Afro Samurai anidb
Introducere
As putea spune ca acesta este unul dintre cele mai bune productii din anul 2007 si veti vedea daca veti citi in continuare si de ce: vine cu multe idei originale. Studiourile GONZO au scos multe productii interesante de-a lungul timpului, cum ar fi Bakuretsu Tenshi si Samurai 7, dar spre deosebire de aceste seriale, Afro Samurai este de fapt o serie de 5 OVA-uri. Acest serial este o poveste despre samurai ce contine cam toate ingredientele necesare succesului: multa violenta si sange, sex pe alocuri, buna poveste a unei drame psihologice si muzica buna. Pentru mine, cautarea lui a inceput cand am dat acum cativa ani peste niste clipuri scurte de cateva minute cu scene de lupta care erau monocrome dar foarte impresionante. Asa am aflat cine era Afro Samurai :).
Poveste
In Japonia viitorului, in ciuda faptului ca cyborgii sunt la ordinea zilei, persista cateva legende antice. Una dintre ele este existenta a doua bandane: una pe care scrie numarul I si cea cu numarul II. Cine o obtine pe prima din ele, este un zeu in lumea samurailor si nimeni nu se poate atinge de el, inafara de cel care are numarul II. Problema cu a avea pe cea cu numarul II este ca oricine din lume te poate provoca la un duel ca sa o obtina.
Tatal lui Afro ajunsese numarul I dar moare in lupta cu Justice pe vremea cand Afro era doar un copil, si de mic, el nu se poate gandi decat la razbunare. Anii trec, iar Afro ajunge un razboinic in posesia bandanei cu numarul II, dar drumul pana la Justice este pavat cu obstacole, unele dintre ele mortale. Afro trebuie sa-si invinga nu numai dusmanii ce ravnesc la numarul II, dar si propriul trecut la care credea ca a renuntat.
Personaje
Afro
Afro a avut o copilarie dura. Dupa ce si-a vazut tatal murind decapitat de Justice, Afro nu poate pastra bandana de numarul II prea multa vreme singur dar este ajutat de alti copii sa supravietuiasca si in cele din urma ajunge sa stapaneasca sabia. Dar de atunci au trecut multi ani, si a avut timp suficient sa revina in posesia bandanei, evident omorand orice ii statea in cale. El e mai mult decat o legenda si vestea despre venirea lui in vreo asezare tulbura intotdeauna spiritele, atatand pe altii sa incerce sa-l omoare. Dar Afro intotdeauna merge inainte, spre telul lui: de a-l gasi pe Justice.
Singurul lucru care a mai ramas din copilaria lui Afro este placerea sa de a bea limonada - pe care localnicii o gasesc dezgustatoare si o bautura pentru copii. Iar singurul prieten pe care il mai are Afro este Ninja Ninja, care se tine scai de el si-l protejeaza, chiar daca Afro nu schiteaza nici un gest de recunostinta. Trecutul lui Afro nu are ocazii prea dese sa iasa la suprafata, dar se intalneste cu cineva cu care nu se asteptase...
Ninja Ninja
Este personajul cel mai carismatic si glumet din serie. Il urmeaza pe Afro peste tot si vorbeste cu el tot timpul, chiar daca Afro nu zice nimic. Ninja Ninja il protejeaza, ii da sfaturi, rade, si chiar daca Afro il mai ameninta cateodata sa dispara sau sa taca din gura, NN nu se lasa niciodata. Este enigmatic modul in care reuseste tot timpul sa apara si sa dispara din cele mai ciudate locuri, ceea ce ii castiga numele de Ninja Ninja, iar faptul ca e batran si inca in viata inseamna ca e si foarte intelept, chiar daca pare mai mult un clovn.
Justice va dezlega misterul din jurul lui Ninja Ninja in final, care nu e ceea ce pare la prima vedere.
Justice
Este Diavolul in carne si oase. Nici nu e prea clar daca Justice este uman sau nu. Tot ce se stie e ca Justice se afla pe muntele Shumi unde il asteapta pe Afro in continuare, nefiind nimeni care sa poarte bandana numarul II suficient de mult timp ca sa ajunga la el pentru o lupta cu numarul I. Justice e o legenda atat de veche incat oamenii obisnuiti nici macar nu mai stiu cine e numarul I deoarece fiind ca un zeu, nimeni nu indrazneste sa-l vada. Iar cand Afro in sfarsit ajunge acolo, vede niste scene de cosmar cu adversarul sau de o viata. Spre deosebire de Afro care e doar un suflet inecat in razbunare si care nu poate sa fie impacat altfel, Justice este mai mult un filosof care vrea sa conduca lumea prin puterea sa, desi de fapt e atat de izolat incat nu conduce nimic decat o gramada de oase ale predecesorilor sai sau inamicilor.
Numele sau de Justice este de fapt o avertizare in privinta modului in care priveste el lumea. Trupul sau nu mai este uman de mult, sau nici macar nu a fost uman vreodata, avand puteri ciudate si mortale. Iar faptul ca lupta cu pistoale este o alta dovada ca imparte dreptatea sa in stanga si in dreapta :).
Grafica
In Afro Samurai, cel mai important este ca personajul principal sa fie aratat tot timpul dintr-o pozitie puternica ce emana forta in jurul sau, aproape mereu cu ochii inchisi ca sa arate ca poate anticipa orice se va intampla si reactiona in favoarea lui, si bineinteles, sa arate scenic. Afro e desenat cu o abundenta de par :) care sta in toate directiile in functie de cum sare, bate vantul, sau daca trec sulite prin locul unde era inainte capul sau (si deci, ajung sa strapunga doar coafura sa afro). Iar bandana este de fapt o panglica lunga de 5 metri care se unduieste in toate directiile. Daca veti compara modul de desenare al lui Afro cu cel al lui Ninja Ninja, veti vedea multe similaritati, de la coafura pana la esarfa lui NN care si ea sta similar bandanei lui Afro.
Si bineinteles, scenele in care personajele fumeaza sunt definitorii. Veti vedea atat de mult fum incat veti putea sa-l taiati cu sabia. Afro fumeaza relaxat, Ninja Ninja fumeaza identic dar parca fumul e o extensie a emotiilor sale, si chiar Justice fumeaza din aroganta. Inafara de fum, singurul lucru care e desenat mai artistic de atat sunt norii. Exista multe scene cu luna plina iesind de printre nori ca sa arate scena urmatoarei batalii, apoi exact cand se pregateste Afro sa loveasca, luna se acopera dramatic cu aceeasi nori. Exista chiar si o lupta in aer in care Afro cade printre nori ferindu-se de proiectile.
Actiunea se desfasoara intr-o regiune muntoasa: mai peste tot avem zone cu pietre, temple sapate in munte, poduri peste canioane, dar exista si scene cu campii cu copaci uscati sau locuri mai deschise unde pot sa apara mai multi inamici simultan. Templele sunt intrate in paragina avand parti din statui care au cazut, sau gauri in acoperis, dar inauntrul lor pot exista platforme electrice, si alte minuni tehnologice din Japonia viitorului. Cel mai mult m-a surprins scena muntelui Shumi, care are varfurile modelate in forma unor maini ridicate spre cer.
Asezarile umane sunt totusi cam mici: doar cateva case, iar scenele de interior cuprind intotdeauna multe persoane: un bar cu multi clienti, sau scoala de copii unde a invatat Afro cand era mic. La capitolul arme, exista orice, de la cutite in care poti sa vezi reflexia inamicului ce se apropie de tine din spate, la agrafe de par ascutite, lansatoare de rachete, lasere si pusti. La capitolul lasere e chiar fascinant modul in care au realizat dispersia unei raze laser pe o sabie - bineinteles, exista si alte scene bogate in astfel de detalii, cum ar fi taierea unui glont in multe bucati ce se transforma in srapnel si omoara pe toti in spatele lui Afro. Mi-a placut tehnologia de care dau dovada, si care se imbina totusi cu sabiile medievale: nu exista navete spatiale, dar exista cyborgi si binocluri electronice cu interfete complexe.
Cele mai marcante scene sunt cele cu asfintiturile din serial, care uneori au si stoluri de pasari, dar la fel de bine arata si scenele cu luna plina si artificii, sau luptele pe zapada, cu fulgi cazand incet pe umerii luptatorilor. La capitolul sange stam foarte bine. Corpul uman intregi litri sub presiune mare si care inunda campiile irigand viitoarele recolte, dar exista si scenele in care sangele doar se scurge incet din rani, sau pe taisul unei sabii, picatura cu picatura. Ca fapt divers, cyborgii functioneaza pe baza de ulei mov.
Exploziile sunt bine realizate si la fel de bine se arata efectele pe care le au asupra lui Afro: ii mai prinde parul niste scantei si ii arde firele, sau e bandajat pe tot corpul cu zeci de bandaje mici. Cel putin Afro nu duce lipsa de rani dupa confruntarile sale: zgarieturi de sageti, de exemplu. In cazul cyborgs, sunt realizate foarte minutios partile lor, pentru ca ne putem astepta sa sara in toate directiile sau sa fie sectionate. Scenele de schimbarea focalizarii sunt foarte bine realizate si la fel si cele cu proiectile de orice tip care sunt detaliate la viteza mica, similar Matrix uneori: de exemplu sagetile se invart prin aer si formeaza "tunele" in jurul lui Afro.
Sunet
Recunosc ca inainte de acest serial nu mai auzisem de RZA. Nu e la fel de faimos ca Eminem, Dr.Dre, Snoop Dogg, etc, bineinteles, dar numai RZA a avut stilul potrivit pentru un anime pana in prezent. Este intr-adevar o initiativa indrazneata de a schimba coloanele sonore normale cu orchestra printr-o coloana sonora pe ritmuri de hip hop, dar s-a vazut ca a mers pentru Samurai Champloo, si in mod cert va asigur ca a mers mult mai bine pentru Afro Samurai. Si fiindca de obicei fac asta, hai sa va spun si unde a mai lucrat RZA :). "Kill Bill" va spune ceva? Opening si ending nu au nume prea extraordinare, ci doar "Afro Theme" si "Afro Outro" dar ambele constituie sufletul serialului.
Anumite personalitati garanteaza succesul unui film daca apar in el (asta se datoreaza si faptului ca nu apar in filme cu scenarii care sunt proaste si ca daca isi permit sa-i angajeze, filmul are buget deja suficient pentru a-l face bun) iar in acest caz, l-au vrut pe Samuel Jackson sa fie vocea lui Afro si Ninja Ninja. Si l-au avut. Rezultatul este un personaj jucat la perfectie si care da savoare scenelor cand Ninja Ninja vorbeste ca din ghetto. Banuiesc ca l-au ales pe Samuel si pentru ca a avut coafura afro in filmul "Pulp Fiction" :). Toate efectele speciale sunt atent realizate si cel mai mult veti auzi sunetele exploziilor si loviturile de sabie care vibreaza timp de mai multe secunde dupa impact, pastrand sunetul primului impact.
Impresii
Pot spune ca e un serial reusit din punctul meu de vedere si nu prea am ce-i reprosa, pentru ca a fost facut special sa placa categoriei mele de public :). Afro e cool, dar Ninja Ninja e si mai interesant. Fiecare adversar cu care se bate Afro are ceva unic - unii se bat cu sabii, altii cu lansatoare de rachete, arbalete automate si multe altele in fata carora Afro nu ar trebui sa aiba nici o sansa. De asta luptele par atat de stranse si te tin in fata ecranului concentrat asupra eroului principal: este doar uman, pe cand unii din adversarii sai sunt chiar cyborgi cu forta sau viteza mai mare. Este ranit uneori, aproape de moarte, trec gloantele prin el, oricat de bun ar fi. Dar Afro supravietuieste obstacolelor si asta e tot ce conteaza.
Mi-a placut foarte mult ca Afro nu e totusi cu inima complet impietrita dupa razbunare. Exista momente in care e pregatit sa renunte, dar Ninja Ninja il readuce la drumul cel bun, si inca mai e capabil sa iubeasca si sa fie fericit pe moment. Justice este adversarul suprem pentru Afro, care dupa modul in care se termina serialul, e posibil sa reapara intr-o continuare. Mi-a placut si ideea de a exista un ordin al calugarilor corupti care se numesc The Empty Seven, ceea ce le cam arata idealurile: nu mai exista nimic divin in ei, devenind adepti ai armatelor cyborg si intrand in lumea interlopa a asasinilor pentru a-si promova asa-zisa religie. Modul in care isi realizeaza discursurile seful lor aduce aminte de pastorii din comunitatile crestine americane, care sunt satirizate in multe filme.
Per total, Afro Samurai va ofera ambele jumatati ale paharului: va puteti delecta doar cu scenele de lupta, sau puteti sa alegeti si urmarirea povestii trecutului personajului si ce anume a trebuit sa faca pentru a obtine bandana de numarul II.
Nota: 10.0
Recomandare: Samurai, sange, SF si HipHop intr-o combinatie foarte buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu