joi, iunie 09, 2005

Tsukihime

Shingetsutan Tsukihime anidb
Lunar Legend Tsukihime
Moon Princess, The Lunar Chronicle


Introducere

Ca orice anime cu vampiri, Tsukihime schimba putin conceptiile clasice. Dar, spre deosebire de Hellsing, de data asta imi place >:). Seria este micutza, pentru ceea ce are de oferit, si are doar 12 episoade, spre deosebire de majoritatea mini-seriilor, care au 13 (nr magic, deh...). Serialul asta este ciudat... foarte ciudat. Dar la sfarsit ajungi sa intelegi tot ce s-a intamplat, lucru pe care il apreciez, deoarece sunt obisnuit de mult cu animeurile care la final te lasa in pom cu firul epic. Plus, ce m-a captivat a fost suspansul care pluteste prin toate episoadele. Dar sa vedem despre ce e vorba, mai exact >:)...

Poveste

Personajul principal este un baiat de liceu, pe nume Shiki Tohno, care a suferit in copilarie un accident, in urma caruia a devenit mai *special*. Dupa ce si-a revenit din trauma, ajunge aproape in pragul nebuniei din cauza liniilor rosii pe care le vede strabatand orice obiect ar privi. In plus, nu numai ca aceste linii sunt vizibile pentru el, dar, cu ajutorul unui briceag pe care nu mai tine minte de cand il avea, poate taia acele linii, iar obiectul respectiv e distrus. In totalitate... Dupa ce isi mai revine dupa accident, intalneste o fata misterioasa, cu parul lung si roscat, care se recomanda a fi vrajitoare, si care ii da niste ochelari speciali ce il ajuta sa vada normal. Ea ii mai spune ca poseda un dar deosebit, si il face sa promita ca nu isi va scoate ochelarii pana cand nu va avea nevoie sa protejeze pe cineva drag lui. Anii au trecut, iar acum micul Shiki este adolescent in toata regula, dar din cauza accidentului din copilarie sufera frecvente pierderi de memorie, lesinuri din senin, si are, in general, o slaba rezistenta fizica.

Viata de liceu nu e prea grozava pentru el, cu toate ca are colegi ce au grija de el ca de ochii din cap :) E tot timpul abatut, iar ceea ce va ajunge sa il preocupe foarte tare este motivul pentru care sora sa il cheama sa locuiasca impreuna cu ea in casa familiei, dupa aproximativ 8 ani de cand nu s-au mai vazut. Prima zi trece fara nici un incident, desi casa ii lasa o senzatie funebra, iar sora sa considera ca fratele ei nu s-a adaptat inca la stilul lor de viata. A doua zi insa, in timp ce se intorcea acasa, vede o fata in parc, iar apoi se trezeste la el in pat. Fata de casa ii spune ca l-au gasit lesinat in parc, si ca l-au adus acasa, dar el isi aminteste scene in care avea briceagul in mana, si privea pe cineva care zacea hacuit intr-o balta de sange, dupa care se prabusea. Lasand totul pe seama imaginatiei, se duce la scoala, unde, trecand pe langa acelasi parc, are reflexul de a se uita spre leagan... In care era aceeasi fata, ce il saluta cu un zambet, dupa care vine la el. In aceste momente isi aminteste de figura persoanei pe care, aparent, o omorase in ziua precedenta, si care era chiar acea fata, iar ceea ce il sperie si mai mult e faptul ca ea stie ca a fost ucisa, ba mai mult, ii descrie si cum a fost omorata, in toate detaliile... Nemaintelegand nimic, Shiki o rupe la goana, spre liceu. Dupa inca doua intalniri de gradul trei, fata reuseste sa vorbeasca cu el fara sa-l mai sperie, moment in care el afla de natura ei *neumana*. Dupa ce petrece cateva zile intr-o camera de hotel (in timp ce toata lumea il cauta disperata) in compania lui Arcueid (care mai e si printesa vampirilor, pe deasupra), afla destul de multe: pe lume existau Shinso - un fel de spirite, care erau o rasa superioara de vampiri, ce nu avea nevoie de sange, asa cum era Arcueid, si pe langa ei, mai erau si Shito (yeah, yeah... nu-i un nume prea inspirat :P), ce erau de fapt oameni al caror sange a fost baut de Shinso, si transformati in... something else. Printre Shinso erau si unii care prinsesera gustul sangelui, si care tot converteau oameni in Shito, motiv pentru care Arcueid ii vana. Asa ca, inarmati cu puterea de vampir a lui Arcueid si cu briceagul :P lui Shiki, ce taia mai bine ca razatoarea Woerner, eroii nostri pornesc la killarit vampiri.

Personaje

Shiki Tohno
Este un adolescent de liceu, care dupa ce a suferit in copilarie un accident ciudat (nici el nu isi aduce aminte ce anume a patit) a ramas cu puterea de a vedea "The Death Lines" de la orice. La inceput nu stia prea bine ce sa faca cu puterea sa, pana in momentul cand a avut intalnirea cu tipa aia misterioasa. De atunci, poarta ochelari, si e genul de tip distant. Nu e rezistent la efort, si lesina des cand se emotioneaza prea puternic. Mai sufera si de frecvente pierderi de memorie, in genul ca uita persoanele din jurul sau, cateodata. In mod ciudat, poarta tot timpul la el acel briceag, pe care stie sa-l foloseasca extrem de bine, avand in vedere puterea cu care e inzestrat, dar pe care nu-l scoate niciodata din buzunar. Nu isi aminteste de unde l-a primit, dar tine la el ca la o amintire. Nu crede la inceput in existenta vampirilor, asa ca Arcueid va trebui sa fie extrem de convingatoare, si in rest, nu are incredere in Arcueid, nestiind daca trebuie sa-i fie frica de ea, sau sa o protejeze cu puterea sa.

Arcueid Brunestud
E o vampira care de 500 de ani calatoreste in lung si-n lat Pamantul, omorand Shito, si urmarindu-l pe Roa, care e un vampir malefic, si el la fel de vechi. De fiecare data cand apar prea multi Shito, ea se trezeste la viata, ii elimina, dupa care adoarme la loc. E dedicata acestei misiuni, si nu a avut timp sa traiasca cu adevarat in perioadele prin care a trecut omenirea intre timp. Acum, dupa ce e omorata pe neasteptate de un om aparent obisnuit, ramane intrigata de puterea sa, si il roaga (de fapt... convinge >:) sa o ajute in cruciada ei. Alaturi de Shiki, ea se simte mai vie ca niciodata, si are tot felul de curiozitati in legatura cu modul de viata al oamenilor. Dar, toti acesti ani in care a dormit si apoi nu a facut altceva decat sa vaneze si iar sa adoarma au protejat-o de a simti setea de sange. Revenita la viata, dupa atat de mult timp de cand a fost creata, simte ca ceva e in neregula cu ea, atunci cand sta pe langa Shiki prea mult...

Akiha Tohno
Ea e sora lui Shiki, care a ajuns acum capul familiei. Era o regula foarte stricta cu privire la succesiunea la aceasta pozitie, pe care Shiki nici nu o intuieste. Akiha sta mai tot timpul in casa, si depinde foarte multe de cameristele lor, si de aceea isi face griji pentru fratele ei, atunci cand afla ca el iesea seara din casa si se intorcea dupa miezul noptii. Plus ca da impresia constanta ca stie mai multe decat vrea sa spuna, iar unul dintre cei ce sunt tinuti in ceata e chiar Shiki. Ii place nespus de mult sa cante la vioara, cu toate ca ea nu-si recunoaste talentul, spunand ca e doar o chestie pe care a facut-o deoarece a renuntat la multe alte lectii de acest gen, si ii sugereaza lui Shiki sa se apuce si el de luat lectii de ceva, pentru ca sa intre in randul familiei.

Roa
Asta e personajul malefic al seriei. Nu se stie cine e, cum arata, ce puteri are. Tot ce se stie e ca e un vampir care isi poate schimba trupul, posedand victimele sale. Pentru el, trupul nu devine decat un vas, sufletul sau fiind nemuritor, si existand foarte multe dubii in privinta faptului daca poate sau nu fi ranit cu adevarat. Singurul indiciu asupra prezentei lui Roa este al saselea simt al vampirilor (Arcueid simte foarte clar daca e vreun vampir prin preajma), iar pentru oameni, singurul indiciu e un criminal in serie care terorizeaza orasul cu crimele sale in urma carora se descopera victime cu corpul golit de sange si ciopartite.

Colegii lui Shiki
Sunt trei la numar: un tip, Inui, care e cel mai bun prieten al sau, si care are grija tot timpul de el, vine si-l bate la cap, etc. :P Mai e Celes, o tipa care e mai mare ca Shiki, si pe care Shiki o trateaza cu respect (sempai), care are un club de "Tea Ceremony" al carui unic membru este, si ea este singura care are ceva impotriva lui Arcueid -> de fiecare data cand Shiki aduce vorba de ea, Celes se enerveaza imediat. Mai este si timida Yumitsuka, ce il iubeste in secret pe Shiki, dar el are ochi doar pentru Arcueid, din nefericire, iar ea nu are curajul sa-si marturiseasca sentimentele.

Cameristele
De ce am vrut sa vorbesc despre ele? Pentru ca de cand erau mici au fost crescute de familia Tohno, si in cele din urma au ajuns sa fie ca niste sore mai mari pentru Akiha si Shiki. Sunt gemene, si le cheama Hisui si Kohaku. Hisui are grija de Shiki, iar Kohaku sta pe langa Akiha. Cameristele au fost obisnuite sa respecte regulile familiei, si ale lui Akiha, de cand ea e capul familiei, dar isi respecta si datoriile lor fata de stapanul lor: in cazul lui Hisui, ea ii da cheile de la casa lui Shiki, si nu ii spune sorei lui ca el pleca seara din casa.

Grafica
La capitolul grafica, Tsukihime se distinge prin faptul ca foloseste foarte mult blurring-ul. Dar, mi-a placut, deoarece scotea in evidenta personajele: decorurile sunt cam tot timpul blurry, deoarece probabil asta e impresia lui Shiki asupra orasului -> sters, lipsit de viata. Pe timp de noapte, totul devine mai dinamic, iar efectele de intuneric sunt foarte bine realizate - casa familiei Tohno e cel mai bun exemplu. Pe timp de ziua, in casa este penumbra, iar ferestrele apar luminate intens, iar pe timp de noapte, vezi doar ~2 candele aprinse in toata casa. Imi place cum a fost realizata secventa de tranzitie de la strada spre casa, deoarece arata cum se trece rapid de grilajul portii (care e gigantica, si da... scartaie) si, in zbor, treci de boschetii din gradina, si urci direct la balcon, in care se afla de obicei doar o lumina mica aprinsa, sau e lumina din interior, care de-abia ajunge pana la marginea lui. Un alt efect de iluminare interesant (blurry, iar) este la ceasul din parc, ce radiaza intr-un splendid bleu (gen neon). Si la care se uita mereu Arcueid in timp ce asteapta sa ajunga Shiki. Cea mai frumoasa scena mi s-a parut cand Arcueid cu Shiki ajung undeva la inaltime si bate vantul prin pletele ei :) Dupa cum se vede din imagini, personajele sunt bine desenate: nu au haine extraordinare, au ochii normali (ma rog... Arcueid e vampir - and speaking of which, cand isi foloseste puterile, devin galben incandescent, dar faza apare doar de 2 ori in tot serialul), iar coafura este doar putin extravaganta. Dupa cum am spus, scenele cele mai interesante din punct de vedere grafic sunt seara, si la apusul soarelui.

Sunet
Muzica este, in general, creepy, iar partea cea mai placuta e cand incepe sa scartaie pe fundal o vioara, care predomina in linia melodica pe parcursul intregului serial. Atmosfera intunecata a casei familiei Tohno este completata de aceasta melodie, pe care o canta chiar Akiha, la vioara, iar la scena cu pricina, ma asteptam sa sara din boschetii din gradina ceva... putea sa fie orice, dar stiam ca trebuie sa se intample ceva. Si totusi, melodia a continuat, iar serialul se joaca cu nervii spectatorului >:), intr-un stil gen Hitchcock. Mi-a placut foarte mult aceasta parte, mai ales pentru efectul psihologic. Si sa nu uitam de celebrele scartaituri de usi, si suntele facute de vantul care face ca perdelele sa fluture in dreptul geamurilor uitate noaptea deschise.

Impresii
Mi-a placut, cu toate ca pana in ultimul episod, am avut un sentiment de neliniste la fiecare scena, si nu am inteles decat in ultimul moment care era faza. Pentru ca asta a fost si intentia producatorilor, si serialul a iesit ceva gen thriller. Dupa cum am spus si la inceput, e ciudat acest serial, dar nu intr-un sens rau :) E probabil primul in care apare o echipa human-vampire, si omul este cel care e mai puternic. Deci, un plus la originalitate. Ca sa nu mai vorbim de atitudinea lui Shiki :) As fi vrut totusi ca firul epic sa evolueze in alta directie, insa nu va dau spoilers :P. Aveti destule. As fi vrut mai multa actiune, dar serialul analizeaza mai mult trauma psihica a lui Shiki, si e mult mai horror asa.


Nota: 8/10
Recomandare: vreti sa vedeti un thriller anime? si cu vampiri?

Un comentariu:

E|ena spunea...

wow, si nu pot s cred ca l`am avut si nu l`am vazut... brrr.. i must see it :P Nice scris... like usual