duminică, decembrie 18, 2005

Witch Hunter Robin

Witch Hunter Robin anidb

Introducere
Acest anime este unul din motivele pentru care am zis ca nu voi mai incerca niciodata sa urmaresc doua seriale simultan daca sunt deja complete. Acum muuult timp, am incercat sa vizionez Gilgamesh, impreuna cu Witch Hunter Robin. Rezultatul a fost dezastruos, dupa cum se vede, pentru ca au trecut ~7 luni pana sa le termin de vazut.

Asadar, dupa ce am mai sters o datorie de pe agenda -> terminarea acestei serii, m-am decis sa povestesc si cu ce impresii am ramas, deoarece se pare ca i-am facut o mica nedreptate lasand-o la naftalina atat timp pe harddisk. Serialul de fata are 26 episoade si e produs de Bandai, in anul 2002.

Poveste
Povestile cu vrajitoarele arse pe rug sunt adevarate. Inchizitia chiar a existat, si chiar se ocupa cu lucrurile teribile de care toata lumea a invatat la istorie. Dar ceea ce nu s-a aflat inca e ca intr-adevar au existat si inca mai exista oameni care dintr-un motiv sau altul, ajung sa aiba anumite puteri ce s-ar incadra in ceea ce a ramas in istorie sub denumirea de "vrajitorie". Iar acesti oameni au fost intotdeauna izgoniti de societate, si vanati timp de secole intregi.

In prezent, inca exista astfel de oameni, si sunt vanati acum cu ultimele tehnologii existente, printre care si Orbo, un lichid misterios care anihileaza orice putere a vrajitorilor asupra celui care poarta asa ceva. Nu se cunoaste despre Orbo nimic mai mult, deoarece secretul e pastrat atat de bine, incat nici macar nu se stie ce efect are asupra celor din jur. Tot ce se cunoaste e ca singurii care il pot folosi sunt acei Hunters, oameni speciali, care au si ei puteri, dar si le folosesc in scopuri nobile.

Astfel, peste tot in lume exista echipe STN, care se ocupa cu eliminarea factorilor ce dauneaza societatii umane, deoarece vrajitorii au tendinta de a deveni psihopati odata cu manifestarea puterilor. Si asa suntem pusi in tema cu activitatile echipei STN din Japonia, care primeste un nou membru, mai deosebit, si cu recomandari speciale: e vorba despre Robin, o fata crescuta si antrenata la o manastire speciala, ce antrena oameni asemeni vechilor Inchizitori, si care are puterea de a manipula flacarile.

Personaje
Personajele noastre fac parte dintr-o echipa SWAT, in principiu, care odata ce afla de activitati paranormale, incep sa investigheze, si pana la urma descind la locul unde se afla responsabilul, care e capturat si trimis intr-o facilitate de "detinere" a acestor indivizi.

Figura cea mai importanta din echipa este...
Amon
-> seful lor, si care e si unul din cei mai renumiti Hunters. Nu se cunoaste nimic despre trecutul sau, dar legaturile cu STN sunt atat de adanci, incat la un moment dat, lumea ajunge sa se intrebe daca poate avea incredere in el sau nu. Este mereu misterios, si nu ii place sa spuna mai mult decat e nevoie. Pe langa asta, mai e si sceptic in privinta lui Robin, pentru ca nu o vede prea eficienta in ceea ce face ea in cadrul echipei. Apropo, Amon e singurul care nu are un nume japonez (inafara de Robin), si ma intreb daca nu cumva exista vreun inteles ascuns in asta...

Robin
Este o vrajitoare, cu brevet chiar. Stie sa controleze focul, si poate sa creeze flacari doar prin privire. Bineinteles, fiind antrenata in the Dark Arts chiar de catre Vatican, exista anumite trucuri de magie pe care amatorii mai au mult pana sa le afle, si asa ca vom vedea cateva tehnici specifice >:) Cu toate astea, ea este in cautarea trecutului sau, si al oamenilor pe care ii reprezinta. Exista un mare
mister in jurul lui Robin, mai ales dupa ce incepe sa fie mai importanta decat credea initial oricine din echipa STN. Iar Robin e la fel de nerabdatoare sa afle ce se ascunde in spatele istoriei a catorva secole de vrajitori arsi pe rug.

Pe langa ei, in echipa mai activeaza un hacker, Michael, care e omul cu informatia potrivita la momentul potrivit, o fata, Doujima, care este acolo... pentru ca asa au vrut parintii ei, si nu face altceva decat sa sacaie pe seful lor, si superiorul lui Amon. Mai exista un tip care asigura backup pentru Amon, si inca o domnisoara care poate simti gandurile unei persoane, daca atinge aceleasi obiecte. Toti echipati cu
Orbo, mai putin Robin, care de la inceput se declara freaked out de acea chestie care cumva, are puterea de a crea bariere impotriva oricarei vraji.

Grafica
Grafica are un caracter accentuat de CG, si nu de multe ori m-am trezit admirand scene care recunosteam ca sunt complet generate pe calculator. Efectele de umbra, lumini, flacari, scantei, neon, etc, si sa nu uitam de ceata si ploaie, toate sunt generate, si arata superb. Am derulat de mai multe ori doar ca sa observ o scena cu niste muste ce roiau in jurul unui neon din interiorul unui tunel pe o autostrada. Pur si simplu, splendid. La fel si locatiile, care arata foarte bine, si veti avea ocazia sa vedeti destule.

Artistii grafici au facut o treaba buna, si se cunoaste. Mi-a placut ca au lasat totusi personajele desenate de mana, si asa ca se pastreaza look-ul overall de anime.De data asta, chiar mi-au placut toate personajele cum au fost desenate, inclusiv coditele lui Robin, pe care, vorba vine, habar nu am cum si le face. Da, sunt niste secvente cu ea cand isi prinde parul, dar daca veti vedea scenele cand are parul lung, si rasfirat in vant, va va veni greu sa credeti ca tot parul ei dispare in acele cozi care arata ca niste tuburi insurubate in craniu. :P Cu toate astea, mi-au placut, pentru ca ii da un anumit look de "profesionist" cand vine vorba de vrajitorie. Sau poate ca au vrut un look a la Pippi Langstrumpf. Scuzati expresia, dar cam asta e numele.

Pe langa obisnuitele peisaje (si nu e nimic *obisnuit* in ele, sunt chiar breathtaking), mi-au mai placut eventualele mici detalii care apar peste tot: gloante cu rune desenate pe ele, ca sa nu se auda impuscatura (evil, isn't it), armele cu design clar de sorginte frantuza :P, scenele cu mult abur -> ceata este superba in acest serial, vedeti intro, si ... modul de desenare. Daca nu ati observat, atmosfera este gloomy, si asta si din cauza ca exista foarte multe umbre, si in general, intuneric. Iar cand e zi, exista acea tendinta de lumina difuza, care face totul sa devina palid.

Sunet
Sunetul este extraordinar cateodata. Mai ales cand Michael the hacker asculta muzica heavy-metal/trance... Pe langa aceste minunate momente, care nu sunt chiar atat de dese, ceea ce am remarcat intotdeauna a fost... caraitul ciorilor. Pentru ca in acest serial, ciorile chiar sunt infricosatoare, si apar exact in locurile pe unde nu te astepti.

Pentru ca am amintit de Michael, sunetul care se aude cand tasteaza el este enervant. Sufera si el de sindromul "hackerului care scrie 100 linii/minut". Si de fiecare data cand e la calculator, se aude pe langa pacanitul tastelor, si ecoul in beepuri de la calculator.

Coloana sonora este in rest foarte impresionanta, si spun asta pentru ca muzica e in general cantata la pian, pentru partile obisnuite sau cele spooky, iar de fiecare data cand apare vreo lupta cu puteri paranormale, tempo-ul este modificat, si incepe sa se auda o combinatie de tobe, sunet sintetizat, si chitara electrica. E foarte antrenant sunetul, si melodiile sunt altele la fiecare lupta. Sunt foarte rare momentele in care nu se aude nimic pe fundal. Iar pentru partile horror/thriller/mystery, apare si sunetul de "ecou de conducte" :P, care combinat cu un beat in surdina produce un efect deosebit. Cred ca imi voi lua coloana sonora de la acest anime :).

OP-ul mi-a placut foarte mult, dar m-a facut sa am si alta impresie despre ce s-ar intampla in serial... Anyway, el se numeste "Shell". ED-ul nu prea e stilul meu, pentru ca mai are cuvinte din engleza combinate cu japoneza, si se numeste "Half Pain". Iwasaki Taku e cel resposabil cu muzica, si se pare ca a iesit ceva de calitate.

Impresii
Acesta este alt anime inceput de multa vreme, si care nu a reusit sa ma prinda prin poveste. Cu toate ca initial credeam ca va fi foarte interesant, somewhere along the way, I just got lost... Bineinteles, asta a dus la renuntarea temporara la a mai viziona serialul, cu toate ca apoi mi-am dat seama ca a fost o mica greseala. Povestea chiar devine interesanta, dar de-abia dupa o perioada destul de mare de "acomodare" cu misiuni *inodore, incolore si insipide*. :))

Personajele mi s-au parut bine realizate, dar m-au enervat atitudinile pe care le iau uneori, cand invaluie in mister tot ce se intampla in jurul lor... De fapt, acesta este motivul pentru care serialul apartine genului Mistery -> misterul este de a afla care e trecutul personajelor, iar in cazul lui Robin, acesta se intinde pe mai multe secole.

Nu voi dezvalui finalul acestui serial, dar va spun doar ca m-as fi asteptat la ceva mai fulminant. In schimb, am ramas cu o senzatie de "oooh...is it over?...damn...". O chestie interesanta -> la sfarsitul fiecarui episod apare un text scris care e un fel de referinta la ce s-a intamplat in acel episod, dar intr-o maniera gothic-style. Sau ati putea spune ca are tendinta de profetie :) (si e chiar prima poza, de la primul episod).

Nota: 7/10.
Recomandare: e interesant, dar nu are o poveste prea incitanta.

Un comentariu:

Endril spunea...

Sunt fan anime de data foarte recenta. In traducere, am vazut vreo 3-4 seriale, dintre care merita amintite numai Gunslinger Girl si - surpriza :p - Witch Hunter Robin.
Witch Hunter Robin mi s-a parut chiar foarte reusit, chiar daca povestea treneaza in prima jumatate. La o adica, si Lost sufera de aceleasi belele.
Una peste alta, i-as fi dat o nota mai mare.

PS: Acum urmaresc Full Metal Alchemist si Evanghelion (ce coincidenta, in paralel).