vineri, ianuarie 27, 2006

Bastard!

Bastard! anidb

Introducere
"OMG! They've killed Kenny! You BASTARDS!". Dupa cum vedeti, titlul minunat al acestei serii de 6 OVA-uri, "Bastard!", conserva acest sentiment nobil, in care vezi pe cineva cu care ai da de pamant :P. Cel putin asta simte personajul principal, si va vine sa credeti sau nu, producatorii AIC au facut animatia la aceasta serie, si sunt aceeasi care au lucrat si la Appleseed, Ah! My Goddess, Armitage III, Tenchi Muyo, Record of Lodoss War - serialul, Bubblegum Crisis, Last Exile, , Girls Bravo... Got the picture yet? Eu cel putin am ramas foarte mirat cand am vazut lista aceea lunga de la realizarile AIC.


Poveste
Zeul Distrugerii este o creatura legendara care daca s-ar trezi vreodata la viata, ar zdrobi intreaga lume (dupa cum s-a mai intamplat o data), si singurele lucruri care il impiedica sunt sigiliile, ce sunt pastrate relativ in siguranta, in castelele cele mai bine aparate din lume. Ce lume? Bineinteles, una medievala, in care magia si sabia erau complementare, si puterea era ceva ce orice magician intreg la minte isi dorea. Cam asta isi doresc si cei patru Lorzi ai Haosului, care au pornit iar razboiul impotriva lumii.

Initial, erau 5 lorzi, condusi de Maleficul, Atotputernicul, Invincibilul si Nemuritorul Lord Schneider (am uitat Cuceritorul, Fermecatorul, etc.) care... a murit =)) Da, cel putin asta se stie despre el -> ca a fost invins in ultima batalie, iar echipa sa de Lorzi dezbinata. Lorzii s-au intors, si chiar si fara Dark Schneider, sunt mai puternici ca niciodata.

Intr-unul din castelele asediate, Yoko, fiica Marelui Preot, si Lushe -> un baiat ce gasise adapost in castel, incearca sa supravietuiasca atacului, iar tatal ei, Marele Preot Geo (care a fost cel ce l-a invins pe Dark Schneider in the first place), decide ca atunci e momentul cel mai potrivit sa foloseasca arma lor ascunsa -> chiar Dark Schneider.

Misterul pe care nimeni nu il banuia era ca Lushe si Dark Schneider sunt de fapt aceeasi persoana, dar cu constiinte diferite, DS fiind cat se poate de in viata, dar neputand sa-si foloseasca puterile. Dupa un mic ritual de ridicare a vrajii castate cu ani in urma de Geo, DS revine la forma si puterile initiale, si primul lucru pe care il face e sa... incerce sa-l omoare pe Geo. Bineinteles, asta nu se intampla, pentru ca este deranjat.

Si cum nimanui din lume nu ii este permis sa-l deranjeze pe DS sau sa se atinga de femeia lui (did I mention ca ritualul consta in Lushe fiind sarutat pe buze de Yoko? Si ca tot asa DS revenea la forma initiala, la loc in Lushe?), DS va porni un mic razboi impotriva vechilor sai prieteni, si va recupera pe drum pe cei care inca mai credeau in el.


Personaje
Dark Schneider (Darshe<- you will see about that...)/Rushe(Lushe)

The dark sorcerer. Vile. Wicked. Powerful. Lustful. Beautiful?!?. Utterly in love. Diferenta dintre DS si Lushe e ca de la cer la pamant, pentru ca Lushe nu e decat un baiat inocent care habar nu are ce se intampla in jurul lui, pe cand DS e ca uraganul ce matura intreg pamantul. Chiar si asa, amandoi au ceva in comun -> amandoi o iubesc pe Yoko.
Pe langa asta, DS mai are de infruntat si vechii sai prieteni, care se simt in continuare atrasi de carisma incredibila a acestui sorcerer, dar de dragul vremurilor trecute, vor lupta pe viata si pe moarte cu el.

In ciuda oricarei explicatii logice, DS este cat se poate de invincibil. Ori este distrusa doar o iluzie a sa, ori tot corpul sau, DS intotdeauna supravietuieste cumva, si se intoarce la viata. "The Force is strong in that one" :P Ca vrajitor, DS e cel mai puternic din lume, dar acum, dupa anii in care a fost inchis in Lushe, se pare ca s-a schimbat totusi ceva in el, si nu-si mai doreste distrugerea intregii lumi. Acum vrea doar sa o stapaneasca :)


Yoko
The fair maiden. Sweet. Innocent. Shy. Yoko este foarte impresionata de puterile lui DS, mai ales pentru ca nu-si inchipuia ca Lushe ar putea avea o putere de distrugere atat de mare. Desi crede ca se inseala, Yoko e cea care descopera ca DS s-a schimbat de ultima data cand cutreiera pamantul, desi si-a pastrat apetitul pentru femei, vrajitorie, si putere. Faptul ca DS are 400 de ani nu inseamna neaparat ca e prea batran pentru ea :)) ci doar ca sigur exista o multime de alte pretendente. Printre care si unele ce au sanse sa traiasca mult mai mult cu DS, cum ar fi de exemplu... dark elfele. Hey... apare una :) Dar nu va spun cine e sau cand apare.

In rest, Yoko nu prea face nimic altceva, decat sa aiba grija de Lushe, si sa fie una din slabiciunile lui DS. E el nemuritor, dar prietenii sai nu sunt. Si asta il face mai vulnerabil, dar si mai uman. Nu va faceti insa griji, pentru ca Yoko nu e nici pe departe pe atat de neajutorata pe cat pare, iar unii vor fi foarte surprinsi de skillul ei la arte martiale.


Grafica
Este reusita, dar nu exceleaza prin tehnica de desenare. Acest lucru era de asteptat, insa, deoarece OVA-urile au fost facute in 1992-1993, si poarta specificul perioadei respective.

Personajele sunt desenate dupa tipologia DBZ, in care toti barbatii sunt pachet de muschi, iar toate femeile sunt firave ca o ata. Chestia asta e mult mai accentuata la DS, care in ciuda faptului ca e vrajitor, se descurca excelent si cu sabia, fiind un fel de luptator hibrid (veti vedea la momentul potrivit). O alta particularitate a modului de desenare al personajelor e ca barbatii au intotdeauna sprancene stufoase, si cand spun asta, ma refer la sprancene care ar putea fi comparate cu ale unui dwarf. Nu uitati si de mantia care flutura mereu in vant, si pe care o au toate personajele (o alta regula anime), dar era de asteptat -> daca esti calator, nu pleci fara mantie pe tine, nu? :P Mi-a placut armura lui DS, care evident ca e o armura evil, cu tepii estetici de rigoare pe umeri.

Peisajele sunt la fel de impresionante ca si luptele, si veti avea ocazia sa vedeti de multe ori soarele stralucind printre nori, dupa o victorie, sau o infrangere dramatica. In rest, veti vedea foarte multe zone desertice, care se pare ca inconjoara aproape toate castelele din lume :). Ce-i drept, mai apar cateodata si paduri, dar parca sunt prea putine, si in plus, luptele se duc fie in interiorul vreunui castel, fie intr-o zona desertica din jurul lui.

Orice vrajitor ce se respecta are si o armata "carne de tun", cum ar fi undeads -> creaturile sunt interesante in OVA-uri, dar nu prea s-a acordat mare atentie la desenarea lor. Cu cateva exceptii :P -> si anume dragonii, care sunt desenati foarte bine. Mai apar si alte creaturi legendare, dar nu vreau sa stric surpriza. Cred ca am mentionat deja ca apar dark-elfe. Toate personajele feminine au fost desenate atent, in special ochii si parul. Am mai observat la un moment dat ca cineva era imbracata ca Misao din SamuraiX, si in general, e preferata imbracamintea cu parti care sa fluture in vant -> pana si Geo are tunica facuta special pentru asta :).

Efectele speciale m-au lasat cu gura cascata, pentru ca vrajile au mereu tendinta de a fi pe scara foarte mare, si nu veti vedea chestii subtile gen vraji de detectie sau altceva. Daca e creatura, cel mai bun mod de a o distruge e de a rade tot varful muntelui cu o vraja ce aduce, preferabil, foc, fulgere si vant. Apare la un moment dat si o vraja de gheata, dupa ce se face si o referire hazlie la acest lucru. Am ramas surprins sa gasesc vraji de distrugere care seamana cu Demi din Final Fantasy, care creeaza acea bila neagra din jurul obiectelor distruse. Si la cate flacari apar in OVA-uri, si vraji de flame, as zice ca sunt printre cele mai bine realizate scene de acest gen.

In rest, daca nu ramaneti uimiti la efectele vrajilor, exista mereu efecte de iluminare (o vraja ce nu emana lumina nu este vraja :P, ci doar abilitate innascuta), inclusiv pe lamele sabiilor: veti vedea o scena memorabila in care sabiile stralucesc cand sunt scoase din teaca. Also, apar sabii magice, care nu intotdeauna fac ceea ce vrea cel ce le manuieste.


Sunet
Coloana sonora mi-a placut -> ED "Monochrome Trouble"/"I'm in trouble", cantat de Toshinori Yonekura si Ryo Mama, si compus de Anri Sekine. De sunet s-a ocupat Pioneer Ldc, iar vocile sunt credibile, dar sufera putin de "sindromul naivitatii", cel putin in cazul lui Yoko, care suna mereu a "damsel in distress". Pe de alta parte, rasul malefic al lui DS merita ascultat :). Imi plac si efectele sonore ale vrajilor/luptelor cu sabii, si vor fi destule astfel de ocazii.

S-ar putea spune ca vocile sunt un pic exagerate la partea de dramatism, si va veti da seama de asta chiar din vocea naratorului, de la partea de intro, iar acest fenomen se repeta aproape peste tot. Mie mi-a placut insa, in ciuda faptului ca vocile pot parea ridicole (vezi scena cand DS este intrerupt de celalalt vrajitor). Totul este insa compensat de coloana sonora, care in momentele cele mai dramatice isi va face simtita prezenta, iar efectele sunt superbe.


Impresii
Va spun fara sa mint ca nu am asteptat sa se termine intro-ul de la primul OVA, si dadusem deja verdictul: seria era de nota 10! :P Ma rog... daca e cineva printre voi care a apreciat filmele din seria Conan, inseamna ca ma veti intelege. Intre timp, impresia puternica cu care am plecat s-a mai disipat, si am zis ca fata de alte seriale, asta nu merita o nota chiar atat de mare, doar pentru ca mi-a placut mie in mod excesiv. Ca un comentariu la intro, vocea seamana incredibil de mult cu ce simula Pablo Francisco intr-unul din show-urile sale -> "They went... Too far. - We went too far!. They knew... Too much. We knew too much!!!".

"That's right! It's SLIME! (nr. =)) ) It will dissolve your clothing right before my eyes! haha ha hahaha hahaha". Nu DS zice asta, dar efectul e cam acelasi prin toate episoadele: din cand in cand apar scene de acest gen. E putin ecchi, dar la ce personalitate are DS, ma asteptam sa aibe un gust aparte pentru femeile imbracate *modest*.

La acest serial, cel mai mult mi-au placut vrajile. Impresionante grafic, puternice, si cu incantatii -> desi DS, ca sorcerer trebuia sa aiba vraji fara incantatie, partea asta imi place cel mai mult (ok... se pare ca in animeuri mai e pana sa se faca distinctia wizard/sorcerer). Ca personaj, DS mi-a placut prin faptul ca este un sorcerer in adevaratul sens RPG-istic, adica are carisma cam tot la fel de multa cat magie in el :P In trecut, si-a trait viata in lux, inconjurat de femei, etc... si considera ca e cel mai frumos barbat din lume, ca sa nu mai vorbim despre mandria sa. Per total, este un personaj simpatic, evil, si misterios, si nici macar la sfarsitul serialului nu veti descoperi motivul pentru care era atat de puternic, sau invincibil.

Also, fiti mereu atenti la ce se intampla, pentru ca de multe ori apar scene comice, gen apare Ninja Master Gara, si inainte sa apuce sa spuna "I am Ninja Master Ga..." Yoko ii arde una si il arunca in perete. Repertoriul de vraji pe care le veti vedea in actiune nu e chiar atat de mare, dar partea castarii lor intotdeauna mi-a placut, pentru ca se combina cuvinte arcane cu cele obisnuite, iar la sfarsit, se striga numele vrajii, ca la orice vraja ce se respecta. Daca sunteti interesati sa vedeti dueluri intre vrajitori, ati gasit ce trebuia.


Nota: 8/10.
Recomandare: povestea scartaie putin, dar arata bine ca actiune

duminică, ianuarie 01, 2006

Ghid Editorial

Ghid Editorial

Introducere
Anime Reviews este in principiu deschis oricarui autor de review-uri. Cu toate acestea avem niste conditii destul de stricte pe care le cerem review-urilor. Ca sa stiti cam despre ce e vorba, cititi acest ghid.

Precizari importante
Aceasta pagina, desi in continua completare, nu reprezinta conditiile suficiente pentru ca un review sa fie aprobat. Chiar daca respecti la litera tot ce este aici, s-ar putea sa nu iti publicam review-ul. Intotdeauna iti vom spune si de ce.

De asemenea, nu trebuie sa credeti ca ce e aici este litera de lege. Un review bun va fi acceptat si daca incalca o regula sau alta. Cel mai bine este sa incercati.

La ce se poate face review
In principiu puteti face review la orice film de animatie japoneza - serial, OVA (Original Video Animation), film TV, film cinema. Anime-ul trebuie sa apara pe anidb.info si sa nu fie cu caracter pornografic (hentai). Anime-urile ecchi nu intra in aceasta categorie si puteti face review la ele.

Dimensiune
Nu exista o dimensiune minima a review-urilor, dar in principiu site-ul nostru publica review-uri mari, detaliate. E putin probabil sa acceptam review-uri sub 1000 de cuvinte, iar multe dintre review-urile noastre sunt semnificativ mai mari. Cu toate acestea, dimensiunea nu este, in sine, suficienta, deci concentrati-va asupra continutului. Nu exista o dimensiune maxima ... dar nu exagerati.

Continut
Un review complet (si nu acceptam review-uri incomplete) trebuie sa contina cel putin urmatoarele sectiuni (chiar si sub alte nume):

Poveste - trebuie sa prezentati in mare subiectul, tema si actiunea din anime. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa povestiti intreaga actiune! Din contra, un astfel de review va fi descalificat pentru spoiling (vezi mai jos), dar o idee buna ar fi sa prezentati cam ce se intampla (in mare) in primele 2-3 episoade sau prima jumatate de ora.

Grafica - trebuie sa prezentati si sa evaluati grafica anime-urilor. Acesta este un subiect important si este necesara o tratare din mai multe puncte de vedere (personaje, fundaluri, animatie, efecte speciale, particularitati, stil).

Sunet - la aceasta sectiune asteptam de la voi prezentarea si evaluarea anime-ului din urmatoarele puncte de vedere: voci (talentul actorilor), efecte speciale, coloana sonora, OP, ED. Atentie! Review-ul se face numai la versiunea in limba japoneza a vocilor!

Analiza - aceasta categorie este foarte variabila, dar review-ul vostru trebuie sa cuprinda o sectiune in care faceti o evaluare a anime-ului din toate punctele de vedere cu exceptia graficii si sunetului. Asteptam aici cat de convingatoare, credibila, interesanta e povestea. Cat de naturale (sau nu) sunt personajele. Cum iti mentine (sau nu) interesul pana la sfarsit. Cat de satisfacator si bine realizat e sfarsitul (dar vezi spoiling mai jos).

In afara de aceste sectiuni (pe care oricum le puteti numi altfel) puteti sa adaugati orice sectiuni doriti, specifice anime-ului. In plus, e de asteptat sa aveti o forma de introducere si incheiere pentru anime.

Ce sa nu faceti

Urmatoarele fapte aduc de obicei descalificarea unui review asa ca evitati sa le comiteti:

Spoiling - orice dezvaluire cu privire la sfarsitul unui anime sau cu privire la evenimente si/sau surprize majore din serial (cu exceptia celor din primele 2-3 episoade sau din prima jumatate de ora) este spoiling. Folositi-va bunul simt in a determina ce este si ce nu spoiling. A spune ca "cea mai buna surpriza a serialului vine in ep 19 cand moare Taran" e spoiling. "In ultimele episoade va asteapta surprize majore care iti mentin interesul in serial." nu e.

Stilul "pentru fani" - review-ul vostru trebuie sa se adreseze cuiva care NU A VAZUT anime-ul. Daca stilul vostru pare ca se adreseaza unor cunoscatori, va fi greu de citit si inutil publicului larg. E o diferenta intre un review si un articol adresat fanilor.

Punctul de vedere biased - review-ul vostru trebuie sa prezinte si partile bune si partile rele ale anime-ului. Un review care nu face decat sa laude continuu un anime, fara a arata si partile negative ale lui are sanse mici.

Greu de citit - review-ul trebuie sa fie usor de urmarit si de citit. Daca nu e, asta e.

Prea multe greseli - noi vom reciti review-ul tau de mai multe ori si vom corecta greseli gramaticale si de ortografie - dar nu oricate. Daca review-ul e plin numai de greseli, avem si noi o limita. Plus ca review-ul nu este un chat pe mess - fara prescurtari, 1337 speech, combinatii prea dese de limba engleza si romana, etc.

Ce sa faceti
Chestiile de mai jos nu sunt obligatorii dar ajuta.

Research - se apreciaza daca cercetati cine a realizat anime-ul, ce alte creatii mai are la activ, cine canta OP-ul, ED-ul, ce succes a avut anime-ul, etc.

Comparatii - comparatiile cu anime-uri similare dintr-un punct de vedere sau altul sunt bine venite dar doar sporadic. Nu toti cititorii vor fi vazut anime-urile respective. In cazul anime-urilor sequel, serial dupa film, ova dupa serial, etc. comparatia este aproape obligatorie si recomandata.

Screenshots
Pozele pot fi numai screenshots din anime. Aceste screenshot-uri trebuie sa ni le trimiteti la rezolutia cea mai mare pe care o aveti (rezolutia sursei video), si trebuie sa fie maxim una pentru fiecare paragraf semnificativ ca lungime. Minim, trebuie sa aveti cel putin 1 screenshot pentru fiecare 3-4 paragrafe. Voi alegeti screenshot-urile, voi alegeti asocierea cu paragrafele si de asemenea alegeti un Title pentru fiecare screenshot (apare la hover peste poza). Noi vom face aranjarea in pagina, redimensionarea, etc. Atentie! si la screenshots se aplica principiile de la Spoiling!

Incheiere
Aceste guidelines sunt doar orientative. Pentru exemple de review-uri cititi majoritatea review-urilor noastre recente (multe dintre cele vechi incalca regulile din acest ghid). Si nu uitati ca noi vrem sa va ajutam: daca nu stiti cum sa faceti ceva, nu puteti sa alegeti un screenshot, aveti nevoie de un sfat sau o opinie, noi va ajutam.

Reviewer: Chiller

Chiller

Profil
Tot ce se stie despre Chiller este ca exista. Uneori. Si se uita la anime-uri. Tot uneori. Ramaneti pe fir pentru mai multe informatii.

Contact
Chiller is a very ellusive creature. We still have no idea of his whereabouts.

Reviews

Reviewer: Gabriel Sandu

Gabriel Sandu

Profil
Viata lui este un hibrid alcatuit din serviciu, jocuri pe calculator, anime, programare, carti, si alte activitati al caror caracter nu a dorit sa le faca publice. A vizionat un numar destul de mare de filme, desene animate, anime, in urma carora ar fi trebuit sa-si dezvolte un simt critic foarte bun... In schimb, s-a ales cu foarte multe replici si scene memorate, si prefera in continuare filmele cu samurai, ninja, monstri, super puteri.

Contact
Y! id = Skype ID = gabrim_san

He also has an ignore list and he's not afraid to use it. He most definetely hates not funny spam (jokes are ok). He also hates some people for no obvius reason at all. Thread carefully.

Reviews

Reviewer: Danut Enachioiu

Danut Enachioiu

Profil
Vede multe anime-uri si apreciaza multe genuri, desi nu intotdeauna cele mai tipice. Este fan declarat al lui Hayao Miyazaki, invata limba japoneza si scrie mult mai putine review-uri decat ar vrea. Fondator al site-ului si administrator cand are timp.

Contact
Scrieti la danut.nospam.enachioiu+animeuri@gmail.com dupa ce eliminati ".nospam" din adresa.

Reviews

Arhiva de stiri

Arhiva de stiri

Nicio stire la orizont.

Contact

Contact

Probleme legate de un review

Daca vrei sa iei legatura cu unul dintre review-erii nostri, da clic pe numele lui din lista din dreapta. Pagina lui de profil contine si modalitati de contact.

Probleme legate de site

Astept mail-urile voastre pe adresa de mail danut.nospam.enachioiu+animeuri@gmail.com.

Stergeti ".nospam" din adresa, e doar acolo ca sa nu primesc (si mai multe) spam-uri.

Instant messaging

Exista zvonuri cum ca ocazional ma puteti gasi pe Yahoo Messenger cu id-ul e_danutz iar pe Skype cu i142857. Nu stim inca daca aceste zvonuri sunt adevarate.

Ghosting

Dupa o absenta de alte cateva luni, mi-am luat inima in dinti si dvd-urile antice de acasa si m-am hotarat sa incerc sa mai scriu reviews. Nu mai vizionez anime la fel de des ca inainte, dar mai am cateva la care am ceva de spus :) pentru ca merita. Ma simt onorat ca nu ati uitat de blog inca si voi incerca sa pastrez o urma de activitate pe el :).

Anime Reviews FAQ

Anime Reviews FAQ

Pot sa linkez la review-urile voastre pe site-ul meu?

Evident ca da, nici nu te-am putea opri, dar daca vrei sa copiezi parti din ele, atunci citeste mai jos intrebarea urmatoare.

Pot sa postez review-urile voastre pe site-ul meu?

Raspunsul este nu. Oricat de mult ne-ar placea publicitatea, nu putem verifica non-stop orice site care a avut acordul de a posta ceva si vrem sa ne asiguram ca pastreaza in continuare continutul asa cum am discutat initial.

Pot sa pun un review de-al vostru intr-o revista?

Nu. Locul review-urilor noastre este pe acest blog :) si intentionam sa il pastram asa.

Pot sa va trimit un review pentru blog? Cum?

Apreciem interesul, dar vom ramane un blog cu portile inchise pentru alti redactori.

Voi chiar ati vazut toate anime-urile astea?

Absolut. De obicei e nevoie de a doua vizionare pentru selectarea capturilor de ecran din cadrul review-ului.

Vreti sa facem un Link Exchange/Banner Exchange/etc?

Nu. Nu credem in aceste modalitati de “intr-ajutorare”.

De ce Blogger si nu un site normal, eventual forum?

De lene. Abia avem timp sa scriem review-uri si, desi ne-ar place sa trecem Anime Reviews pe un suport mai bun, nu avem timp de asta. In plus, Blogger are stilul elegant si simplu pe care il cautam.

De unde iau anime-urile de care vorbiti voi?

Le puteti gasi usor daca stiti sa folositi retele de filesharing.

Alte intrebari? Aici gasesti cum sa ne contactezi.