sâmbătă, iulie 16, 2005

Bleach

Bleach anidb

Introducere
Bleaching, process of whitening by chemicals or by exposure to sun and air, commonly applied to textiles, paper pulp, wheat flour, petroleum products, oils and fats, straw, hair, feathers, and wood. Chemical methods include... UHHH WHAT!?! Ce legatura au toate astea cu un anime?

Dupa ce va veti pune intrebarea legata de titlul acestei serii, e posibil sa ziceti, cum am spus si eu inainte sa vad primul episod, ca serialul e despre o fetita care se duce la spalatoria din oras ca sa... well, faca ceva, "si o sa vad eu cat de prost e serialul". Va spun de pe acum ca va inselati. Amarnic. Daca nu ma credeti, aruncati o privire la nota :). "Bleach" este mai mult decat un simplu cuvant aruncat acolo in titlu ca sa impresioneze (sper eu) -> pe parcursul serialului devine o adevarata stare de spirit.

Universul Bleach este curtea de joaca a DeathGods (Shinigami) care au grija ca sufletele rele ce raman pe pamant sa nu afecteze viata oamenilor, care de cele mai multe ori nici macar nu banuiesc ca sub nasul lor are loc un razboi invizibil, dar cu efecte posibil dezastruoase. Spuneam "de cele mai multe ori" deoarece mai sunt si niste oameni speciali. Ca sa mai las sa curga apa si la zona *Poveste* va spun doar ca "Ignorance is..." NOT bliss, si veti vedea si de ce, in continuare.

Poveste
In mod normal, dupa moarte, sufletul se duce intr-un fel de Rai, numit Soul Society, in care Shinigami asigura legea si sunt clasa avantajata, restul fiind "taranii" (ryoka). Dar unele suflete raman sa hoinareasca pe pamant, si uneori, daca apare tentatia potrivita, sau in caz de accidente, se transforma in Hollows (isi pierd o parte din suflet). Atunci apar acesti Shinigami, care se ocupa de problema.

Oamenii obisnuiti nu stiu nimic despre acest lucru insa, deoarece nu pot percepe sufletele mortilor. Nu acelasi lucru se poate spune despre familia Kurosaki, in care aproape toti membrii ei vad frecvent suflete aparand peste tot, discuta cu ele, si se sperie tot timpul cand mai apare vreun suflet in locuri neasteptate. Ichigo, cele doua surori ale sale Yuzu si Karin, si tatal sau traiesc toti linistiti sub acelasi acoperis (asta cand Ichigo nu-l ia la suturi pe taica-sau pentru ca se poarta stupid cateodata), pana cand apare un monstru urias, atras de puterea sufletului uneia dintre prietenele stafii ale lui Ichigo. Tocmai cand erau pe punctul de a fugi, apare o fata imbracata complet in negru, care taie monstrul in doua cu o katana, si dispare tot la fel de misterios. Totul ar fi normal pentru cineva care crede in stafii, si chiar le vede :P Dar Ichigo nu accepta atat de usor existenta acestor Shinigami, nici cand Rukia apare iar, la el in camera. Si Rukia e la fel de surprinsa ca Ichigo o poate vedea, si chiar pocni :)

Cand un hollow vine dupa sufletul lui Ichigo, si le raneste pe surorile lui, Rukia il transforma pe Ichigo intr-un Shinigami temporar, dandu-i o parte din puterile sale, pentru a putea lupta. Si asa, apare primul human Shinigami, care se pare ca are puteri nebanuite. Si sabia cea mai mare de pana acum.

Personaje
Personajele noastre sunt toate cu abilitati speciale, chiar si cele care traiesc in lumea pamantenilor. Toata lumea poseda un fel de energie a sufletului, dar majoritatea o au foarte mica, si nici nu stiu de ea. Antrenata insa, poate fi sursa unei puteri extraordinare.

Ichigo Kurosaki
E un baiat de 15 ani, cu parul... portocaliu. Ce, nu ati mai vazut? Din cauza asta a fost multa vreme batut de colegi pe la scoala, de golani pe strada, etc, si in timp, a decis sa devina puternic si sa se apere. Asa si-a castigat un oarecare renume de bataus, si nu se mai leaga nimeni de el. Cel putin cei care tin la sanatatea lor. In ultima vreme incepe sa vada tot mai multe fantome, si chiar vorbeste cu unele din ele. Ca tip, e uneori prost, si intotdeauna incapatanat, dar nu renunta niciodata sa lupte pentru ceva in care crede, si asta e calitatea sa cea mai buna. In rest, arata simpatie pentru multa lume, fair-play cand rupe pe cineva in bataie, dar are totusi un spirit razbunator, si continua sa-si uimeasca prietenii cu puterea sa.
Ca Shinigami, sabia lui e neobisnuita, si capata o putere impresionanta, dar el cam duce lipsa de tehnici speciale. E si normal, pentru ca a devenit asa *peste noapte*, pe cand restul au in spate ani intregi de scoala si antrenamente pentru a-si ridica Spirit Power la un nivel mai mare.


Kuchiki Rukia
Este un Shinigami mai aparte. E foarte respectata, fiind membru al clanului No.1 in Soul Society, dar ramane impresionata de forta bruta a lui Ichigo. Ajunge sa-i placa viata pe pamant, luptand impotriva hollows cu Ichigo... well... mai mult Ichigo, pentru ca ea a ramas cam fara puteri o vreme, ceea ce nu o sa le convina celor din conducerea Soul Society, dar asta e problema ei. Isi face multi prieteni, desi e o fire retrasa, si nu spune mai niciodata ce gandeste. Pentru a fi langa Ichigo, in caz ca are nevoie de puterea lui, se infiltreaza la el in clasa, ca o noua colega, si-i face viata amara :P


Inoue Orihime
Fata asta e de coma... E foarte timida, mai ales dupa ce a murit fratele ei, si e cam tot timpul aiurita si... anemica. Dar ea e mereu vesela, mai ales cand e Ichigo prin preajma, pentru ca se pare ca Inoue ar putea avea o slabiciune pentru el. Dar nu are destul curaj ca sa zica ceva, iar Ichigo e tot timpul preocupat de Rukia, asa ca ea incearca sa fie o buna colega si sa isi faca mai multi prieteni. Incepe si ea sa vada fantomele, si va fi in curand membru al clubului *Ghost Busters*, alaturi de restul colegilor, si de Rukia. Dintre toti, ea e singura cu puteri variate, printre care si cea de a vindeca rani. Se potriveste cu caracterul ei de fata care poarta tot timpul tricouri roz/mov :P


Chado/Sado
El e cel mai puternic din punct de vedere fizic dintre toti. E ca un munte, si a mostenit de la familia sa mexicana statura atletica. Dar Chado e un tip sensibil, si uraste sa se bata. In plus, nu se bate decat pentru a apara pe altcineva. Ichigo ajunge prieten cu el dupa ce ii salveaza pielea dintr-o lupta in care Chado nu vroia sa riposteze, si care era pe punctul de a lua o intorsatura proasta. Chado si Ichigo fac un juramant ca sa lupte unul pentru altul si astfel ei devin nedespartiti.
Pe langa forta pe care o are, Chado a mai fost inzestrat si cu o rezistenta fizica ce sfideaza imposibilul. Ca idee: ii cade in cap o bara de metal de pe un santier de constructie, si nu pateste aproape nimic :)

Ishida
Omul asta ar fi putut fi personajul principal din filmul "Revenge of the Nerds". Pentru ca, la suprafata, asta e: cel mai nerdish tip din toata scoala. Ca sa va faceti o idee, nu-l bate nimeni la concursurile de cusut macrameuri. Poarta tot timpul ochelari, si se uita mereu de sus la toata lumea. Asta pana in momentul in care face cunostinta cu Ichigo, si amandoi vad puterea celuilalt. Deoarece Ishida e ultimul dintr-o clasa speciala de oameni, un fel de cruciati, care si-au dezvoltat, in timp si cu antrenamente grele, propriile metode de tip "Shinigamesc" pentru a trimite in Iad hollows. Dintre ei, Ishida e cel mai razbunator, si uraste Shinigami pentru ca i-au eliminat aproape in intregime clanul. Va ajunge totusi sa se inteleaga cu Ichigo, si sa formeze o echipa pentru a porni un razboi...

Grafica
Pregatiti-va sa vedeti efecte interesante, mai ales in timpul luptelor, care sunt cu mult mai impresionante decat ma asteptam, si nu veti vedea de doua ori aceeasi faza, asa ca savurati momentul. Stilul de desenare variaza: de obicei este plin de culoare si diversitate, adica personajele au toate haine multicolore, si toate peisajele sunt pline de viata, dar cand apar hollows, stilul devine intunecat, asemanator unor scene horror.

Mie mi-au placut foarte mult peisajele, cu scene din oras, sau panorame cu Soul Society, si in special scenele de lupta, in care artistii grafici si-au aratat toata maiestria lor. Sunt multe efecte de transparenta, si glow -> personajele au si aici *aurele* cu care v-ati obisnuit din DragonBall Z, dar sunt mult mai impresionante, si nu apar decat rar, ceea ce le garanteaza efectul naucitor. Si inca nu ma pot hotara daca imi place mai mult cum arata sabia lui Ichigo, sau a lui Cloud din Final Fantasy 7. Asteptam si filmul, ca sa ma decid :P, dar parca tot cu Cloud tin.

Uneori scenele apar cu efecte blur, atunci cand personajele isi dezlantuie puterile, si mai sunt, cel putin in prima parte a serialului, scene in care au fost alterate culorile spre o tenta mai intunecata, ceea ce duce la cresterea suspansului.

O alta parte frumoasa e ca artistii au combinat usor scenele comice, cu personajele facand fete ciudate (aici stilul e pur manga, aparand celebrele picaturi de apa, semne de exclamare, nori deasupra capului, negru in fata ochilor :), etc) cu scenele de actiune in care stilul redevine serios.

Sunet
Ca orice anime de actiune care se respecta, cel mai important sunet e... sunetul confruntarii, acea melodie care apare cand se lupta doi. Nu, nu e ceva de genul "Go, go Power Rangers..." dar stiti la ce ma refer. Coloana sonora e de cele mai multe ori dramatica, si genereaza acea stare de spirit de "bleach", asa cum am mentionat in Introducere, dar cateodata poate fi enervanta. De ce? Pentru ca simti ca nu mai ai rabdare sa vezi ce se intampla, si stii ca trebuie sa fie pe aproape punctul culminant. Intr-un fel, asta e bine, pentru ca eu, cel putin, asteptam cu sufletul la gura sa vad ce se intampla, dupa care aparea outro-ul de la sfarsitul episodului. Damn... urasc cand se intampla asta.

Dar, dupa cum am spus, coloana sonora e destul de bine realizata - alterneaza rockul cu muzica sintetizata, si te tine in priza.

Impresii
Am ramas placut impresionat de acest serial, si vi-l recomand, pentru ca e o capodopera. Are multe faze comice, care fac sarea si piperul sau, in lipsa luptelor, cum ar fi de exemplu intalnirea personajelor cu un exorcist local, care arata a jamaican, si cartea lui de vizita e sa tipe "Bwahaha!" ducand mainile la piept ca si Contele Dracula. Ca sa nu mai vorbim de "miscarile sale speciale" in care risca sa-si rupa gatul, doar pentru a "fasai" putin Spirit Power intr-o tentativa de "KameHameHa". Si asta e doar cireasa de pe tort. Mie mi-au placut reactiile comice ale personajelor, care mai reduc din dramatismul situatiei.

Povestea poate nu e chiar atat de complicata pe cat se putea, dar in mod sigur e frumoasa, iar sub aspect grafic e impresionant. Ca sunet s-ar putea sa sune putin enervant cateodata, dar per total, merita vazut si nu ar trebui ratat.

Nota: 10/10
Recomandare: inca o combinatie reusita de actiune+umor+stil grafic

8 comentarii:

mystique spunea...

geez...

eu sunt de acord cu nota acordata..
Bleach fan! yeaaah :D

Broken_Mirrors spunea...

o.e.e. as vrea eu sa exemplifici :) sincer pana pe la episodul 60 am tot ras zicand ca e ca o telenovela... si e de-a dreptu enervant uneori cum scapa ichigo: de fiecare data cand e gata sa moara puterile ii cresc... dupa ce o salveaza pe rukia si ajunge inapoi pe pamant... puterile ii sunt limitate. dar a fost (si va mai fi... nu am vazut decat pana la ep 90) foarte acaparant si amuzant.

RenuGospodar spunea...

tot pt o.e.e.: nu cred ca esti prea in tema cu genul anime sau nu prea stii cu ce se mananca, pt ca, este, dupa cum spunea si review-erul "o capodopera". sincer, din ce ai scris mi se pare ca esti cam profan, dar e numai o parere.
sunt la zi cu episoadele si nu m-am plictisit niciodata. nu mai spun ca de-abia astept ziua de joi sa apara pe torrent noul episod; si ca sa nu crezi ca zic prostii, sa stii ca am la activ cel putin 3 sferturi din serialele de pe blog-ul asta, si inca pe atatea la care baietii nu au facut review. Uita-te mai atent la anime-uri si ... poate se lipeste ceva si de tine!

didymickySS spunea...

hi'hi' si eu am vazut majoritatea anime'urilor de pe acest blog .. si lipsesc destul de multe care sunt foarte bune ... bleach .. ce sa zic .. cel mai tare .. pot sa zic ca m-am uitat cu sufletul la gura la toate episoadele aparute .. si am fost incantata ... sincer inca de la primul episod m-am treansformat intr-un Bleach fan si nu numai .. (si ichigo+rukia) fan ... sincer ma amuza numele de ichigo(care inseamna capsuna) .. si nu stiu daca are vreo legatura ... ^_^ nota pe deplin meritata ... 10!!!

deathgray spunea...

Bleach am vazut pana la ep 100 si am zis ca e un anime care are de toate actiune umor(tot ce-i trebuie unui anime)...apoi dupa episodul 100 am inceput sa ma gandesc de ce ma mai uit eu oare la un asemenea anime si am renuntat.De ce zic asta...pai pur si simplu dupa ep 100 devine dea dreptul banal(pt gustul meu).Au aparut o droaie de alte caractere iar concluzia parca nu mai aparea....si atunci me-am dat seama ca o sa fie un fel de Naruto2>_>.Nu zic ca nu are actiune acuma(are)...dar pur si simplu plotul se tot repeta(ichigo ba castiga ba pierde si tot asa>_>).Punctajul meu ar fi 10 pana la 100 si 6 de acolo incolo.

e spunea...

ce bou asta cik nu a vazut decat pan la 100 si are nota 10 pana acolo si peste ep.100 are nota 6...doamne ce bou...bah boule...mare bou mai esti...nici nu mai conteaza cum e serialu...pointu e ca e asta mare bou...foarte mare...un bou urias!!

Pliznau spunea...

Ce sa zic...Bleach e baza :X am vazut pan la 234 si astept fiecare miercuri ca sa imi iau urmatoru episod :D multi zic ca vai...ichigo tot castiga,ba pierde,ba castiga....sincer daca vedeti un anime si il clasificati doar dupa chestia asta...atunci nu stiti cum sa savurati un anime! Incercati sa priviti in ansamblu povestii nu doar sa va uitati la un simplu detaliu si gata ati catalogat animeul :|

Ana-Maria spunea...

sunt de ceva timp fan al acestui anime, dar mai degraba sunt fan al blogul si pot spune ca recenziile pe care le realizez sunt bune chiar daca sunt lungi imi place foarte mult spiritul de analiza la care supui fiecare anime in parte..