luni, iulie 11, 2005

Wolf's Rain

Wolf's Rain anidb

Introducere
Ce-ar fi daca animalele ar putea vorbi, si chiar s-ar intelege cu oamenii? Dar nimeni sa nu stie de asta, in afara de ele? Legendele vechi spun ca oamenii ar fi fost creati din lupi, si ca lupii inca mai cutreiera in lung si-n lat pamantul, deghizati in fiinte umane, fara ca nimeni sa vada adevarata lor natura. Iar orice lup care simte vreodata mirosul unei Flori ale Lunii, va pleca in cautarea Paradisului, o lume in care ei sunt regii.

Personaje
Dupa cum va asteptati, personajele principale sunt toti lupi, care iau infatisare umana pentru a putea sa se amestece printre trecatori, si sa supravietuiasca. Orice lup are puterea asta, de a insela simturile omenesti, pe langa puterea supraomeneasca si agilitatea lor.

Kiba
Kiba este singurul supravietuitor dintr-o haita, si cand era pui, a vazut un camp intreg de Lunar Flowers, ars de catre soldati. In prezent, Cheza e singura ramasa, si singura lui sansa de a ajunge in Paradis, despre care viseaza ca ar fi plin de astfel de flori frumoase, si o lume in care lupii pot trai liberi. Isi face prieteni imediat, cu toate ca nu a mai avut haita de cand era doar un pui, si nu e obisnuit sa aiba grija de altcineva inafara de el. Ceilalti insa recunosc in el spiritul de conducator, si il vor urma. Kiba crede ca Paradisul e singurul viitor pe care il au lupii, si de aceea lupta pentru a o apara pe Cheza, si e mereu in cautarea Paradisului. Kiba e cel mai puternic dintre toti, si nimic nu-l poate opri din cautarea sa. Iar cand in sfarsit o gaseste pe Cheza, stie ca merge in directia cea buna, pe drumul realizarii idealului sau.

Tsume
Tsume este lupul razboinic, si are cicatricile cu care poate dovedi asta! Poarta pe piept un semn in forma de cruce, pentru care il admira tot timpul Toboe, si-l intreaba cum l-a obtinut, dar Tsume nu vrea sa povesteasca despre trecutul sau intunecat... El e probabil cel mai experimentat dintre toti, si isi traia viata fara nici un prieten, avand un fel de banda de hoti cu care jefuia transporturile armatei pentru a face rost de hrana. Dupa o lupta cu Kiba, si la insistentele sale si a lui Toboe, pleaca impreuna din orasul de care se plictisise. Pe parcurs, ajunge sa creada in Kiba si in Paradis, si lupta pentru a vedea cu proprii lui ochi daca exista sau nu. Bineinteles, daca l-ar intreba cineva, ar zice ca e doar o legenda, dar atitudinea sa se schimba, datorita noii sale haite.

Toboe
Toboe e cel mai bland dintre toti, si e inca un *pui*, dupa parerea lui Tsume, care il cearta tot timpul pentru ca Toboe se plange, ramane in urma, sau face cine stie ce tampenii. Hige si Toboe seamana unul cu altul in ceea ce priveste viata lor: Hige are o zgarda ciudata in jurul gatului, de care nu a povestit nimic niciodata, iar Toboe are la o laba niste inele metalice, cadou de la fosta lui stapana - o batranica ce purta si ea bratari identice. De-asta, Toboe cand alearga, face mereu zgomot :P. El vrea sa traiasca alaturi de oameni, decat sa mearga in Paradis, dar merge si el cu ceilalti, deoarece nu se descurca singur.

Hige
Hige este cel mai vesel din tot grupul, si este tot timpul cu gandul la mancare. El e cel care ii schimba parerea lui Kiba despre restul lupilor, care traiau in orase, incercand sa se amestece printre oameni. Se pare ca Hige nu se cearta cu nimeni, pentru ca se integreaza repede in *haita*, si nici Tsume nu se mai ia de el. Pana sa-l intalneasca pe Kiba, Hige se bucura de viata din oras, furand din cand in cand hot-dogs ca sa supravietuiasca - are multa experienta in ceea ce priveste viata in oras, si de-asta se descurca cel mai bine.

Cheza
Cheza este ultima Flower Maiden, si e un fel de combinatie intre un om si o floare. A fost creata de Nobili, si din cauza ei s-au starnit multe razboaie, pentru ca ea e ultima care poate deschide Paradisul, impreuna cu lupii. Pentru ca este mai mult planta decat om, nu are nevoie de aceleasi lucruri ca sa traiasca -> tot ce ii trebuie e apa si lumina soarelui, dar se multumeste si cu cea a lunii (she is a LUNAR Flower, afterall...) Ea iubeste lupii, si stie ca a fost creata special pentru ei, si de aceea incearca tot timpul sa-i protejeze, sa le cante, sau sa le aline durerea provocata de rani. Nici ei nu-si pot explica de ce, dar cand se afla in jurul lui Cheza, se simt liberi de orice grija. Dintre toti, Cheza si cu Kiba au un fel de legatura speciala, si pot vorbi unul cu altul, chiar daca sunt la distanta, si isi simt reciproc prezenta.

Poveste
Povestea e plina de mituri despre lupi, care se spune ca au coborat pe pamant din Paradis, si cu ajutorul alchimiei, au fost creati primii oameni. Acei lupi incearca sa se reintoarca in lumea lor, iar poarta Paradisului se afla acolo unde se gasesc Lunar Flowers. Lumea in care traieste omenirea s-a schimbat mult in urma razboaielor purtate de Nobili, care sunt cele mai influente persoane, si cu puteri magice ciudate. Ei au creat o rasa de Lunar Flowers, care combina genele umane cu cele ale florilor magice, in speranta de a putea deschide Paradisul, si de a intra in el. In prezent, singura ramasa in viata e Cheza, si care e pastrata cu grija, undeva in palatul unui Nobil.

Restul florilor au fost arse de demult, o data cu decaderea lumii, si nici lupii nu o duc prea bine, deoarece au fost vanati pana la disparitia rasei. Mai sunt cativa in viata, totusi, care traiesc in marile orase, deghizati in oameni, in incercarea de a supravietui. Cand se intalnesc cativa, si il cunosc pe Kiba, se hotarasc sa plece in cautarea lui Cheza, cu care vor incerca sa ajunga in Paradis.

Grafica
Nu e prea impresionanta, deoarece lumea in care se desfasoara actiunea este una post-apocaliptica, in care peste tot sunt gramezi de gunoaie si fiare vechi, cladiri distruse, vegetatie luxurianta care acopera totul, sau pur si simplu, desert cat vezi cu ochii. Pentru cei carora le plac astfel de peisaje, totusi (si eu sunt unul dintre cei care adora universurile de genul...), sunt multe scene cu adevarat breath-taking, pentru ca uneori descoperi coltul de rai din mijlocul oraselor distruse.

Veti vedea destul de mult sange, deoarece un lup nu prea are alte alternative de a se apara de soldati decat sarind la beregata, sau sfasiind maini, picioare, etc... dar nu va asteptati nici la cine stie ce macel. Se misca rapid, si ucid la fel de repede. Luptele sunt bine realizate, dar cateodata exagereaza putin la marimea coltilor sau la curbura lor >:) Desigur, nu am vazut personal cum arata un lup pe viu cand maraie, dar...

Se zice ca lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Va asigur ca la capitolul blana, grafica este superba, si tot la fel de bine realizati sunt ochii personajelor. Desi nu am inteles de ce Kiba are ca om ochii verzi, iar ca lup ii are galbeni scanteietori. Probabil efectul lanterna-in-ochi-de-pisica.

Apar niste efecte interesante de lasere, si alte arme ciudate pe baza de unde sonice, iar laboratoarele Nobililor au tot timpul glowy lights. Atmosfera e ca de obicei spooky, iar uneori nu prea se intelege ce anume fac Nobilii, pentru ca mai casteaza vraji, ocazional.

Sunet
Veti putea sa admirati luna in toata splendoarea ei, si probabil ca nu va veti putea abtine sa nu faceti si voi "Haaaauuuuuuu!" ca personajele. Pe langa sunetele animalice de lupi (maraieli, latrat), cand le e foame, se aud sunetele deja cunoscute :P si asta va fi destul de des pe parcurs, deoarece lui Hige ii e foame tot timpul :)) In rest, sunt cateva linii melodice cantate la pian, placute, inclusiv "Stray", care este la intro.

Impresii
Daca pana acum ziceam ca Grave of The Fireflies este cel mai dramatic anime vazut vreodata, ei bine, acum mi-am schimbat parerea. De ce? Pentru ca tot ce se intampla in serialul asta este tragic... Singurele momente de bucurie ale personajelor sunt cand e Cheza prin preajma, si nu sunt pe fuga. Ceea ce e rar. Daca mai adaugi la feeling si atmosfera apocaliptica ce naruie orice sperante ale locuitorilor oraselor, obtii un serial cu adevarat dramatic.

Pentru a putea sa urmariti aceasta serie de 30 episoade, inarmati-va cu rabdare! Multa rabdare... Deoarece pe la jumatate, sunt 4 episoade rerun, in care vedeti tot ce s-a intamplat din perspectiva fiecarui personaj, ceea ce e enervant. Pe anidb, scrie ca sunt doar 26 ep, iar ultimele 4, care au legatura cu seria (practic nu afli cum se termina daca nu le vezi...) sunt specials.

Eu am urmarit seria deoarece mi-au placut lupii, si vroiam sa vad cum se termina totul. Dar in rest, m-a agasat povestea trista, si tot ce patesc ei pe parcurs. Spoiler: "special" se refera si la cat de dramatic e episodul...

Nota: 5/10
Recomandare: ai nevoie de multa rabdare sa-l vezi

3 comentarii:

Adela C. spunea...

unul dintre anime-urile mele preferate, felicitari pentru review

raven spunea...

mai mult decat frumos.
un inceput criminal, un cuprins dureros si un final devastator.

Noir spunea...

eu abia acum am inceput sa urmaresc seria, dar recunosc ca principalul lucru care m-a atras in vizionarea ei a fost ideea de "destin al lupului"; de asemenea, sunt de acord cu ceea ce spui despre dramatismul animeului... si acum imi da fiori scena cand se lupii erau pusi la munci grele de catre oameni, doar pentru a face rost de mancare... is abia la jumatate, dar cred ca in definitiv voi ramane marcata