miercuri, martie 29, 2006

Mimi Wo Sumaseba

Mimi wo sumaseba anidb imdb
Whisper of the Heart

Introducere

De obicei incep prin a va povesti de ce am ales sa urmaresc un anime sau altul. De data aceasta, motivul a fost simplu - Miyazaki. Atunci cand am ales sa vad prima oara Mimi wo sumaseba, nu stiam nimic despre el, doar ca e un alt film de Miyazaki. Si, dupa Spirited Away si Mononoke-hime, e putin spus ca aveam sperante mari la acest film.

Daca m-a dezamagit sau nu, cititi mai jos.

Poveste

Inainte sa-l vad citisem pe net ca in Mimi wo sumaseba este vorba de o fata care descopera ca toate cartile pe care le imprumuta de la biblioteca fusesera de asemenea imprumutate de un baiat misterios... Interesant, dar complet neadevarat. Nu despre asta e filmul.

Mimi wo sumaseba este in primul rand despre fata din povestea de mai sus, Shizuku Tsukishima. Despre ea, anii de gimnaziu, incercari, arta in toate formele ei, prima dragoste, determinare, indeciziile varstei si desigur, despre un baiat: Seiji Amasawa. Filmul nu are o dezvoltare obisnuita a povestii - nu simti ca ar fi o intriga, dezvoltare a subiectului, punct culminant si deznodamant... nu o sa va stric placerea de a descoperi singuri ce se intampla, pentru ca modul in care Miyazaki construieste un ... fir (desi cuvantul pare oarecum nepotrivit aici) epic este superb.

Grafica

Am revazut de multe ori Mimi wo, si am ajuns la concluzia ca, fara doar si poate, este unul dintre cele mai impresionante grafic realizate de Miyazaki. Nu are efectele impresionante din anime-urile mai noi - nici imagistica superb pictata din Sen to Chihiro, dar impresioneaza prin altceva: detalii.

Nivelul de detalii prezente in fiecare scena, in fiecare cadru, depaseste cu mult orice altceva am vazut. Creatorii nu au ignorat nici colt al cadrului: cand Shizuku sta in biblioteca si citeste, intr-un colt indepartat al ecranului un om se ridica de la masa, pune scaunul la loc si pleaca. In centrul orasului, zeci de masini si pietoni se misca. Chiar si in orasul vazut de departe poti distinge un tren suspendat deplasandu-se incet. Pur si simplu, nivelul de detalii este coplesitor.

Poate ca nu e cea mai cinstita comparatie, dar acest film face majoritatea serialelor anime sa paleasca la nivelul grafic. In Mimi wo sumaseba nici o scena nu este saraca, niciodata nu vedem doar un personaj pe un fundal minimal. Mimi wo sumaseba are, fara indoiala, cel mai inalt nivel grafic pe care l-am intalnit intr-un anime traditional (nu pe calculator), la concurenta poate doar cu Sen to Chihiro.

Singurul lucru care nu mi-a placut pe partea grafica in Mimi wo este ca are o "rezolutie" mica, ca majoritatea anime-urilor mai vechi, linii negre groase, fara finetea si "sharpness"-ul din creatiile noi. Acest lucru nu dauneaza anime-ului semnificativ insa.

Sunetul

Trebuie sa admit ca filmul m-a cucerit la prima vizionare inca de la primul moment. De ce? Pentru ca, tema de deschidere este cel putin neasteptata: Olivia Newton John cu versiunea ei a faimosului cantec country al lui John Denver, Country Road. Fundal sonor pe care vedem imagini din atat de urbanul Tokyo, cu strazi luminate, trenuri, masini, semafoare si cladiri inalte.

De fapt, dupa cum veti vedea, melodia Country Roads are o importanta mare si pentru poveste, dar nu o sa va dau detalii.

Coloana sonora continua la fel de bine, si pe alocuri superb. Unele melodii sunt adevarate capodopere si cuprind perfect spiritul filmului, in modul in care doar putini muzicieni reusesc. Hisaishi este unul dintre ei si in Mimi wo Sumaseba reuseste o performanta apropriata de cea din Sen to Chihiro.

Melodia de sfarsit este, poate nu suprinzator, o versiune japoneza (realizata chiar de Shizuku in film) a Country Roads. Dar versiunea mea preferata e versiunea la vioara, de la mijlocul filmului - probabil scena mea preferata din film.

Analiza

Mimi wo sumaseba este un film absolut special. Este un film fara intriga (aproape), fara personaje negative, fara o dezvoltare tipica unei povesti. In ciuda acestor lucruri, sau poate tocmai datorita lor, nici vorba sa te plictisesti. Cumva, intamplarile acestei Shizuku te intereseaza, te tin atent si simti fiecare mic eveniment sau mica victorie.

Culmea este ca nimic din ceea ce se intampla nu este atat de socant sau interesant cat sa devina un subiect principal: Shizuku descopera acel nume pe toate cartile pe care le are de la biblioteca, colega ei e indragostita de un baiat, Shizuku descopera un cartier in care n-a mai fost niciodata urmarind o pisica grasa, Seiji o conduce acasa, unchiul lui repara antichitati, parintii lui Shizuku sunt ingrijorati de notele ei... toate aceste evenimente, si multe altele, aduc frumusetea filmului, fara a deveni subiectul lui.

Subiectul este descoperirea de sine. Si descoperirea dragostei. Nici una dintre ele nu este usoara, pentru o fetita de varsta ei. Corectie: nu sunt usoare pentru nimeni. Filmul reuseste sa surprinda foarte bine dubiile si stangaciile varstei: poate cel mai relevant este momentul in care Seiji o cauta pe Shizuku la scoala - urmariti reactiile colegilor.

Cat despre personaje, ce pot spune? Te indragostesti de ele de la inceput. Shizuku, Seiji, parintii lui Shizuku, cea mai buna prietena a ei, bunicul lui Seiji... toti. Nu exista un personaj negativ - nu exista un inamic. In fond, rareori avem un inamic atunci cand incercam sa ne descoperim pe noi insine.

Concluzii si recomandari

Daca nu e evident, Mimi Wo Sumaseba este unul dintre cele mai bune filme Miyazaki. Sunt anumite elemente care ma fac sa spun ca Spirited Away este mai bun, dar, daca este sa recunosc, am vazut Mimi wo de mai multe ori decat am vazut Spirited Away. Cum atractia filmului nu sta intr-un final sau o surpriza epica, filmul isi pastreaza valoarea chiar si la a 20-a vizionare.

Cui il recomand? In primul rand oricui apreciaza filmele lui Miyazaki. In rest, daca un film introvertit despre descoperirea sinelui si dragoste va suna bine, cu toata caldura vi-l recomand. Nu va asteptati la actiune sau superputeri, nici nu veti rade in hohote. Veti zambi insa, si mult. Iar la sfarsit veti ramane cu un gust dulce si placut in suflet.

Fara indoiala unul dintre cele mai bune 5 animeuri pe care le-am vazut.

Nota:10/10
Recomandat: foarte.

Niciun comentariu: