vineri, mai 27, 2005

Futakoi

Futakoi anidb
Twin Love
Dragoste geamana

Introducere

Titlul este, desigur, unul dintre cele mai neinspirate pentru publicul romanesc. Probabil ca CNA-ul n-ar aproba niciodata difuzarea acestui serial cu acest nume la TV, dar, de, e in limba japoneza! Mai stim noi unele localitati din Istria. Oricum, nu judecam o carte dupa coperta si nici un anime dupa titlu asa ca sa vedem cum este acest serial TV din 2004.

Premiza si subiect

Daca e sa descrii acest serial in doua cuvinte, acestea sunt, fara indoiala, "fete gemene". Daca pot sa mai adaug un al treilea, acesta ar fi kawaii, pentru ca pur si simplu "dragute", cuvantul din romaneste, este departe rau de conceptul de kawaii-ness japonez.

Nozomu e un baiat care se apropie de sfarsitul scolii generale. Cand era mic locuia in Futagotamagawa, si cele mai bune prietene ale lui din copilarie erau surorile (gemene) Ichijo, Kaoruko si Sumireko. Cand erau mici se jucau tot timpul impreuna, dar la un moment dat, Nozomu a plecat din oras, urmandu-l pe tatal sau, astronom de profesie. Dar, odata cu inceputul serialului, Nozomu se intoarce in Futagotamagawa, si abia asteapta sa isi reintalneasca prietenele.

Futagotamagawa este insa un oras interesant in care o veche legenda pare a-si face efectul. Se spune ca doua fete gemene din oras iubeau acelasi barbat si ca, in tristetea lor, s-au transformat in pasari, si au zburat inspre cer ca sa nu mai sufere. Legenda, legenda, dar orasul are un numar exceptional de mare de fete gemene! Si in curand, Nozomu va afla pe propria piele cat de multe (perechi de) fete pot fi in jurul lui.

Pare una din temele tipice de anime/manga (baiatul inconjurat de multe fete frumoase)? Cititi in continuare pentru ca sunt suprize!

Atentie! Note Lexicografice! (plictisitoare)
Ok, pentru cei neobisnuiti cu termenul kawaii este necesara o mica prezentare, pentru ca il voi folosi mult in continuare. Kawaii nu inseamna "dragut" desi asta e traducerea oficiala. In romaneste, cand spui ca o fata e "draguta" de exemplu, sunt cam doua variante - fie vrei sa spui ca are un suflet bun si ca e "draguta cu ceilalti", fie te referi la aspectul ei si sensul e undeva sub "frumoasa". cred ca expresia "nu e frumoasa dar e draguta" spune mult despre sensul cuvantului. In orice caz, in japoneza kawaii inseamna un anumit gen de frumusete copilaros, care te face sa zambesti. Adica, kawaii este o pisicuta (o fata din Romania ar zice "ce pisicuta frumoaaaasaa!". o fata din Japonia ar zice "kawaiiiiiiii!"), un ursulet roz s.a.m.d. Si kawaii este o fata imbracata in, sa zicem, maid, servitoare in casa renascentist-europeana asa. Poate nu stiati dar acest gen de imbracaminte este un gen intalnit in public, pe strada, in Japonia. Sau in uniforma de scolarita (japonezii sunt oarecum obsedati de scolarite - daca intrati pe MDN si va uitati la Top News in fiecare zi, de obicei cel putin una contine cuvantul "schoolgirl"). Oricum, ce trebuie sa tineti minte este ca kawaii este un gen de frumusete si ca in principiu, nu are absolut nimic de a face cu sex-appealul, ci cu o frumusete de alt gen. Ah, si ca in Japonia, kawaii-ness-ul (ce combinatie de 3 limbi intr-un cuvant!) este foarte popular.

Animatie

Kawaii! Foarte foarte kawaii, overflow de kawaii. Adica, pe de-o parte realizatorii fac niste fete foarte kawaii - inca nu am inteles ce face acest gen de personaje anime sa para atat de kawaii, desi sunt atat de nerealistic desenate (poate tocmai de-asta), dar toate fetele din Futakoi sunt kawaii. Iar dupa asta, in general gemenii/gemenele sunt foarte kawaii oricum (chiar si in realitate) si aici nu e o exceptie. Cand surorile Sakurazuki, spre exemplu, apar in uniformele lor albastre indentice, cu singura deosebire ca poarta in par niste ribbon-uri de culori diferite (dar asortate cu sosetele, de exemplu), si zambesc (si de obicei chiar clipesc) simultan.... kawaii e putin spus.

Dar, trecand peste asta, cum e animatia in rest? Ei bine, celelalte personaje sunt desenate acceptabil, desi initial nu mi-a placut genul in care e desenat Nozomu - copilaresc poate? De fapt mai degraba tot un kawaii, dar nu atat de reusit ca la fete. Fundalurile nu sunt grozave, dar nici rele pentru un serial, in special avand in vedere ca animatia este foarte bine realizata. Foarte rar desenele sunt statice - numai la scene de ansamblu, foarte complexe, care ar fi greu de animat, si oricum asta nu e deranjant.

Sunet

Vocile si interpretarea personajelor sunt destul de bune, si reusesc (parca un pic exagerat) sa adauge la imaginea de kawaii a fetelor. Nu as zice ca interpretarea m-a dat pe spate, dar macar mi-a placut ca au folosit actrite diferite pentru fetele gemene, cu voci apropriate, dar nu identice.

Muzica de inchidere si deschidere este draguta, dar nu m-a inspirat sa vad genericul de mai mult de cateva ori. Probabil ca sunt eu pretentios dar unele (putine) Opening/Ending Theme-uri reusesc sa ma faca sa le ascult repetat chiar si dupa ce termin serialul. Acestea n-au fost dintre ele.

Analiza povestii
[incerc sa nu spoilez prea mult, dar e inevitabil intr-o masura]

Eh, si ajungem la rubrica mea favorita. In fond, urmaresc un anime in primul rand pentru poveste (exista si exceptii, uite de exemplu Beyond the Clouds ar merita vazut si daca n-ar avea poveste, doar pentru imagistica, promit ca revin cu un review despre el).

Futakoi este un serial surprinzator si inca in multe moduri. In primul rand, pot sa spun ca primele 4 episoade sunt parca din alt serial. Primele 4 episoade sunt foarte foarte amuzante, simpatice, relaxante, lejere, neserioase si in gluma. Fara griji. Nozomu este inconjurat de fete kawaii, ajunge in tot felul de situatii amuzante, are ca principal inamic un ied pe nume Billy (care este cel mai negativ personaj din serial) si in general totul e bine. Sigur, deja e confruntat cu doua perechi de fete care il plac, gemenele Ichijo si gemenele Sakurazuki, dar asta nu e decat pretextul pentru tot felul de momente haioase - Nozomu intr-un mall, insotindu-le teoretic pe toate cele 4 fete, dar fara ca doua sa stie de celelalte doua. Sau Nozomu fata cu Fan Clubul Ichijo (despre care va fi o delectare sa aflati).

Lucrurile se schimba de pe la episodul 5 - prim planul este preluat de dilema romantica a lui Nozomu. Care este o schimbare destul de puternica - in scurt timp, momentele comice se raresc (si oricum, nu mai razi pentru ca nu esti intr-un mood de comedie ci unul dramatic, de tensiune). Priveam foarte curios, incercand sa aflu deznodamantul povestii - pur si simplu orice s-ar fi intamplat imi parea ca sfarsitul va fi unul trist (cu multe inimi distruse) si ma intrebam ce vor face producatorii. Prin zona serialelor 7-8-9, se intampla ceva care vine brusc ca o briza de aer peste poveste - Nozomu intalneste o fata noua, pentru care pare ca simte o afectiune deosebit de puternica. Sigur, si ea are o sora geamana dar de data asta chiar nu conteaza. Dar, in episodul 9 se termina totul... la fel de brusc cum a venit. Daca ar mai fi pus un episod pe-acolo inainte de 9, si terminau serialul cu episodul 9 ar fi fost un sfarsit foarte dragut.

Dar serialul continua, de parca nu s-ar fi intamplat nimic. Episoadele 10-12 sunt din ce in ce mai tensionate, dramatice, si practic nu-ti vine sa crezi ca vezi acelasi serial ca la inceput. Nozomu devine enervant intr-un fel. Cum e posibil ca o fata sa-ti faca o declaratie de dragoste si sa treaca aproape UN AN fara ca tu sa-i dai un raspuns, intr-un fel sau altul?

Inteleg timiditatea - adica, Nozomu se confrunta cu o problema realistica pe la inceputul serialului (ep. 1-6): atunci cand cunosti o fata cu care esti foarte bun prieten si desi ai vrea mai mult, ti-e frica sa faci ceva, ca sa nu strici prietenia buna existenta. Asta si o indecizie, si aceea realistica. Dar, ulterior, Nozomu se comporta foarte ciudat - inteleg sa nu stii ce sa faci cand doua fete iti marturisesc dragostea brusc, dar dupa LUNI si LUNI de zile sa nu le dai un raspuns? Uneori aveam senzatia ca Nozomu avea timp de gandire doar in timpul episoadelor! Adica, la problemele lui, cateva ore cat tin episoadele 6-13, normal ca nu a putut gasi o solutie, dar... un an cat cica trece in serial ???

Oricum, in episodul 13 vine sfarsitul care, desi il asteptam cu sufletul la gura, m-a dezamagit profund. De ce? Pai serialul revine brusc la stilul din episoadele 1-4! Si sfarsitul e unul perfect potrivit pentru acel gen! Degeaba astepti o rezolvare serioasa, degeaba astepti sa vezi cum iese Nozomu din marile dileme romantice, ca producatorii iti servesc un sfarsit in gluma, care nu rezolva nimic, ba chiar pare un pic ridicol dupa toata tensiunea si suspansul. Un final care dupa parerea mea, strica toata a doua jumatate a serialului.

Fun Stuff

Sunt 6 perechi de fete gemene in serial, dintre cunostintele lui Nozomu. Absolut orice personaj feminin cat de cat important are o sara geamana. Pana si Momoi-sensei, profesoara lor, care este sora doctoritei de la scoala. Sa vedeti soc pe saracul baiat.

Concluzii

Avea potential mare acest serial, si probabil in ambele genuri abordate (cel din episoadele 1-4 si cel din episoadele 5-12). Un serial distractiv, amuzant si fara prea multe subtilitati despre un baiat inconjurat de multe fete gemene putea sa fie chiar relaxant. Sau o drama despre tensiunile care se nasc cand doua fete gemene (sau in cazul nostru mai multe), se indragostesc de acelasi baiat - si asta mergea. Producatorii au ales un amestec ciudat, dar n-au fost capabili sa iasa din complicatiile dramatice asternute chiar de ei (ma intreb daca au planificat serialul inainte sa inceapa), au pierdut o ocazie de a rezolva povestea intr-un mod foarte frumos si onorabil si au facut un sfarsit foarte nesatisfacator.

Totusi, serialul nu este asa de rau, in realitate. Te poarta printr-o gama variata de emotii si te face sa-l urmaresti episod dupa episod. Poate ca sfarsitul nu mi-a multumit mie dorinta de rezolvare, dar altora ar putea sa le placa, doar este cel mai happy sfarsit care se putea imagina in situatia data. Iar inceputul (primele 4 episoade in special) este foarte amuzant.

Acum, o sa ma apuc de vazut Futakoi Alternative, care, in ciuda numelui, prezinta o poveste diferita, in care doar ideea seamana (aceea de fete gemene).


Nota: 6.8/10
Recomandat: daca sunteti pregatiti de ceva variat, interesant, amuzant, dramatic, tensionat sau relaxat, dar fara pretentii de sfarsit exceptional.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Eu sunt de acord cu tine intr-o anumita masura - mi-a placut cum a inceput, totul happy, ok, dar dupa primele 2 sau 3 episoade nu mi se mai parea asa atragator serialul. Sincer, daca nu vedeam episodul 5 nu cred ca mai continuam aceasta serie, dar dupa episodul 5 totul prinde, asa cum imi place mie, suspans si imi ofera curiozitatea de a vedea ce se intampla. La fel ca tine, abia asteptam ultimul episod sa vad ce se intampla. Spre deosebire de tine mie mi-a placut sfarsitul, chiar daca a fost surprinzator! Ma asteptam ca Nozomu sa ramana cu una dintre gemenele din copilarie si sora ei sa ramana cu acel baiat care si-a marturisit sentimentele (nu mai tin minte cum ii/le chemau ca l-am vazut mai demult).

Oricum mi-a placut si mai matur mi s-a parut serialul Futakoi Alternative (Twin Love Alternative). Daca nu L-ai vazut, atunci ar fi momentul!