luni, octombrie 10, 2005

Gilgamesh

Gilgamesh anidb

Introducere
Nu-i asa ca de mult nu am mai avut ceva cu un univers post-apocaliptic? Gilgamesh este, in esenta, o imbinare perfecta intre mitologie si modernismul descoperirilor stiintifice. Ce e mai interesant e ca ofera o viziune asupra unei lumi din care dispare orice gadget electronic sofisticat (calculatorul, de exemplu) iar in aceasta lume, oamenii traiesc ca si cum au uitat deja despre vechiul lor mod de viata, inainte de catastrofa cunoscuta sub numele de...

Poveste
Twin X. Sau mai bine zis XX. Sub acest nume este cunoscuta una din cele mai mari catastrofe care s-au petrecut pe planeta, si care a dus la schimbarea campului gravitational al Pamantului, lucru ce a afectat orice echipament electronic. Mai mult, cerul este tot timpul acoperit cu un fel de pelicula electromagnetica ce reflecta imprejurimile ca o oglinda. Si toate astea se datoreaza unui *atac terorist* al unuia dintre cercetatorii care lucrau intr-o facilitate stiintifica ce fusese construita langa niste ruine antice.

In urma catastrofei, s-au nascut niste copii cu abilitati deosebite, care au fost denumite Dynamis (in greaca -> "forta nevazuta", cel putin din traducerea lor), si care le permiteau sa leviteze, sa arunce cu bile de energie exploziva, sa citeasca rapid o carte, si apoi sa transmita altora ca ei tot continutul si multe alte lucruri fascinante. Cel mai mult mi-a placut faptul ca folosind Dynamis, puteau sa preia o parte din abilitatile altcuiva, cum ar fi abilitatea de a canta la pian, sau alte lucruri de acest gen.

Singurii supravietuitori ai catastrofei se pare ca sunt o contesa, fosta cercetatoare in cadrul proiectului "Heaven's Gate" - denumirea oficiala a laboratorului, si insusi cercetatorul care a pornit atacul terorist - Terumichi Madoka, acum cunoscut sub numele de Enkidu. In jurul Contesei se aduna copiii cu Dynamis, care isi iau misiunea de a cerceta ce anume s-a intamplat in cazul XX de fapt, pe cand in jurul lui Enkidu - acum devenit o persoana misterioasa, si cautata de diversi mercenari, se aduna Gilgamesh - tot adolescenti, dar pe langa Dynamis, mai poseda si abilitatea de a se transforma in niste monstri cumpliti. Infruntarea dintre cele trei tabere: Contesa, Enkidu si mercenarii, va decide soarta planetei, care inca nu si-a revenit dupa catastrofa prin care a trecut.

Personaje
Tatsuya Madoka
Este similar tatalui sau, atat in infatisare, cat si in caracter. Este o fire timida, iar singura persoana care il intelege e sora sa, fata de care este foarte atasat si nu accepta sa fie despartiti. Are puterea de a folosi Dynamis, pe cand sora lui nu, lucru ce ridica unele intrebari, dar raspunsurile le va descoperi mult prea tarziu. Ca descendenti ai tatalui lor, cunoscut terorist, ei nu sunt bine vazuti de nimeni, si chiar sunt cautati de mafie pentru banii pe care familia lor ii datorau. O datorie care nu ar putea fi platita de ei prin mijloace conventionale, dar cand intervine Contesa si practic, le cumpara viata, nu vor avea alta cale decat sa se alature celorlalti copii inzestrati cu Dynamis.

Kiyoko
Sora lui Madoka este unul dintre cele mai misterioase personaje, pentru ca nu se stie niciodata ce gandeste. Ia decizii foarte ciudate, ghidandu-se dupa propriile ei principii, care au legatura cu fratele sau. Inca din copilarie exista ceva intre ei, ceva mai mult decat o dragoste frateasca, dar niciunul nu isi putea explica aceasta atractie. Iar cand intre ei intervine si Contesa, destinele lor iau directii diferite, lucru ce ii afecteaza pe amandoi.

Grupul vesel
Este alcatuit din banda celor trei muschetari, care erau patru, cu noul venit -> Madoka. Este vorba de Fujisaki, Fuu si Tohru. Tohru e mezinul, asa ca voi incepe cu el :P -> este cel mai vorbaret dintre toti, dar si cel mai naiv. Mai are o putere ciudata, de a simti cand se apropie pericole, putere care le lipseste celorlalti prieteni ai sai. Tot ce isi aminteste e ca a fost crescut de mama sa, si ca a ajuns la Contesa...

Fujisaki este cel mai in varsta dintre toti, si cel mai serios. Se pare ca are si cea mai mare rezerva de Dynamis, pentru ca mereu ii este solicitat ajutorul cand restul raman fara. El crede ca nu e capabil de emotii, iar Contesa l-a salvat dintr-un spital de nebuni, in care era inchis. Pentru ce, nimeni nu stie cu adevarat... poate doar Contesa.

Fuu este fata grupului, care se indragosteste foarte des, si are pofta cea mai mare de distractie. Nu se stie prea mult despre trecutul ei, lucru care este general valabil pentru toti copiii Contesei, dar ea a fost gasita intr-un local de lux.

Grafica
Ma asteptam la ceva mai mult de la grafica din Gilgamesh. Pentru un film care nu e cu vampiri, nu prea se motiveaza atmosfera generala, care era mai potrivita acestui gen. Dar, pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca arata ca un univers post-apocalitic foarte credibil. Ceea ce m-a deranjat a fost modul de desenare al unora dintre personaje. Dupa cum am precizat si mai devreme, toate personajele arata de parca ar fi vampiri :P Iar Fuu este parca scoasa din Vampire Masquerade: Bloodlines.

Hainele arata destul de bine, mai ales in cazul lui Fuu si Fuujisaki, dar toate fetele personajelor au buza superioara desenata foarte ciudat, ceea ce le mai stirbeste putin din frumusete. Nu ca frumusetea ar avea ce cauta in universuri postapocaliptice... Vestimentatia lui Madoka (Tatsuya) e simbolistica de fapt - in ceea ce priveste crucea rosie pe fundal alb pe care o are pe trening, dar nu stiu inca daca a fost intentionat sau nu. In ultimul episod apare o mica referinta la asta.

Diversele efecte ale campului electromagnetic si al Dynamis-ului sunt foarte bine realizate, si nu mi se par absurde, cel putin din punctul de vedere al graficii :) Avem si multe efecte de ceata/praf, nu neaparat naturala, dar arata foarte bine, alaturi de scenele "pianul in ploaie". Aceste scene au ca piesa principala un pian, complet "mort" care a rezistat, cumva, printre daramaturi, iar Kyioko si Madoka se adapostesc de ploaie sub el. Ultimele episoade abunda in scene in care orasul este distrus, devenind camp de batalie, dar se mai si exagereaza cateodata (ruperea scoartei terestre, si aparitia lavei, dar numai intr-un singur cartier al orasului, restul ramanand intacte :P).

Sunet
Aaaah, yes. In sfarsit avem ce auzi, iar spre norocul nostru, profesorul Terumichi era adeptul muzicii clasice, al pickup-ului si al discurilor pe care le-am apucat si noi in tinerete. Desi nu prea aveti ocazii dese de a asculta aceste melodii din coloana sonora, muzica joaca un rol special in acest anime, pentru ca avem personaje care au in inima lor un loc special pentru muzica. Kiyoko este pasionata de muzica, si mai avem ocazia sa ascultam si cateva repetitii la pian, la fel si Contesa a indragit muzica, dupa ce l-a cunoscut pe Terumichi, si pana si Fuu mai fredoneaza uneori piese celebre.

Chiar daca pianul este omniprezent in serial - si se poate vorbi de "scena pianului in ploaie", sunt secvente in care avem si muzica tribala, in ritm de tobe :) ce suna foarte dramatic, mai ales fiindca in acele scene personajele descopera lucruri importante din trecutul lor.

Impresii
Este un serial foarte ciudat, dar nu are valente de film psihologic. Sunt foarte multe intrebari in legatura cu personajele, si asta chiar din primele episoade, intrebari la care raspunsul va veni abia pe la sfarsit. Ceea ce in cazul meu a cam daunat interesului pe care l-am avut initial pentru serial. Este posibil sa va placa, iar eu am ramas la un moment dat cu gura cascata cand au inceput sa bage referinte la fenomene fizice de care nu am auzit (cu specificatia: "nu aveti cum sa stiti de aceste fenomene decat daca ati facut master in fizica"... - asta vine de l a cei care au subbat seria, nu de la realizatori :P). Nu se dau multe explicatii pentru ce se intampla, si nici nu intra in detaliu. Iar daca nu cunoasteti legenda lui Gilgamesh, veti afla abia pe la sfarsit totul, si veti intelege cateva din referintele mitologice din serial (in cazul cel mai fericit).

Apoi, un alt aspect socant al serialului este pasiunea dintre Madoka si sora sa, alaturi de un alt personaj care desi arata,vorbeste si se poarta ca o fata, este de fapt baiat. Bineinteles, explicatiile apar tarziu, dar ele exista, si din acest punct de vedere, serialul mi s-a parut foarte impresionant. Iar de la jumatatea seriei, situatia devine din ce in ce mai interesanta. Finalul m-a impresionat, mai ales pentru ca nu eram pregatit pentru el :)

Nota: 8/10
Recomandare: inceputul seriei e foarte ciudat, iar explicatiile vin abia la final, asa ca aveti rabdare...

Niciun comentariu: