marți, martie 21, 2006

Mahou Sensei Negima

Mahou Sensei Negima anidb

Introducere
Mahou Sensei Negima este un serial relativ nou (2005), realizat de catre Akamatsu Ken (XEBEC) -> aceeasi persoana caruia ii datoram existenta seriei Love Hina. Povestea este dupa acelasi tipar ca in Love Hina (si multe alte seriale ecchi, apropo), cu un baiat care este inconjurat de fete. Multe fete... In orice caz, genul de baza este comedia, dupa care vine partea de school, condimentata de o bucata buna de magie... Inca nu ati gasit linkul la torrent? :P

Poveste
Negi Springfield este... un baietel de 10 ani, care vrea sa ajunga magician, ca si legendarul sau tata, misterios disparut cu ani in urma. Pentru aceasta, el trebuie sa demonstreze ca poate face fata unui test, iar in cazul sau, a fost decis ca testul sa fie tinut la un liceu de fete, unde el va fi profesor de engleza :). Bineinteles, nimeni nu trebuie sa afle de puterile sau scopul sau, dar lucrurile nu merg intotdeauna cum sunt planuite...

Asuna este una din fetele din clasa la care preda Negi, cu o personalitate aparte, si, dupa cum va descoperi multa lume, cu o rezistenta inexplicabila la magie. Ea va fi prima care afla de puterile lui Negi, iar cum niciodata nu poti neglija putin ajutor magic, Negi si Asuna vor deveni in scurt timp cei mai buni prieteni. Insa asta nu inseamna ca restul fetelor din clasa o vor lasa pe Asuna sa-l acapareze pe micutul lor profesor, si de aici incep toate nazbatiile si aventurile lor comice.

Personaje
Ca in orice serial de acest gen, va puteti astepta la o sumedenie de personaje, ce-i drept, cele mai multe fete. Fiecare are povestea ei, propria personalitate, diferite talente, ce variaza de la ninja skills, la gatit, sau chiar la a fi personajul central al unui web fanclub. Povestea e insa centrata in jurul lui Negi si a lui Asuna, al carei trecut ascunde si motivul pentru rezistenta ei la magie.

Negi Springfield
Are... 10 ani... daca ii rotunjesti. Negi este doar un copil, asa ca nu e deloc potrivit pentru a fi profesor, dar la urma urmei, de aceea este vorba de un test: va invata multe lucruri de la fiecare din fetele din clasa la care preda, in special de la cea mai buna prietena/sora a sa, Asuna.
Ca magician de profesie, Negi are nevoie si de un partener, dupa modelul vrajitorilor ce lupta insotiti de un cavaler care sa-i apere, iar Asuna este intotdeauna dornica sa mai snopeasca pe cineva in bataie :) Un alt lucru care nu trebuie sa-i lipseasca niciunui vrajitor ce se respecta e animalul insotitor ("familiar", in eng), care nu poate fi nimeni altcineva decat micutul (si foarte smecherul) hermina Camo! (vestit pentru faptul ca fura lenjeria intima a femeilor, ca "sa aibe si sarmana lui sora un culcus cald in mijlocul iernii").

Asuna Kagurazaka
Asuna este o fata speciala, si daca nu v-ati dat seama de asta dupa ce ati vazut ca are ochii de culori diferite, atunci va trebui sa vedeti serialul pana la capat... Are spirit de luptator, in ciuda faptului ca singurele puncte forte ale ei sunt... sanatatea si educatia fizica... Referitor la asta, ea face parte din vestita trupa de soc Baka Rangers (baka ~ stupid), care au cele mai interesante skilluri, dar o duc foarte prost cu invatatul. Totusi, ea se descurca pe cont propriu, fiind orfana: pentru a face rost de bani, livreaza ziare la domiciliu in fiecare dimineata, inainte de ore, si tot ii ramane destula energie pentru a se bate in fiecare zi cu sefa clasei, si cea mai buna prietena a sa...

Grafica
Nimic ultrasofisticat, nici macar magia, si totusi... arata surprinzator de bine. Si asta datorita faptului ca accentul se pune pe personaje, care arata mereu splendid, iar de fundal... well, oricum nu se uita nimeni la fundal atunci cand personajele incep sa se bata in vraji :P. Cu toate acestea, avem parte de spatii largi, deoarece liceul respectiv de fete are cladirile rasfirate pe intreg cuprinsul unei paduri!!! Si da, ai nevoie de harta ca sa nu te pierzi. Cand imprejurimile scolii nu sunt suficiente, luptele se mai pot da si pe podul din apropierea orasului, in munti, in metrouri, temple, vizite in locuri turistice, si de ce nu, in aer! :) Exista cateva scene cu asfintitul soarelui, dar cel mai mult mi-a placut cea in care apare luna pe fundal, iar Evangheline (care e o vampira) isi "arata coltii".

In ceea ce priveste detaliile de desenare ale personajelor, nu va faceti griji! Am mentionat la inceput ca serialul e putin ecchi, si asta duce, implicit, la o atentie foarte mare a graficienilor la modul de desenare al personajelor :) La scoala, se poarte uniformele cu fuste... extra scurte, dar fiecare fata are propriul ei mod de a se imbraca, si veti vedea multe garderobe. Mai exista o parte interesanta, si anume cea a armelor -> am mentionat ca unele fete au skills de lupta, cum ar fi ninja skills (ninjutsu), close-combat (chinese-girls), swordsmanship (imi aduce aminte de Goemon din Lupin, si veti vedea de ce >:). Mi-a placut sa vad ca una din fete lupta cu un shuriken gigantic -> probabil adaptarea de la daiklave-ul lui Cloud din Final Fantasy 7, sau al lui Sanosuke din SamuraiX. Luptele sunt fascinante, atunci cand apar, asa ca fiti atenti :D, pentru ca nu sunt prea dese.

Sunet
Acesta e unul din serialele acelea care nu au nici o melodie remarcabila, dar mi-au placut intermezzo-urile... OP-ul si ED-ul pot fi considerate dragute, dar pe mine ma enerveaza genul acela de melodie. Ceea ce e totusi neobisnuit la ele e faptul ca... sunt vreo 12, de fapt, pentru ca se mai schimba persoanele care le interpreteaza... Melodia de opening este Happy Material, iar de ending sunt 2, in principal - "Kagayaku Kimi e", pana la jumatatea serialului, si "Shisho to Nayameru Otomegumi", pentru a doua jumatate.
Ceea ce mi-a placut, insa, a fost faptul ca serialul are o coloana sonora foarte antrenanta in timpul luptelor -> Shinkichi Mitsumune este "responsabilul", si s-a ocupat si de Yu-Gi-Oh!, si Love Hina Again.

Impresii
Voi incepe cu... sfarsitul! :) Care este, intr-adevar, bestial, chiar daca e cu totul neasteptat, si intrece cu mult chiar si limitele "magiei". Dar pe langa asta, am remarcat (dupa cum ma si asteptam) dinamismul povestii -> se aseamana din acest punct de vedere cu Love Hina. Tot timpul se intampla lucruri haioase, situatii neasteptate, si, in general, exista un nivel ridicat de umor. Din aceasta cauza, serialul este unul foarte placut de vizionat si relaxant. Plus, ai parte de o portie buna de ras, si de o poveste frumoasa de dragoste. De fapt... de mai multe... :))

Una din laturile impresionante din acest serial este, bineinteles, magia! Si asta pentru ca toate incantatiile se fac in... latina. Asta ca nota de originalitate. Efectele vizuale ale magiei nu sunt de obicei extraordinare, dar cand sunt lupte decisive, atunci ploua cu artificii. Preferata mea este mica vampira (care de 15 ani este in aceeasi clasa... :P), Evangheline, care pur si simplu rocks. Apar si demoni, ceea ce contribuie din plin la dinamismul luptelor, si le permite fetelor sa-si arate intregul arsenal de miscari, puteri si tehnologie.

In concluzie, daca aveti nevoie de o portie buna de ras, si daca vreti sa vedeti si niste lupte interesante, acesta este serialul potrivit! Acum, intrebarea care e normala... de ce nu i-am dat 10 daca mi-a placut atat de mult? Pentru ca nu prea am ramas impresionat de poveste. Sau poate nu am luat-o in serios, din cauza umorului din fiecare episod. Dar dupa ce vedeti finalul, poate ca va fi mai clar :). Inca un lucru -> apar diverse referinte la... Gundam Seed, care se pare ca a influentat in diverse moduri personajele... in special grupa de sange, si zodia (e perfect normal ca intr-un anime, personajul sa isi spuna grupa de sange si zodia in introducere. Zodia nu inseamna nimic, daca nu ii anexezi si grupa de sange :P).

Nota: 9/10.
Recomandare: un alt serial comic :P.

Un comentariu:

Chiller spunea...

Nice ! Ai remarcat faptul ca are ochii de culori diferite !
Ce ar mai trebui mentionat este faptul ca in acest anime este foarte vizibila legea "any color is a natural hair color" :)
In rest, mie mi s-a parut cam 66.666% funny si restul sad (mai ales spre final), but it gets it just right si e unul din animeurile mele favorite.