joi, octombrie 12, 2006

Karin

Karin anidb

Introducere
De aceasta data, avem de-a face cu un nou serial despre vampiri, intr-o abordare neobisnuita, oferita de WOWOW, J.C.STAFF si Frontier Works. Printre altele, ei sunt responsabili si de Loveless, Fate-Stay Night, Rec, Tales of Phantasia, Maburaho, Shakugan no Shana, Ergo Proxy, Tokko, Trinity Blood, si altele mai putin cunoscute. Daca pana acum v-ati astepta ca un serial despre vampiri sa contina tone de sange, violenta si superputeri, eventual o tenta horror, acest serial va va schimba perspectiva, deoarece veti vedea viata unei vampirite care... se duce la scoala si trebuie sa se descurce cu intamplarile palpitante din liceu.

Poveste
Actiunea este plasata in Japonia sec. 21 (dupa cum veti vedea la inceputul fiecarui episod), si facem cunostinta cu membrii familiei Marker, o familie de vampiri. Karin este un vampir neobisnuit, prin faptul ca in loc sa suga sange, ea il "doneaza" celor pe care ii musca, si se poate plimba pe afara chiar si pe timp de ziua, neavand traditionalele slabiciuni ale celorlalti vampiri.

Fiindca poate trece drept o fata obisnuita, Karin frecventeaza si scoala, unde are ocazia sa isi faca prieteni, si totul mergea ca pe roate, pana in momentul in care un coleg de clasa, Kenta, ii descopera secretul. In plus, puterile de vampir se trezesc la viata, iar Karin isi descopera tipul preferat de sange uman, si anume cel al oamenilor nefericiti, printre care se numara si Kenta. Devenind prieteni buni, noul scop pe ordinea zilei la Karin va fi sa-l faca pe Kenta fericit, pentru ca starea sa sufleteasca sa nu-i tulbure ei psihicul de vampir.

Daca in scena mai adaugam si un vanator de vampiri cu spirit de cavaler din Evul Mediu, indragostit de Karin pana peste cap, lucrurile se complica mai mult decat si-ar fi imaginat cineva vreodata.

Personaje
Karin Maaka
(Maaka = rosu aprins, si e versiunea japoneza de la numele de familie Marker. Se potriveste, totusi, cu vampirii >:).

Locuieste impreuna cu tatal ei Henry, mama Carrera, sora mai mica Anju si fratele ei mai mare Ren. Fiecare membru al familiei este traznit in propriul sau mod de a fi, dar Karin ii intrece pe toti prin nosebleeds fluviale. Chiar daca vampirii ar trebui sa fie puternici si carismatici, Karin este genul de fata imprastiata, care nu-si poate purta insasi de grija, si este atent supravegheata si protejata de familie.

In momentul cand puterile ei de vampir ajung la maturitate, Karin descopera ca simte "setea" de sange (care la ea se manifesta prin nosebleed) atunci cand se afla in jurul anumitor oameni, si descopera ca de fapt este vorba de "afinitatea" ei pentru sangele oamenilor nefericiti. Mama ei prefera mincinosii, tatal pe cei mandri, Ren prefera femeile stresate, iar Anju prefera fetele geloase.

Deci, de vreme ce nu-l poate evita pe Kenta, care intre timp afla secretul ei, singura speranta a lui Karin este de a-l tine tot timpul fericit... preparandu-i pranzuri gustoase?!? Iar asta nu este "dragoste la prima vedere", dupa cum afirma Karin. E doar... atractie vampirica :).

Usui Kenta
Este un baiat obisnuit, care are probleme de familie, si se transfera la scoala lui Karin, in timp ce mama lui incearca sa gaseasca de lucru in orasul ei. La inceput, Kenta este intrigat de Karin, care fuge de el tot timpul, dar adevarata surpriza este sa afle despre existenta vampirilor, si efectul lor asupra oamenilor cu al caror sange se hranesc: vampirii extrag de fapt din sange caracteristica omeneasca din afinitatea lor. Pe scurt, cand Karin musca pe cineva, ii ia toata nefericirea, si va deveni cel mai energetic si fericit om din lume. Iar familia ei e la fel de interesanta.

Grafica
Grafica alterneaza intre simplitate si scene superbe. Am observat o oarecare predilectie pentru scenele cu apusul soarelui, si lumina portocalie , dar de vreme ce este un serial despre vampiri, si luna apare la fel de des. Nu apar prea multe cladiri: scenele se petrec in scoala, in casa familiei Maaka (ce seamana pe dinafara cu cea a familiei Addams) sau pe nesfarsitele "alei cu zid" din oras. Padurea din jur are si ea cateva aparitii, deoarece e loc propice pentru vanat sangele uman >:) pe timp de noapte.

Personajele nu sunt desenate foarte complicat, cu cateva exceptii, cum ar fi Anju, cu rochia ei foarte detaliata, si papusa Boogie-kun, vesnic cu satarul in mana. Veti observa probabil modul unic (pana acum) de desenare al ochilor fetelor, care sunt putin cam exagerat de conturati, dar un vampir trebuie sa clipeasca remarcabil, nu? Coltii se vad tot timpul, si acelasi lucru se poate spune si despre roseata din obraji, foarte bine realizata. Acesta este un serial in care personajele rosesc de doua ori pe minut, iar Karin are nosebleeds care se intind pe toti peretii.

La partea de efecte speciale, avem blur de fiecare data cand se activeaza puterile de vampir, sau ochi/corpul care stralucesc cu o aura colorata. Exista si flacari, dar in general efectele nu sunt generate pe calculator. S-a insistat mai mult pe schimbarea stilului de desenare in situatiile comice sau dramatice, si veti vedea picaturi de apa (curge in jos, daca liliacul sta agatat), ochi "goliti", fete albastre.

Si multi lilieci. Exista si ceata, chiar ploaie (ocazie cu care veti observa palete de culori spalacite) si nori de lilieci, foarte bine desenati, individual.

Sunet
OP-ul se numeste "Scarlet", cantat de BRACE;D si realizat de dRESS, iar ED-ul este "Another birthday" cantat de FM theta (nu glumesc) pe lyrics de Mori Yuriko, si muzica de Ota Masatomo.

Sound Producer este Akira Yoshikawa, care a lucrat si la Astro Boy, primul anime japonez care a aparut in SUA, si cam atat. In schimb, Sound Director a fost Yoshikazu Iwanami, care are mai multe la activ: Ah! My Goddess filmul, Bastard!, Blood+, Samurai Deeper Kyo si Transformers.

Personal, mi-a placut OP-ul, si sunetele comice, inclusiv interlude-urile de pe parcursul serialului. Iar cand il veti auzi pe Winner cum silabiseste cuvintele sale, veti intelege de ce e atat de comic.

Impresii
Parerea mea este ca serialul a fost facut pentru fete, dar pe undeva pe parcurs s-au decis sa-l faca ecchi, lucru la care ma asteptam de la JC Staff. In final, a iesit o comedie draguta, dar care are prea multe scene telenovelice: mi-a placut ideea de a avea o fata vampir imprastiata, dar au facut-o mult prea sensibila. Si veti vedea suvoaie de lacrimi, de suspine, etc. Nu poti ramane nemiscat la asemenea nivel de cuteness.

Familia Marker este sarea si piperul acestei comedii: Carrera este mama autoritara, ce loveste cu papucii de parca ar fi arme letale, Henry este tatal sensibil care ia bataie tot timpul, Anju e cea care are grija de familie, iar Ren este fratele aparent iresponsabil si infumurat. Toate astea duc la o suita intreaga de situatii teribil de comice, in special cand isi face aparitia si regretata lor bunica. Comicul de personaj da pe dinafara la Winner, din familia Sinclair de vanatori de vampiri, si care isi proclama cu orice ocazie gandurile sale, in modul cel mai penibil cu putinta.

In concluzie, va recomand sa-l vedeti, pentru umorul omniprezent.

Nota: 7.9/10
Recomandare: desi nu e foarte impresionant, este o comedie buna.

2 comentarii:

mangadela spunea...

Well.....trebuie sa recunosc ca aceasta serie chiar m-a "prins", comedia excelenta in special Winner
cu prnuntia ciudata a numelui karin.....lol......Karinnn-sannnnaa. Itekimas!

Anonim spunea...

Intradevar un serial anime comic!
Mie mi-au placut toate personajele, chiar daca unele faze erau cam inervante, dar pana la urma asta e toata distractia, faze comice, ecchi si enervante!