marți, mai 31, 2005

Peace Maker Kurogane

Peace Maker Kurogane anidb

Introducere

Daca e ceva ce imi place mai mult decat filmele cu samurai, sunt animeurile cu samurai. Si cum lui Danut ii zisesem despre Jin Roh ca e cu asa ceva (si m-am inselat amarnic - probabil ma gandeam la Ninja Scroll), am zis sa fac un review la ultima serie pe care de-abia am terminat-o. Nume: Peace Maker Kurogane. Daca pur si simplu denumirea de Peace Maker nu va suna cunoscuta, atunci numele de Kurogane nici atat. Si va dau un hint: nu are nici o legatura, aparent, cu nici un personaj din serial. Nu am idee cum s-au hotarat sa-i spuna Kurogane, dar la partea de peace-making, a iesit bine.

[The Master of nihon-go, Danutsu, va informeaza ca Kurogane inseamna "fier" in japoneza. totemo joozu desu. Scuzati intreruperea.]

Serialul e de 24 episoade, si vreau sa spun inca din aceste randuri ca am ramas cu o impresie foarte placuta. E genul de serial care imbina comicul de situatie cu tragedia personajelor, la care se adauga actiunea ce face deliciul vietii samurailor. "Live by the sword or die by the sword". Nu mai tin minte unde am auzit aceasta replica, dar la asta m-am gandit cand am vazut finalul. Inca o mentiune: nu va luati dupa imaginea de pe anidb, pentru ca stilul e cu totul altul, dupa cum veti vedea din snapshots.

Poveste

Actiunea are loc in Japonia, in perioada agitata de dinaintea caderii dinastiei Tokugawa (daca mai tin bine minte din SamuraiX), in care existau mai multe factiuni de samurai ce sprijineau fie guvernul, fie revolutionarii. Spre deosebire de SamuraiX, acum accentul cade pe cei din Shinsengumi, care luptau impotriva revolutionarilor.

Totul incepe cand Ichimura Tetsunosuke, un baiat care de-abia implinise 15 ani, se duce sa se inroleze in Shinsengumi. Fratele sau, Tatsunosuke, tocmai fusese acceptat in postul de contabil la aceeasi grupare, iar ei traiau pe cont propriu, dupa ce parintii lor au fost ucisi de un samurai Chousuu (gruparea revolutionara). De atunci, Tetsu a avut mereu cosmaruri, si o dorinta apriga de a deveni cat mai puternic, pentru a putea razbuna moartea parintilor sai. Totusi, la cei numai 15 ani ai sai, toata lumea il confunda cu un baietel cu 5 ani mai mic, atat din cauza staturii, cat si din cauza poftei lui de viata, si a bucuriei ce da pe dinafara din el. Bineinteles, el nu accepta un astfel de tratament din partea nimanui, si chiar din prima zi isi va incrucisa katana (de bambus, ce-i drept) chiar cu unul din cei mai temuti din Shinsengumi -> Soujiro Okita.

Cu toate ca mai lipsea putin pana sa fie omorat, din neatentie, ce-i drept (iar Souji nu e genul care sa-si controleze usor forta), el este admirat de restul membrilor, care il roaga pe seful lor, Hijikata, sa-l accepte ca soldat. Hijikata il respinge initial, dar dupa ce Tetsu isi dovedeste determinarea de a deveni unul din temutii Shinsengumi(denumiti Mibu wolves - in jap, Miburo, pentru ferocitatea lor in lupta) este acceptat pe post de... paj personal, si ii interzice sa utilizeze vreodata o katana. Apoi, micul Tetsu se confrunta cu tot greul vietii de ajutant pe langa Hijikata, care ii cere sa faca tot felul de treburi de-ale casei. Noroc pe el ca isi gaseste imediat prieteni printre membrii Shinsengumi, care ii vor face viata mai usoara, printre care si Souji, ce devine protectorul sau, pe langa Hijikata.

Serialul prezinta transformarea lui Tetsu din copilul naiv ce era, intr-un adevarat Shinsengumi, care insa nu isi utilizeaza sabia cu scopul de a ucide, refuzand sa devina un demon, si alegand calea unui PeaceMaker.

Personaje

Ichimura Tetsunosuke - are 15 ani, parul realizat in stilul fundamental anime - spiky :) si e de coma baiatul. Pe cat de mic este, pe atat de multe incurcaturi face. Visul sau e de a se inrola in Shinsengumi si de a deveni un luptator puternic, pentru a-si putea razbuna parintii. Singura problema e ca nu isi poate inchipui cum e sa omori pe cineva, iar de fiecare data cand e confruntat cu aceasta situatie, e derutat. Hijikata presimte inca din prima clipa ca aceasta va fi problema lui cea mai mare, motiv pentru care ii si interzice sa umble cu o katana, si ii da multa treaba ca sa nu se poata antrena la dojo. Toata lumea are grija de el, si nu isi inchipuie ca ar putea exista un baiat mai dragut. Adevarul e ca asta e firea sa: tot timpul fuge, rade, si se distreaza, chiar daca e fugarit pentru cine stie ce tampenie a mai facut. Isi face usor prieteni, si nu toti sunt in aceeasi tabara ca Shinsengumi, lucru ce se va dovedi problematic pana la urma. Reuseste sa-i surprinda pe toti cu puterea sa, chiar fiind neantrenat. Nu este destul de bun ca sa le puna probleme unora de talia lui Souji sau Saitoh, dar ambii simt pericolul din ochii sai in momentul in care il vad atacand. E curajos, lucru pentru care probabil a fost acceptat in Shinsengumi, deoarece nimeni nu ar fi cutezat sa-i provoace pe Souji sau chiar Saitoh la un meci, fie el si cu sabii de lemn.

Ichimura Tatsunosuke - fratele mai mare al lui Tetsu. El e tipul care are mereu grija de fratele sau, dar e putin cam moale. Nu se stie cat de puternic e de fapt, dar nu da senzatia de tarie de caracter. Incearca din rasputeri sa-l faca pe Tetsu sa uite tragedia prin care a trecut, dar ranile inimii sale nu se vindeca usor, si nu se stie niciodata cand se pot redeschide. Iar Tetsu e atat de hotarat sa intre in Shinsengumi si sa manuiasca o katana, incat Tatsu se sperie inchipuindu-si in ce s-ar putea transforma fratele sau. De aceea, el ar prefera ca fratele sau sa nu ajunga niciodata mai mult de un paj, dar nu-l va putea impiedica sa ia propriile decizii in viata.

Hijikata "Toshi" - he is eeevil. De fapt, este seful organizatiei, si este cel care reuseste sa o tina pe picioare. Are multe responsabilitati, printre care mai nou si grija pentru pajul sau, Tetsu. Care e atat de inutil incat nu poate sa aduca nici ceaiul cum trebuie, fara sa-l verse. Vine dintr-o familie de medici, si are in permanenta grija de Souji, care pare fragil, desi lucirea din ochii sai in timpul luptelor denota o mare forta. E genul de personaj meditativ, dar care cand se enerveaza, poate sa scoata katana fara avertisment. E totusi foarte bun, desi nu are parte de actiune, in calitatea sa de sef. Prima chestie care sare in ochi e asemanarea cu the bad guy. Si nu cred ca e intamplatoare. Desi e Shinsengumi, ce apara tara de revolutionari, si in general, si populatia, nu ii e frica sa ucida. Din contra, o data provocat, nu exista cale de intoarcere. Asta e unul din motivele pentru care oamenii i-au denumit demoni - nu conteaza cat sange varsa, atat timp cat o fac pentru patrie, si pentru ceea ce cred. Desi nu e aspru cu Tetsu, cel mic simte tot timpul "asuprirea" sefului, si nici subordonatii sai nu o duc prea grozav, cand se supara Hijikata pe ei. El nu e singur la conducerea Shinsengumi, ci mai sunt doi, care sunt mai blanzi ca el, si in general dau petreceri in lipsa lui. Nu ca ar fi participat oricum :)) Modul lui de desenare e similar celor ce nu zambesc niciodata (da, e ciudat, dar am observat ca e o asemanare): hainele negre sunt preferatele sale, a lui bad guy, Susumu spionul, si Saitoh.

Soujiro Okita - e ciudat rau de tot asta, dar nu in acelasi mod ca Saitoh. Souji se imbraca tot timpul in alb, si se comporta mai mult ca o femeie, decat ca un barbat. La un moment dat aveam dubii de acest lucru, pentru ca avea funda in parul ce il poarta lung, similar cu cel al lui Ayume. E tot timpul cu porcusorul sau favorit, care ii face peri albi lui Tetsu, si are o personalitate ce denota inteligenta (se vede dupa ratul sau ce ganduri criminale are :P). Souji e foarte skilled cu sabia, dar in restul timpului are o fata blanda, rade foarte mult, si zambeste larg. Are si o voce cristalina, de chiar zici ca e femeie, si sta tot timpul pe langa Hijikata, pe care il alinta "Toshi", de la numele sau real Touzou. Souji devine cu totul un alt om in lupta: nimic nu il poate opri, iar expresia lui faciala arata determinarea de a ucide. La fel ca si cea a camarazilor sai de arme. E foarte respectat, dar se pare ca are si niste probleme cu sanatatea (plamanii). El il indrageste pe Tetsu, de care are grija, si il ghideaza pe calea cea dreapta in devenirea Shinsengumi, pe langa faptul ca ii face viata mai usoara pe langa Hijikata. Soujiro se vede de fapt pe el, acum cativa ani, in persoana lui Tetsu, si de aceea are grija, atat el cat si Hijikata, ca sa nu faca aceleasi erori, si sa dobandeasca acelasi gen de experiente.

Shinpachi - e tipul care e superiorul lui Sanosuke. Cu toate ca e micutz, e foarte puternic, si urmatorul pe lista dupa cei mai tari din Shinsengumi (Saitoh, Souji si Hijikata). E simpatic, si prieten la catarama cu Sanosuke si cu Toudou Heisuke, ei trei fiind trio-ul comic al Shinsengumi. Pentru ca se tin de nebunii si chefuri. Dintre toti, la el am simtit cea mai puternica sete de sange in timpul luptei. Nici Souji nu a putut sa-mi faca o impresie mai puternica prin privirea sa. Ranjetul sau cand isi priveste sabia e demonic. Dar, dupa cum am spus, e un tip comic si el, si tot timpul se joaca cu Tetsu.

Sanosuke - mai sa fie... In Samurai X Sanosuke era mercenar, si lupta cu daiclave, aici e Shinsengumi si lupta cu sulita. In fine, si el e o figura comica, dar un tip de treaba in rest. Are multe cicatrici lasate de sabii pe corpul sau, lucru ce nu e tocmai onorabil pentru un samurai, dar e foarte mandru de ele, iar in lupta, o sabie nu poate ajunge langa el atat timp cat manuieste o sulita, cu stilul familiei sale. E puternic, si cateodata mai scoate si remarci demne de retinut (pentru Tetsu). In general, insa, e "gura-mare" a Shinsengumi, si i se potriveste.

Heisuke - cea de-a treia fateta a grupului vesel din Shinsengumi, e ultimul dintre cei care il cunosc pe Tetsu. Tipul asta e foarte glumet, si ii plac baietii draguti, imaginandu-si ce gen de paj si-a ales Hijikata. Din nefericire, visele ii vor fi spulberate cand se uita la el. Sau cel putin asta credeau prietenii lui, Sanosuke si Shinpachi pentru ca el il indrageste din prima pe micul Tetsu, pe care il porecleste "young mutt".

Hajime Saitoh - nebunul Shinsengumi. Tipul e ciudat rau, iar lumea nu se teme sa zica asta. Pentru ca abilitatea lui speciala e aceea ca poate auzi si vedea gandurile si glasurile mortilor. Simte in permanenta o umbra ce il pandeste pe Tetsu, iar confruntarea cu el intr-un meci de scrima il lasa surprins pentru un moment, deoarece ochii pe care ii vede nu sunt ai unui mort, ci ai unuia viu. Saitoh e devenit legendar printre Shinsengumi, alaturi de Souji, cu care se infrunta in gluma de fiecare data cand se intoarce din vreo misiune pe o durata de timp mai mare. Saitoh e rece si calculat, plus cateodata se comporta ca un preot, zicand rugaciuni pentru sufletele mortilor pe care le poate vedea. Saitoh e singurul pregatit pentru a face fata unor adversari impotriva carora forta fizica nu e un avantaj, si vorbesc aici de fiinte demonice, cu care sunt confruntati in numeroasele lor misiuni. Cunoaste foarte multe lucruri, dar ceea ce e remarcabil la el e fata sa de inmormantare, privirea de genu "I see dead people", si imbracamintea neagra.

Susumu Yamazaki - e spionul Shinsengumi. Un tip cu sange rece, dar care nu e suficient de skilled pentru a face fata spionilor pe care ii aveau ceilalti. Are o sora, dar nu apare niciodata, iar el are ezitari in privinta chemarii sale ca ninja. Confruntat cu niste ninja mai buni ca el, isi pierde speranta de a deveni un adevarat ninja si ar fi gata sa renunte la tot. Dar pana la urma un ninja nu e decat un informant. Daca e prins sau ucis, nimeni nu va plange pierderea lui ca aliat. Va descoperi insa, in timp, ca toata lumea poate avea prieteni care tin la el, si ca familia conteaza chiar si pentru cineva devenit ninja, supposedly detasat de orice emotii si de simtaminte de apartenenta la familie.

The bad guy - Yoshida Toshimaru, un adevarat piroman. Si demon. Sub pretextul luptei pentru revolutie, omoara tot ce misca. Dar are si maniere. E genul destul de ciudat, care si-ar lua si ajutor, pe langa el. Si chiar asta face, similar lui Hijikata, adoptandu-l ca invatacel pe Suzu, al carui frate fusese ucis de Shinsengumi. Incearca sa-l indoctrineze sa doreasca sa ucida Shinsengumi, dar oricat de puternica ar fi aceasta dorinta, nu-l va putea determina sa-l omoare pe Tetsu, cu care se imprietenise, fara sa stie niciunul de maestrul celuilalt. La un moment dat isi descriu unul altuia infatisarea maestrului (pentru ca obviously, nimeni nu merge pe strada zicand ca maestrul sau e seful Shinsengumi, si nici seful revolutionarilor) si vor avea ciudata surpriza sa descopere ca seamana (because they really do, cel putin in infatisare). Yoshida e putin nebun, si are personalitate de maniac. Dar sabia il face sa fie un om calculat, si care nu este usor impresionat de adversar. El are un trecut negru, si este vanat de Shinsengumi.

Saya - e o fetita cu care se imprieteneste Tetsu, dupa ce o salveaza. Nu poate vorbi, dar asta nu e un motiv pentru care nu pot fi prieteni. Ea va deveni prietena sa si motivul pentur care Tetsu nu alege calea razbunarii, o data ajuns in Shinsengumi -> ea il face sa-i promita ca nu se va schimba. Cei doi au in comun ceva: si parintii lui Saya au fost ucisi in aceeasi perioada, iar acum Saya traieste... destul de bine, dupa cum se vede - purta kimonouri dragutze, dar asta e un lucru pe care Tetsu il descopera mai tarziu.

Ayumu - este bucatareasa Shinsengumi. Nu e chiar bucatareasa, ca ocupatie de baza, dar nu toti stiu asta, si toata lumea a ajuns sa o iubeasca pentru mesele ei gustoase. Primul lucru pe care il face Tetsu dupa ce e acceptat in Shinsengumi ca paj e sa guste din mancarurile ei, si ramane impresionat de arta ei culinara. Motiv pentru care Ayumu il indrageste si ea, la randul ei, si vor avea un fel de relatie frate-sora. Spre sfarsit, Tetsu afla mai multe despre familia lui Ayumu, si despre adevarata ei "chemare". Ayumu e tot timpul vesela, si are grija si ea de Tetsu, cat si de Susumu, si de fratele mai mare al lui Tetsu.

Grafica

E impresionanta. Atmosfera se schimba de la vreme frumoasa: soare (cu lens flare :P) si fara o urma de nor, atunci cand sunt scene comice, la vreme gloomy: ploaie (frumos realizata, picatura cu picatura), innorat si foarte intunecat. Imi plac sclipirile din ochii adversarilor ce tocmai si-au incrucisat sabiile, scanteile ce sar pe margini (apare doar o data efectul) si luciul lamei - care reflecta ce e in jur.

Nu sunt adaugate efecte speciale pana la refuz, ci apar moderat, si exact atunci cand e nevoie de ele, in luptele pe viata si pe moarte. Personajele misterioase au tot timpul o umbra in jurul lor, iar spionii nu se intalnesc decat noaptea, sub luna plina, cand trecatorii nu ar observa decat niste umbre. Armele sunt bine realizate grafic - nu se vad tot timpul katanele scoase, dar atunci cand apar, sclipesc. Luptele sunt destul de rapide, nu se foloseste motion blurr, dar este simulata viteza aerului - cand se arunca de pilda, shurikens, se "vede" calea pe care se duc, concentrandu-se asupra tintei, restul fiind eliminat cu linii fine. Uniformele Shinsengumi sunt la fel cum le tineam minte din SamuraiX, si totul e realizat in detaliu, pana la motul alb de pe spate. Imi plac manusile cu care sunt echipati in lupta samuraii, si vestimentatia spionilor, cu panglicile lungi si subtiri de material care atarna in vant (v-ati prins, vor sari mult prin aer).

In rest, scenele comice sunt realizate "mai din topor" adica apar stelute-puisori cand e dat cu capul de pamant cineva, fac fete ciudate (hasurate mult, dar care simuleaza bine sentimentul de teroare/uimire/etc), sau au o privire diabolica (vezi Hijikata) cu ochii galbeni sticlosi si dintii de fierastrau, ori le sunt desenati bujori rosii in obraji cand nu mai pot de ras. Sunt bine realizate scenele comice, cel putin mie mi-au placut la nebunie -> si sunt multe.

Sunet

Ce mi-a placut cel mai tare a fost suieratul shurikenilor, sunetul de scoatere a katanei din teaca, si al ploii. Nu sunt decat vreo trei episoade in care apare ploaia, dar ramai impresionat de atmosfera. Apoi, vin restul sunetelor: chitaituri, rasete pe ascuns, sunetele de cazaturi, etc. Si, bineinteles, zgomotul pe care il fac cand o iau la goana ca sa nu fie prinsi de Hijikata :P. Dupa cum am spus ca numele din titlu nu are legatura cu personajele, nici melodia de la inceput nu are legatura cu serialul...

Iar faza ce m-a surprins cel mai tare a fost cand a aparut unul din personaje si a inceput sa o dea pe engleza. Cu un accent teribil. Si inainte a si fredonat un cantec marinaresc. Au avut inspiratie creatorii serialului, ce mai vorba.

Concluzii

M-am distrat enorm urmarind seria asta. Pentru ca e amuzanta. Nu e chiar ceea ce ai astepta de la un serial cu samurai, dar sfarsitul e de milioane si e comparabil cu SamuraiX, chiar daca nu merge atat de mult pe latura tragica si pe efectul asupra personajelor. Nu ma intelegeti gresit-> tragedia e pe cat se poate de bine realizata, si sunt scene ce analizeaza perfect suferintele personajelor, dar nu predomina, asa ca in Samurai X. Ceea ce predomina, e, in schimb, umorul. Tetsu face tot timpul boacane, iar efectele nu sunt intotdeauna *blande*. Sunt si bagate doar pentru impresie artistica, asa cum ar fi porcusorul lui Souji, care e de milioane. Fiecare personaj are latura sa caracteristica: pentru Hijikata, e teroarea pe care o insufla celorlalti, pentru Tetsu, e veselia, pentru Saitoh, e "nebunia" (tipul are un aer calm, si o fata funebra), etc. Va puteti da seama ce iese cand se aduna in acelasi loc toti.

Mie mi-au placut personajele, si nu am putut ramane neimpresionat de poveste, chiar daca nu e originala (asta e de fapt tragedia caracteristica a tuturor personajelor tinere de prin animeurile cu samurai-> si Kenshin a fost la fel). Modul de realizare al scenelor ce tin de amintirile lui Tetsu sunt cele care impresioneaza, prin expresia fetei personajelor, care inspira teroare. The bad guy a fost realizat astfel incat in permanenta fata lui sa inspire acest sentiment: moarte. teroare. Un sentiment de "resistance is futile, for I shall kill you nontheless".

Dupa scenele astea, ce mi-a mai placut au fost scenele cu luptele dintre spioni (sunt vreo trei intalnirile de acest grad), toate pe acoperisurile caselor din Tokio. Sunetul pasilor lor de ninja experimentati este diferit pentru cei doi: cei ai tipului sunt mai grabiti, mai apasati -> detine mai multa forta, dar e si mai putin versat in ale spionajului, pe cand cei ai femeii sunt usori, de-abia simtiti - e mai fragila, dar si mai sneaky si o adevarata profesionista in arta shinobi (aka ninja. Veti vedea in serial de ce nu fusese inca identificata, desi nu apare ca precizare a vreunui personaj). Ce mai... au fost niste scene memorabile, si de-abia astept sa mai vad shinobi in actiune.

Per total, un anime reusit, care m-a captivat pana la final. Deci isi merita nota :P


Nota: 10/10
Recomandare: daca vreti sa radeti, si sa aveti parte si de actiune samurai-style, nu trebuie ratat!

Un comentariu:

Danutsu spunea...

Well, pe mine m-ai convins ;;)....

O sa-l vad, si apoi pun un comment cu my opinion and nota!