miercuri, iulie 20, 2005

Star Ocean Ex

Star Ocean Ex anidb

Introducere
Aceasta serie este dedicata iubitorilor genului adventure, pentru ca lumea in care se desfasoara totul este o lume a cavalerilor, a magiei, si un loc in care nu e bine sa te aventurezi fara sabie. Veti putea remarca spiritul de cavaler in personajul principal, pe cel al zanei la ananghie - si cel al iubitei, interpretat de... o elfa, si nu puteau lipsi din party nici cavalerul ratacitor, sau magicianul viclean. Misiune: Salvarea Lumii. Si doar EL poate sa o faca! Asadar, asteptati-va sa vedeti o impletire a lumii guvernate de tehnologie - o lume a viitorului, cu una in care sabia si magia fac legea, in care exista regi si printese, si monstri de exterminat!

Poveste
"Captain's Log no. 334259280578923xx - 213 - zy - ZERO: no signs of life detected. End". Nava spatiala a celui mai celebru amiral din flota pamanteana naviga in continuare printre stele, vazandu-si toti linistiti de cafeaua lor spatiala, pana in momentul in care intra intr-un camp de asteroizi (conform zicalei "in Space, asteroids happen"). Datorita unei manevre nebunesti a amiralului de a dezactiva scutul, cu scopul de a aduna mai repede energia necesara operarii tunului cu fotoni, nava reuseste sa evite asteroidul gigant ce era pe cale sa o transforme in praf stelar.

Cu aceasta ocazie, echipajul descopera o planeta cu un camp gravitational anormal, si se decid sa o inspecteze, pentru a gasi sursa energiei ciudate. Amiralul, cativa secunzi, si Claude - locotenentul si unicul fiu al amiralului, inspecteaza niste ruine ale unei nave sferice de origine necunoscuta. Claude nu asculta ordinele, si cand atinge niste sarcofage, este azvarlit (a se citi teleportat) intr-o lume ciudata, plina de vegetatie, si ramane fara nici o legatura cu restul echipajului.

In acest timp, o mica elfa, pe nume Rena, se plimba prin padure, la cules de... flori. Si, in timp ce se juca ea cu un iepuras ce era si el vehiculat prin zona verde, din apa se napusteste asupra ei o ditamai namila de monstru. Moment in care Rena fuge si se ascunde, sperand ca poate scapa de el in lanul des de iarba. Cum se intampla intotdeauna, ii vine sa stranute exact in momentele in care nu ar trebui... si cand monstrul sare la ea, tipa speriata...

Dar apare Claude, care se lupta pe viata si pe moarte cu monstrul, si pana la urma il face scrum, utilizand phaserul dat de "tatane-su", cand a vazut ca nu functioneaza bustenii trosniti in cap la monstru (aveau si ei fazor, ca in Star Trek :P). Phaserul respectiv face o raza cat un copac de lata, si o lumina puternica. Iar Rena ramane cu gura cascata, pentru ca ea dintotdeauna a crezut in legenda spusa la ea in sat, cum ca "atunci cand planeta va fi in pericol, si incoltita de monstri, va apare un EROU cu o sabie de lumina sfanta ce ii va salva pe toti". Asadar, Claude si Rena pleaca in cautarea sursei raului (The Root of All Eeevil) - un meteorit despre care se spunea ca are puterea magica de a crea monstri, si care trebuie distrus. Pe drum, isi fac prieteni ce-i ajuta la nevoie, iar Claude se transforma din baiatul neputincios ce nu vroia sa traiasca in umbra tatalui sau in adevaratul cavaler in lupta impotriva Raului, pentru a apara planeta si pe Rena.

Personaje
Claude
El reprezinta la inceput o tentativa de anti-erou, deoarece nu prea isi ia in serios responsabilitatile ce tin de datoria pe nava tatalui sau. Cu toate astea, el vrea sa devina mai bun, pentru ca tatal sau sa-l aprecieze, si sa nu fie vazut ca fiul amiralului, ci ca un om de valoare. Ajuns pe planeta misterioasa, se indragosteste de Rena, dar pentru nici un moment nu se vede in rolul de erou. Va trebui sa treaca prin multe experiente pentru ca sa ajunga sa se considere destul de puternic ca sa-si recunoasca destinul. Primul pas spre acest ideal e sabia pe care i-o inmaneaza primarul, si hotararea de a pleca in cautarea of The Root Of All Eeevil (ok, in serial se numeste de fapt Sorcery Stone/Globe, dar e eeevil). Motivul initial e de a gasi drumul inapoi spre casa, si banuia ca piatra are aceasta putere, dar mai apoi isi fixeaza telul de a salva planeta. Desi la inceput nu putea nici sa dea bine cu sabia, va invata de la Dias (e un luptator misterios, dar toata lumea il respecta, pentru abilitatile sale legendare) cum sa lupte cu adevarat.

Rena
Rena este o mica printesa, care e fiica primarului dintr-un mic sat la marginea padurii. Ea a fost de fapt gasita, si nu se stie de unde a venit, sau de ce are puterea magica de a vindeca ranile. Tot ce au gasit asupra ei era un medalion cu o semiluna, si de atunci ea poarta simbolurile astea. E o fata draguta, si crede cu toata inima in legenda locala, a salvatorului planetei. De cand era mica si a aflat legenda, si-a dorit ca luptatorul legendar sa vina la ea, si acum i s-a implinit visul, desi Claude nu vrea sa recunoasca ca el este acest erou. Rena va porni cu Claude in cautarea of The Root Of All Eeeevil, desi stie ca nu poate face mai nimic, iar Claude initial respinge cererea ei (pacat ca nu-si da seama de sentimentele lui Rena).

Celine
Grupul nu ar fi fost complet daca nu exista si o prezenta feminina care sa-si exploateze la maximum farmecele, pe langa viclenia obisnuita. Si in plus, e si magician. Celine era in cautarea unui bodyguard, si il *alege* pe Claude (adica il "convinge"), fara a mai cere parerea cuiva. De ce avea ea nevoie de bodyguard? Probabil din cauza singuratatii, pentru ca un crest magician ca ea nu prea are motive sa se teama de chestiile obisnuite, gen monstri. Crest Magicians erau niste tipi care faceau magie cu ajutorul unor rune pictate pe corp, si cand aveau nevoie de un anume tip de magie, invocau o anumita runa. Va dati seama cam in ce zone erau runele astea pe corpul Celinei, iar la un moment dat are o tendinta sa i le arate lui Claude, pentru care se tot bate cu Rena. De fapt, Claude va intra in multe situatii delicate cu Celine, si exact cand intra Rena pe usa... Iar Celine e pe deasupra si "top-class treasure hunter", asa ca scopurile ei scuza mijloacele :P si are multa imaginatie tipa asta...

Ashton
El e genul cavalerului singuratic care lupta pentru dreptate. Motivul pentru partea cu "singuratic" e ca de mic copil a avut ghinion, si toata lumea se fereste de el. Ultimul sau ghinion il face sa intre si el in echipa de exterminare monstri: prietenii nostri il intalnesc cand se lupta cu un dragon cu doua capete, care face o vraja... si ajung cele doua capete sa fie lipite de spinarea lui Ashton. Asa ca acum Ashton are doi prieteni nedespartiti: Gyoro si Ururun, dupa cum ii denumeste Rena, si care sunt doi dragoni simpatici. Bineinteles, Ashton se vaita tot timpul de ei, si pana sa ajunga prieteni, intentiona sa scape de ei, folosind o pana a regelui demonilor, dar cand ajunge sa-i cunoasca mai bine, vor fi de nedespartit, atat la propriu cat si figurat. Cei doi dragoni au fiecare puterile lor: unul scuipa foc, altul gheata, si fiecare poate sa-l posedeze pe Ashton, moment in care Ashton devine mai puternic ca oricine. Dragonii fac parte din The Evil Ones, si motivul pentru care omoara alti demoni e ca... aia nu ii mai respecta pe "batrani" si se cred superiori doar pentru ca sunt creati de meteorit. Dar ei si Ashton au grija sa le arate cat de mult se inseala >:)

Grafica
Grafica este superba, si nu ma refer aici doar la peisajele de vis. Efectele speciale sunt si ele pe masura, si veti avea ocazia destul de des sa vedeti magia in actiune. Apare o combinatie de stiluri: natura este redata in stilul anime-ului traditional, pe cand efectele speciale, si scenele cu elemente de tehnologie sau SF sunt realizate in programe de modelare 3D. In special in ultimele episoade, veti vedea tehnologia de pe planeta in actiune, iar grafica va avea eye-candy la tot pasul :P

Nu puteau lipsi scenele comice, in care stilul de desenare se schimba, conform situatiei, asa ca veti vedea personajele facand "fete", cazand late pe spate de uimire, si multe alte ipostaze funny.
Cat despre monstri, panoplia este destul de mare, si au ceva originalitate, in ceea ce priveste puterile cu care sunt inzestrati. Luptele sunt realizate excelent din punct de vedere grafic, iar cand Ashton se enerveaza, scena va fi cuprinsa de flacari si de gheata. Veti avea ocazia sa vedeti si lasere, phasere, si tunuri cu particule :), dar cel mai mult imi place magia lui Celine, si efectele ei.

Imi place si vestimentatia personajelor, deoarece desenatorii au incercat sa ii faca pe cat mai colorati posibil :P, iar daca va uitati la jacheta lui Claude, veti observa pe umar... sigla Capsule Corp?!? Ma rog... o versiune a ei (este sigla de pe jacheta lui Trunks, din DragonBallZ) si veti observa ca sunt asemanari izbitoare intre Trunks si Claude.

Sunet
La partea audio serialul sta binisor -> coloana sonora e bogata in melodii specifice filmelor cu cavaleri, dar in rest, nu prea am observat mare lucru. Totusi, melodiile de care spuneam sunt extraordinare, si comparabile cu muzica midi de la Final Fantasy 7, ceea ce mi-a facut o deosebita placere. Vocea lui Celine e foarte bine realizata, mai ales in momentele ei de viclenie in care face "Oo-ho-ho-ho" si mai lipsea sa-i apara si urechi de vulpe... In prima parte, coloana sonora e similara uneia Star Trek, din cauza scenelor la nivel spatial, pentru ca apoi sa revina la atmosfera mistica a naturii din lumea magica. Ca de obicei, atacurile speciale din timpul luptelor se tipa cu voce tare, iar magia necesita recitarea unei anumite invocatii pentru a functiona. Textele respective sunt cam enervante la Celine, dar noroc ca mai apare si vraja Silence pe acolo... E destul de amuzant sa vezi singurul magician ramas fara voce >:)

Impresii
Dupa cum am spus, sunt multe influente, in special la inceput: Star Trek, SeaQuest... Povestea nu e originala, dar imi place cum au redat-o, si imi plac personajele. Se mai putea lucra (cateva episoade adica) la povestea de dragoste, care e mai mult platonica, decat ceva din basme, dar poate ca media de varsta la care au vrut scenaristii sa se adreseze era mai mica. Asa s-ar explica si modul de redare al lumii magice, care e impresionant prin frumusete, specifica basmelor. Totusi... elfi?!? Sincer, nu inteleg de ce sunt elfi acolo, dar oricum, imi plac. Apare si modelul de luptator care kicks ass cu skillul lui godlike, dar nu e el Alesul. As fi vrut totusi ca luptele lui Claude sa nu se rezume la folosirea la nesfarsit a aceleiasi manevre (Air-Strike), dar saracu' deabia a invatat manevra de la Dias, si o face in stilul lui original (adica mai prost ca Dias, pana la un punct). In privinta asta, serialului ii lipseste "acel je ne sais quoi" care sa creeze suspansul din timpul luptelor.

In fond, serialul nu e despre lupte, ci despre aventura si eroi. Nu lipseste umorul -> ziceam la un moment dat de Celine ca nu se teme de nimic. Mai putin gandaci... :P nu suporta nici macar o saraca omiduta, care cade din greseala pe umarul ei, motiv pentru care tipa si fuge de rupe pamantul. Ashton e, de departe, cel mai funny, pentru ca el traieste drama vietii sale - poarta in spinare doi dragoni, pe cand restul isi vad de treaba linistiti :)). Mie mi-au placut aceste mici doze de umor care impanzesc episoadele de la un capat la altul, iar povestea nu e rea, cu conditia sa va placa genul. Asadar, eu sunt de parere ca e un anime ce merita vazut, chiar daca v-ati saturat sa vedeti cum se salveaza lumea :P La urma urmei... ce altceva ati vrea sa isi propuna un erou sa faca?!?

Nota: 8/10
Recomandare: daca iubiti povestile clasice cu cavaleri si zane

Niciun comentariu: