marți, mai 16, 2006

D.N.Angel

D.N.Angel anidb


Introducere
D.N.Angel a fost al doilea anime cu ingeri pe care l-am vizionat, dupa Angel Sanctuary. Diferenta de stil e insa imensa, si tot asa mi-am dat seama ca poate nu am vazut inca ceea ce cautam - de obicei, de la un astfel de anime te astepti la ceva fantasy/action, dar asta nu inseamna ca nu se poate strecura si putin romance/school in gen. Si asa, daca mai pui si o parte relativ mica de comedy, iti iese exact D.N.Angel.
Cei care au produs serialul, Victor Entertainment (Xebec / Kadokawa Shoten / TV Tokyo), si-au pus si amprenta specifica asupra genului, si asa a iesit o dualitate intre baiatul simpatic ce merge la scoala, si ingerul cuceritor care fura inimile femeilor.

Poveste
Familiile Niwa si Hikari sunt, de generatii, intr-un continuu razboi dus in lumea artei: toate obiectele de arta celebre au anumite puteri, transmise de cel ce le-a creat, iar atunci cand ele incep sa se manifeste, lumea din jur se confrunta cu probleme ce sfideaza limita realului. Toti barbatii din familia Niwa mostenesc de la generatia anterioara puterea de a se transforma in ingerul Intunericului, Dark, care este cel mai abil hot al tuturor timpurilor. Principala sa ocupatie este de a fura toate acele obiecte de arta "speciale", si de a le sigila puterile, spre beneficiul comunitatii.

La capatul opus, exista familia Hikari, o familie de artisti, care mostenesc in acelasi mod, puterea de a deveni ingerul Luminii, Krad, al carui singur scop este de a-l distruge pe Dark. In prezent, ingerul Dark este in posesia lui Daisuke Niwa, iar Krad se afla in Satoshi Hiwatari, care, pe langa faptul ca sunt colegi de scoala, incep sa aiba si un fel de prietenie ce incearca sa sfideze limitele conflictului.


Personaje
Daisuke Niwa
Daisuke locuieste impreuna cu mama si bunicul sau, care il instruiesc, pe ascuns, in tainele necesare oricarui hot pentru a fi cu adevarat un specialist. Bineinteles, talentul innascut pentru asa ceva il ajuta sa vada mereu hibele sistemelor de securitate, si sa fie un maestru in gasit combinatiile ce deschid usi/etc. Cea mai mare surpriza a sa este atunci cand incepe sa se transforme, si se trezeste ca are parul de alta culoare si mult mai lung, iar corpul sau arata acum mult mai matur decat cel cu care era obisnuit. Cand descopera si ca poate zbura, cu aripile "noptii", si ca adevarata sa chemare este meseria de hot, totul incepe sa ia o turnura dramatica. In plus, afla ca pasiunea pe care o simte fata de Risa are legatura si cu transformarea sa in Dark.

Dark este in schimb tipul cuceritor, care e un fel de Don Juan al noptii. Ca nota suplimentara, Emiko, mama lui Daisuke, il iubeste cateodata mai mult pe Dark decat pe propriul sau fiu, si e vorba de acelasi sentiment de admiratie/love decat despre dragoste materna. In fond, Emiko a asteptat foarte mult timp sa-l vada pe Dark, si de aceea l-a antrenat pe Daisuke neincetat, trecandu-l prin fel si fel de experiente cu capcane amplasate conventional prin casa...

Satoshi Hiwatari
Familia ce de generatii intregi duce acel razboi impotriva lui Dark, are reprezentantii postati in functii importante de conducere, asa cum este sectia de politie, iar numele de familie este schimbat, pentru a-si ascunde identitatea. Satoshi este un fel de inspector, iar tatal sau este in fruntea fortelor de politie al caror scop este de a-l prinde pe Dark, vestitul hot pe care sute de politisti au visat sa-l prinda, de-a lungul secolelor. Printre altele, Satoshi este un baiat stralucit, cu o educatie foarte puternica, si care e coleg cu Daisuke. Ceea ce ii lipseste, insa, este forta de a-l "contine" pe Krad - Krad, desi un inger ce ar trebui sa fie bun, profita la maxim de inabilitatea lui Satoshi de a-si controla puterea, si astfel, Krad cateodata preia controlul prin forta, asupra corpului sau.
Astfel, Satoshi se vede pus in situatia de a alege sa-l distruga pe colegul sau Daisuke, dand ascultare lui Krad, sau de a incerca sa devina prieteni, si sa opreasca nebunia acestui inger.

Krad este opusul lui Dark. Acolo unde Dark incearca sa ajute, Krad incearca sa distruga, si nu-i pasa prea mult de efectele actiunilor sale, atat timp cat poate sa-si anihileze eternul dusman. Din fericire, atat pentru Daisuke, cat si pentru Dark, puterile lui Krad sunt limitate de vointa lui Satoshi de a nu se lasa controlat, iar Daisuke il ajuta mereu sa-si revina, chiar daca in mod normal, ar trebui sa fie dusmani de moarte.

Surorile Harada
O alta familie care isi are radacinile in trecutul comun Niwa - Hiwatari este Harada, iar in generatia prezenta exista doua surori gemene: Risa si Riku.
Risa are o fire visatoare, si din start se indragosteste de Dark, ingerul Intunericului, facand tot posibilul pentru ca sa se intalneasca cu el si sa-si declare pasiunea. Dar... destinul a facut ca primul sarut al acestei generatii de Dark sa fie furat de catre Riku, sora ei geamana, care are o fire sportiva, si e cu capul pe pamant, cum se zice. In plus, dupa scurtul episod cu sarutul, Riku se fereste de Dark, dar iarasi destinul ii joaca feste si ei, fiindca se indragosteste de...

Un alt aspect al relatiei dintre surori si Dark este ca ele devin Divine Maidens pentru acest inger, care apoi se poate transforma intre Daisuke-Dark cu un singur gand la persoana iubita. Asta nu face decat sa aduca si mai multe complicatii vietii simple pe care o avea Daisuke inainte, care intalneste un nou gen de problema in viata sa: girl trouble. In plus, este frustrant sa te gandesti ca adevaratul Daisuke o iubeste pe Risa, iar personalitatea sa duala, Dark, o place pe Riku. In cele din urma, vor trebui sa ajunga la o intelegere, iar in asta consta parte de romantism a serialului, fiind o poveste destul de reusita.


Grafica
Grafica este foarte reusita, si nu dezamageste niciodata, pe parcursul serialului. Peisajele sunt de multe ori realizate printr-o imbinare a 3D-ului cu pensula, iar animatia din acele momente da o senzatie clara de precizie a miscarii unei camere de luat vederi in 3D :). Deoarece Dark este un personaj al noptii, veti avea multe scene a orasului pe timp de noapte, cu toate lucrurile incluse in "pachet": cer instelat, luna plina, reflectoare ale politiei, etc., dar peisajele cele mai interesante sunt cele din timpul zilei/amurg, cand apare aproape mereu o combinatie deosebita de culori pe fundal, im mare parte si din cauza efectelor grafice.

Exista niste efecte foarte reusite, de lens flare pentru soare, glow, pentru orice magie, ceata, fum, lasere si fulgere. Nu uitati si de flacarile de la inceput, care sunt unele dintre cele mai reusite pe care le-am vazut. Efectul meu preferat este cel in care apar penele de inger, considerate magice, si care fac diverse lucruri: se descompun in particule, creeaza tornade, lumina, etc. Veti observa ca majoritatea efectelor magice au loc in prezenta lui Dark, iar aripile sale sunt bine desenate.

La partea de desenare a personajelor, trebuie remarcat parul, care straluceste mereu, in special al lui Dark (hint: Daisuke si Riku au aceeasi culoare a parului), iar hainele lui Dark sunt cat mai mulate pe corp. Este de inteles, fiind un master-thief, dar un inger ar fi trebuit sa poarte ceva mai interesant, asa cum face insa Krad, care respecta tiparul: par blond, aripi albe, haine albe, cu mantie, etc. Si Dark, si Krad au acele suvite rebele de par, care mereu stau intre ochi, pentru a nu le deranja vederea :P.
Ochii personajelor sunt cateodata foarte bine realizati si expresivi, cum e cazul lui Krad, sau foarte enervanti, cum e cazul lui Risa, care sufera de sindromul ochilor prea mari. Nu se intampla tot timpul, si schimbarea de stil e notabila.


Sunet
Si asa, am ajuns la partea audio. Melodia "tematica" de la D.N.Angel o veti auzi aproape in fiecare episod, in momentele cele mai dramatice, si la mine a avut rolul de a ma enerva. Pur si simplu, nu imi placeau notele acelea de vioara. In mod similar, nu am ascultat de foarte multe ori melodia de intro, "Byakuya ~ True Light", de Miyamoto Shunichi, mi s-a parut foarte enervanta (se observa un pattern, nu?), in principal din cauza intonatiei vocii. Nu stiu exact ce s-ar fi potrivit mai bine ca intro, dar parerea mea e ca suna MULT prea dramatic acea melodie.

Pe partea de endings, se pare ca devine o practica din ce in ce mai intalnita cea a ending-urilor multiple, ce se schimba cu sezonul (e de inteles la seriale mari), sau la fiecare 10 episoade: "Yasashii gogo" si "Hajimari no hi", de Minawo, si "Caged Bird" si "Michishirube", de Shunichi Miyamoto. Eu prefer pe cele cantate de Minawo. Ceea ce frapeaza este numarul de animeuri pe care le au la activ cei doi: doar 1. Minawo mai apare la "The Melody of Oblivion" (titlu obscur), iar Shunichi, pe langa faptul ca isi imprumuta vocea unui personaj in D.N.Angel, mai apare tot ca personaj, in Gundam Seed.

In rest, coloana sonora din serial este reusita, avand muzica ambientala care se schimba dinamic, destul de des - cei care s-au ocupat de music production sunt Victor Entertainment, care au o lista impresionanta de seriale pe acest domeniu.


Impresii
Printre primele lucruri care nu mi-au placut a fost inversarea rolurilor Intunericului/Luminii. Da, intr-adevar, ingerii "corupti" sunt subiectul perfect pentru seriale anime, dar tot nu mi-a placut personalitatea lui Krad. Iar Dark este personajul pozitiv, care mai are parte si de Divine Maiden... chiar 2. Ceea ce probabil veti realiza undeva in prima parte a serialului este ca Dark e foarte similar lui Lupin - ambii au cam acelasi mod de operare: intai trimit un anunt oficial ca vor fura ceva, pentru ca sa adune toate fortele de politie si securitatea in jurul obiectului sa fie maxima, iar apoi il fura, pentru a-si demonstra abilitatile. In plus, exista un echivalent al lui Zenigata, politistul care se tine mereu dupa Lupin, dar in acest caz, acel inspector nu recurge la orice riscuri pentru a-l captura pe Dark. Totusi, prefer sa ma uit la Lupin cum fura ceva, decat la Dark. E o chestie ce tine de comicul de situatie si de personaje.

Partea de romance e reusita, iar finalul serialului este unul care mi-a placut.
Scenele comice nu sunt chiar atat de multe, dar sunt dragute, chiar si daca se merge pe aceeasi directie generala de overall boy cuteness a intregului serial: cand Daisuke este machiat si imbracat in rochie de fata pentru un rol intr-o piesa, toate fetele, inclusiv Riku, raman socate... Si bineinteles, povestea de dragoste din piesa este intre personajul feminin jucat de Daisuke si printul jucat de Satoshi. Dupa cum spune si Satoshi, "it's fate". Ce e enervant insa la Daisuke este inocenta/timiditatea sa, dar care sunt puse acolo special pentru a reliefa diferentele in atitudinea pe care o are Dark si Daisuke relativ la fete.

Un personaj interesant este With, care e un iepuras cu abilitatea de a se transforma in aripile lui Dark. De ce, cat traieste, si cum de il are familia Niwa... e un mister. Iar fizionomia sa nu e chiar de iepure, in special la urechi si la coada, With arata ca o bila cu trei picioare - probabil asta se obtine cand incerci sa creezi un animal neobisnuit anime style, plecand de la unul real.

Serialul merita vizionat, totusi, pentru acele scene comice, sau pentru povestea de dragoste dintre Daisuke si gemenele Harada.


Nota: 7/10.
Recomandare: Lupin este mai reusit, dar daca vreti sa vedeti ceva interesant... :)