiata, DAR are raza de vreo 300 de ori mai mica, iar distanta pana la Marte este de vreo 900 mii de ori cat raza (iar Deimos e MULT mai departe...). Deci in nici un caz nu se poate vedea ATAT de mare pe cer.

Intorcandu-ne la chestii martiene, Layla are probleme cu comunicarea. Stiu ca totul e mai dramatic daca personajele nu isi spun direct gandurile si sentimentele pe care asteptau sa si le exprime de 10 ani, dar acest serial e la limita. Dialog intre Layla si un alt personaj: Layla tace, iar celalalt personaj repeta de trei ori numele ei si "child of fate". Personalitatea lui Layla este prea dura din acest punct de vedere, si putea si ea sa vorbeasca mai mult, in multe alte ocazii. Ea e singura care are si nume de familie, apropo :).

In fine, mi-a placut Layla ca idee de personaj si stil de desenare, iar povestea este interesanta, si nu veti afla decat pe parcurs ce s-a intamplat de fapt cu trecutul lui Layla si Volk. Credeam ca in ultimul episod va fi dezvaluit totul, asa cum se intampla in multe miniserii, dar nu a fost chiar asa: in ultimele episoade totul era deja clar, iar sfarsitul a fost slab, din nefericire, dezamagindu-ma cu privire la Layla. Iar mitul din jurul lui Nei este spulberat intr-un mod atat de neverosimil, incat am ramas masca. Dar mi-au placut micii roboti de paza, cu glugile negre, si toiagele cu inele - si sunetul specific (de preoti japonezi).

Nota: 7.0
Recomandare: este un serial despre setea de razbunare. Personajele si luptele sunt interesante totusi.

Niciun comentariu: