miercuri, iunie 15, 2005

The Cat Returns

The Cat Returns anidb
Intoarcerea pisicii

Introducere

Daca ati vazut Whisper of the Heart atunci mai mult ca sigur va aduceti aminte de Baron. Baronul din Whisper of the Heart era o statueta foarte bine realizata al unui pisoi imbracat la frac. Statuia avea o poveste foarte interesanta, si de asemenea o inspira pe Shizuku sa scrie o poveste fantastica. Dar sa nu intram in detalii care ar sta mai bine intr-un review dedicat.

The Cat Returns are legatura cu acel film - in esenta imprumuta personajul Baronului si... cam atat. Asadar... Ghibli, legat de Whisper of..., am pornit acest film cu mari sperante dar si cu o frica de dezamagire. Sa vedem ce-a iesit.

Subiect

Filmul o urmareste pe Haru, o eleva, intr-o aventura fantastica printr-o lume interzisa oamenilor. Totul incepe dupa ce Haru salveaza un pisoi negru de la moarte pe strada. In mod ciudat pisoiul ii multumeste si pleaca promitandu-i o rasplata. Haru ramane cu gura cascata dar nici nu stie ce o asteapta. In acea noapte un convoi organizat de pisici soseste la ea acasa, purtandu-l pe regele pisicilor (cu niste bodyguarzi extrem de vigilenti) care doreste sa-i multumeasca personal, pentru ca cel salvat era insasi fiul lui.

Dar problemele ei abia incep pentru ca pisicile par a fi un pic prea insistente cu darurile, propunerile, s.a.m.d. Si cine credeti ca va fi salvarea domnisoarei Haru pana la urma? Bineinteles, Baronul.

Animatie

Este Ghibli, deci nu te poti astepta decat la o animatie deosebit de frumoasa si bine realizata. Asa si este, desi nu pot sa spun ca sunt perfect impacat cu stilul de desenare al personajelor, de altfel foarte diferit de filmele lui Miyazaki. Nu e chiar rau dupa ce te obisnuiesti dar nici atat de placut ochiului. De asemenea, pisicile sunt desenate in general foarte bine (si de obicei foarte amuzant) dar, p-ici pe colo vezi cate una absolut... ciudata.

Fundalurile insa sunt realizate cu acelasi stil si aceeasi atentie cu care ne-a obisnuit acest studio, si, desi nu au ocazia sa straluceasca, fiind putine locatiile spectaculoase, plac ochiului in general.

Sunet

Vocile actorilor mi-au placut. Ghibli stie de obicei sa aleaga niste voci care sa mearga foarte bine cu personajele, si au facut-o si de data asta.

In ceea ce priveste muzica filmului, aceasta nu impresioneaza, desi este constant bine realizata pe parcursul intregului film. Complementeaza mai tot timpul foarte bine actiunea, mai ales in momentele intense, dar nu iese in evidenta. Nu as cumpara acest soundtrack, ca sa spun asa.

Analiza

Asemenea lui Tonari no Totoro (Vecinul meu Totoro), acest anime Ghibli necesita o anumita varsta pentru a-l aprecia complet. O varsta mai mica. Povestea fetei care salveaza o pisica si este adusa in tara pisicilor, unde este un rege pisica, un print pisica si o curte de pisici, aduce prea mult cu o poveste pentru copii. Filmul este realizat foarte bine - nu va veti plictisi la nici o varsta dar totusi, tot un copil va aprecia mai mult asta.

Personajele, actiunea, umorul, totul este adresat unui spectator pe la 7 ani sau mai putin. Sigur, un adult va aprecia ironia din modul cum functioneaza curtea pisicilor, va rade de monarhul pisica si va zambi la vederea "pisicilor in negru" ce-l protejeaza. Si multe alte mici pilule ce pot fi apreciate la orice varsta. Din pacate asta nu schimba targetul global al filmului.

Concluzii

"The Cat Returns" este departe de Whisper of the Heart, o adevarata capodopera a genului, in opinia mea. Acest sequel, care de fapt nu este sequel, isi pierde atractia pentru publicul adult, ramanand interesant doar pentru copiii care oricum probabil s-ar plictisi la "Whisper". Cu toate acestea, este foarte bine realizat pentru acestia si, daca aveti un fratior mic (de tipul celui care se uita la Tom si Jerry, nu de tipul celui care "owneaza" pe servere de counterstrike desi abia ajunge la mouse) atunci puteti sa vedeti impreuna acest film, fara sa va fie teama ca vreunul din voi se va plictisi.


Nota:7.8/10
Recomandat: pana pe la 6 ani

Niciun comentariu: