luni, mai 30, 2005

Jin Roh

Jin-Roh anidb
The Wolf Brigade

Introducere

Doua lucruri stiam despre filmul acesta inainte sa-l vad. Primul, ca este "cel mai matur anime pe care l-am vazut vreodata" in opinia unuia de pe net, nu mai stiu exact unde am citit asta. Al doilea, Gabi mi-a spus ca e cu samurai. Dupa 5 secunde m-am prins ca nu e cu samurai. A ramas o singura ipoteza de verificat...

Subiect

Actiunea se desfasoara intr-o lume ciudata, un amestec de Japonie hitlerista, america anilor 20 si elemente de viitor. In esenta, in capitala exista practic doua forte de ordine, politia propriu zisa si niste unitati speciale, niste soldati intr-o armura futuristica, ce mi-a adus aminte de Final Fantasy (filmul), impenetrabila de gloante, si cu doua cercuri rosii in loc de ochi. Exista pe-acolo si niste "resistenti" (and though I die, La Resistance... lives on!) despre care nu am inteles exact ce vor, dar nici nu are vreo importanta pentru film.

Care film incepe (dupa o mica lectie de istorie alternativa, cam greu de inteles) cu o demonstratie publica, oameni care arunca cu pietre in cordonul de politisti si asa mai departe. Vedem un pic din organizarea rezistentei, oamenii aveau cocktailuri molotov evoluate, si camera o urmareste pe o fetita care ia de la un terorist o geanta si o duce, prin multime, catre un tip. Acesta arunca geanta peste potilisti, si o explozie mare face o gaura in cordon.

Suna interesant inceputul? Ei bine, aparentele inseala. Ceva mai tarziu, fetita respectiva e fata in fata cu un soldat cu ochii rosii. Fetita incepe sa traga de firul care amorsa bomba (alta bomba, ma rog, long story), soldatul ezita, nu poate sa o omoare, bomba explodeaza, soldatul supravietuieste, fetita e imprastiata pe tot zidul, care de altfel e relativ distrus, si cu asta se incheie partea interesanta a filmului.

Animatie

Despre animatia acestui film nu am nimic rau de zis. Animatorii s-au straduit foarte mult, si peste tot da senzatia de buget mare, profesionism, etc. In general, mood-ul e intunecat, gloomy si se potriveste extraordinar de bine cu settingul si atmosfera generala. Imagistica nu impresioneaza, nu te lasa cu gura cascata, dar nici nu ar fi fost bine sa o faca. E o lume murdara, intunecata, trista, si exact asta vine pe ecran.

Personajele sunt desenate surprinzator de japoneze - adica, spre deosebire de majoritatea anime-urilor, toti acei japonezi chiar arata cat de cat asiatici. Ceea ce da foarte bine. Ma rog, la barbati, (singura) fata nu-mi place cum e desenata.

Sunet

Daca vocile sunt de o calitate indoielnica, ce m-au impresionat au fost efectele sonore: pasi, cazaturi, mers prin apa, si asa mai departe. Au sunat parca bine, mai atent realizate decat de obicei.

Muzica a fost buna, de asemenea. Inceputul are o muzica asa, gen film mai vechi de actiune, nu rau, nu rau deloc. Apoi, muzica e acceptabila, iar cea de final este din nou draguta. Nu ar lua o nota rea, per total, la muzica.

Analiza

Si aici se termina lucrurile bune. Din punct de vedere al scenariului si povestii acest film este groaznic. Se vrea un film cu accente psihologice, care pune probleme de gandire, cu tente de film de actiune destul de sangeros. In practica, iese foarte plictisitor, incurcat si de neinteles. O buna bucata de film te intrebi ce se intampla pentru ca nu e deloc clar. In momentele in care intelegi despre ce e vorba, te plictisesti. Iar in momentele in care intelegi, nu te plictisesti si te uiti cu sufletul la gura.. wait, care momente?

Iar dupa ce ca are un astfel de scenariu destul de slab, mai foloseste si niste clisee clasice. "Te-am tradat inca de la inceput dar acum am ajuns sa te iubesc" De parca n-am mai fi auzit asta. O singura replica este absolut geniala in film si merita tot respectul, sincer:

Vanatorii omoara lupii la sfarsit numai in povestirile oamenilor

Sincer, asta a fost o replica care mi-a placut. Spre deosebire de restul filmului.

Concluzie

Nota mare a filmului e explicata in principiu prin calitatea, repet, foarte buna a animatiei, si un nivel sonor peste medie. Cu toate acestea, nu indraznesc sa trec de 4 - si veti intelege din recomandare de ce.

Faceti-va o favoare si evitati filmul asta.


Nota: 4/10
Recomandat: nu.

Un comentariu:

toro spunea...

Anime-ul asta merita un scor mai mare doar pe baza faptului ca nu are fetite cute/crizate in el.
In afara faptului ca este extrem de depresiv, nu cred ca se poate reprosa altceva.